Olympus OMD EM5 the pioneer

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OM

η όποια αντιπαράθεση μεταξύ μηχανών θα πρέπει να γίνεται μεταξύ μηχανών που τουλάχιστον ανήκουν στο ΙΔΙΟ ΕΙΔΟΣ μηχανής!

Εκτός βέβαια, κι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συγκρίνουμε μηχανές με μόνο κριτήριο την τιμή, .

Για το πρωτο, περι ιδιου ειδους μηχανων και συγκρισης, το βρισκω πολυ περιοριστικο και απολυτο... δεν ειναι και τοσο εξειδικευμενες οι φωτογραφικες μηχανες... δηλ. εγω που θελω να βγαζω τα παιδια μου στο παρκο δεν μπορω να κοιταξω (και να καλυφθω) απο κινητο τηλεφωνο μεχρι την λάικα? Η ακομα και αν θελω να τραβαω καστρα και εκκλησιες στις εκδρομες μου? Η αν μου αρεσει το μπασκετακι, δεν με καλυπτει η νικον V1 με την εξωπραγματικη ριπη της εξισου με την 1Dx...?

Για το δευτερο, δεν κανουμε αυτο που λες, κανουμε το αντιθετο (εγω προσωπικα)... συγκρινω τιμες βαση των δυνατοτητων των μηχανων...

Απάντηση: Olympus OM

Και εγώ θα συμφωνήσω με τον Βλάσση και τον Ηλία οτι οι μηχανές συγκρίνονται με βάση τις δυνατότητές τους και τα χαρακτηριστικά τους και όχι την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Απλά ανάλογα με αυτήν έχουν άλλα δυνατά και αδύναμα σημεία.
Οι mirrorless και ειδικά οι high end σε ποιότητα εικόνας βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις άμεσα ανταγωνιστικές απο θέμα τιμής μηχανές. Μερικές (βλ. ΝΕΧ7) τις ξεπερνάνε σχεδόν όλες. Όπως κάθε μηχανή πρέπει να ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά όταν σκεφτόμαστε την αγορά της. Το μέγεθος της ΝΕΧ7 δεν έχει κανέναν ανταγωνιστή πχ. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης on the fly μέσω του tri-navy και των υπόλοιπων κουμπιών επίσης. Η ταχύτητα απόκρισης του κλείστρου μέσω του νέου συστήματος ούτε. Πριν σκεφτείς να το πατήσεις την έβγαλε. Αλλά το AF είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριο. Ισάξιο της K20D μηχανής που ακόμα και όταν βγήκε πριν απο 4-5 χρόνια δεν έγινε γνωστή για το σύστημα εστίασης της... Με ενδιαφέρει? Καθόλου... Δεν έχω φακούς αυτόματης εστίασης έτσι κιαλλιώς.

Έτισ πιστεύω οτι πρέπει να το δούμε. Οι mirrorless είναι μηχανές σαν όλες τις άλλες οι οποίες έχουν σαν όλες τις άλλες τις αδυναμίες τους. Η τιμολόγηση είναι ακριβά, αλλά αυτό δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό αυτών. Η Κάνον με τα καινούργια της μοντέλα τί κάνει δλδ? Η Σίγμα?

Re: Olympus OM

Η άποψή μου είναι ότι τις ανάγκες του τις ορίζει ο καθένας μόνος του, άρα θέλει διαφορετικά πράγματα. Για να μήν μιλάω για τρίτους, προσωπικά δεν επιζητώ την ύψιστη ποιότητα εικόνας, αλλά έχω ως πρώτη προτεραιότητα το μέγεθος-βάρος προκειμένου να έχω την μηχανή πάντα μαζί μου. Έτσι λοιπόν τα 370 που έδωσα για την S95 (+30 για την λαβή του Franiec) σε πολλούς φαντάζουν υπερβολικά λεφτά, αλλά εγώ έχω μια μηχανή "σύντροφο", πάντα παρούσα. Πολύ κοντά αρχίζει να βρίσκεται η E-PL2 με τον 20/1,7, που δεν μπαίνει στην τσέπη του τζιν, αλλά στο μπουφάν ή στην τσάντα του laptop βρίσκει την γωνιά της - και η απόδοσή της είναι σε άλλο επίπεδο. Για να δώσω οποιοδήποτε ποσό για κάτι μεγαλύτερο (η OM-D είναι μεγαλύτερη), θα πρέπει να μου δώσει αισθητά καλύτερη ποιότητα και εμπειρία/ευκολία χρήσης- και δεν εννοώ 1 στοπ όφελος ευαισθησία και μισό δυναμική περιοχή. Είναι σαφέστατο δε ότι μια μεταχειρισμένη Canon 500D (ας πούμε) προσφέρει ταχύτητα και καλύτερη ποιότητα εικόνας από μια PEN (ας πούμε) σε raw. Και τότε γιατί κάποιοι τα σπρώχνουν στο m4/3? Μα... είπαμε! Διαφορετικές προτεραιότητες (όποιες κι αν είναι αυτές), οπότε οι αντιπαραθέσεις για να έχουν νόημα πρέπει να βλέπουν και κάτω από την επιφάνεια: ο.κ. βασικά κριτήρια η ποιότητα εικόνας, η ταχύτητα και η τιμή, αλλά αν το πηγαίναμε έτσι, οι μισοί επαγγελματίες θα είχαν Nikon FF, οι άλλοι μισοί Canon FF (ως εδώ καλά πάμε - περίπου έτσι είμαστε), και οι υπόλοιποι... βασικές CanoNikon κάτι ψιλά Pentax και οι άλλες εταιρείες θα είχαν κλείσει πρό ετών... Για κάποιο περίεργο λόγο όμως, οι άνθρωποι είναι περίεργα και ανικανοποίητα όντα, και έτσι πέρα από την ξερή λογική των αριθμών εξακολουθεί να υπάρχει μια απίθανη ποικιλία τύπων, μεγεθών, τιμών κ.λ.π. - Ευτυχώς !!!

Συμφωνώ με την άποψη του cacau, ότι η επιλογή καθορίζεται από τα κριτήρια που θέτει ο κάθε αγοραστής και όχι ομαδοποιήσεις του τύπου, εφόσον έχει 1000 θα τη συγκρίνω με αντίστοιχες μηχανές ίδιας τιμολογιακής τιμής.
Άλλωστε, εξ' αρχής το mirrorless, εκ φιλοσοφίας απευθύνεται σε μια μερίδα αγοραστών που θέτει το μέγεθος σε καίριο ζήτημα σε σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα.
Ας με συχωρέσουν οι οπαδοί Nikon-Canon που αρέσκονται σε "μεγάλα μεγέθη" σωμάτων και φακών, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι αρεστή σ' όλους και θα πρέπει να σεβαστούν και αυτήν την άποψη και να μη την αφορίζουν με φράσεις του στυλ "....που το m4/3 δεν θα δει ούτε στο όνειρό του...".
Προσωπικά με "συγκινεί" αυτή η μηχανή όχι γιατί αναβιώνει την ΟΜ, αλλά γιατί αρχίζει το mirrorless να με αγγίζει σε αυτό που έχω ως σκοπό.

Αν και προσωπικά περιμένω, τα πλήρη τεστ της μηχανής, παρόλο που βλέπω ότι τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ καλά (ακόμη και στο ISO), πιστεύω ότι όταν ωριμάσει και η τιμή της σε λογικότερα πλαίσια...θα είναι ένα λουκούμι αγοράς!

Για να μην υπάρχει κάποια παρερμηνεία στα παραπάνω, στην OM-D εκτός από τα πολλά καλά βλεπω και αρκετά κακά (πέραν της τιμής) σε επίπεδο σχεδιαστικής προσέγγισης... Ναί εντάξει είναι πολύ όμορφη, θυμίζει OM - το οποίο με χτυπάει στο θυμικό θετικά, αλλά με "χαλάει" ως επαγγελματία που ασχολείται με τον σχεδιασμό (γενικώς), διότι είναι λίγο "μασημένη τροφή" και συνειδητή επιλογή για να βάλουμε στο σακούλι τους 40+ που έχουν και λεφτά... Στο δε καρούμπαλο του EVF δεν βάλανε ένα έστω μικρό φλάς, προσωπικά δεν με πολυκόφτει αλλά στις GH πως χωράει? Όπως θα καταλάβατε ίσως, θα προτιμούσα μια μηχανή τύπου NEX7, η οποία έχοντας το πλεονέκτημα του μικρότερου αισθητήρα, θα μπορούσε να είναι ακόμα μικρότερη, οπότε σε συνδυασμό με τους μικρότερους φακούς θα ήταν η "ιδανική μηχανή μου". Είναι αυτό που λέγαμε... άβυσσος η ψυχή του (καταναλωτή) ανθρώπου! Παρεπιπτόντως κάτι φήμες λένε ότι οι τύποι στην Olympus ζηλέψανε την NEX7 (και τα φράγκα που φέρνει), και το ψάχνουνε το ζήτημα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OM

φυσικά και κάποιοι το έχουν κάνει και μερικοί αλλαξοπίστησαν. Να αναφέρω τους Michael Reichmann, Sinn Reid, Loyd Chambers. Και κάποιον που σύγκρινε mirrorless με dslr και προτίμησε τις Μ4/3 ton Mike Johnston.

Μα φυσικά οποιοσδήποτε μπορεί να συγκρίνει 2 διαφορετικά "συστήματα" με 2 διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος "φωτογραφίζω" πάντα όμως ζυγίζοντας τις δικές του τρέχουσες ανάγκες και αποφασίζει ποιο από τα 2 χρησιμοποιήσει ή ποιο θα χρησιμοποιήσει ανάλογα τις περιστάσεις έχοντας στο οπλοστάσιό του και τα 2 συστήματα.
Κι επειδή είναι πάντα θέμα ατομικής προσέγγισης δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες και απαντήσεις. Ποιος μπορεί να πει οτι γενικά οι reflex είναι καλύτερες από τις τηλεμετρικές και ποιος μπορεί να πει οτι γενικά οι mirrorless είναι καλύτερες από τις reflex?

Και δε νομίζω να είπε ο Mike Johnston οτι "Το m4/3 είναι ΣΑΦΩΣ και ΑΠΟΛΥΤΑ καλύτερο από ΟΛΕΣ τις dslr". Απλά ο άνθρωπος ζύγισε τις ανάγκες του και προτίμησε το m4/3 γιατί αυτό τον βόλεψε καλύτερα.

Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το συγκρίνεις συγκεκριμένη μηχανή ενός συστήματος με συγκεκριμένη/νες μηχανή/νες άλλου συστήματος όπως έκανες στο post σου που απάντησα, αποκλείοντας τις εξ'ορισμού ανταγωνιστικές μηχανές της ΟΜ-D οι οποίες δεν είναι άλλες από top-of-the-line mirrorless προτάσεις των άλλων εταιρειών.

Επίσης, ένα άλλο λάθος του συλλογισμού σου, ή έστω του επιχειρηματός σου, ήταν το να επικεντρωθείς σε ένα μεμονωμένο χαρακτηριστικό της μηχανής, το AF. Και πιο ειδικά το tracking.

Μια DSLR δεν είναι αυτομάτως καλύτερη (είτε τεχνολογικά είτε τιμολογιακά) καλύτερη από την OM-D ή γενικότερα των mirrorless μόνο και μόνο γιατί έχει καλύτερο tracking ή κοστίζει λιγότερο.

Αλήθεια ποιά είναι η λογική που λέει ότι μια mirrorless αξίζει 1000 ευρώ για να έχει γρήγορο af και focus tracking όταν ακριβώς αυτό το κάνουν όλες οι dslr πολύ καλύτερα και με λιγότερα χρήματα;

Δεν ξέρω ποια λογική το λέει αυτό. Αλλά δε νομίζω οτι ισχυρίτηκε κάποιος κάτι τέτοιο (που βαρύνει η γνώμη του λόγω θέσης), οτι δηλαδή η ΟΜ-D αξίζει 1000 ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ γιατί έχει γρήγορο AF και focus tracking.
Άλλωτε, εδώ θα είμαστε να δούμε καινούριες μηχανές πολύ πιο φθηνές και γρήγορες στο μέλλον.

Επίσης, γενικεύεις πάλι επικίνδυνα όταν λες οτι ΟΛΕΣ οι dslr κάνουν και πολύ καλύτερο tracking και έχουν τάχιστο AF γιατί πολύ απλά... δεν είναι έτσι.
Δεν μπορείς να τσουβαλιάζεις το AF της 7D με της 1000D και του USM του 15-85 με το...αχαρακτήριστο AF του 50άρη 1.8... Ούτε το tracking του Zuiko 70-300 στην Ε-520 με του SWD 50-200 στην Ε-5 κλπ.

H OM-D έχει αστραπιαίο single AF που ντροπιάζει πολλές και ακριβές DSLR ενώ ακόμα ένα λάθος που έρχεται μοιραία από τέτοιου είδους γενικεύσεις είναι η παράλειψη ενός πολύ σημαντικού παράγοντα που είναι ο φακός (βλ. παραδείγματα παραπάνω).
Το γρήγορο AF είναι αποτέλεσμα ενός καλού συστήματος AF από τη μηχανή όταν αυτό υποστηρίζεται από έναν αποτελεσματικά γρήγορο φακό.
Επίσης, το focus tracking είναι χτυπητή αδυναμία πολλών entry-level dslr (αλλά και παλαιότερων mid/hi range) μηχανών που συνήθως συνδυάζονται με κάτι standard zoom και τηλεφακούς της πλάκας.

Αν κάποιος θέλει πραγματικά καλό AF και tracking στις DSLR θα δώσει πολλά περισσότερα από όσα κοστίζει μια entry-level μηχανή και τους κιτ φακούς της.

Επίσης, ο Zuiko 12-50 που είναι στο kit της OM-D είναι ένας φακός που θα εκμεταλευτεί το S-AF της OM-D και παρά το κράξιμο που έχει φάει λόγω του 6,3 πρέπει να του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό.

Τέλος, υπάρχει άλλη μια παράμετρος που δεν είχει αναφερθεί ως τώρα:

AF φακούς έχουμε από τα μέσα του '80, για reflex μηχανές.
Digital έχουμε από τα μέσα του '90, reflex μηχανές.
Mirrorless από πότε έχουμε? Από τα τέλη του 2008!!!!

Το Phase Detect AF (συστήματα AF και φακοί) των reflex μηχανών εξελίσσεται εδώ και 10ετίες ενώ οι mirrorless δεν έχουν κλείσει 4ετία!

Μέσα σε αυτά 3,5 χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου και αυτή τη στιγμή η ΟΜ-D δίνει, μάλλον, ότι καλύτερο στο CD-AF.
Και μην αρχίσουμε τα μαρκετίστικα τώρα. Γνωστά είναι αλλά ΔΕΝ πρέπει να τα ξεχνάμε: RnD που έχει δρόμο μπροστά του και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί, νέο προϊόν==ακριβότερο από το παλιό (άσχετα άμα είναι καλύτερο ή όχι), άρμεγμα των καταναλωτών με εναλλαγή μοντέλων, εξελίξεις με το σταγονόμετρο κλπ κλπ κλπ... Μήπως η Oly δεν θέλει να βγάλει λεφτά? Όσο και όπου μπορεί θα το κάνει. Αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό, ας αγωνιστεί κατά του Καπιταλισμού. Να δει το δάσος και όχι το δέντρο...

Και για να ολοκληρώσω αυτό το κομμάτι, η ΟΜ-D "αξίζει" τα 1000 ευρουλάκια της για ένα σωρό άλλα πράγματα από οποία το σύστημα εστίασης είναι μόνο ένα από αυτά. Μια μηχανή δεν είναι μόνο το σύστημα εστίασης, αν ήταν έτσι, η Canon 5D MkI θα είχε πάει άκλαφτη... Δεν πήγε όμως, γιατί είχε άλλα πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία! Και η ΟΜ-D έχει άλλα πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία τα οποία πληρώνονται ακριβά στην "ελεύθερη αγορά" (αδιαβροχοποίηση, design, μέγεθος/βάρος, εξαιρετικό EVF, grip) κάποια από τα οποία εκ των πραγμάτων δεν τα βρίσκεις στις DSLR ή που τα θεωρούμε δεδομένα στις DSLR αλλά για τις mirrorless είναι καινούρια ή πιο δύσκολο να υλοποιηθούν (και συνεπώς πληρώνονται παραπάνω).

Ποιά είναι η λογική που ορίζει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις mirrorless μόνες τους και τις dslr μόνες τους;

Η ίδια λογική που επέλεξες για να συγκρίνεις την ΟΜ-D μόνο με DSLR και με μόνο κριτήριο την τιμή.

Oι reflex και οι mirrorrless έχουν εγγενείς διαφορές μεταξύ τους. Όπως και να το κάνουμε αποτελούν 2 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων όσο κι να έχουν κοινό τον γενικό σκοπό: να πατήσεις κλικ και να αποτυπωθεί το φως στον αισθητήρα.
Όπως όμως δεν συγκρίνεις άμεσα μήλα με πορτοκάλια, κι ας είναι και τα 2 φρούτα, ή Opel με Ferrari, κι ας είναι και τα 2 αυτοκίνητα, έτσι δεν συγκρίνεις άμεσα μια mirrorless με μια dslr.

Το αν εσύ ή εγώ προτιμάμε το ένα από το άλλο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό!

Οι πορείες τους είναι διαφορετικές, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης και με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Κι αν θέλουμε να κάνουμε μια οικονομοτεχνική σύγκριση 2 προϊόντων, ας έχουμε τουλάχιστον τη στοιχειώδη λογική να το κάνουμε λαμβάνοντας υπ'όψη σε ποια κατηγορία ανήκουν, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που καλύπτουν και τον τρόπο προσέγγισης για την επίτευξη του στόχου αποφεύγοντας τις επικίνδυνες γενικεύσεις και αφορισμούς.

Παρακαλώ για τις απαντήσεις σας με επιχειρήματα.

Ο πληθυντικός αχρείαστος. Το "με επιχειρήματα" μάλλον πλεονασμός.

Last edited:

Συγκριτικό, μεταξύ OM-D, GX1, Nex5 και Nex7 http://e-p1.net/olympus-om-digital-cameras/e-m5-samples-versus-other-cameras!/msg72891/?topicseen#new (Γιαρίμη μην κάνεις όρεξη είναι jpeg!). Στα δικά μου μάτια είναι όλες πολύ καλές, με καλύτερη την Nex5, δεύτερες την OM-D και την Nex7 και τελευταία (αλλά καθόλου καταϊδρωμένη ) την GX1... Για τα raw θα πρέπει να κάνουμε υπομονή!

Απάντηση: Re: Olympus OM

Συγκριτικό, μεταξύ OM-D, GX1, Nex5 και Nex7 http://e-p1.net/olympus-om-digital-cameras/e-m5-samples-versus-other-cameras!/msg72891/?topicseen#new (Γιαρίμη μην κάνεις όρεξη είναι jpeg!). Στα δικά μου μάτια είναι όλες πολύ καλές, με καλύτερη την Nex5, δεύτερες την OM-D και την Nex7 και τελευταία (αλλά καθόλου καταϊδρωμένη ) την GX1... Για τα raw θα πρέπει να κάνουμε υπομονή!

Στις ετικέτες του κρασιού μου φαίνεται καλύτερη η ΟΜ-D. Τα γράμματα είναι πιο ευκρινή και τα JPEG artifacts είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Στην ΝΕΧ-5 φαίνονται πολύ.

Η ΝΕΧ-7 μάλλον αδικείται από τα πολά ΜΡ, αν ανάγουμε την εικόνα σε ίδιες διαστάσεις, πιστεύω οτι θα δείξει κάπως καλύτερα.

Ρωτάει ο πρώτος, "What do you think?"

...τίποτα! είναι η απάντηση.

Είναι συγκρίσεις αυτές, χωρίς να δίνει την εικόνα της πλήρης ανάλυσης και το cropped στο αυθεντικό του μέγεθος; Και αντιθέτως να συνθέτει τις 4 φωτό σε μία jpg, με όλα τα μειονεκτήματα της μετατροπής και της σμίκρυνσης; Δεν μπορώ να καταλάβω τι συγκρίνουν...

Ούτε με ποιούς φακούς έγινε η σύγκριση λέει ούτε τπτ. Αν μή τι άλλο μου φαίνεται σαν να είναι φτιαχτή για να πεί κάποιος οτι η ΟΜ είναι καλύτερη.

Είπαμε είναι jpeg, οπότε μόνο ενδείξεις έχουμε... αν δεν δούμε raw, κι αν δεν τα ψαχουλέψει κάποιος να δει αν κλέβουν στην βαθμονόμιση...

Olympus OM-D E-M5
Review: Batu Caves, KL
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-batu-caves-kl.html

Επικεντρώθηκε σε DR & Resolution/Sharpness σε πραγματικές συνθήκες.

Τον εντυπωσίασε το δυναμικό εύρος, μάλιστα αναφέρει ότι υπό αυτές τις συνθήκες (σπηλαίου) η Ε5 αδυνατεί να τραβήξει τέτοιες φωτογραφίες.
Επίσης αναφέρει ότι μέχρι και τα 6400 δεν υπάρχει chroma noise, όπως επίσης ότι η ανάλυση ήταν άψογη.

Ενδιαφέρουσα ανασκόπηση. Τα νέα που έρχονται για τη μηχανή είναι όντως ενθαρρυντικά έως ενθουσιώδη. Μένει βέβαια να τα επιβεβαιώσουμε και όσοι από εμάς την αποκτήσουν τελικά.

Άλλη σύγκριση Image Stabilization, από Πολωνούς.

Δοκιμάσανε την ΟΜ με φακό τον Panasonic 14-140 mm f / 4,0-5,8 Aspherical.
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=pl&u=http://www.m43.eu/testy/olympus-e-m5-kontra-mega-o-i-s/&ei=w0NWT7SvMYnz0gGbibT9CQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCwQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dtranslate%2Bhttp://www.m43.eu/testy/olympus-e-m5-kontra-mega-o-i-s/%26hl%3Den%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26prmd%3Dimvns

Με ενεργοποίηση σταθεροποίησης στο σώμα αλλά όχι στο φακό η αποτελεσματικότητα - σύμφωνα με το τεστ - ήταν 4-4.5EV
Με απενεργοποίηση σταθεροποίησης στο σώμα και ενεργοποίηση μόνο στο φακό - σύμφωνα με το τεστ - ήταν 2.5 EV

Είπαμε είναι jpeg, οπότε μόνο ενδείξεις έχουμε... αν δεν δούμε raw, κι αν δεν τα ψαχουλέψει κάποιος να δει αν κλέβουν στην βαθμονόμιση...

Ξεκίνησαν και αυτά..."φάτε μάτια ψάρια", 30jpeg & 20raw πλήρης ανάλυσης (αν και πολύ πρόχειρα τραβηγμένες).
Αναφέρει ότι είναι με το "τελικό fw παραγωγής"

http://www.photographyblog.com/previews/olympus_e_m5_photos/

Last edited:

Πολλά τα λεφτά για τόσο χαμηλή ποιότητα στα ψηλά iso (ακόμα και στα 1600) προσωπική άποψη πάντα...

Ξεκίνησαν και αυτά..."φάτε μάτια ψάρια", 30jpeg & 20raw πλήρης ανάλυσης (αν και πολύ πρόχειρα τραβηγμένες).
Αναφέρει ότι είναι με το "τελικό fw παραγωγής"

http://www.photographyblog.com/previews/olympus_e_m5_photos/

Εντύπωση μου κάνει ότι τα jpeg, εάν τα αποθηκεύσεις δεν ανοίγουν, σε Win;XP, ούτε ο Fastone Viewer τα ανοίγει! Και ήθελα να δω τα metadata, γιατί εντάξει είναι τραβηγμένες πρόχειρα, στο πόδι, αλλά υπάρχουν σε κάποια σημεία χρωματικές εκτροπές που βγάζουν μάτι.
Σε εσάς ανοίγουν;

Πολλά τα λεφτά για τόσο χαμηλή ποιότητα στα ψηλά iso (ακόμα και στα 1600) προσωπική άποψη πάντα...

- Σε ποια δείγματα αναφέρεσαι;

Re: Απάντηση: Re: Olympus OM

Εντύπωση μου κάνει ότι τα jpeg, εάν τα αποθηκεύσεις δεν ανοίγουν, σε Win;XP, ούτε ο Fastone Viewer τα ανοίγει! Και ήθελα να δω τα metadata, γιατί εντάξει είναι τραβηγμένες πρόχειρα, στο πόδι, αλλά υπάρχουν σε κάποια σημεία χρωματικές εκτροπές που βγάζουν μάτι.
Σε εσάς ανοίγουν;

Δοκίμασε να τα σείρεις στο desktop σου, θα τα δει σαν bmp... To φωτομάγαζο την ανοίγει, αλλά info δεν...

- Σε ποια δείγματα αναφέρεσαι;

Στα τελευταία που είναι και raw...