ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Νίκο αυτές είναι δικές σου εκτιμήσεις και τις έγραψες νομίζω υπέραναλυτικά σε αρκετά ποστ, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα ίδια ούτε να γίνει debate ένα νήμα. Είναι νήμα παρουσίασης της μηχανής, και κρίνουμε το τι αυτή προσφέρει και τι όχι στον φωτογράφο ερασιτέχνη και μη και σε ποιο κοινό απευθύνεται

Η μηχανή έχει συγκεκριμένο κοινό που απευθύνεται και είναι αυτό που περιέγραψα , απευθύνεται το 90% κυρίως των ερασιτεχνών φωτογράφων ανεξαρτήτως συστήματος που δεν ασχολείται με BiF και action photo . Αν υπάρχουν λ7 ή όχι σε αυτό το κοινό αφορά το τραπεζικό τους λογαριασμό όχι εμένα και εσένα. Και αυτοί αποφασίζουν πως θα το διαθέσουν. Και φυσικά το να προσθέσουν 1-2 μικρούς prime ενώ έχουν άλλο σύστημα κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει.

Αλλωστε η τιμή είναι κάτι που είναι πρόσκαιρο στην φωτογραφική αγορά και αν θα τα σκάσει κανείς σε ένα τέτοιο προϊόν εξαρτάται πολύ από το αν αρέσει ή όχι και όχι τόσο από την τεχνολογία που έχει ενσωματωμένη (αν και εδώ ελάχιστα έχουν μείνει απέξω ) ή πόσο βολική στο χέρι είναι σε εσένα και εμένα. Δεν κοστολογούν ένα τέτοιο προϊόν όπως η ΟΜ3 μόνο απο τη διαγώνιο του αισθητήρα , την ανάλυση του EVF, την άνεση και εργονομία κλπ.

το όλο project (μιας μη DSLR retro mirrorless) είναι ο οδηγός που αυτό απευθύνεται και οι πωλήσεις της υπερκοστολογημένες Fuji X100IV το αποδυκνυουν. Το έχτισε όμως αυτό η Fuji δουλεύοντας προς μια κατεύθυνση και ένα target group (φωτο για δρόμο κυρίως ) καιρό τώρα.

Για εμένα η Fuji είναι υπερκοστολογημενη μηχανή με ένα φιξ φακό, μικρό σχετικά σκόπευτρο (υπάρχουν άλλες με τα ίδια λ7 με μεγαλύτερο σκόπευτρο) που πουλάει τρελά γιατί εχει αυτό που ζητά αυτός που την αγοράζει. Την έπιασα στα χέρια μου, είδα μέσα από το EVF και την άφησα γιατί δεν μου αρέσει ο περιορισμός του ενός φακού και ας έχει 500MPX και χίλια simulation. Οπως και τις αντίστοιχες Ricoh που επίσης είναι εξαιρετικές με ένα φακό.

Υπαρχει όμως κοινό και τις αγοράζει όχι μόνο για βασική της μηχανή αλλά για δεύτερη - τρίτη. Άρα λ7 υπάρχουν , δεν είναι εκεί το πρόβλημα . Ούτε αν έχει κανείς επενδύσει σε άλλο σύστημα ένα σκασμό λ7 και το δουλεύει επαγγελματικά. Οποτε η δική μου γνώμη ότι δεν γουστάρω μηχανές με φιξ φακό και σε αυτά τα χρήματα πάει περίπατο.

Mπορεί βέβαια ένα προϊόν να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του και να μην πάει καλά στην αγορά και ένα άλλο με χίλια δυο ελαττώματα να αρέσει και να πάει με χίλια. Θα δούμε που η αγορά θα αποφασίσει να κατατάξει την ΟΜ3 . Μην βιαζόμαστε τόσο.

Κώστα ξέχασες να αναφέρεις και "κάποιους" μεγάλης ηλικίας... γκουχ γκουχ....που παλιμπαιδίζουν...:ROFLMAO:
Ηταν αυτοί στην αναφορά μου που πονάνε τα κοκαλάκια τους :ROFLMAO:

Last edited:
Η μάζα έχει ξεχάσει τις φωτογραφικές - όλοι με το κινητό και κάποιες τάσεις όπως οι instant cameras και το - χλιαρό προς το παρόν - comeback των compact.
Αυτά ΔΕΝ αφορούν την βασική αγορά φωτογραφικών, οπότε πλην των τριών "μεγάλων" μιλάμε για εξειδικευμένο κομμάτι μιας πολύ περιορισμένης "πίτας".

Οπότε η λογική copy/paste από fuji της OM System είναι απλή : ιδιαίτερες, αξιόλογες μηχανές με τιμές στον θεό κι όποιον (και ΑΝ) πιάσουμε...

• Like
Reactions: Kosh and karamela
Δημήτρη μίλησα για την μάζα των φωτογράφων που έχουν και χρησιμοποιούν μηχανή. Μην ανοίγουμε την κουβέντα σε άλλες αγορές ή στο ότι έχει μειωθεί η φωτογραφική αφορά γιατί δεν οδηγεί κάπου η κουβέντα αυτή. Αν είναι έτσι να σταματήσουν οι εταιρίες να βγάζουν μοντέλα και να ξαναβγάλουν μετά από μια δεκαετία που θα έχει αλλάξει δραματικά η τεχνολογία και μπορεί να φωτογραφίζουμε με άλλες συσκευές και από κινητά και από φωτογραφικές μηχανές.

Υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που μπορεί να κάνουν είσοδο από τον χώρο των κινητών. Σε αυτούς αλλά και στην νέα γενιά των καθαυτού φωτογράφων το EVF είναι δευτερεύον , καδραρουν κατά 90% με οθόνη. Αυτό έγραψα πιο πάνω σε κάποιο από τα σχόλια αν δεν έγινε κατανοητό.

Και πιστεύω και γιαυτό έκοψαν το μεγαλύτερης ανάλυσης EVF από την ΟΜ3 (ως προταιρεότητα;τα για να μειώσουν το κόστος σε σχέση με άλλες επιλογές που είχαν) μιας και ήθελε περισσότερο χώρο και μεγαλύτερο προς τα πίσω εξόγκωμα που θα άλλαζε την αισθητική της μηχανής κάτι που είχαν σαν προταιρεότητα.

Last edited:
Επειδή Κώστα έπιασες την X100VI και το EVF της, να πούμε ότι η μηχανή αυτή έχει ένα υβριδικό σκόπευτρο Optical και Electronic που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού, είναι μια καινοτομία αυτή από μόνη τους που αρέσει σε αρκετούς χρήστες. Επίσης έχει 2 εξαιρετικούς αντάπτορες που σου δίνουν άλλες 2 εστιακές ενώ ο 40MP αισθητήρας δίνει με crop πολύ καλό αρχείο οπότε έχεις έτσι και άλλες εστιακές αν χρειάζεσαι.

Επίσης δεν μίλησα για την X100 πρίν, άλλα για την Xt5, ένα προιόν στο target group της OM3. Retro σώμα, ίδια τιμή, με παρόμοιο όγκο/βάρος άλλα με πολύ καλύτερο εξοπλισμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Για αυτό και πουλαει και καλά το συγκεκριμένο σώμα.

Kότα εδώ πόσα κοντά είναι σε βάρος και όγκο. Ειλικρινά πές μου έναν λόγο που ένας χρήστης που δεν έχει κάποιο σύστημα να επιλέξει την Om3 σε σχέση με την XT5? Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω ούτε ένα πλεονέκτημα της OM3 σε σχέση με την XT5, το έγραψα και πριν μόνο αν τραβάς αρκετά με τηλεφακούς που εκει το m43 έχει πιο μαζεμένους φακούς...αν είσαι με prime μικρά φακουδάκια πας δαγκωτο στην Xt5, πολύ περισσότερο μηχανή στα ίδια λεφτά..
https://camerasize.com/compare/#900,939

Η μάζα έχει ξεχάσει τις φωτογραφικές - όλοι με το κινητό και κάποιες τάσεις όπως οι instant cameras και το - χλιαρό προς το παρόν - comeback των compact.
Αυτά ΔΕΝ αφορούν την βασική αγορά φωτογραφικών, οπότε πλην των τριών "μεγάλων" μιλάμε για εξειδικευμένο κομμάτι μιας πολύ περιορισμένης "πίτας".

Οπότε η λογική copy/paste από fuji της OM System είναι απλή : ιδιαίτερες, αξιόλογες μηχανές με τιμές στον θεό κι όποιον (και ΑΝ) πιάσουμε...
Ετσι είναι Δημήτρη, η μάζα έχει φύγει πλέον, άλλα για να την τραβήξεις πίσω σίγουρα δεν βοηθάει ένα σώμα σαν την OM3 με αυτή την τιμή..στην τελική καλώς την έβγαλε η OΜ3, ότι βγάζεις καλό είναι...άλλα για να εποστρέψουμε στην πραγματικότητα και όχι στα niche προιόντα μια Om5II και μια Om10 περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει!!

Last edited:
Δημήτρη μίλησα για την μάζα των φωτογράφων που έχουν και χρησιμοποιούν μηχανή. Μην ανοίγουμε την κουβέντα σε άλλες αγορές ή στο ότι έχει μειωθεί η φωτογραφική αφορά γιατί δεν οδηγεί κάπου η κουβέντα αυτή. Αν είναι έτσι να σταματήσουν οι εταιρίες να βγάζουν μοντέλα και να ξαναβγάλουν μετά από μια δεκαετία που θα έχει αλλάξει δραματικά η τεχνολογία και μπορεί να φωτογραφίζουμε με άλλες συσκευές και από κινητά και από φωτογραφικές μηχανές.

Υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που μπορεί να κάνουν είσοδο από τον χώρο των κινητών. Σε αυτούς αλλά και στην νέα γενιά των καθαυτού φωτογράφων το EVF είναι δευτερεύον , καδραρουν κατά 90% με οθόνη. Αυτό έγραψα πιο πάνω σε κάποιο από τα σχόλια αν δεν έγινε κατανοητό.

Και πιστεύω και γιαυτό έκοψαν το μεγαλύτερης ανάλυσης EVF από την ΟΜ3 (ως προταιρεότητα;τα για να μειώσουν το κόστος σε σχέση με άλλες επιλογές που είχαν) μιας και ήθελε περισσότερο χώρο και μεγαλύτερο προς τα πίσω εξόγκωμα που θα άλλαζε την αισθητική της μηχανής κάτι που είχαν σαν προταιρεότητα.
Μαζί σου, καδράρουν με την οθόνη αυτοί που έρχονται από τα κινητά!! Βαλάνε μήπως μεγάλη, υψηλής ανάλυσης, φωτεινή οθόνη στην Om3 και δεν το είδα??? Δες λίγο την οθόνη της Fuji Xt200 να δεις τι σημαίνει δίνω έμφαση στην οθόνη. Και να σε πάω και αλλού αφού το EVF δεν το χρειάζεται αυτό το κοινό όπως λες, και καδράρουν 90% με οθόνη, γιατί να μην πάρουν τότε μια Fuji ΧΜ5 με κάτω από τα μισά λεφτά και θα έχουν και ωραία film simulations, και μια σταλιά σώμα, και καλύτερο βίντεο και συνολικά καλύτερη ποιότητα εικόνας??

Θα ήθελε μεγαλύτερο προς τα πίσω εξόγκωμα?? Για δες παρακάτω ότι η Fuji XT5 στο σημείο του σκοπευτρου έχει ίδιο ακριβώς εξόγκωμα σε βάθος με την ΟΜ3 άλλα με πολύ μεγαλύτερο και καλύτερο σκόπευτρο...πως τα κατάφερε η Fuji??? Και μάλιστα στα ίδια χρήματα!! Δεν ζητάει καν παραπάνω, και Joystick στρίμωξε άλλα και 2 κάρτες μνήμης!! Κια όλα αυτά σε σώμα πλήρως μεταλλικό και μόλις 60γρ παραπάνω από Om3.

Την Fuji την έφερα σαν παράδειγμα όχι σαν σύγκριση specs αλλά για να απεγκλωβιστούμε από την τιμή που την έχουμε κάνει καραμέλα σε ένα προϊόν. Οχι για να κάνω σύγκριση με άλλες μηχανές.

Η κάθε μία μηχανή έχει τα δικά της συν και πλην. Η ΧΤ5 είναι βαρύτερη δεν έχει hires μέσα στην μηχανή, GND , έχει αχρείαστες για εμένα ροδέλες κλπ. Ουτε έχω διαβάσει τα καλύτερα για τον 40αρη αισθητήρα. Έτερον εκατερον. Το ότι δεν πάμε σε ένα σώμα χωρίς EVF είναι πάλι ακραία ιστορία άσχετη γιατί το 5-10% που θα χρειαστεί πρέπει να το έχεις. Ετσι κουβέντα δεν γίνεται όμως.

Εδώ το νήμα δεν είναι για να κάνουμε σύγκριση μηχανών , συστημάτων VS με κινητά κλπ. αλλά για να επικεντρωθεί στο τι κάνει με σαφήνεια το μοντέλο που παρουσιάστηκε . Να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και να λυθούν απορίες.

Κώστα ξέχασες να αναφέρεις και "κάποιους" μεγάλης ηλικίας... γκουχ γκουχ....που παλιμπαιδίζουν...:ROFLMAO:

Τι μας μενει σε αυτην την ζωη ρε συ ? :p

λιγο techno λιγο αερας και το κοριτσι μας

Για την XT5 έχει δεκάδες βίντεο και χιλιάδες σχόλια για το πρόβλημα στο AF. Και μάλιστα μετά απο Firmware update δεν έχει φτιάξει
Βάζω ένα εδώ και ψάξε και σε google:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
. Η κοπελα κάνει μικρές κινησεις στο κεφάλι και χάνει τις μισές φωτογραφίες. Για το συστημα της ΟΜ1.2 και της ΟΜ3 που είναι ίδιο δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές. Δεν είναι καλύτερο σε σχέση με Sony, είναι κοντά αλλά δεν είναι προβληματικό όπως τη XT5.

Για το Rolling shutter η XT5 έχει σοβαρό θέμα και δες και εδώ βίντεο:
Το βίντεο της ΟΜ1.2 που είναι ιδιο με ΟΜ3 δεν έχει πρόβλημα με Rolling Shutter, όπως αναφέρουν και στα reviews.

Όσο για τα 40mp της FUJI δεν πρόσφεταν τιποτα περισσότερο σε ποιότητα και λεπτομέρειες παρά μόνο αυξησαν τα mb του αρχείου. Και εδώ δεκάδες αναφορές και συγκρίσεις.

Αυτά είδα για την FUJI και δεν προχώρησα σε αγορά XT5/X100VI.

Οπότε ΔΕΝ ειναι σε όλα ανώτερη η ΧΤ5 από την ΟΜ3 και ας κάνουμε υπομονή για μελλοντικές συγκρίσεις. Πριν 6 μέρες βγήκε η μηχανή... θα περάσει καιρός να βρουν, αν υπάρχουν, και αλλα ελαττώματα που δεν γνωρίζουμε από τους πρώτους reviewers.

Ξέφυγα και εγώ με τις συγκρίσεις αλλά ακόμα δεν την είδαμε την μηχανή μην τα βλέπουμε όλα αρνητικά.

Σε αυτό το REVIEW αναφέρει 1000 φωτογραφίες με την μπαταρία να έχει φτάσει το 10%.

Και κάνει και δοκιμές με μικρό σημείο εστίασης αλλά σε καλό φως και δεν έχει θέμα εκεί. Αυτό που ψάχνω να βρω στα reviews αν έχουν κάνει δοκιμές στο μικρό σημείο εστίασης που έχει αναδείξει ο Robin Wong σε χαμηλό φωτισμό και κρεμάει εκεί το AF. Μέχρι στιγμής δεν το έχει τεστάρει κάποιος.

Την Fuji την έφερα σαν παράδειγμα όχι σαν σύγκριση specs αλλά για να απεγκλωβιστούμε από την τιμή που την έχουμε κάνει καραμέλα σε ένα προϊόν. Οχι για να κάνω σύγκριση με άλλες μηχανές.

Η κάθε μία μηχανή έχει τα δικά της συν και πλην. Η ΧΤ5 είναι βαρύτερη δεν έχει hires μέσα στην μηχανή, GND , έχει αχρείαστες για εμένα ροδέλες κλπ. Ουτε έχω διαβάσει τα καλύτερα για τον 40αρη αισθητήρα. Έτερον εκατερον. Το ότι δεν πάμε σε ένα σώμα χωρίς EVF είναι πάλι ακραία ιστορία άσχετη γιατί το 5-10% που θα χρειαστεί πρέπει να το έχεις. Ετσι κουβέντα δεν γίνεται όμως.

Εδώ το νήμα δεν είναι για να κάνουμε σύγκριση μηχανών , συστημάτων VS με κινητά κλπ. αλλά για να επικεντρωθεί στο τι κάνει με σαφήνεια το μοντέλο που παρουσιάστηκε . Να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και να λυθούν απορίες.
Δεν θα κάνουμε σύγκριση μηχανών, άλλα είναι κουραστικό Κώστα να δικαιολογούμε πάντα κάθε τι που δεν βάζει η Olympus σε ένα σώμα και ταυτόχρονα πάντα να βρίσκουμε, να τονίζουμε τα αρνητικά των άλλων ή να πιανόμαστε μόνο από αυτά. Το EVF είναι γκάφα ολκής πως να το κάνουμε τώρα, μια χαρά χωρούσε μεγαλύτερο όπως μεγαλύτερο είχε και η παλιά em5II, ας βάζανε ένα oled υψηλής ανάλυσης σε αυτό που είχε η Em5II, δεν δικαιολογείτε με τίποτα σε σώμα τέτοιας αξίας...τεράστια γκάφα είναι και το ανύπαρκτο Grip και δεν εβγαλε η εταιρία καν δικό της Grip να δώσει, μέχρι και στην αρχαία και φτηνή em10II είχε βγει μαμίσιο έχτρα Grip, ούτε αυτό μας πειράζει?? Οταν τα κάνουν οι άλλοι πιάνουμε το φτυάρι, τώρα δεν μας ενοχλεί?

Για να συνοψίσω και να τελειώνω εδώ η μηχανή με κάποιες γκάφες που έκανε η εταιρία (Grip, EVF, 2 κάρτες μνήμης, joystick κλπ.) δεν διακιολογεί με τίποτα την υψηλή τιμή της και ούτε προφέρει και κάτι νέο και καινοτόμο, είναι μια Om5/Οm1 σε άλλο κέλυφος and thats it....Αν είχε μια τιμή μέχρι τα 1.300-1.400 ευρώ , γαιτί τόσο αξίζει με αυτά που προσφέρει, θα την βλέπαμε αλλιώς, άλλα όπως είναι τώρα με αυτή την τιμή είναι μόνο και αποκλειστικά για super fans Και ταγμένους στο σύστημα m43. Να θυμίσω ότι με 1.300-1.400 ευρω αγοράζεις OM1 αν θες και τα έχεις και όλα και γλιτώνεις και λεφτά να ρίξεις σε κανένα φακό.

Y.Γ. Δεν θα το συνεχίσω στις συγκρίσεις άλλα θα σταθώ μόνο σε κάτι, η XT5 είναι μόλις 6ογρ. πιο βαριά και έχει και grip, για βάλε ένα noname και άσχημο gripaki στην OM3 να μου πεις μετά πόσο βάρος θα έχει? Παίζει στο τέλος να είναι και πιο βαριά!!!

Υ.Γ. Επειδή άκουσα και το άλλο ότι το καλό EVF, θα φάει την μπαταρία, ωραία και να χάσει λίγο σε απόδοση η μηχανή, βάζεις ένα fast charge (όπως κάνει η Nikon στα νέα σώματα) μέσω Usb και με ένα μικρό Powerbank σε μερικά λεπτά φορτίζεις την μισή μπαταρία την ώρα που την έχεις στην τσάντα και κάνεις διάλειμμα από την φωτογράφιση...problem solved άμεσα και ωραία...

Επειδή άκουσα και το άλλο ότι το καλό EVF, θα φάει την μπαταρία, ωραία και να χάσει λίγο σε απόδοση η μηχανή, βάζεις ένα fast charge (όπως κάνει η Nikon στα νέα σώματα) μέσω Usb και με ένα μικρό Powerbank σε μερικά λεπτά φορτίζεις την μισή μπαταρία την ώρα που την έχεις στην τσάντα και κάνεις διάλειμμα από την φωτογράφιση...problem solved άμεσα και ωραία...

Ολη μας την ζωη ειχαμε παντα μια δευτερη μπαταρια ....Προσωπικα θα αποφευγα fast charge λυση μεσα στην καμερα αντι να κουβαλας εξτρα ενεργεια ετοιμη προς χρηση.

Ολη μας την ζωη ειχαμε παντα μια δευτερη μπαταρια ....Προσωπικα θα αποφευγα fast charge λυση μεσα στην καμερα αντι να κουβαλας εξτρα ενεργεια ετοιμη προς χρηση.
Συμφωνώ, απλά είναι μια έχτρα λύση που μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε ώρα ανάγκης...ακόμα και ένα ταξίδι, την ώρα που κάθεσαι για έναν π.χ. καφέ για να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις μετά στα αξιοθέτατα, ρίχνεις ένα πρόχειρο φόρτισμα και είσαι έτοιμος!!

Υ.Γ. Πήγα εχτές στο κέντρο το βράδυ με το μετρό, για μια δουλειά και κουβάλησα μαζί και την Nikon Z50ii άλλα ξέχασα να την φορτίσω και ούτε πήρα μαζί μου και Powerbank, την ένωσα με το κινητό μου που έχει αντίστροφη φόρτιση και μέσα σε 10-15 λεπτά, την ώρα που ήμουν στο μετρό, είχα σχεδόν μισή ματαρία και έβγαλα μερικές φώτος...

Η αυτονομια της ΒLΧ1 μπαταριας ειναι ηδη κορυφαια. Πηγα Βενετια προσφατα και ειχα ανοιχτη την ΟΜ1 (πρωτη) απο το πρωι στις 8.00 που εφευγα μετα απο το πρωινο στο ξενοδοχειο μεχρι το βραδυ και δεν αλλαζα δευτερη μπαταρια που ειχα τσαντα. Μια μερα μονο γυρω στις 10 το βραδυ χρειαστηκε και αλλαξα.

Τσαμπα κουβαλαγα το powerbank μαζι με καλωδιο για την μηχανη, χρειαστηκε μονο για το τηλεφωνο που δουλευε το gps συνεχομενα

Η αποδοση της μπαταριας ειναι εξαιρετικη ηδη , αν το σωμα της ΟΜ3 θελει και λιγοτερη ενεργεια λογικό ειναι να κρατα και παραπάνω .

Παλιοτερα θυμαμαι στην ΟΜ1 με εβγαζε 1.5 μερα με συνηθη φωτογραφηση (καθολου βιντεο) , την εχω βαλει να κλεινει μονη της σε standby και μολις πατησω το κλειστρο και την εχω χαμηλα μεχρι να την βαλω στο ματι εχει εστιασει. Το προβλημα να εχεις και 2-3 μπαταρια δεν ειναι τοσο μεγαλο, το προβλημα ειναι ποτε θα σου συμβει και να μην χασεςι κατι σημαντικο, με την PenF μου συμβαινει συχνα γιατι οι μπαταριες ειναι μικρες και τελειωνουν συντομα, το ιδιο συνεβαινε και με την ΟΜ5 παροτι εχουν βελτιωσει την μικρη μπαταρια.

Η επιλογη να βαλουν την BLX1 στην ΟΜ3 σφραγισε για εμενα την μελλοντικη της αγορα. Αν δεν την εβαζαν σαφως και θα μπορουσαν να φτιαξουν μικροτερο κατα πλατος ακομα σωμα.

Για το γκριπ δεν το συζητω καν να το ειχε εξαρχης. Θα ηταν για τα σκουπιδια το ολο προτζεκτ , θα αλλιωνε τελειως την οψη της ως ρετρό ρεπλίκα των ΟΜ1 / ΟΜ2 film cameras . Το να δινει εξτρα γκριπ ομως σαφως και πρεπει να υπαρχει ως επιλογη για τον πελατη .

Εγω αν και οποτε την παρω σχεδιαζω να την δουλεψω με μια στυλατη μιση δερματινη θηκη που θα εχει λιγο προεξοχη στο χουφτωμα και θα περιμενω να δω αν θα υπαρξει κατι πιο καλαισθητο και ελαφρυ. Και στις φιλματες ΟΜ ειχα το shutter grip αλλα δεν το εβαζα ποτε γιατι ηταν βαρυ και της μεταμορφωνε σε τερατα .

Ετσι με μιση δερματινη θηκη ειχα πολλα χρονια και δούλευα με άνεση την πρωτη μου PenF με σχεδόν όλους τους φακους μου. Νατη εδω απο μια παλιά φωτό με ένα manual ασήμι Olympus 28mm από restoration φορεμένο επάνω

IMG_3471.jpeg

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
Βίντεο με τις εξωτερικές διαφορές OM3, PEN-F και ΟΜ1 (1972)

• Like
Reactions: kbouk and guzzi
Κάτι πολύ σημαντικό που προστέθηκε στην ΟΜ3 και απάντησε ο ROB

Ρωτήθηκε αν με την λειτουργία Art Bracketing (πριν πατήσεις το κλείστρο) μπορείς να επιλέξεις εκτός από τα κλασσικά Art filters (όσα θες δηλαδή με τσεκ) που έχει η μηχανή επιπλέον και τα νέα Mono / Color profiles και η απάντηση είναι Ναι . Την λειτουργία αυτή μπορείς να την καλέσεις και μετά και να την εφαρμόσεις και σε ένα RAW και αυτό ίσως είναι πιο έξυπνο γιατί αν το κάνεις σε μια σκηνή κατευθείαν η μηχανή κάνει κάποιο χρόνο να σώσει το αρχείο σε όλα τα επιλεγμένα profile.

1739514297653.jpeg

1739514315398.jpeg

Ο φωτογράφος που ανέβασε δείγματα σε jpeg απευθείας από τα profile (γιατί τα περισσότερα στο site της ΟΜ είναι για κλάματα και σε χαμηλή ανάλυση) εδώ : https://www.mu-43.com/threads/om-3-image-thread.126051/#post-1761889 κάνει παρουσίαση και στο Instagram

Last edited:
Και για όσους έχουν την PenF και θέλουν να αντιγράψουν τα δύο έξτρα profile που δίνει η ΟΜ3 δηλ. το color profile 4 κοπιαρουν τα παρακάτω από το workspace του Rob Trek στην μηχανή ή στο workspace τους

View attachment 247108

και για το Μono 4 : set your Olympus/OM System camera to Monochrome and adjust Highlight to -3 and Shadow to +3. If you have a grain setting, set it to +2 for something very similar to HP-5 film.

Σε ερώτηση στον RobTrek για το αν είναι ίδια τα color/mono profiles 1-2-3 με την PENF μου απάντησε πως ειναι ίδια. Μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω... βγάζεις νέα μηχανή, θες να χτυπήσεις και τη fuji... και δεν δίνεις ούτε 5 νέα recipies αλλά μόνο 1;;;
Άσχετα με το πόσο καλή είναι η μηχανή, πρέπει να υποστηρίξουν καλύτερα το προιόν τους και σε άλλους τομείς.

ΥΓ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, από πλευράς marketing βλέπω να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Έχουν προσεγγίσει μέχρι και infulencers των 2000 subscribers(!) και έχει γεμίσει το youtube με δεκάδες reviews της μηχανής.

Κάτι πολύ σημαντικό που προστέθηκε στην ΟΜ3 και απάντησε ο ROB

Ρωτήθηκε αν με την λειτουργία Art Bracketing (πριν πατήσεις το κλείστρο) μπορείς να επιλέξεις εκτός από τα κλασσικά Art filters (όσα θες δηλαδή με τσεκ) που έχει η μηχανή επιπλέον και τα νέα Mono / Color profiles και η απάντηση είναι Ναι . Την λειτουργία αυτή μπορείς να την καλέσεις και μετά και να την εφαρμόσεις και σε ένα RAW και αυτό ίσως είναι πιο έξυπνο γιατί αν το κάνεις σε μια σκηνή κατευθείαν η μηχανή κάνει κάποιο χρόνο να σώσει το αρχείο σε όλα τα επιλεγμένα profile.

View attachment 247322

View attachment 247323

Ο φωτογράφος που ανέβασε δείγματα σε jpeg απευθείας από τα profile (γιατί τα περισσότερα στο site της ΟΜ είναι για κλάματα και σε χαμηλή ανάλυση) εδώ : https://www.mu-43.com/threads/om-3-image-thread.126051/#post-1761889 κάνει παρουσίαση και στο Instagram

Ενδιαφέρον... Όπως είπες κι εσύ βέβαια δεν πρέπει να το παρακάνεις με το Art filters Bracketing, γιατί καθυστερεί η μηχανή. Ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για την in camera επεξεργασία, αλλά για να είμαι 100% πήρα μια κάρτα 300R-280W και δεν είδα βελτίωση σε σχέση με μια απλή 100R-80W.

Ο Ινδός μας έφτιαξε καλά με το "πλάσμα" που πίνει τον χυμό του, και μετά μας τρέξαν και τα σάλια με τις λιχουδιές...

Υ.Σ. Για να μείνουμε στο θέμα, πολύ ωραία χρώματα και γενικότερη απόδοση!

Σε ερώτηση στον RobTrek για το αν είναι ίδια τα color/mono profiles 1-2-3 με την PENF μου απάντησε πως ειναι ίδια. Μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω... βγάζεις νέα μηχανή, θες να χτυπήσεις και τη fuji... και δεν δίνεις ούτε 5 νέα recipies αλλά μόνο 1;;;
Άσχετα με το πόσο καλή είναι η μηχανή, πρέπει να υποστηρίξουν καλύτερα το προιόν τους και σε άλλους τομείς.

ΥΓ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, από πλευράς marketing βλέπω να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Έχουν προσεγγίσει μέχρι και infulencers των 2000 subscribers(!) και έχει γεμίσει το youtube με δεκάδες reviews της μηχανής.
Η σχέση είναι αμφίδρομη. Αν η μηχανή αρέσει θα φτιαχτούν πολλά profile ακόμα και από χρήστες, από την άλλη για να αρέσει και να πουσαρεις ακόμα περισσότερο την μηχανή πρέπει να δώσεις και σαν εταιρία κάποια επιπλέον profile.

Παντως εγώ τα 4+1 = 5 Χ 5 (C1-5) = 25 θέσεις profile έχω να βάλω για χρώμα από τα διαθέσιμα για PenF (ευτυχώς που κράτησαν την ίδια ακριβώς μεθολογία , δύσχρηστη για κάποιους αλλά για εμένα σε 1 λεπτό περνώ το profile χωρίς σύνδεση σε υπολογιστή ή σε σύννεφο. ) , για Α/Μ άλλες 25 θέσεις δεν έχω :geek: