Olympus OMD EM1

Ωραίες φώτο και ειδικά τα τοπία στο βόσπορο με θάλασσα, σύννεφα, πόλη κτλ μου άρεσαν πολύ. Το μόνο που με "χάλασε" είναι η παραμόρφωση που έχουν μερικά κτίρια που διορθώνεις με πρόγραμμα και να μεν φεύγουν οι καμπύλες αλλά τα ξεχυλώνουν κάπως. Αλλά αυτό είναι δική μου περιέργεια με τους πολυ wide φακούς. Βλέπω να επενδύω σε σταθερούς από 17mm και πάνω ώστε να αποφεύγω όσο γίνεται την παραμορφωση και να γλιτώνω χρόνο σε επεξεργασία. Με τι πρόγραμμα διορθώνεις την παραμόρφωση;

Και όταν δεν χωράει το αντικείμενο στο κάδρο των 17 mm ;

Κώστα ωραία και τα δύο πακέτα από την πόλη . Κρίμα που δεν πήγα στο υδραγωγείο .

παροτι εχω αρκετα πιο εξειδικευμένα προγράμματα που κάνουν και καλυτερη δουλειά στο θέμα αυτο , τις διορθώσεις στις συγκεκριμένες φωτο της εκανα στο Lightroom 5.7 με manual ρυθμιςεις,

οι φακοί σχεδον όλοι διορθώνονται αυτόματα για το μεγαλύτερο μέρος τους σε γεωμετρικές παραμορφώσεις αλλα ομως παραμένουν στρεβλώσεις λογω θέσης φωτογράφου και θέματος, καθαρά απο θέμα προοπτικής , αυτες δεν τις γλιτώνεις εκτος και αν εχεις shift φακο και παρεις σετ φωτο και τις ενωςεις, δυςτυχως οταν πήγα δεν είχα περασμένο και το τελευταίο firmware με την λειτουργια keystone που θα βοηθούσε πολυ, οχι τοςο για να παρω έτοιμο και διορθωμένο αρχείο JPEG αλλα για να παρω πιο σωστα RAW με καλυτερα τοποθετημένο το καδρο μου ωςτε τελικα μετα το κροπ στον Η/Υ να πάρω και πιο σωςτο ΟΠΤΙΚΑ αποτέλεςμα αλλα να εχω και όσο το δυνατόν ολόκληρο το θέμα μου.

Last edited:
Κωστη το υδραγωγείο άξιζε πραγματικα και ηταν ενα απο τα μεγαλύτερα τεστ που εκανα στην ΕΜ1 σχετικα με την σταθεροποιηςη της, το σκοτάδι ηταν πηχτρα, αν δεις τα EXIF θα καταλάβεις, δεν εχει γίνει πουθενά χρηση τριποδου, οι πιο πολλες φωτο ειναι RAW με ΙΣΟ 200 οχι τοςο γιατι το ηθελα αλλα γιατι πειραματιςτηκα και έκανα χρηση του HDR1 οπου η μηχανη τραβά σειρά απο 4 φωτο του και τις ενώνει σε JPEG, εγω επέλεξα και δεν ποσταρα αυτες (εκτος απο μερικες ΒW) γιατι ηταν πιο φλατ και ηθελα να διορθωςω το WB,
ποςταρα το αρχείο που προέκυψε απο επεξεργαςια απο το ενα και μοναδικό RAW που κρατά η μηχανη απο ολο το bracketing της ριπής HDR ως το πιο καλο.
Το ρεζουμε ειναι οτι αυτα τα αρχεία RAW ειχαν φοβερή ελαστικότητα και δυναμικο ευρος σε συνδιασμο με χαμηλο ΘΟΡΥΒΟ (λογω ISO 200) παροτι προςθεςα αρκετη έκθεση και ανέβασα πολυ τα σκοτεινά.
και το δεύτερο σημαντικο ειναι οτι η μηχανη κατάφερε στο χέρι να τραβήξει για την ιδια σκηνη 4-5 φωτο του 1´ ΕΚΑΣΤΗ , δηλ. σύνολο 4-5´ χωρις να τα κανει μαντάρα.

η μηχανη κατάφερε στο χέρι να τραβήξει για την ιδια σκηνη 4-5 φωτο του 1´ ΕΚΑΣΤΗ , δηλ. σύνολο 4-5´ χωρις να τα κανει μαντάρα.

Ναι το πρόσεξα αυτό , αξιοσημείωτο ....βέβαια δεν φτάνει μόνο η μηχανή για αυτό (αν την είχα εγώ πχ :afraid: ) !!!

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Τολμώ να προτείνω το dxo optics 10 και το viewpoint 2.5. Προσπάθησε να επεξεργαστείς τις ίδιες λήξεις σε trial έκδοση. Πιστεύω ότι θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα, διότι δεν "αποσυμπιέζει" απλώς τις στρογγυλάδες, αλλά διορθώνει την προοπτική (το optics). Aπό την άλλη το viewpoint έχει κι αρκετές ρυθμίσεις αρχιτεκτονικές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Βλαςςη σε ευχαριςτω για της προταςεις, είχα δουλεψει με το DXO παλιά στην έκδοση 6-7 δεν θυμαμαι, επρεπε να κατεβάσεις module για καθε φακο , μηχανη, θα ξανακάνω μια προσπάθεια αλλα να πω την αλήθεια δεν θελω να τρώω πολλες ώρες στον Η/Υ μαθαίνοντας καθε προγραμμα και εχω αποφασίσει να μάθω ενα αρκετα καλα και να μην αλλάζω εκτος απο πολυ ειδικές περιπτωςεις, ξερω π.χ. οτι το Olympus Viewer δινει τα καλυτερα χρώματα γιατι ειναι δουλεμένο απο την Ολυ αλλα απίστευτα αργό και οχι καλο στην διαχείρηση φωτεινών σκοτεινών, κανονικά επρεπε να περνάω τα αρχεια απο εκει πρωτα και να σώνω TIFF και μετα να τα βαζω στο Lightroom, δεν εχω ομως πολυτέλεια να αφιερώσω τοςο χρονο, :bigcry:
υπήρχαν και νέες αυτοματοποιημένες διορθώσεις στο Lightroom, δεν τις δοκιμαςα ομως θα κανω μια συγκριςη μολις βρω χρονο,
οι φωτο δεν ειναι φυςικα μονο αυτες που έβαλα εχω περιπου αλλες τόσες και αρκετα αξιόλογες αρκετές και έφαγα πολυ χρονο να τις επεξεργαςτω αλλα και γιατι δεν έβρισκα πολλες για σβήσιμο :FSGSFGS4:
για πιο εξειδικευμένο εχω το PTLENS μεταξυ αλλων αλλα οσο βουτας στα βαθιά εχουν υπερβολικά πολλες παραμέτρους να ρυθμιςεις.

καποιες στο υδραγωγείο ειναι με το fishey SAMYANG φαίνονται στο exif με f=1 ή παύλα, αλλες εχουν γίνει defish και κροπ γιατι στα ακρα χάνουν πολυ (ιςως ήθελαν και αλλο) και αλλες εχουν μείνει περιπου οπως ηταν, αυτο εγινε ηθελημένα, στο Lightroom εχω τέσσερα έτοιμα προφίλ για διορθωςη του SAMYANG, αυτο που τον κανει τελειως defish χάνει πολυ στα ακρα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Και τώρα πρέπει να κατεβεί Module. Αλλά τώρα το πρόγραμμα βλέπει τα αρχεία του φακέλου που έχεις ανοίξει και κατεβάζει αυτόματα το module μηχανής και φακού. Επομένως είναι αυτοματοποθημένο. Μετά απλώς πατάς ένα κουμπάκι και κάνει μόνο του και γρήγορα τις αλλαγές. Οι αλλαγές είναι σημαντικές. Τώρα πλέον μπορείς να βάλεις ένα φακό (π.χ. τον 12-32 που έχει πολλές παραμορφώσεις στο wide άκρο) και να σου την ισιώσει είτε σε 2d είτε σε 3d, χωρίς απώλειες σε οξύτητα, ούτε στο σύνολο της φωτο ούτε στα μέρη που θα κάνει επέμβαση. Είναι ένα πράγμα περίεργο. Π.χ. σε σύνολο χιλιάδων λήψεων παλιών εφημερίδων (70Χ50 εκ με γράμματα μέχρι κι εξαράκια δηλαδή πολύ μικρά και χαρτί άθλιο, δηλαδή χαρτί της Κατοχής) με το συνδυασμό panasonic g5+12-32 δεν είχα καθόλου σημεία στα οποία να μην διακρίνεται σωστά το περιεχόμενο είτε σε 100% θέαση, είτε σε ανάλυση οθόνης 24άρας.

Για τη διόρθωση κεφαλιών στο άκρο του καρέ επίσης είναι άριστο. Για τη σχέση front end-back end δεν είναι τόσο καλό, αλλά σίγουρα καλύτερο από το LR.

Εκεί που ακόμη υστερεί το Dxo είναι η διαχείριση των χρωματικών προφίλ.

Τέλος έχει γίνει πολύ ταχύτερο. Καμιά σχέση με τις εκδόσεις 6 και 7, ούτε καν με την 9. Έχω την αίσθηση ότι το 10.0 είναι ταχύτερο κατά τουλάχιστον 30% (στο batch) σε σχέση με το 9.0.

Δουλεύοντας με το DxO από την έκδοση 7, συμφωνώ με τον Βλάση 110%. Ο μόνος λόγος που παράλληλα δουλεύω ακόμα το CaptureOne είναι το χρώμα και η απίστευτη διαχείριση σκιών και καμένων. Κατά τα λοιπά το DxO δεν παίζεται...

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Οκ με πεισατε θα κατεβασω την δοκιμαστική εκδοση και θα το δοκιμάσω να δω ποσο έχει βελτιωθει σε ταχυτητα και αυτοματοποιηση,

Στο lightroom είδα ότι δεν έχει profile για Olympus φακούς και έβαλα το αυτόματο να φτιάξει κάποιες παραμορφώσεις αλλά δεν κάνει τόσο καλή δουλειά. Είχα δουλέψει και εγώ το Dxo 6 και 7 το οποίο έκανε καλύτερη δουλειά στις παραμορφώσεις αλλά δεν έχω τόσο χρόνο για να κάνω επεξεργασία σε 2-3 προγράμματα για να πάρω τελικό αρχείο.

ΥΓ. Οι φωτογραφίες του Κώστα μια χαρά είναι απλά ανέφερα την δική μου "περιέργεια" με τις παραμορφώσεις και κατά πόσο διορθώνονται με πρόγραμμα. Θα με βόλευε κάποιο add on στο lightroom αλλά δεν έχω βρει κάτι σχετικό προς το παρόν

Καλησπέρα,

γνωρίζετε αν η E-M1 μπορεί να πάρει custom profiles απευθείας στη μηχανή; Πχ θα μπορούσα να φτιάξω κάποιο profile όπως το Classic Chrome από fuji να περαστεί με μια μορφή xml στη μηχανή; Έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο.
Ψάχνω πως να κερδίζω χρόνο από την επεξεργασία...

Καλησπέρα,

γνωρίζετε αν η E-M1 μπορεί να πάρει custom profiles απευθείας στη μηχανή; Πχ θα μπορούσα να φτιάξω κάποιο profile όπως το Classic Chrome από fuji να περαστεί με μια μορφή xml στη μηχανή; Έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο.
Ψάχνω πως να κερδίζω χρόνο από την επεξεργασία...

Δεν γίνεται αυτό που λές δυστυχώς, profile χρωματικο μπορεις να φτιάξεις μόνο μεσα σε πρόγραμμα και να το φορέσεις στο RAW.

Ευχαριστώ Κώστα. Έκανα όνειρα μήπως γλιτώσω χρόνο στο lightroom...

To νέο firmware v3.0 θα παρουσιαστεί αύριο 5 February και θα περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέρουσες βελτιωσεις για τον φωτογράφο:

1. 9fps at C-AF mode
2. Better tracking capability at C-AF mode

Μαλλον η Olympus βαρέθηκε την μουρμούρα μου για τη μη σωστή αξιοποίηση του πολλά υποσχόμενου CAF της μηχανής και αποφάσισε να κάνει κάτι έστω και μετά απο 1.5 χρόνο.

Πηγή 43rumors

Καλημέρα. Έχει γίνει διαθέσιμη η αναβάθμιση firmware v3.0; Δεν μου το βρίσκει ακόμα στο OVF3. Ξέρετε πότε θα γίνει διαθέσιμη;
Ευχαριστώ

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

και επίσημα το νεο firmware v3.0 απο σημερα,

ηδη το εχουν περάσει κάποιοι με την μέθοδο της κάρτας μνήμης και διάβασα καποια πρωτα σχόλια, ταμεταφέρω για να μπορει κανεις να το αξιοποιήσει και να μας μεταφέρει τα δικα του :

σε CAF ή CAF+TR λειτουργια η μηχανη πλεον μπορει να κανει χρηση και του High mode με ανώτερη ταχυτητα ριπης τα 9fps, το L mode παραμένει μεχρι τα 6.5fps,

στο L mode παραμένουν τα μικρά blackouts, ενω στο H mode δεν υπαρχουν αφου στην ουσια δεν εχεις Liveview αλλα αστραπιαία αναπαραγωγή του τελευταίου frame της ριπης,

τόσο με φακους 4/3 όσο και με τους m43 σε Η mode οταν αρχίζεις και πατάς το κλείστρο <αποκαλύπτεται> ο πιο περιορισμένος καναβος των PDAF σημείων οπου αποκλειστικά δουλευει πια η μηχανή και που κανεις πρεπει να προσέχει να έχει μέσα του τον στόχο,

σε L mode μαλλον παραμένει η υβριδική εστίαση με αυτόματη εναλλαγή PDAF-CDAF απο την μηχανη στον ευρύτερο καναβο,

εχει αλλάξει η συμπεριφορά της εστίασης σε CAF προς το καλυτερο σε χαμηλο φωτισμό όπου δεν υπαρχουν πλεον συνεχείς μικρομετακινήσεις του φακου οταν ο στόχος παραμένει σταθερός,

καλυτερη ακομη συμπεριφορά των 4/3 φακών σε CAF,

αν κανεις update απο τα τελευταια firmware παραμενουν, μονο αν κανεις απο τα πολυ παλια v.1-1.4 γινονται reset οι ρυθμισεις σου,

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/omd/correction_em1_e.pdf , στο συμπληρωματικό pdf μας λεει κατι σημαντικο για την εκθεση σε H mode : Exposure is fixed at the level of the initial frame

θα το βάλω ο ίδιος σύντομα και θα αναφέρω σχετικα ... και ειδικά με την χρησιμότητα του στους παλιούς legacy 4/3 φακους που έχουν αναγεννηθεί με την ΕΜ1

μερικες δικες μου παρατηρησεις :

1.- με τον Mzuiko 12-40/2.8 σε CAF λειτουργια (όχι CAF+TR)

α) H mode , δεν επηρεαζονται τα fps απο το διαφραγμα
β) H mode, δεν ενοχλει να μεινει η τιμη στο μενου στα 10fps
γ) H mode, η μεγιστη τιμη των μενου 9-10 fps δεν επηρεαζεται αν εισαι στο SAF- CAF,
δειχνει να ειναι ιδια
δ) H mode, για την εξτρα λειτουργια του κουμπιου AEL-AFL ως κουμπι εστιασης, η
επιλογη στα μενου για CAF 3 ή 4 δεν αλλαζει κατι γιατι η εκθεση κλειδωνει στο
πρωτο καρε, αντιθετα σε L mode όπου η εκθεση δεν κλειδωνει αλλα αλλαζει σε
καθε καρε, η επιλογη 3 την κλειδωνει με το μισο πατημα του κλειστρου ενω η
επιλογη 4 με όλο το πατημα, δεδομενου ότι σε CAF (με την εστιαση ανατεθιμενη σε
αλλο πληκτρο) το κλειστρο το έχεις σχεδον συνεχως πατημενο στην ριπη συνιστω
την επιλογη 4 ωστε να αξιοποιειται καλυτερα απο την μηχανη η δυνατοτητα
διαβασματος της εκθεσης σε αλλαγες φωτεινοτητας της σκηνης μεσα στην ριπη.

2.- με τον Zuiko 12-60/2.8-4 στα 60mm/f=4

α) H mode και L mode, επηρεαζονται τα fps απο το διαφραγμα απο την εστιακη αποσταση του φακου αλλα και απο την εκθεση της σκηνης - στοχου (φωτεινος σκοτεινος στοχος), το max των 9 fps δεν το πιανει αλλα καποιες φορες ειναι πανω απο τα 6.5fps σε H mode

β) μετα απο δικες μου δοκιμες συνιστω για ταχυτερη ριπη για τον συγκεκριμενο φακο σε SAF την λειτουργια L mode (H mode) και σε CAF την Η mode,

γ)επισης η επιλογη CAF Lock δειχνει για H mode να λειτουργει καλυτερα σε Normal ενω σε L mode σε Οff (αυτο αφορα κυριως τους φακους 4/3).

3.- με τον Zuiko 50-200/2.8-3.5 Ι στα 200mm/f=3.5

α) H mode και L mode, δειχνουν να επηρεαζονται λιγοτερο απο τον 12-60 τα fps απο το διαφραγμα, την εστιακη αποσταση του φακου και απο την εκθεση της σκηνης - στοχου (φωτεινος σκοτεινος στοχος), το max των 9 fps δεν το πιανει αλλα καποιες φορες ειναι πολυ πανω απο τα 6.5fps σε Η mode

β) σε CAF με Η mode και με εξτρα εστιαση στο κουμπι AEL-AFL συνιστω για ακομη ταχυτερη ριπη να αφηνει που και που το κουμπι AEL-AFL όπως ακολουθει τον στοχο,

γ) πλεον η Ε-Μ1 με τους 4/3 φακους έχει αφήσει σε επιδοσεις την Ε-5 πολυ πισω, το μονο σημειο που υπερτερει η παλια Ε-5 ειναι σε στοχους που ειναι τελειως οριζοντιοι όπου τα σημεια εστιασης της Ε-Μ1 ειναι μονης κατευθυνσης και δυσκολευεται ακομη και με 9 σημεια εστιασης, μοναδικη λυση το γυρισμα της μηχανης σε θεση portrait.

δ) δεν υπαρχουν αισθητες διαφορες ταχυτητας 50-200 Ι και SWD στην Ε-Μ1 (θα κανω αν βρω χρόνο πιο αναλυτικες μετρησεις και με τους 2 TC και θα ξαναναφερω περι τουτου). Το σημαντικο ειναι ότι οι <τυχεροι κατοχοι> του 50-200 έχουν ένα εξαιρετικο 4Χ τηλεφακο για το <μικροσυστημά> τους ο οποιος δεχεται και 2 πολ/στες (1.4Χ-2.0Χ) εναλλακτικα του νεου ελαφρυτερου MZuiko 40-150/2.8 με τον οποιο μπορουν να πιασουν το απόλυτο των 9 fps σε H mode.