Οικιακό εργαστήριο

Πολύ ωραίο και εξυπηρετικό, καλύτερα που δεν χώρεσε το δισκοπρίονο, θα "μπουκώνε" αρκετά νομίζω

• Like
Reactions: KOSSTV
Ωραίοι όλοι αυτοί οι οδηγοί που φτιάχνω, αλλά άντε να τους βολέψεις σε ένα εργαστήριο μόλις 7 τμ! :confused:

Αλλά τι κρύβεται πίσω από την πόρτα του μικρού εργαστηρίου;

ws1.jpg

Λοιπόν,

1. Cross cut sled για το παγκοπρίονο
  2. Κυλινδρικό τριβείο
  3. Οδηγός για τον ξεχονδριστήρα
  4. Οδηγός πλανίσματος μέσω ρούτερ
  5. Οδηγός για δισκοπρίονο και ρουτερ
  6. Οδηγός λυγίσματος plexiglass
  7. και ... διάφορα ξύλα

ws2.jpg

Και όλα αυτά πίσω από μια πόρτα!
(υπάρχει και το ταβάνι βέβαια σαν τελευταία λύση :-p)

χάχα, πρέπει να πάρω δίπλωμα ... στριμώγματος οδηγών εργαστηρίου :ROFLMAO: :p 😅

Ωραίος ο Νικ. Το 5 δεν χρειάζεται τώρα που έχεις παγκοπρίονο και παγκορούτερ. Δυάλισέ το να κερδίσεις χώρο και α' ύλες.

• Like
Reactions: nikfor
νικφορ μπραβο για ολα!
μια ενσταση οσων αφορα τις κουρτινες, ειναι λεπτεπίλεπτες και πολλες φορες πεταγονται γκρίθια πυρακτωμενα (πχ αν δουλευεις με τροχο) και θα σου ανοιξουν τρυπα αν οχι κατι πιο σοβαρο. δεν ειναι καλυτερα να βαλεις κανα στορι?

• Like
Ωραίοι όλοι αυτοί οι οδηγοί που φτιάχνω, αλλά άντε να τους βολέψεις σε ένα εργαστήριο μόλις 7 τμ! :confused:

Αλλά τι κρύβεται πίσω από την πόρτα του μικρού εργαστηρίου;

View attachment 191797

Λοιπόν,

1. Cross cut sled για το παγκοπρίονο
  2. Κυλινδρικό τριβείο
  3. Οδηγός για τον ξεχονδριστήρα
  4. Οδηγός πλανίσματος μέσω ρούτερ
  5. Οδηγός για δισκοπρίονο και ρουτερ
  6. Οδηγός λυγίσματος plexiglass
  7. και ... διάφορα ξύλα

View attachment 191798

Και όλα αυτά πίσω από μια πόρτα!
(υπάρχει και το ταβάνι βέβαια σαν τελευταία λύση :p)

χάχα, πρέπει να πάρω δίπλωμα ... στριμώγματος οδηγών εργαστηρίου :ROFLMAO: :p 😅

Να φανταστώ οτι πιο μικρός ήσουνα πολύ καλός στο Tetris , έ; :D

Μπράβο Νίκο...!!
Φενεται ότι κανένας χώρος σου δεν πάει χαμένος...!!!
Πολύ όμορφα τακτοποιημένα χωρίς να εμποδίζουν...αρκεί να θυμάσαι όλα όσα είναι εκεί για να μην τα ψάχνεις...

• Like
αρκεί να θυμάσαι όλα όσα είναι εκεί για να μην τα ψάχνεις...
Και για να ξέρεις τι έχεις.
π.χ εγώ χρειαζόμουνα ένα σιδηροτρύπανο 2 χιλιοστών πριν κάνα μήνα.
Σκοτώθηκα να πάω να προλάβω πριν κλείσουν τα μαγαζιά....
Άδικα...μετά από μερικές μέρες, ψάχνοντας για κάτι άλλο, βρήκα κάτι τρυπάνια σιδήρου 2 χιλιοστών (και μάλιστα Bosch!!! και μάλιστα κοβαλτίου!!!) που είχα καταχωνιασμένα σ' ένα κουτί για...όταν τα χρειαστώ!
Άρα είναι πολύ βασικό να έχουμε κάπου καταγεγραμμένο τι έχουμε, πού το έχουμε και φυσικά να το ενημερώνουμε.

Καντε λεπτομερη καταγραφη σε ενα τετραδιο, ολων των εργαλειων και των αναλωσιμων που εχετε. Αν διαθετετε υπολογιστη καντε ενα εξελ ή word ωστε να αλλαζουν πιο ευκολα οι λιστες. Εγω τα γραφω ολα, ακομα και τα εργαλεια γιατι εχει τυχει να ξεχασω πχ οτι εχω ηδη αγορασει κουρμπαδορο πριν χρονια και δεν το θυμομουν οταν τον χρειαστηκα. Αυτο συμβαινει για εργαλεια που αγορασαμε για να υπαρχουν οταν χρειαστουν, αλλα αυτη η μερα μπορει να αργησει χρονια! 🙂

Θα πρέπει να πάρω άδεια 2 εβδομάδες και να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό, για να τα καταφέρω.

Όχι επειδή έχω τόσα εργαλεία πια (δεν είναι και λίγα για ερασιτέχνη αλλά σίγουρα λιγότερα από άλλους συ-βλαμμένους εδώ χιχι) αλλά επειδή δε θυμάμαι τι, πόσα και κυρίως πού έχω!

Σας παρουσιάζω την αναμόρφωση του εργαστηρίου όπου κάνω τις κατασκευές μου, ως φιλοξενούμενος. Ολοκληρώθηκε ως το σημείο που θα δείτε τον Οκτώβρη του 2020. Ωστόσο είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω του κορονοϊού δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω τον χώρο όσο συχνά θα ήθελα. Το κόστος των υλικών καλύφτηκε όλο από την -μερακλού ευτυχώς- ιδιοκτήτρια και οι εργασίες έγιναν από κοινού, όπου χρειαζόταν δεύτερο ζευγάρι χεριών.

Να θυμίσω ότι ο χώρος όταν πρωτοπήγα τον Σεπτέμβρη του 2017 ήταν έτσι:
01.jpg

02.jpg

Η πρώτη φάση περιελάμβανε καθαρισμό του χώρου και δημιουργία ντουλαπιών στον υπάρχοντα πάγκο, ο οποίος έχει διατηρηθεί και για συναισθηματικούς λόγους:

03.jpg04.jpg05.jpg

Στη 2η φάση τον Σεπτέμβρη του 2019 (έχει παρουσιαστεί εδώ παλαιότερα) δημιουργήθηκαν πλάτες με french cleat για τακτοποίηση εργαλείων κλπ, χρησιμοποιώντας περισσεύματα από ορθοστάτες γυψοσανίδας, κομμάτια μελαμίνες από τα σκουπίδια και λίγο Κ/Π μπιτανγκόρ από Leroy

06.jpg07.jpg08.jpg

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η βασική γωνιά, είπαμε να το πάμε και παρακάτω! Άδειασε τελείως το εργαστήριο, και σκουπίστηκε με την parkside.

09.jpg10.jpg11.jpg

Περάστηκαν οι τοίχοι και το ταβάνι με αστάρι Praktiker Primer Ακρυλικό και χρώμα Praktiker Smart Acrylic για λόγους οικονομίας. Μπήκε εξωτερικού χώρου, γιατί στον χώρο δεν υπάρχει θέρμανση και από πάνω υπάρχει πλάκα (αυλή) με πλακάκια και έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει υγρασία. Σωστό ή λάθος δεν ξέρω, έτσι κρίναμε ως καλύτερα. Η όλη διαδικασία έγινε με το πιστόλι Bosch PFS 2000.

Έπειτα καλουπώθηκαν οι βάσεις στις κολώνες για να γεμίσουν με μπετό και να έρθουν σε σχήμα που να μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα.

12.jpg13.jpg14.jpg

Το ίδιο έγινε και με τον υπερυψωμένο χώρο που χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση, μιας και το δάπεδό του ήταν γεμάτο ανισορροπίες και σκασίματα.

15.jpg

Περίπου 3 πόντους πιο ψηλά από την υπάρχουσα επιφάνεια εξείχαν τα καλουπώματα και τα έντυσα και με νάιλον.

16.jpg

Μπήκε κοτετσόσυρμα και στρώθηκε με μπετό. Ευτυχώς υπήρχε και διαθέσιμη μπετονιέρα, οπότε έγινε εύκολα και γρήγορα!

17.jpg18.jpg

Στις εσοχές ανάμεσα στις κολώνες απέναντι από τον βασικό πάγκο, χρησιμοποίησα πάλι ορθοστάτες και ανακυκλωμένες μελαμίνες για να κάνω μεγάλα και ευρύχωρα ράφια, ενώ στη μια γωνία πλάτους 2 μέτρων και κάτι μπήκε ανακυκλωμένος πάγκος κουζίνας και στους ορθοστάτες που φαίνονται από πάνω θα δημιουργηθεί επίσης french cleat (εκκρεμεί ακόμη αυτή η κατασκευή)

19.jpg20.jpg21.jpg

Επιστροφή στον υπερυψωμένο χώρο. Ενώ είχαμε πει να τον αφήσουμε έτσι, μια προσφορά του Leroy για το αυτοεπιπεδούμενο LINEA 803 SL μας έκανε να πάρουμε μερικά σακιά, για να εξοικειωθούμε και με το υλικό, μιας και το επόμενο βήμα για το πάτωμα του κυρίως χώρου θα ήταν το flowcret.

22.jpg23.jpg

Να σημειώσω εδώ πως είχα πάρει και το ειδικό ακιδωτό ρολό για να αντιμετωπίσω πιθανή εμφάνιση φυσαλίδων στο κονίαμα, αλλά δεν χρειάστηκε (κρατείστε αυτό με τις φυσαλίδες που μου είπαν/είδα κάπου γραμμένο ίσως, δεν θυμάμαι ακριβώς πια). Πάντως η επιφάνεια βγήκε εξαιρετική και πολλές μέρες μετά περάστηκε κι ένα βερνίκι πέτρας για περισσότερη προστασία. Άλλωστε πατάμε σπάνια εκεί.

24.jpg

Last edited:
Στον κυρίως χώρο τώρα, που είναι περίπου 25 τετραγωνικά. Πρόθεσή μας να πέσει εδώ Isomat flowcret. Δυστυχώς λόγω υψομετρικών διαφορών του πατώματος αναγκαστικά θα πηγαίναμε σε 3-30 express. Το ύψος του εργαστηρίου είναι χαμηλό, λίγο πάνω από 2,10 κι έτσι αν δημιουργούσαμε πρώτα ένα σχετικά επίπεδο δάπεδο με τσιμέντο και μετά αυτοεπιπεδούμενο (όπως στον προηγούμενο χώρο) θα ήταν μεν πολύ πολύ φτηνότερο, αλλά θα κόβαμε αρκετούς πόντους από το ύψος.

Επίσης πάνω από το αυτοεπιπεδούμενο θέλαμε να ρίξουμε κάποιο υλικό για καλή προστασία και διάρκεια και μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στο Epoxol Floor της Neotex. Να σημειώσω εδώ κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Επειδή ήμουν ανάμεσα σε δυο προϊόντα (το άλλο ήταν το Neopox W+) έστειλα ένα μεηλ στην εταιρία ζητώντας κάποιες διευκρινήσεις. 2-3 μέρες μετά με πήρε τηλέφωνο μηχανικός της εταιρίας που εκτός από απαντήσεις σε όσα ζητούσα μου έδωσε κι άλλες πληροφορίες και συμβουλές! Και μόνο το ότι ασχολήθηκε για μια επιφάνεια λίγων τετραγωνικών για έναν απλό πελάτη λιανικής εμένα μου λέει πολλά και σίγουρα θα προτιμήσω ξανά προϊόντα τους!

Πάμε στο στρώσιμο του flowcret. Στερέωσα μαδέρια σε όλα τα σημεία που δεν ήθελα να πάει το υλικό, για οικονομία και έβαλα φυσικά και σιλικόνη για να μην τρέξει από κάτω. Έκλεισα επίσης με τσιμέντο τρύπες και ραγίσματα στο υπάρχον δάπεδο.

25.jpg26.jpg27.jpg

Όλα καλά ως εδώ, μετά άρχισαν τα λάθη.

Πρώτα, παρόλη την ύπαρξη μπετονιέρας υπερεκτίμησα τις δυνατότητες μας να ρίξουμε όλο το υλικό γρήγορα (δηλαδή 3-4 σακιά σε κάθε δόση -σύνολο νομίζω είχαμε 20-22). Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το Linea, το flowcret όντως στέγνωνε κοντά στο μισάωρο. Οπότε όλα γινόντουσαν βιαστικά. Έτσι, δημιουργήθηκαν επικαλύψεις και το πάτωμα δεν επιπεδώθηκε πλήρως!

Δεύτερον, ενώ είχα πάρει το ακιδωτό ρολό όπως προείπα, η μη ύπαρξη φυσαλίδων στο κονίαμα και το κόλλημα που για κάποιο λόγο είχα ότι μπορούσα να το χρησιμοποιήσω μόνο γι' αυτό με σταμάτησε από το να το χρησιμοποιήσω για το άπλωμα. Θα βοηθούσε πολύ στο να “σβήσει” τα σημάδια στις “ενώσεις” των δόσεων που ρίχναμε, αλλά και στο άπλωμα του κονιάματος. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε (στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα)! Επίσης θα μπορούσα να χωρίσω τον χώρο σε 2 ή τρία μέρη και να τα κάνω ξεχωριστά.

28.jpg

Τρίτον, από τσιγκουνιά (και υπερβολική σιγουριά και πάλι), αντί να προμηθευτώ ένα ζευγάρι πάτους με καρφιά για τα παπούτσια, για να μπορώ να κινούμαι μέσα στο τσιμέντο (επειδή στεγνώνει γρήγορα και κολλάει δεν είναι να το επιχειρήσεις ούτε με γαλότσες), έκανα μια ιδιοκατασκευή με καρφιά και Κ/Π που δεν δοκίμασα από πριν, με αποτέλεσμα όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα να μείνω... γυμνός στ' αγγούρια!

29.jpg

Ευτυχώς λειτούργησαν τα “φράγματα” με τα μαδέρια και δεν χύθηκε καθόλου υλικό. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με πριν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αλλά δεν έφτασε στο 100%.

30.jpg31.jpg32.jpg33.jpg

Επόμενο βήμα, περάστηκαν και τα σκαλοπάτια στις κολώνες με βερνίκι πέτρας, ενώ στοκαρίστηκε και βάφτηκε και η πρόσοψη του υπερυψωμένου χώρου.

34.jpg35.jpg

Μας είχε περισσέψει και 1-1,5 τσουβάλι από το αυτοεπιπεδούμενο του Leroy, οπότε το έριξα στα σημεία που είχα απομονώσει κάτω από τον πάγκο και τα ράφια. Εδώ χρησιμοποίησα πια το ακιδωτό και φυσικά βγήκε άψογο. Έβαψα πάλι με βερνίκι πέτρας που φανέρωσε κάποιες ρηγματώσεις και σκούρα σημεία (υγρασία, μάλλον δν είχε στεγνώσει καλά το κονίαμα) που όμως είναι ίδια σχεδόν 1,5 χρόνο μετά.

36.jpg37.jpg

Έπειτα έβαψα και την πόρτα και πέρασα ένα προφίλ αλουμινίου που υπήρχε ξεχασμένο, στο πεζούλι του υπερυψωμένου χώρου για να προστατέψω την γωνία.

38.jpg39.jpg

Και μετά αστάρι Neotex Aqua primer και Epoxol Floor και.... μαγεία! Αν τα είχα καταφέρει ακόμα καλύτερα με το flowcret σίγουρα θα απογειωνόταν, αλλά κι έτσι είναι εξαιρετικό στα μάτια μου.

40.jpg41.jpg42.jpg

Ένα κομμάτι προφίλ αλουμινίου μπήκε μπροστά στον νιπτήρα για να μην χαλάσουμε την πρόσοψη με τα παπούτσια κατά το πλύσιμο, ενώ έγιναν τροχήλατες βάσεις για όλα τα κοφίνια που περιέχουν διάφορα εξαρτήματα.

Τώρα ενάμιση χρόνο μετά, δεν υπάρχει ίχνος φθοράς στο πάτωμα, όλα τα τροχήλατα τσουλάνε απίστευτα χωρίς να έχουν αφήσει σημάδια, και ακόμα και η σκούπα χειρός γλιστράει ομαλά και μαζεύει εύκολα το πριονίδι. Όσοι λεκέδες δημιουργήθηκαν κατά καιρούς, έφυγαν με σφουγγάρι, με ή χωρίς τρίψιμο. Είναι απίστευτη και μόνο η αίσθηση να μπαίνεις μέσα και να το βλέπεις!

43.jpg

Να πω μόνο πως η επιφάνεια δεν είναι για να πέφτουν λάδια, γιατί γλιστράει (λύνεται με προσθήκη χαλαζιακής άμμου στο μείγμα βέβαια) και προς το παρόν δεν έχω διαπιστώσει σημάδια από πτώσεις εργαλείων κλπ. Σίδερα δεν έχουν πέσει βέβαια (μια... βαριά μόνο!) γιατί πια τα μέταλλα τα δουλεύουν έξω!