Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Olympus E-M1 Mark II

Πρώτες εντυπώσεις από τον Steve Huff με την ΕΜ1 ΙΙ +12-100mmPRO εδώ.

Ούτε αυτός μπορεί να δείξει φωτογραφίες ακόμα και σχετικά το IQ αναφέρει: Better high ISO performance over E-M1 with a new color noise reduction process that is quite good.

Και για τιμή: My dream scenario would be $1599 but it may be more, and it would be worth it at up to $2k for me.

Περίεργο που δεν έγραψε πως είναι η καλύτερη μηχανή που έχει χρησιμοποιήσει, το κάνει με οποιοδήποτε αξεσουάρ έχει φθάσει "δωρεάν" στο σπίτι/γραφείο του.
Ο 12-100 μια χαρά παντρεύεται με το σώμα, τον περίμενα μεγαλύτερο.

εννοείται πως το γράφει:

"The new E-M1 II may be…may be…the best camera I have ever reviewed as a total package."

και όντως μπορεί να είναι, όμως επειδή το έχει πει άλλες 500 φορές, είναι λίγο δύσκολο να το(ν) πάρει κανείς σοβαρά

Περίεργο που δεν έγραψε πως είναι η καλύτερη μηχανή που έχει χρησιμοποιήσει, το κάνει με οποιοδήποτε αξεσουάρ έχει φθάσει "δωρεάν" στο σπίτι/γραφείο του.

Το λέει! χαχα! Όλοι βλέπω το έχουμε παρατηρήσει για αυτό δεν παίρνουμε και πολύ σοβαρά τα reviews του :)
Τουλάχιστον έλπιζα να μάθουμε κάτι περισσότερο...

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

οχι μια χαρα είναι τελικά ... δεν ειναι τόσο μεγάλος όσο φαίνεται

_1080043.jpg

και μία χωρίς το hood

_1080047.jpg

Last edited:

Το λέει! χαχα! Όλοι βλέπω το έχουμε παρατηρήσει για αυτό δεν παίρνουμε και πολύ σοβαρά τα reviews του :)
Τουλάχιστον έλπιζα να μάθουμε κάτι περισσότερο...

Προσωπικά τα διαβάζω τα review του άλλα δεν τον παίρνω και πολύ στα σοβαρά, ειδικά με την Olympus έχει μεγάλο κόλλημα και ότι βγάζει το εκθειάζει σε σημείο γελοιότητας!!!

Eθιστικό το κλείστρο της, σε L (χαμηλή ριπή) το μηχανικο κλείστρο με μόνο 10fps και γεμισα 3 κάρτες σε 2 ωρες παίζοντας μαζί της, αντε τώρα να δω 2-3 χιλιαδες φωτό ... και αυριο φευγω για τριήμερο ... λεω να το ακυρώσω :flipout:

Τυχερέ Κώστα ...περιμένουμε σχόλια για το IQ (που καίει αρκετούς) :)
Μπορείς να ποστάρεις φωτογραφίες; Ή θα το επιτρέψουν μετά την παρουσίαση στις 2 Νοε;

Eδω και κάμποση ωρα κατεβαινουν στον δίσκο, όχι δεν μου το απαγόρεψαν αλλά δυστυχώς είχα περιoρισμό χρόνου και χώρου, ημουν τυχερός όντως που την κράτησα και πήρα δείγματα, μάλιστα πιστεύω είμαι απο τους πρώτους στην Ελλάδα και άτυχος ταυτόχρονα γιατί την είχα μόλις ενα διωράκι.

Η μηχανή ήρθε απο την Zegentron (αντιπροσωπία της Olympus στην Ελλάδα) σήμερα το πρωί στο κατάστημα Φωτοδεσμός στην Ακαδημίας απο όπου και δέχθηκα την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθώ ώστε να έχω μια πρώτη επαφή και άποψη για την μηχανή πριν φύγει για να συναντήσει τους δημοσιογράφους. Επειδή ήθελα και μία άποψη για τις βιντεο -λειτουργίες της μηχανής ζήτησα και απο τον Νίκο τον Σωτηρόπουλο (nicksoti) που δουλευει επαγγελματικά την ΕΜ1 mki ως βιντεολήπτης να παρευρεθεί ωστε να έχουμε πλήρη άποψη για τις δυνατότητες της μηχανής. Υπήρχε φοβερο πρόβλημα στην πίεση του χρόνου και η μπαταρία της μηχανής όταν την πήρα στα χέρια μου ήταν περίπου στο 50%, κατάφερα και δούλεψα με τα αποθέματα αυτά για κάμποση ώρα με τον mZD 12-100/4, τον Lumix 35-100/2.8, τον ZD 50-200/2.8-3.5 SWD με και χωρίς τους EC 1.4Χ,2.0Χ και τον SHG 150/2 με και χωρίς τους EC 1.4Χ,2.0Χ. Kάποια στιγμή γέμισα την μια κάρτα (Lexar 32mb 1000X) και την άλλαξα και μετά απο λίγο αναγκάστηκα να σταματήσω για να φορτίσω την μπαταρία για 5 λεπτα ωστε να προλαβω να δοκιμάσω περισσότερα, αυτο συνεβη 2-3 φορές και πιθανολογώ ότι η μπαταρία αυτή δεν έχει φορτιστεί πλήρως σχεδόν ποτέ :flipout:.

Last edited:

Εργονομικά η μηχανή δίνει ρέστα, το πιάσιμό της έχει βελτιωθεί κιάλλο απο της mki με το βαθύτερο και ψηλότερο γκρίπ που έχει πλέον, για τα επίπεδα ακάθρεπτης μιλώ πάντα και σε σχέση με τους pro φακούς που θα δουλευτούν σε αυτό το σώμα. Ο 12-100/4 με εξέπληξε ευχάριστα γιατι τον περίμενα μεγαλύτερο, καθεται τέλεια ζυγισμένος στην μηχανή. Ακόμη και οι βαρύτεροι φακοί της προηγούμενης γενιάς π.χ. ο SHG 150/2 δεν έχουν πρόβλημα να κρατηθούν χωρίς να ζοριζεται ο καρπός. Ο 12-100 ήταν ταχυτατος σε εστίαση και το δαχτυλίδι του ζουμ είχε την σφιχτή αίσθηση που μου αρέσει να νιώθω στους στεγανούς φακούς. Το firmware της μηχανής ηταν στη ver. 1, το ίδιο και του φακού. Ζόρισα τον φακό σε εσωτερικό χώρο αλλάζοντας συνεχώς σημείο εστίασης και ελάχιστες φορες λόγω υπερβολικής ταχύτητας και απουσίας κοντραστ έδωσε λάθος επιβεβαίωση. Το EVF της μηχανής ήταν πεντακάθαρο και υποδειγματικό, το ρυθμισα σε υψηλο frame rate όπως είχα συνηθίσει και στην mkI και είδα ότι η απόκρισή του ηταν πολύ καλή, νομίζω ότι πλεον δεν έχει να ζηλεψει κάτι απο τα σκόπευτρα των DSLR, αν καποιος δεν θέλει να βλέπει καν τις ενδείξεις του ηλεκτρονικού κλπ. πατά και την ρυθμιση S-OVF και το έχει πιάτο.
Εκεί που σήκωσα τα χέρια ψηλά είναι με το μενού της μηχανής, έχει γίνει φοβερή προσπάθεια να μαζευτουν οι ρυθμίσεις σε πιο σχετικά πεδία και να γίνει πιο φιλικό στον χρήσητη, αλλά έχουν προστεθεί παρα πολλές νέες ρυθμίσεις που ακόμη και εγώ που με κλειστά μάτια μπορω να βρώ ρυθμιση στο μενου της mki θέλω τουλάχιστον 1-2 βδομάδες διαβασμα και δοκιμές για να βρώ τί κάνει το καθετί, φοβερή πραγματικά παραμετροποίηση που αν κάποιος καταφέρει και την φέρει στα μέτρα του και τα αποθηκευσει σε μνήμες μια φορά θα έχει την δυνατότητα στην συνέχεια να σώνει σε αρχείο αυτές τις ρυθμίσεις όπως γινόταν παλιά και με τις Ε-3,Ε-5. Στην πράξη σήμερα ήταν σαν να έχω μια νέα τελείως μηχανή και πέρασαν τουλάχιστον 20 λεπτά για καταφέρω να την φέρω στα μέτρα μου, ένα απλό παράδειγμα θα γράψω π.χ. για την λειτουργία των 2 SD καρτών υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 επιλογές τι θα κανει η κάθε μιά και αυτό είναι προσπελάσιμο άμεσα και απο το γρήγορο μενού της LCD.

Αν κάποιος είναι λάτρης των σπόρ η μηχανή είναι κομμένη και ραμμένη γιαυτον, το μηχανικό κλείστρο έχει ένα ήσυχο και γλυκό ήχο που δεν σου κάνει την αίσθηση να το βγάλεις και να βάλεις το ήσυχο ηλεκτρονικό. Το buffer της μηχανής είναι απο τα καλύτερα, είχα ρύθμιση RAW+SF και η μηχανή με μηχανικό κλείστρο σε 10fps κροτάλιζε ασταμάτητα :violent-smiley-030:σε CAF και 15fps σε SAF χωρίς να κλείνουν οι υπόλοιπες λειτουργίες της μηχανής παρά μόνο έβλεπες την ένδειξη ότι η μνήμη γεμίζει . Εβαλα το ηλεκτρονικό απλά για να πάρω μια αίσθηση και τρόμαξα απο την ταχύτητα της ριπής, φοβηθηκα οτι θα ξεμείνω απο κάρτες, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη στο max και γιαυτο στα μενου μπορει να ρυθμιστεί χαμηλότερα. Μέχρι και ξέχωρη ρύθμιση να μετράει η μηχανή τα κλικ για το ηλεκτρονικό κλείστρο σκέφτηκαν οι αθεόφοβοι . :flipout:

Last edited:

Αισθητικά δεν παίζονται οι άτιμες! Έχω ακόμα μια ταπεινή Ε-420 και η ποιότητα κατασκευής ήταν και είναι εφάμιλλη μηχανών άλλης κατηγορίας. Τεντώστε λίγο και τον αισθητήρα, να τα πουλήσουμε όλα και να κατασταλάξουμε!
Troll/off-topic, αλλά ήθελα να πω το παράπονο μου.

με το osvf θυμαμαι οτι απενεργοποιουνταν καποιες επιλιγες... ισχυει ακομα? το ίδιο νομιζω και με το high refresh rate....

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

οχι με το focus peaking γινοταν αυτό ... απενεργοποιουνταν το high frame rate , δεν προλαβα να το δοκιμασω ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επιτέλους το CAF (στην φωτογραφία) λειτουργεί όπως θαπρεπε εξαρχής, αλλάζει ακαριαία απο θέμα σε θέμα και καρφώνει χωρίς μπρος πίσω, δοκίμασα τον 12-100/4 και τον Lumix 35-100/2.8, επιφυλασσομαι να το δουλέψω και σε πιο χαμηλό φωτισμό αλλά σήμερα με σκοτεινή βροχερή μέρα φόρεσα έξω στον δρόμο και legacy φακούς και είδα τρομερή βελτίωση στην ταχύτητα εστίασης, τα σημεία εστίασης φάσης πλεον είναι cross point - διπλής κατευθυνσης - 121 στον αριθμο ενώ καταλαμβάνουν όλη σχεδόν την οθόνη, ο 50-200 και 150/2 ήταν πολυ καλοί ακόμη και σε CAF με την ταχύτητα ριπής απομειωμένη κατά 3-4 fps λόγω των πιο αργών λεπίδων των legacy φακών (υπολογίζω περίπου 6-7fps).

Last edited:

Καλησπέρα πριν από λίγο μπήκα σπίτι από μια δύσκολη μέρα... κατεβάζω τα αρχεία, δεν υπήρχε πολύς χρόνος δυστυχώς οπότε δεν πήρα πολλά πλάνα. Έχω το μενού της μηχανής όπως το εξερευνούσε ο Κώστας πάντως σχεδόν ολόκληρο.

Τα αρχεία της mark II τα έχει ο Κώστας στην κάρτα του - δεν είχα μαζί την sandisk extreme είχα πιο αργές κάρτες και δεν ήθελα να αδικήσω τη μηχανή - ωστόσο στα 5 λεπτά που πρόλαβα να πάρω 2-3 πλάνα δεν κατάφερα να βρω επιλογή για τα 237mbps, μόνο 102 είχε, μάλλον κάπου κρυμμένο ήταν σαν επιλογή. Τράβηξα λοιπόν εκεί, με τον 12-100 και σε προτεραιότητα ταχύτητας 1/50 γιατί πίεζε ο χρόνος για βάλε βγάλε step up για nd κλπ. Σταθεροποίηση είχε 2 επιλογές, ίδιες με της mark I, δηλ sensor only και sensor+digital. Τράβηξα με sensor only αλλά επειδή το OIS του φακού ήταν on υποθέτω ότι χρησιμοποίησε συνδυαστική. Ένα στο ευρυγώνιο περπατώντας και 2-3 στα 100mm.

Η 1η μου εντύπωση σαν αίσθηση είναι ότι είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ το ίδιο καλή στη σταθεροποίηση στο 4Κ όσο είναι η mark I στα 1080.

Δοκιμάσαμε και λίγο caf tracking με τον Κώστα, μια με και μια χωρίς face detection. Είχε μέχρι και επιλογή μπροστινού ματιού στο... βίντεο, υπήρχε όμως λίγος χρόνος και ο άνθρωπος της olympus περίμενε με την τσάντα φορεμένη να φύγει....

Δεν μπορώ φυσικά να έχω άποψη πριν δω τα αρχεία, ίσως και ούτε μετά.

Πάντως τα μενού μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ. Θα πρέπει να βγει ένας simulator σε PC ώστε να μαθαίνει κανείς τη μηχανή δίχως να ταλαιπωρεί εαυτόν και σώμα όταν την αγοράσει δοκιμάζοντας τι κάνει η καθε επιλογή.....

Η selfie του Κώστα είναι με την mark II πάντως :-) Κι εγώ με την mark I :furious3: Δυστυχώς σε ανύποπτο χρόνο η γυναίκα μου μου είχε "τσιμπήσει" το B&W προ που έχω οπότε χρησιμοποιησα ένα... walimex που είχα μαζί, φορεμένο στον 14-54ΙΙ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάντως είμαι μέσα στην 1η λήψη της mark II σε Ελληνικό έδαφος... και η M1 μου μαζί. Την πουλάω.... χμ.... 2100 ευρώ ακατέβατα ως συλλεκτική