Olympus OMD EM10

Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Σωστός όντως ................με βλέπω ξανά με την pm1 !

Εχθές με απογοήτευσε το λογισμικό της ΕΜ10 , την έδωσα στην σύζυγο για να την χρησιμοποιήσει στην σχολική εορτή στο προαύλιο ρυθμισμένη σε Ρ . Ηλιοφάνεια αλλά και σκιά δέντρων για αυτό το επέλεξα .
Πολλές φωτογραφίες λοιπόν είναι με iso 200 , 1/400 , f 11 , 50mm.
Είναι δυνατόν m4/3 αισθητήρας να κλείνει τόσο το διάφραγμα , όταν βουίζει το νετ πως μετά το f8 αρχίζει το diffraction ;
Επίσης ο 12-50 αποδίδει τα μέγιστα κάπου στο f6,3 με f7,1, δεν μπορούν να το συμπεριλάβουν στις ρυθμίσεις ;

Καλό αυτο το τελευταίο, λέω να τους δώσουμε το τηλεφωνο του DXO για να προγραμματίσουν την μηχανή ανάλογα με την αποδοςη των ΦΑΚΩΝ,:music-smiley-005:

αυτο εν μέρη υπάρχει στην database του firmware μηχανής φακού αλλα αφορά αλλα χαρακτηριστικά του φακού όπως CA και γεωμετρία.

Κωστή στο P η μηχανή διαλέγει το βασικό ISO =200 αν την εχεις ISO=Auto, στην συνέχεια επιλέγει ενα ζευγάρι που θα δώσει τις καλύτερες φωτό ανάλογα με τις φωτιστικες συνθήκες χωρίς αυτο να ειναι πάντα σωστό αλλα μπορεις με τον επιλογέα ροδέλα να πας σε αλλο εναλλακτικό ζευγάρι και τότε να αποφύγεις τιμή f>8,

το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι στα σκοτάδια με την επιλογή P και auto ISO γιατι ανεβαίνει σε κλίμακα ISO πιο γρηγορα απο οτι πρεπει οταν η εστιακή του φακού πιάσει 1/L , ενώ η καλή σταθεροποιηςη της μηχανής εχει δυνατότητα να κατέβει κιαλλο σε ταχύτητα κλείστρου και να κρατηθεί χαμηλό το ISO , αυτο ειναι πρόβλημα , το αλλο που περιγράφεις λύνεται όπως σου είπα,
Το μονο που μπορεις να κανεις για να κατέβεις πιο χαμηλά απο 1/L για αυτο που σου περιγράψα ειναι να χαμηλωσεις την κάτω ταχύτητα συγχρονισμού του φλας στην ταχύτητα που θέλεις να πηγαίνει η μηχανή σε αλλο ISO .

μπορεις με τον επιλογέα ροδέλα να πας σε αλλο εναλλακτικό ζευγάρι και τότε να αποφύγεις τιμή f>8,

Υπάρχει περίπτωση να μου απαντήσεις χωρίς να μάθω κάτι από αυτό ;
Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ την ροδέλα στο Ρ και όντως βλέπω κατεβάζει το διάφραγμα ανεβάζοντας την ταχύτητα . Βέβαια σπάνια (μόνο όταν θέλω άμεσα φωτογραφία) την βάζω εκεί , διότι με προτεραιότητα διαφράγματος νιώθω πως έχω περισσότερο τον έλεγχο , τώρα όμως θα έχω και αυτό στα υπ' όψιν :a0210:

Μόνο εγώ όμως , διότι εάν έλεγα στην Μαρία να έχει και αυτό στο νου της , θα την άφηνε σπίτι και θα τράβαγε με το κινητό .

Καλά στο βίντεο ο σταθεροποιητής αποδίδει τα μέγιστα , σαν να ήταν επάνω σε τρίποδο , για αυτό και μόνο αξίζει να την έχει κανείς έστω και σαν βιντεοκάμερα .

Το μονο που μπορεις να κανεις για να κατέβεις πιο χαμηλά απο 1/L για αυτο που σου περιγράψα ειναι να χαμηλωσεις την κάτω ταχύτητα συγχρονισμού του φλας στην ταχύτητα που θέλεις να πηγαίνει η μηχανή σε αλλο ISO .

Ούτε αυτό το ήξερα , νόμιζα πως αυτή η ρύθμιση είχε να κάνει μόνο με την φωτογράφιση με φλας .
Το είχα όπως ήταν στο 1/60 και όντως σε P mode δεν κατέβαινε πιο χαμηλά από 1/60 η ταχύτητα κλείστρου , το κατέβασα 1/30 και η ταχύτητα έπεσε στο 1/30 , όσο και αν το κατεβάζω πιο κάτω όμως η ταχύτητα κλείστρου παραμένει 1/30 . Με τον 17αρη δεν θα έπρεπε να πηγαίνει πιο κάτω ;

Ούτε αυτό το ήξερα , νόμιζα πως αυτή η ρύθμιση είχε να κάνει μόνο με την φωτογράφιση με φλας .
Το είχα όπως ήταν στο 1/60 και όντως σε P mode δεν κατέβαινε πιο χαμηλά από 1/60 η ταχύτητα κλείστρου , το κατέβασα 1/30 και η ταχύτητα έπεσε στο 1/30 , όσο και αν το κατεβάζω πιο κάτω όμως η ταχύτητα κλείστρου παραμένει 1/30 . Με τον 17αρη δεν θα έπρεπε να πηγαίνει πιο κάτω ;

ε θελεις να στα κανω και νιανιά, πως να μαθεις αν δεν προσεχεις στο μάθημα.... 1/2Χ17=1/35 :smash:

Άρα υπολογίζει σαν FF σύστημα , όπου το εστιακό πολλαπλασιάζεται Χ2 στην δική μας περίπτωση και θεωρεί τον φακό 34mm.
Είναι και αργά .

Edit , δεν ισχύει έβαλα τον 12-50 και στα 12mm πάλι 1/30 μου δίνει .

Last edited:
Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

..Ανεξάρτητα απ' το φακό όταν ο συγχρονισμός είναι στο αυτόματο δεν μπορεί να κατέβει κάτω απ' το 1/30 δλ. Άρα ή βάζουμε αργό συγχρονισμό ή "γέμισμα" με το φλας. Το τελευταίο έχει ρίσκο να βγεί "καμμένη" η φώτο!

Δηλαδή υπάρχει ρύθμιση για μη αυτόματο συγχρονισμό ;

Μάλλον εννοεί την δεύτερη κουρτίνα που σε αφήνει να επιλέξεις και πιο χαμηλή συχνότητα κλείστρου,

Τεσπα με το τρικ που σου είπα, εγώ καταφέρνω και κατεβάζω λίγο πιο χαμηλά την συχνότητα σε P mode αλλα δεν παει κι όπου θελουμε χαμηλά , υπάρχουν και τα αλλα προγράμματα της μηχανής γιαυτο.

Re: Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Δηλαδή υπάρχει ρύθμιση για μη αυτόματο συγχρονισμό ;
....Δεν το εξήγησα με σαφήνεια, πράγματι, αυτόματο εννοούσα τις ρυθμίσεις όπου το άναμα ή όχι του φλάς επαφίεται στην "κρίση" της μηχανής! Αργός συγχρονισμός είναι, με την πρώτη κουρτίνα, όταν το άναμα του φλάς δεν "επιταχύνει" το χρόνο έκθεσης , έτσι ώστε να μη παγώσουμε την κίνηση.

Σκέφτομαι να αγοράσω την συγκεκριμένη μηχανή και θα ήθελα να μου προτείνετε φακούς . Φωτογραφίζω την οικογένεια και τις παρέες μου , τοπία και φύση σε ταξίδια . Προσοχή με ενδιαφέρει να μην είναι τεράστιοι σε μέγεθος οι φακοί , άλλωστε γιαυτο τον λόγο θα αγοράσω την μηχανή. τέλος έχω έρωτα με βιντεοσκόπηση και ΔΕΝ έχω ιδέα από ρυθμίσεις μιας και δεν είχα ποτέ μου dslr .
σας ευχαριστώ .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Μην αφήσουμε καμιά εταιρία παραπονεμένη , Βραβείο EISA 2014-2015 European Consumer Compact System Camera για την ΕΜ10: http://www.eisa.eu/awards/photograp...er-compact-system-camera-2014-2015.html#award

και αναλογο βραβείο για τον φακο : mzuiko 12-40 zoom http://www.eisa.eu/awards/photography/53/european-compact-system-zoom-lens-2014-2015.

Είναι τόσες οι κατηγορίες μηχανών και οι αντίστοιχες διακρίσεις που η αναφορά σε βραβείο EISA είναι περιττή κατά τη γνώμη μου.

Προςωπικα τα προσπερνώ και ξερω οτι λίγο πολυ οι περισσότερες εταιρίες θα πάρουν απο ενα βραβείο τουλαχιςτον, κάποιοι ομως τα παρακολουθούν και τους δίνουν σημασία.

Σχετικά με το φλας , προτεραιότητα διαφράγματος , iso200 , δίνει ταχύτητα κλείστρου 1/30 και ρυθμίζω το φλας σε 1/32 , γιατί είναι σκοτεινή η φωτογραφία ;
Στο manual δεν αναφέρει τι ακριβώς κάνουν οι ρυθμίσεις ταχύτητας του φλας .
Μία περίληψη παρακαλώ σχετικά με τις τόσες ρυθμίσεις ; Από κάπου πρέπει να αρχίσω και δεν βρίσκω την άκρη του νήματος .

Σχετικά με το φλας , προτεραιότητα διαφράγματος , iso200 , δίνει ταχύτητα κλείστρου 1/30 και ρυθμίζω το φλας σε 1/32 , γιατί είναι σκοτεινή η φωτογραφία ;
Στο manual δεν αναφέρει τι ακριβώς κάνουν οι ρυθμίσεις ταχύτητας του φλας .
Μία περίληψη παρακαλώ σχετικά με τις τόσες ρυθμίσεις ; Από κάπου πρέπει να αρχίσω και δεν βρίσκω την άκρη του νήματος .

Το 1/32 είναι ποσοστό της πλήρους ισχύος του φλάς όχι χρόνος. Δοκίμασε με 1/16 ή 1/8....

γιατι κανεις manual ρυθμιςεις στο φλας, αυτα ειναι κόλπα για προχωρημένους, στο fill θα βαλεις το φλας για να δουλεύει αυτόματα και να ρυθμίζει με ΤΤL η μηχανη την ένταση του, αν δεις οτι θελεις να αυξήσεις την ένταση πας στην ρυθμιση που μοιάζει με την προσθαφαιρέςη της έκθεσης αλλα εχει τον κεραυνό και βαζεις απο -3 μεχρι +3 ένταση

sRGB η Adobe RGB βάζουμε στις ρυθμίσεις ; Κάπου το διάβασα αλλά δεν το βρίσκω .

Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Το srgb είναι υποδέστερο του adobe rgb, χρησιμοποιείται περισσότερο για θέαση σε οθόνες κ.λ.π. ενώ το adobe για εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας και γενικά αν θέλουμε την μέγιστη χρωματική πιστότητα.

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Σημαντικο για την επιλογη σου αναμεσα στα δυο (αφορα το Jpeg μονο η ρυθμιση αυτη) παιζει και το μονιτορ που εχεις, αν δεν εχει την ικανοτητα να δει τον περισσοτερο χρωματικο χωρο και επιπλεον δεν το εχεις καλιμπραρει για να τον βλεπεις σωστα βαλε την επιλογη στο SRGB για να σου κανει η μηχανη πιο σωστη την αναθεση των εξτρα χρωματων που δεν βλεπεις, το στανταρ για τους περισσοτερους viewer ειναι το SRGB (δεν βλεπουν ολοι το AdobeRGB), επισης επηρεαζεται και η ονοματολογια των αρχειων να ξερεις

υπαρχει και μια μικρη περιπτωση απο την επιλογη χρωματικου χωρου να επηρεαζεται και το embended αρχειο που βλεπεις στο preview της μηχανης σου αν εφαρμοζεις ΕΤΤR μεθοδο αλλα δεν ειναι αποδεδειγμενο ...