ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Να και το ξύλινο γκριπ βγήκε σε βιντεάκι σε τιμουλα γύρω στις 36 λίρες, από ότι βλέπω υπάρχει και μαύρη έκδοση και έχει πατουσακι Arca swish ενσωματωμένο,για να την βάζεις σε τρίποδο χωρίς κάτι πρόσθετο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Χθες απόγευμα έκανα μερικά κλίκ με την OM3 μαζί με 12-45mm και θα γράψω συνοπτικά τις εντυπώσεις.

1. Πολύ ωραία αίσθηση όταν κρατάς την μηχανή. Νιώθεις ότι είναι μια φιλμάτη άλλης δεκαετίας και έχει και αντίστοιχο ήχο το κλείστρο. Αυτό με κέρδισε και αυτός είναι ο πιθανός λόγος αγοράς της για εμένα. To feeling που δίνει η μηχανή και είναι κάπως ανεξήγητο και ανώτερο από τα specs. Αυτό το νιώθουν και όσοι έχουν μηχανές τύπου fujifim x100. Εκεί όμως δεν έχεις τα καλύτερα features, δεν εχεις το ταχυτερο af, ούτε ibis αλλά νιώθεις πολύ ωραία που κρατάς τη μηχανή αυτή. Εδώ όμως έχεις και μια πιο πλήρη μηχανή σε specs.

2. Σχετικά με την εργονομία... το κράτημα μου άρεσε πολύ. Είναι υποκειμενικό αυτό, όλοι έχουμε διαφορετικά χέρια αλλά στα δικά μου κάθισε μια χαρά. Επειδή είναι πιο πλατιά μηχανή την κρατάς με την χούφτα και όχι με τα δάχτυλα. Ειδικά το δεξι χέρι αγκαλιάζει ωραία στην μηχανή χωρίς να μου περισεύουν δάχτυλα όπως στην ΟΜ5. Και το 3ο-4ο δάχτυλο κρατούσε στη μέση τη μπροστινή ροδέλα με τα ART/Mono/Color κτλ και έδινε έξτρα σταθερότητα. Δεν δοκίμασα μεγάλους φακούς πάνω της αλλά επειδή γενικά έχει καλύτερο κράτημα από ΟΜ5, θεωρώ ότι θα είναι και καλύτερη εμπειρία.

3. Πολύ καλό Ibis Και ένιωσα διαφορά από την OM5 μου σε επίπεδα της ΟΜ1.2

4. Αρχεία τα ίδια με ΟΜ1.2 όπως αναμενόταν.

5. Το EVF δεν με τρέλανε, ούτε με ενόχλησε.

6. Όλα είναι αισθητά πιο γρήγορα από OM5... focus stacking, hhhrs κτλ. Γενικά ειναι όπως το λένε... OM1.2 σε μικρότερο σώμα.

Σας κάτοχος ΟΜ5 και ΟΜ1.2 ... νομίζω η ΟΜ3 θα αντικαταστήσει αργά ή γρήγορα την ΟΜ5 μου. Την ΟΜ5 την έχω σαν EDC κάμερα και σαν 2η σε δουλειές. Τώρα η ΟΜ3 δεν είναι ακριβώς "2η μηχανή". Είναι μάλλον πρώτη μηχανή μαζί με ΟΜ1.2 και η αλλαγή θα γίνεται ανάλογα αν χρειαστώ μεγάλους tele φακούς και θα χρειάζομαι το καλύτερο κράτημα της OM1.2

Εγω δεν καταφερα να τη δω σε λειτουργια αλλα δεν ειχα κανενα ενδοιασμο για την ταχυτητα της ουτε τι ακριβως θα δω απο το σκοπευτρο . Για τον ηχο του μηχανικου κλειστρου το εγραψαν κιαλλοι γιαυτο και εβαλα πιο πανω ενα βιντεακι πως ακουγεται. Αυτο που μου λειπει σε σωματα Ολυμπους/ΟΜ ειναι η δυνατοτητα να βαζω και ηχο στο ηλεκτρονικο για καποιες δραστηριοτητες ωστε να μην φευγουν κατα λαθος ριπες μεγαλυτερες σε καρε απο οσο θελω . Οι μηχανες της Panasonic το εχουν ως επιλογη και μαλιστα με διαφορους ηχους και σταθμες απο θροισμα μεχρι δυνατο και φυσικα παντα μπορεις να το εχεις και στο αθορυβο.

Eτσι ακριβως ως φιλοσοφια θα κινηθω και εγω καποια στιγμη οταν την παρω την ΟΜ3 με δυο σωματα να αλληλοσυμπληρωνονται ως πρωτα σε διαφορετικα φωτογραφικά σεναρια.

Εγω θα μεινω με την παλια ΟΜ1 (μια χαρα μου κανει αυτα που χρειαζομαι) με τους μεγαλύτερους και βαρύτερους pro φακους για σπορ, δραση , macro με τον 90mm/3.5 και tethering scan για film ενω η ΟΜ3 με τους μικρους prime Laowa 6mm/2 (188gr) , Leica 9mm/1.7 (135gr), mzuiko 12mm/2 (130gr), Leica 25mm/1.4 ΙΙ (200gr) , Lumix 35-100mm/4-5.6 (135gr) θα ειναι η βασικη μου καθημερινη μηχανη για ολα τα αλλα : δρομο, αρχιτεκτονικο, φυση και περιστασιακό macro με τον μικρο 30mm/3.5 macro (128gr).

Συνολικο βαρος 6 prime φακων (οι δυο στεγανοι) μαζι με τον macro 916 γρ. Συνολικο πακετο με την ΟΜ3 με μπαταρια (496γρ) = 1.412 γρ :geek:

Last edited:
Την χρησιμοποιεί με γάντια , κι σε άλλα βίντεο πιο,πάνω το είδαμε , το γράφω αυτό για τα κουμπιά που κάποιοι έγραψαν ότι θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να χρησιμοποιηθούν

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μέγας απατεώνας ο 2ος, πατάς το link και βγάζει τιμή ~14$ - μόνο που αυτό αφορά το... shoe cover, ενώ η τιμή είναι 70-80$! Οι γνωστές κινεζο-παπάτζες... Άσε όταν (αν) την πάρω θα φτιάξω δικό μου...

Μέγας απατεώνας ο 2ος, πατάς το link και βγάζει τιμή ~14$ - μόνο που αυτό αφορά το... shoe cover, ενώ η τιμή είναι 70-80$! Οι γνωστές κινεζο-παπάτζες... Άσε όταν (αν) την πάρω θα φτιάξω δικό μου...
Δεν ξεκινας απο τωρα να το βγαλουμε να κονομησουμε, θα του κανω τσαμπα διαφήμιση στη δικη μου ...:LOL:

• Haha
Reactions: cacau
  • Like
Reactions: isin and kbouk
Όμορφες είναι αλλά κανά - δυό που πήρα για διάφορες μηχανές μείνανε στο ράφι. Με αυτήν ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα...

Ωραίες! θα μπορούσαν να φτιάξουν και μισές θήκες με ενσωματωμένο μικρό γκριπ

Ωραίες! θα μπορούσαν να φτιάξουν και μισές θήκες με ενσωματωμένο μικρό γκριπ
Ετσι ακριβώς χρησιμοποίησα για 4 χρόνια την πρώτη μου PenF , μισή δερμάτινη θήκη με ένα μικρό εξόγκωμα που βοηθούσε πολύ να την κρατάς και δεν έχανε καθόλου και σε κομψότητα και στυλ η μηχανή.

Προς τα εκεί προσανατολίζομαι και για την ΟΜ3.

Δεν θα την χρησιμοποιώ ως κύρια μηχανή μιας και θα κρατήσω την ΟΜ1 . Αλλά για τις λίγες φορές που θα θελήσω να βάλω κάτι πιο βαρύ από τους 5-6 μικρούς prime που διαθέτω θα ψάξω να βρω μια όμορφη μισή ποιοτική θήκη , κάτι σαν την παραπάνω με μια ελαφριά καμπούρα γκριπ ώστε για να την κρατώ ακόμα πιο εύκολα.

Κατέβασα τα αρχεία να υπάρχουν - εκ πρώτης όψεως μάλλον θέλουν λίγη δουλειά, αλλά θα πρέπει να έχω την μηχανή για μετρήσεις.
μηχανη πλεον υπαρχει στα χέρια μας.

Καιρος να πιασεις δουλεια και το χαρακάκι ...

• Like
Reactions: cacau
IMG_4215.jpeg

IMG_4214.jpeg

πιθανόν κάποιοι είδαν ήδη στο νήμα <Τι καινούργιο παραλάβαμε> ότι τελικά δεν κρατήθηκα και έκανα την αγορά.

Θα γινόταν αργά ή γρήγορα και επειδή δεν βλέπω να γίνεται σύντομα η μείωση τιμής και ούτε θέλω να περιμένω ένα εξάμηνο και βάλε αποφάσισα να κινηθώ αυτή τη φορά ενάντια στην πάγια πολιτική που έχω εδώ και χρόνια να μην ενδίδω στο συναίσθημα αλλά να σκέφτομαι πρώτα με την τσέπη.

Εδω όμως είναι μια μηχανή που περίμενα ως πρότζεκτ πολλά χρόνια από τη συγκεκριμένη εταιρία οπότε αυτή τη φορά κυριάρχησε το συναίσθημα μαζί με τη λογική αφού πληρεί τα δικά μου κριτήρια κατά 90%

Οπως έχω γράψει δεν έκανα ποτέ την κίνηση να πάρω την ΟΜ1.2 ακόμα και όταν την βρήκα σε τρομερή ευκαιρία. Ηθελα 1-2 χαρακτηριστικά της που δεν είχε η ΟΜ1 μου αλλά δεν είχα διάθεση να δώσω μια σημαντική χρηματική διαφορά για να τα αποκτήσω. Ειδικά από τη στιγμή που μου περίσσευαν και αρκετά χαρακτηριστικά της ΟΜ1 που ήδη έχω , που για τις δικές μου ανάγκες δεν είναι απαραίτητα.

Περίμενα ένα μοντέλο που να είναι πιο φιλικό φωτογραφικά γιαυτα που εμένα με ενδιαφέρουν , μια μηχανή που να με σηκώνει από τον καναπέ για να φωτογραφίσω στην καθημερινή βόλτα μου σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , που δεν με κουράσει στο ταξίδι μου , που θα έχει πρωτίστως εξαιρετική στεγανότητα και τοπ σταθεροποίηση , χαρακτηριστικά αδιαπραγμάτευτα για τις δικές μου ανάγκες . Να έχει την κομψότητα σχεδιαστικά και όλες τις ικανότητες της PenF στα JPEG. Να έχει εξαιρετική εστίαση σε όλα τα υποθετικά σενάρια και με αναγνώριση στόχου.

Και εγενετο η ΟΜ3 . Για εμένα που έχω οπλοστάσιο και μικρών prime φακών είναι το τέλειο m43 σώμα. Πιο πάνω στις φωτό την βαζω με τον 12/2 που μου έλειπε και πήρα πρόσφατα.

Παρότι έχω το ασήμι hand grip της Peak Dsign αλλά και το ομώνυμο λεπτό ασημί (γκρι) λουράκι της εταιρίας επέλεξα και της φόρεσα ένα πιο ρετρό μακρύ λουράκι που είχα στη φιλματη ΟΜ4.

Να γραψω και μερικες εντυπωσεις απο τα πρωτη συνυπαρξη μας το ΣΚ.

Οπως σε καθε σωμα που ερχεται για να μεινει καιρο προσπαθω πρωτα και πριν ξεχυθω να φωτογραφισω να το φερω στα μετρα μου και να μαθω τα χουγια του. Αυτη η διαδικασια ειναι μεταβαλλομενη σε ενα νεο σωμα και μερικες φορες με την παροδο του χρονου αλλαζω τις ρυμισεις βλεποντας τις ικανοτητες του σωματος και τις δικες μου απαιτησεις.

Πηρα λοιπον την ΟΜ1 που ηδη το εχω κανει αυτο μεσα σε ενα διαστημα καποιων μηνων και περασα τις βασικες ρυθμισεις της στα μενου της ΟΜ3 κατα 90%. Δεν ειναι κατι που γινεται σε 10 λεπτα , τα μενου ειναι πολλα με ιδιαιτερες ρυμισεις που εχω κανει οποτε εφαγα ενα διωρο μπορει και παραπανω στη διαδικασια αυτη.

Αυτο που με χαροποιησε στη διαδικασια ηταν η ευκολια , η αμεσοτητα και η ομαλοτητα που ειχα να κινησω τις ροδελες οι οποιες συμμετεχουν τις ρυθμισεις των μενου αλλα και να εχω feedback απο τα κουμπια της πλατης . Μπορει τα κουμπια να μην ειναι τεραστια σε μεγεθος αλλα το μεγαλο πλατος της μηχανης σε συνδιασμο με την μεγαλη αποσταση που εχουν μεταξυ τους και το πιο σημαντικο η επιβεβαιωση με το μικρο κλικ που κανουν καθε φορα που τα πατας εκαναν την εμπειρια πιο ανετη και ευχαριστη απο αυτη οταν πατουσα τα κουμπια της ΟΜ1 που ειχαν λαστιχενια αισθηση και σαφως πιο απομακρη.

Η ακουστικη επιβεβαιωση οταν πατας τα κουμπια - τοσο οσο ωστε να την ακους μονο εσυ που εισαι διπλα στην μηχανη - ειναι σημαντικη και οταν εχεις την μηχανη στο ματι, λειτουργουν εκει ολες οι αισθησεις ταυτοχρονα sarround , το ματι βλεπει το καδρο, η αφη ψαχνει πανω στο μεταλλο το εξογκωμα του κουμπιου και το αυτι ακουει την επιβεβαιωση οταν αλλαζεις ρυθμιση (δεν χρειαζεται στα μαυρα σκοταδια να ψαχνεις να το ξαναβρεις αν δεν το πατησες καλα,

Το κορυφαιο ακουστικο κλικ του μεταλλικου κλειστρου ηταν τοσο ευχαριστο που φοβαμαι πως θα με κανει να το χρησιμοποιω συχνα. Εγραψε πιο πανω και ο Γιαννης (@isin) για αυτο Στην ΟΜ1 δεν το εχω χρησιμοποιησει παρα σπανια. Αυτο της ΟΜ1 μου θυμιζει εντονα το κορυφαιο ηχο κλειστρου της πρωτης επαγγελματικης DSLR Ε-1 , τοτε η Olympus ειχε κανει μελετες μηνων για να το εξελιξει τεχνολογικα και να μην ακουγεται σαν πριονοκορδελλα οταν εριχνες ριπη.

Το γκριπ της με ολους τους μικρους prime ειναι ανετοτατο. Ειδικα το thumpgrip ειναι τεραστιο και βοηθα να κρατας τη μηχανη χωρις πρβλημα. Αν μετακινησεις τον αντιχειρα απο εκει για να κανεις χρηση πισω ροδελας θελει στιγμιαια βοηθεια με εξτρα πιεση στο σωμα ή στηριξη απο το αλλο χερι. Ειναι θεμα συνηθειας , για να το νιωσει κανεις θα πρεπει να την κρατησει και να τηυ δοκιμασει με τους φακους που θελει να τη δουλεψει.

Εβαλα και διπλα διπλα τα δυο EVF , της ΟΜ1 και της ΟΜ3. Σαφως ειναι λιγο μεγαλυτερο σε μεγεθος της ΟΜ1 (την μεγαλυτερη αναλυση δεν μπορω να την καταλαβω) αλλα η διαφορα δεν ειναι τοσο ορατη σαν αυτη που βλεπω πηγαινοντας απο την ΟΜ1 στην S1R. Η SiR βεβαια ειναι μηχανη με 47 Μpx, οχι 20 MPx, εκει για να δεις την αναλυση πιο καθαρα χρειαζεται σκοπευτρο μεγαλυτερης αναλυσης και μεγαλυτερης μεγενθυνσης.

Το καλο ειναι οτι εγω με πρεσβυωπεια και αστιγματισμο βλεπω κουφετο , κατακαθαρα απο ακρη σε ακρη ακομα και σε σκιερα με σωστα χρωματα και μπορω να καδραρω ανετοτατα. Ουτε για μια στιγμη δεν σηκωσα την μηχανη στο ματι και να ενιωσα οτι μου λειπει κατι τοσο σημαντικο που θα μου χαλασει την φωτογραφικη μου εμπειρια.

Αυτα ολα στα δικα μου ματια , προτεινω αν καποιος θελει την μηχανη και εχει ενδοιασμους , πριν αποφασισει με βαση τι γραφω εγω ή καποιος αλλος να δει και να το δοκιμασει στα δικα τοιυ ματια. Αν δεν βρισκει μηχανη εντος Αττικης πολυ ευχαριστως να βρεθουμε και δοκιμασει τη δικη μου.

Ακομα δεν εχω περασει χρωματικα προφιλ. Ειναι το επομενο βημα . Εχω σωσει ολα τα προφιλ που ειχα στην PenF , φωτο και ενα WAV που καταγραφω τη θεση που το ειχα. Με το OW ενα να τα περασω σε οποια θεση θελω στην ΟΜ3

Ενα προβλημα που ειχα ηταν πως να σεταρω τα προγραμματιζομενα πληκτρα . Η ΟΜ1 εχει πολυ περισσοτερα πληκτρα και στις μνημες της ειναι καταχωρημενα διαφορα φωτογραφικα σεναρια. Στην OM3 τα πληκτρα ειναι πολυ λιγοτερα και οι μνημες C1-C5 θα αναλωθουν κυριως στην καταχωρηση χρωμαυτικων προφιλ , τελειως αλλη φιλοσοφια.

Γραφω το δικο μου σεταρισμα μην και βοηθησω και καποιον με την λογικη που τα εκανα.

Καταρχην αφαιρεσα την λειτουργια CP απο το πληκτρο που την εχει και την πηγα αριστερα στο μοναδικο πληκτρο που εχει επανω για να εναλλασει κανεις την οθονη (κατι που δεν κανω) . Οι ηλεκτρονικες λειτουργιες δεν ειναι για στιγμιαια προσπελαση, θα γινουν με σκεψη σε ενα καδρο οποτε υπαρχει ο χρονος να πατησω με το αριστερο το πληκτρο ακομα και οταν εχω την μηχανη στο ματι , να το κρατησω πατημενο και να επιλεξω με την ροδελα ποια θελω και να κανω μαλιστα και επιμενους ρυθμιση π.χ. να μετακινησω οριζοντα στο GΝD . Ετσι συνεχιζω και κρατω σωστα την μηχανη και δεν απομακρυνω ταυτοχρονα αντιχειρα για προσπελαση στο κουμπι και εμπρος ροδελα για ρυθμιση - επιλογη λειτουργιας.

Στο κουμπι CP εβαλα την επιλογη AI στοχου οπως το εχω και στην ΟΜ1. Μοιρασα στο κλειστρο και στο AF-ON την επιλογη του στοχου , το ενα ενεργοποιει και επιλεγει το ΑΙ αντικειμενο π.χ. προσωπο , ζωο κλπ αν ειναι ανοιχτη η λειτουργια ανιχνευσης και το αλλο το αγνοει και επιλεγει το στοχο με τα σημεια εστιασης

Στο FN1 βαζω παντα τη Multifanction λειτουργια με προτεραιτητα τη λειτουργια μεγενθυνσης του σημειου εστιασης με 10Χ , ενω στο κουμπι βιντεο εβαλα προσωρινα να καλει τη μνημη C5 για γρηγορη φωτογραφηση σε κινουμενο στοχο οπου εχω βαλει CAF με ολα τα σημεια εστιασης ανοιχτα, ανοιχτο και το ΑΙ (αλλα μπορω να το παρακαμψω με το AF-ON) , μεγιστο ISO 6400 σε προτεραιοτητα διαφραγματος ωστε να ανεβει η ταχυτητα κλειστρου . Η βασικη ρυθμιση ειναι για χαλαρη φωτογραφηση με ενα σημειο μικρο για ακριβεια , SAF, max ISO 800 για χαμηλο θορυβο , κλειστο το ΑΙ και μεγαλους χρονους κλειστρου λογω καλης σταθεροποιησης

Last edited: