θα προσπαθησω να βρω λιγο χρονο να τη δοκιμασω εκτενως... αυτο το καιρο τα επαγγγελματικα μου ειναι περιεργα κι εχουμε τρεχαματα!
Οι πρωτες εντυπωσεις ειναι θετικες, τοσο απο το σωμα οσο και απο τους φακους.
Εχω τον sigma 30mm 1.4 και panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 MKII
Οι φακοι ειναι οπως τους θυμαμαι περιπου και απο την εποχη της gh3....μικροι, ελαφριοι και με μεγαλη οξυτητα ακομα και με ανοιχτο διαφαγμα.
Φυσικα εχουν παραμορφωσεις , οπως ολοι οι φακοι μ4/3 , που διορθωνονται αυτοματα , ακομα και σε RAW.
Για τη μηχανη τωρα, ειναι οπως τη περιμενα, μικρη και στιβαρη, βαρια για τον ογκο της και με δυσκολο Grip για τα χερια μου.
Θα παραγγειλω καποιο extra grip , οπως ειχα κανει και με τη Fuji.
To σκοπευτρο ειναι απολαυση, απο τα καλυτερα που εχω δει.
Το LCD ειναι πολυ βολικο, αν και καποιες φορες μου λειπει το απλο σπαστο , που "βγαινει" πιο ευκολα και γρηγορα εξω.
Εχει θεμα επισης αν συνδεσεις εξτρα μικροφωνο , HDMI κλπ ... εμποδιζoυν τη πληρη περιστροφη του μονιτορ τα καλωδια.
Φαουλ σχεδιαστικο αυτο, αλλα με τοσο μικρο σωμα που να τα χωρεσεις ολα!
Το χαος των μενου αρχιζει να ξεκαθαριζει καπως, αλλα παραμενει χαος...
Προσπαθω ακομα να τη φερω στα μετρα μου , με διαφορες ρυθμισεις και να βαλω τα πιο απαραιτητα σε μνημες.
Το προβλημα ομως ειναι , οτι δεν μπορεις να ορισεις καποιες λειτουργιες σε κουμπια, ουτε σε μνημες !
Για παραδειγμα, αν θελεις μια μνημη για τη μεγιστη ταχυτητα εστιασης - λιγοτερο shutter lag, και υψηλο frame rate στο EVF-LCD , και μια "απλη" μνημη για πορτραιτα - τοπια κλπ (που δε χρειαζεσαι τοση ταχυτητα) δε μπορεις !
Κι αυτο γιατι καποιες ΠΟΛΥ βασικες επιλογες δεν κρατιουνται στις μνημες ....
Κα με τοσο μικρη μπαταρια, δε μπορεις να τα εχεις ολα ανοιχτα και στο max, γιατι η μπαταρια τελειωνει στο αψε σβησε!
Σε πρωτη ματια, το βιντεο φαινεται ικανοποιητικο, με λιγο moire-aliasing, αλλα οχι τοσο ενοχλητικο οσο περιμενα.
Ειναι σιγουρα μια γενια πισω απο sony-pany, αλλα εχει βελτιωθει σημαντικα, ειδικα με τα τελευταια updates.
αυτα δινουν flat profile (οχι LOG ,που σημαινει οχι μεγαλυτερη δυναμικη περιοχη) , 24-25-30-50-60p.
Το καλο ειναι οτι δε χρειαζεται να μπεις σε καποιο μενου γι αυτες τις αλλαγες, ουτε να επανεκινησεις τη καμερα, ουτε να κανεις format την SD για το καθε format (οπως συμβαινει με καποιες sony-pany)
Η συμπιεση επισης εχει μειωθει, και μπορεις να τραβηξεις 1080 σε 77Mbps ALL INTRA (μικρη συμπιεση - μεγαλο αρχειο) - πολυ ελαφρυς codec για editing ή IPB μικροτερα αρχεια, αλλα πιο δυσκολο editing.
To ISO 800 ειναι για μενα το οριο για καθαρο βιντεο (με φωτεινο φακο παντα) , το ISO 1600 ειναι usable με denoise απο το Νeat Video, απο εκει και περα δεν....
Η σταθεροποιηση ειναι ολα τα λεφτα, ειδικα με τους prime !
Με τον sigma τραβαω βιντεο στο χερι και ειναι λες και εχεις μονοποδο ... εντυπωσιακο.
Δεν αντικαθιστα φυσικα gimbal, ειδικα για περπατημα, αλλα τα βιντεο αυτα ειναι τουλαχιστον useble ....και βελτιωνονται κι αλλο με editing.
Απο το χρωμα δηλωνω ικανοποιημενος, το jpg ειναι πολυ καλο , μολις ενα κλικ κατω απο τη Fuji , αλλα πανω απο Pany-Sony .
Δε χρειαζεσαι RAW παρα μονο σε περιπτωσεις που θελεις να βγαλεις το μεγιστο σε δυναμικη περιοχη (οπως και στη Fuji) kai κυριως σε θορυβο (εδω διαφερει απο Fuji που εχει αψογη διαχειριση θορυβου) .
Θα επανελθω συντομα....