Olympus OMD EM5 the pioneer

Re: Olympus OM

Απολογία ... υποσχέθηκα κάτι αλλά εκεί που υπολόγιζα οτι θα είχα χρόνο προέκυψαν ανέλπιστοι ευχάριστοι επισκέπτες και άλλαξε το πρόγραμμα.

Είμαι και εκτός έδρας εδώ και κατι μέρες (και θα συνεχίσω να είμαι) και δεν μπορώ να κάνω κάτι καλό και αξιόπιστο. Αν καταφέρω να κουβαλήσω και το PC κατι μπορεί να γίνει .. να δούμε.

Ομως έχω να καταθέσω οτι σε μέτρηση δυναμικής περιοχής που είχα κάνει σε ISO 200 σε αρχείο του Lesnumeriques (τα πρώτα που τα απέσυραν) βρηκα DR=11.9 stop σε επίπεδο πίξελ και αρα 12,3 στοπ σε επιπεδο εικόνας (αντιστοιχία σε screen & print mode στις μετρήσεις της Dxo). Επίσης φαινόταν πως ανεβάζοντας το ISO μέχρι 3200 Δυναμική περιοχή δεν πέφτει αντίστοιχα. Δηλ. ενώ κανονικά για καθε διπλασιασμό του ISO η δυναμική περιοχή πέφτει σχεδόν 1 στοπ (όλες οι μέχρι τώρα Olympus-Panny 12 Μp, Gh1, GH2 ) στην OM5 πέφτει πολύ λιγότερο. Συμπεριφορά αντίστοιχη της G3, GX-1.

Δυστυχώς αυτά είναι τα μόνα αρχεία που βρήκα να έχουν πολύ-πολύ σκοτεινές και ομογενείς περιοχές κατι που χρειάζεται για εύκολη μέτρηση DR. To επιπλέον κακό είναι οτι ήταν πρώιμη έκδοση του firmware και φαίνεται να άλλαξαν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα ακόμα και ο τρόπος που γράφεται το Raw άλλαξε. Ενώ πριν περιλαμβανόταν και οι "below the black" τιμές δηλ. το μηδεν αντιστοιχούσε σε 255 και το ευρος ηταν 255-4000+ στο τελικό firmware ξεκινάει απο το μηδεν με ευρος 0-3800 περίπου. Αυτό δυσκολεύει την σωστή μέτρηση θορύβου στις πολύ σκοτεινές περιοχές (σχεδον μηδέν φωτεινότητα) επειδή αποκόπτει τις αρνητικές τιμές. Για να βγεί αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν καμπύλες και extrapolation με curve fit.

Για την ευαισθησία που κάνουν λόγο οι Γερμανοί δεν βρήκα άκρη τί ακριβώς κάνουν αλλά αυτό που υποψιάζομαι είναι οτι απλώς βλέπουν στα raw σε τι τιμές αντιστοιχεί το μεσο γκρί σε δεδομένες λήψεις σε σχέση με το ISO. Kαι λένε οτι το ονομαστικό ISO 200 αντιστοιχεί σε 120.
Απο μνήμης μπορώ να πω οτι κάτι τέτοιο είδα σε σύγκριση με την GH2 στις λήψεις του colochecker που έκανε ο Ian στο 43user και όπου υποτίθεται οτι ο φωτισμός ήταν σταθερός. Δηλαδή για παράδειγμα εκεί που το τρίτο απο δεξιά γκρι κουτάκι καταγράφεται στο raw της GH2 ως 400/3900 ενω στο raw της OM5 ως 240/3800. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι κλέβει απλά μπορείς να πείς οτι αφήνει περισσότερο περιθώριο για τα φωτεινά πριν το κάψιμο και οτι χρειάζεται απλά μια αντιστάθμιση ev στην επεξεργασία των raw για να αποδοθεί η σωστή φωτεινότητα. Τώρα το πως αυτό αντιστοιχεί στην φωτομέτρηση σποτ ή μέσου όρου και πως επηρρεάζονται στα αυτόματα προγράμματα οι ταχύτητες λήψεις δεν ξέρω.

Πάντως για σωστές συκρίσεις στα τεστ θα πρέπει να υπάρχει ίδιος φωτισμός με ίδιες παραμέτρους διαφραγμα/ταχυτητα αλλιώς χάνεται η μπάλλα. Δυστυχώς τα μεγάλα σαιτ δεν το εξασφαλίζουν αυτό (dpreview/imaging resource).

Εκτος της Dxo που κάνει κατι καλύτερο, έχοντας πολύ καλό έλεγχο και γνώση του φωτισμού που παρέχει στον κάθε αισθητήρα μετράει πραγματικά ευαισθησία και την αναφέρει έχοντας σαν τιμή βάσης κάποιο πρότυπο του ISO (που δεν το θυμάμαι τώρα) και που σχετίζεται και με τον προσπίπτοντα φωτισμό οχι μόνο με το πώς καταγράφεται στο raw.

Αυτο που φάνηκε καθαρα απο τα raw ιστογραμματα είναι πως μέχρι ISO 3200 το ιστόγραμμα ήταν συνεχές και απο κεί και πάνω αρχιζε να έχει κενά (στα ISO 25600 1/8 τιμές είχε πληθυσμό). Αυτό σημαίνει οτι τα ISO 6400 και πάνω προκύπτουν απο απλό ψηφιακό πολλαπλασιασμό είναι δηλ expanded ISO. Γιαυτό και απο 3200 και πάνω η δυναμική περιοχή θα πέφτει 1 στοπ για κάθε διπλασιασμό.

Εχω υπόνοιες (αλλά οχι αποδεικτικά στοιχεία) οτι ακόμα και τα raw της OM5 έχουν υποστεί δυνατή αποθορυβοποίηση. Οχι οτι είναι ντε και καλά κατι κακό. Αλλωστε οι πιο πολλοί κατασκευαστές το κάνουν ή προς τα εκεί πάνε. Αλλος πιο λίγο άλλος πιο πολύ, άλλος κατ´επιλογήν του χρήστη άλλος με το έτσι θέλω. Αρκεί η αποθορυβοποίηση να μην ρίχνει την ευκρίνεια.

Οι ευχάριστοι επισκέπτες είναι υπεράνω όλων, καλώς τους δέχτηκες κι αυτά που μας είπες αρκετά είναι. Εξάλλου κανείς δεν πρόκειται να την παραγγείλει αύριο (εντάξει κρατάω μια πισινή για κάποιους :cool4:).

Απ οτι διαβασα, εχουμε μια πολυ καλη, ισως η καλυτερη μηχανη στο συστημα m4/3.
Ο μονος αντιπαλος στο συστημα αυτο ειναι η GH2 , που ομως απευθυνεται σε αλλο κοινο, κυριως λογω βιντεο .
Σιγουρα μια πολυ καλη λυση , ισως η ωριμοτερη μηχανη στο συστημα αυτο και οχι μονο.
Για οποιον θελει μια mirrorless , ειναι σιγουρα μια υποψηφια , με πολλες αξιωσεις.

Εντυπωσιακα τ αποτελεσματα σε θορυβο και δυναμικη περιοχη, πλησιαζει και ξεπερναει μερικες φορες τις nex , που εχουν μεγαλυτερο αισθητηρα!

Πολυ γρηγορη στην εστιαση , αλλα δυστυχως οχι σε κινουμενα θεματα, εκει εχει πολυ δρομο ακομη το contrast detection συστημα.

Αν αναλογιστεις και τους πολυ καλους φακους του στηστηματος, και τον ενσωματομενο σταθεροποιητη , θα ηταν η επομενη επιλογη μου... !!!-bye-

Αλλα λογω κρισης.....:bigcry:

Οι επιφυλάξεις που σας έλεγα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της OM-D δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν πολύ καλύτερα... http://www.minimallyminimal.com/journal/2012/3/5/coffee-time-form-vs-function-vs-intention.html/ (μέσω 4/3 rumors). Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσω να αποκτήσω μία, γιατί έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά που θέλω - τσέπης επιτρέπουσας...

Οι επιφυλάξεις που σας έλεγα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της OM-D δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν πολύ καλύτερα... http://www.minimallyminimal.com/journal/2012/3/5/coffee-time-form-vs-function-vs-intention.html/ (μέσω 4/3 rumors). Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσω να αποκτήσω μία, γιατί έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά που θέλω - τσέπης επιτρέπουσας...

σου εύχομαι από βάθους καρδιάς να την αποκτήσεις. Και χωρίς να πονέσεις. Από την άλλη, τολμώ να πω ότι ήμουν από τους πρώτους που απόρησα για τη σχεδίαση και ζητούσα αυτή να είναι η σημερινή epl3 έστω με σκόπευτρο. Φυσικά μια τέτοια μηχανή δεν θα μπορούσε να πουληθεί στα 1000+ ευρώ όπως θα γίνει τώρα, αλλά αυτό θα ήταν καλό για εμάς κι όχι για την Oly. Άλλωστε μην ξεχνούμε ότι η OMD (Orchestrar Manouver in the Dark?) θα ανοίξει στα 1100 ευρώ, ενώ η sony nex5 n όχι σημαντικά υποδεέστερη, εγώ βλέπω μόνο το σκόπευτρο να της λείπει, παίζει στα 600.

Έτσι ακριβώς, και το κακό είναι ότι τέτοιες σχεδιάσεις "χαρακτηρίζουν" κάπως τους κατόχους, άσχετα αν απλά θέλουν τα οφέλη... να το γυρίσω σε Nex μήπως? :jester:

τι εχει δηλαδη δεν καταλαβα?
νοστιμουλα ειναι νομιζω, πιο ειναι το κακο που αντιγραφει την παλια της μηχανη η ολυ?
και η πεν ηταν αντιγραφη της παλιας πεν, να κανει καλα την δουλεια της και ας ειναι οπως θελουν:)
Εγω παντως θα την χτηπισω σε κανα χρονο, οταν θα εχει 3-4 κατοσταρικα

Παύλο σε πρώτη ανάγνωση μια χαρά είναι, αλλά αν το ψάξεις θα δείς διάφορα. Π.χ. το "καρούμπαλο" έχει μορφή που παραπέμπει σε κλασσικό πεντάπρισμα - ενώ δεν έχει. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο ή να περιέχει το φλάς, όπως οι DSLR. Στην παρούσα μορφή του είναι "δήθεν". Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άσχημη, σε καμία περίπτωση, απλά όπως έχω ξαναγράψει, είναι έτσι για να "τσιμπάνε" οι της ηλικίας μου (κι εγώ ανάμεσά τους). Ιδανικά θα ήθελα μια πιο δημιουργική μελέτη πάνω στις γραμμές της παλιάς ΟΜ, δεν λέω να απαρνείσαι την ιστορία σου αλλά να την χρησιμοποιείς για να προχωρήσεις παραπέρα...

Edit: σε ότι αφορά την τιμή, στα 600-700 δεν θα αντέξω, θα τα σπρώξω - αν θα έχουμε ευρώ μέχρι τότε - εγώ ως άτομο και η χώρα γενικώς :hanged:

Last edited:

αν θυμαμαι καλα το καρούμπαλο εχει μεσα το μηχανησμο για σταθεροπιηση η καπιους αισθητιρες για αυτο, δεν νομιζω να ειναι κενο απλα

Την ειδα σημερα, αλλα σε βιτρινα, δεν την επιασα στα χερια μου. Τιμη 1100Ε σωμα και 1300 με τον 12-50, ο οποιος ειναι μεν στενος, αλλα μακρουλος... η μηχανη ομορφουλα, αλλα οχι κατι ιδιαιτερο... και επειδη μολις λιγη ωρα πριν εβλεπα κατι οριτζιναλ ΟΜ φιλματες, περα απο το καρουμπαλο, σε τιποτε δεν τις θυμιζει η νεα με το σχεδιασμο της... εχει και κεινο το φουσκωμα εν ειδη γκριπ, που με τις καμπυλες του δειχνει κινεζια...

Μικροτερη απο την φουτζι Χ1 και πιο συμπαγης, αλλα καμμια σχεση σε μεγεθος με την ΝΕΧ 5 (αν δεν υπολειπεται στο ΑF η ΝΕΧ, και δεν μας χαλαει το πιασιμο της, ειτε η 7 ειτε η 5, νομιζω ειναι καλυτερες αγορες απο την ολυμπους)...

αν θυμαμαι καλα το καρούμπαλο εχει μεσα το μηχανησμο για σταθεροπιηση η καπιους αισθητιρες για αυτο, δεν νομιζω να ειναι κενο απλα

Και βέβαια δεν είναι κενό, απλά το σχήμα του δεν ακολουθεί την λειτουργία - φωνάζει "έχω πεντάπρισμα" ενώ δεν έχει. Τέλος με τα σχόλια περί αισθητικής, δείτε λίγο ψαχνό: http://www.dpreview.com/articles/9115179666/user-guide-getting-the-most-out-of-the-olympus-e-m5 ή πως να πάρετε ότι καλύτερο από την ΟΜ κατά DPReview. Κάποια από αυτά οι Olympians τα γνωρίζετε, αλλά ένα check list είναι πάντα χρήσιμο...

Ηλία οι Nex είναι όντως πολύ μαζεμένες, αλλά μας τα χαλάνε οι φακοί (αυτοί που υπάρχουν τέλος πάντων :flipout:). Αν είχε βρει κάποιο "μαγικό" η Sony για το μέγεθός τους, θα είχε πάρει τα σώ@@@κα όλων (και έτσι δηλαδή δεν τα πάει κι άσχημα... ).

Δεν ειναι καθολου ασχημη εμφανισιακα και η ολυμπους, ισα ισα ειναι κουκλα... απλα εχει πολυ τετραγωνισμενο σχημα εναντι του μακροστενου ορθογωνιου των παλαιων και μονο το καρουμπαλο μενει να συνδεει -κατα τη γνωμηη μου- τα σχηματα. Σε βιντεακια που ειδα, το AF της ειναι μερα με τη νυχτα σε σχεση με της φουτζι. Οι φακοι πολλοι και καλοι, στα ψηλα iso τα παει καλα, μολις η τιμη της γινει ελληνικων δυνατοτητων, θα την...σκεφτω....!!!!

(αν δεν υπολειπεται στο ΑF η ΝΕΧ, και δεν μας χαλαει το πιασιμο της, ειτε η 7 ειτε η 5, νομιζω ειναι καλυτερες αγορες απο την ολυμπους)...

1. Με τι φακούς;
2. Ξέρεις από Sony service;

Τι εννοεις με τι φακους ?
Δεν εχει τη ποικιλια του συστηματος ,4/3 , αλλα δεν εχει και λιγους .

Εχεις 16mm , μικρο , οικονομικο και φωτεινο. Οχι ο καλυτερος ερυγωνιος... αλλα τη δουλεια του τη κανει αξιοπρεπως.
Αν βαλεις και τους 2 (υπερευρυγωνιο και fishey) , που ειναι ΠΟΛΥ φτηνοι και αρκετα καλοι ποιοτικα, εχεις ενα καλο συνολο για wide καταστασεις.

Εχεις ενα εκπληκτικο αλλα ακριβο 24mm Zeiss 24mm 1.8 , που ειναι ο ιδανικος συντροφοσ για street foto και οχι μονο.

Εχεις εναν ιδανικο 50mm 1,8 , kai σταθεροποιημενo, ιδανικο για χαμηλο φωτισμο και βιντεο.

Εχεις επισης 3 ζοομ, με πολυ καλη ποιοτητα κατσκευης , σταθερομοποιημενους και με αρκετη ευκρινεια.

Εχεις επισης, 3 φακους απο sigma και Tamron, ειδικα ο νεος sigma 30mm 2.8 , ειναι ο πιο sharp φακος σε nex συστημα , με απιστευτη τιμη (200 ευρω).

Οσον αφορα το service... η Olympus δεν εχει καθολου , μολις πηγε στην Intersys, opote katalabaineiw ti syzhtame!

Για το σερβις, δεν εχω ακουσει καλα λογια για κανεναν... (μονο για τον Τσακναριδη ακουω καλα λογια, αλλα δεν ξερω με ποια εταιρεια ειναι, νομιζω σιγμα)... επισης ειναι το τελευταιο πραγμα που σκεφτομαι ... και μεχρι στιγμης δεν το χρειαστηκα κιολας... (ευτυχως)...

Απο φακους, δεν ξερω τι υπαρχει διαθεσιμο στις μιρορλες, αλλα θεωρω τη συγκεκριμενη κατηγορια χομπιστικη, αρα ουτε υπερβολικες απαιτησεις εχω, ουτε πιστευω θα μεινω ξεκρεμαστος σε αυτο το θεμα... νομιζω, αν καποιος θελει να χτισει συστημα φωτογραφικο, καλο θα ηταν να μην παει σε αυτη την κατηγορια, οχι γιατι δεν θα κανει τη δουλεια του αλλα γιατι δεν θα την κανει οπως πρεπει σε σχεση με μια dslr...

Αν και ειναι σωστο οτι κοιτας τους φακους και οχι το σωμα οταν θελεις να μπεις σε καποιο συστημα, προσωπικα, στις μιρορλες θα κοιτουσα το σωμα (ειδικα αν την προοριζω για δευτερη η "για να εχεις κατι παντα μαζι σου"), εξ ου και η προτιμηση προς τη ΝΕΧ....

Τι εννοεις με τι φακους ?
Εχεις 16mm , μικρο , οικονομικο και φωτεινο. Οχι ο καλυτερος ερυγωνιος... αλλα τη δουλεια του τη κανει αξιοπρεπως.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ - ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΑΝΑΣΟΝΙΚ 14/2.5 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΦΘΗΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙ

Αν βαλεις και τους 2 (υπερευρυγωνιο και fishey) , που ειναι ΠΟΛΥ φτηνοι και αρκετα καλοι ποιοτικα, εχεις ενα καλο συνολο για wide καταστασεις.
ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΟΙ ΚΟΝΒΕΡΤΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ Ο 16mm ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΤΩΝ ΝΕΧ

Εχεις ενα εκπληκτικο αλλα ακριβο 24mm Zeiss 24mm 1.8 , που ειναι ο ιδανικος συντροφοσ για street foto και οχι μονο.
ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΣΧΕΔΟΝ 1000 ΕΥΡΩ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ ZUIKO 12/2 KAI PANASONIC 20/1.7

Εχεις εναν ιδανικο 50mm 1,8 , kai σταθεροποιημενo, ιδανικο για χαμηλο φωτισμο και βιντεο.
Ο 45/1.8 ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΘΗΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΚΤΟΣ

Εχεις επισης 3 ζοομ, με πολυ καλη ποιοτητα κατσκευης , σταθερομοποιημενους και με αρκετη ευκρινεια.
O 18-55 EINAI MΕΤΡΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο 18-200 ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ - OI ZUIKO-PANASONIC 14-42 ΞΥΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ 14-140/150 ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ

Εχεις επισης, 3 φακους απο sigma και Tamron, ειδικα ο νεος sigma 30mm 2.8 , ειναι ο πιο sharp φακος σε nex συστημα , με απιστευτη τιμη (200 ευρω).
ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ

Οσον αφορα το service... η Olympus δεν εχει καθολου , μολις πηγε στην Intersys, opote katalabaineiw ti syzhtame!
ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΝ 16mm ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΜΟΥΤΣΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΝΕΧ

νομιζω, αν καποιος θελει να χτισει συστημα φωτογραφικο, καλο θα ηταν να μην παει σε αυτη την κατηγορια, οχι γιατι δεν θα κανει τη δουλεια του αλλα γιατι δεν θα την κανει οπως πρεπει σε σχεση με μια dslr...

Εκτός κι αν θέλεις να χτίσεις χομπίστικο σύστημα, ή... http://www.43rumors.com/a-great-work-by-amos-chapple-and-sciorio-explains-why-m43-for-pros-makes-sense/