Αν σκοτωνόσουν βέβαια εσύ τότε σίγουρα δεν θα ήταν η ζωή σου ίδια.
Οχι δεν θα ηταν. Αλλα για ποιες περιπτωσεις μιλαμε. ? Αν σου την πεσουν σπιτι επαγγελματιες δολοφονοι που εχουν συμβολαιο στο ονομα σου. ?
Πως ξερεις βρε Λεωνιδα εκ των προτερων οτι η ζωη σου (οχι η σωματικη σου ακεραιοτητα) κινδυνευει. ? (οχι εσυ, ο οποιοσδηποτε Ελληνας που πηρε οπλο)
Μεχρι στιγμης παντως στατιστικα, δεν ειναι και πολυ πιθανο να βγει καποιος απο το πουθενα και να με σημαδεψει με οπλο στα μουτρα με προθεση να με σκοτωσει.
Τι θα εκανε καποιος αν π.χ. ενας νεαρος στον δρομο τον απειλουσε με σκοπο την ληστεια κρατωντας ενα ψευτικο οπλο. ?
Ωπ, ειδα οπλο, αρα κινδυνευει η ζωη μου. Ας του την μπουμπουνησω.
Το νοημα νομιζω το επιασες. Πιστευεις οτι η πλειοψηφια των Ελληνων που θα αποκτησουν οπλο, θα μπορεσουν μια κρισιμη στιγμη που θα τους κυριεσει ενας πανικος να κανουν σωστη εκτιμηση για τον αν πραγματικα βρισκεται η ζωη τους σε κινδυνο. ?
Το αντιθετο εννοουσα λεωνιδα. Οτι αν ερχοταν καποιοι να σε δολοφονησουν εκει ειχε σημασια η χρηση οπλου.
Αλλα ετσι κι αλλιως μου ξεκαθαρισες με το παραπανω ποστ οτι και με την υποψια απειλης κατα της ζωης σου θα πυροβολουσες.
Οκ, απλα ελεγα να εμπαινε και στην κουβεντα και μια αλλη παραμετρος.
Τι θα εκανες/ενιωθες ΥΣΤΕΡΑ αν ανακαλυπτες απο την αναφορα της αστυνομιας οτι το οπλο του διαρρηκτη που σε σημαδευε (και τον σκοτωσες) ηταν πλαστικο.
Τοτε θα καταλαβαινες οτι η απειλη που ενιωσες πριν δεν ηταν πραγματικη.
Αυτο ηταν ενα μονο παραδειγμα περι λαθους εκτιμησης κινδυνου απο την πλευρα του αμυνομενου.
Και εσυ μπορει να ξεκαθαρισες για τον εαυτο σου οτι δεν εχεις καποιο προβλημα επ'αυτου. Απο την στιγμη που νιωσεις κινδυνο πρωτα πυροβολας και υστερα ρωτας.
Εγω εχω απορια ομως για την πλειοψηφια των πολιτων. Ποσοι απο αυτους θα δεχτουν αβασανιστα την κακη εκτιμηση απειλης που εκαναν και ποσο αυτο θα επηρρεασει ολη την οικογενεια τους.
Έτσι νομίζεις. Πρώτα απ' όλα ποια οπλική ανωτερότητα έχει ο υποτιθέμενος εισβολέας δεν μας είπες. Και δεύτερον δεν υπάρχει περίπτωση να σε λυπηθεί κανείς αν είσαι άοπλος. Μπουκάρει ο άλλος με σκοπό να σε σκοτώσει. Μην έχεις αυταπάτες. Για την πολλαπλή εισβολή, ακόμα πιο σπάνιο δηλαδή, μιλάει η χωρητικότητα. Ούτε κι εδώ μου λες κάτι. Και αφήνεις απ' έξω το ποιος γνωρίζει καλύτερα το χώρο του σπιτιού του... στο σκοτάδι. Δεν απάντησες δηλαδή.
Προσωπικά αν ποτέ βρισκόμουν στην δυσμενή θέση κάποιος να μου επιτεθεί με όπλο, θα προτιμούσα να μην έχω ούτε καν taser gun ούτε τίποτα να αμυνθω, να του δώσω ότι θέλει και να φύγει, παρά να μπω στην διαδικασία ανταλλαγής πυρών.
Ασφαλώς και αυτά που γράφω δεν σου λένε κάτι. Όταν δεν θες να δεις το σκεπτικό του άλλου δεν πρόκειται να το δεις ποτέ όπως και να στο παρουσιάσουν.
Προσωπικά αν ποτέ βρισκόμουν στην δυσμενή θέση κάποιος να μου επιτεθεί με όπλο, θα προτιμούσα να μην έχω ούτε καν taser gun ούτε τίποτα να αμυνθω, να του δώσω ότι θέλει και να φύγει, παρά να μπω στην διαδικασία ανταλλαγής πυρών.
Ναι αλλα μπορει και να θέλει και τιποτις παραπάνω πριν φυγει...
Και επειδή εσύ δεν θέλεις να αμυνθείς και βρίσκεσαι στην πλάνη ότι θα φύγει αυτός και θα σε αφήσει μάρτυρα, σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει κανείς το δικαίωμα να αμυνθεί;
Νομιζα οτι πρεπει πρωτα να σε πυροβολησουν για να πυροβολησεις, για να αποδειχτει οτι οντως κινδυνευε η ζωη σου.
Δεν γνωριζω τους νομους που διεπουν την αστυνομια, συγνωμη ειμαι αδιαβαστος επ'αυτου.
Καταλαβαινω ομως πολυ καλα τι λες. Απλα ηθελα να πω οτι ενας διαρρηκτης που θα σε βρει ξυπνιο (ή οχι) συνηθως εχει σκοπο να σε κλεψει και οχι να σε σκοτωσει (εκτος κι αν μιλαμε για ψυχοπαθη)
Ακομα κι αν κρατα οπλο, μαχαιρι, σφυρι ή καλεμι, αν σου πει κατσε ησυχος (να σε κλεψω) και δεν θα παθεις τιποτα εσυ και η οικογενεια σου. (δηλαδη το οπλο το χρησιμοποιει μονο και μονο ως εκφοβισμο)
Εσυ τι θα κανεις. ?
Θα πυροβολησεις τελικα ή θα κατσεις οση ωρα αυτοι σε κλεβουν σε μια γωνια να βλεπεις τα υπαρχοντα σου να χανονται. ?
Νομιζω οτι περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να τραυματιστεις αν επιτεθεις με οποιονδηποτε τροπο (θα γυρισει ο κλεφτης αναγκαστικα σε mode αμυνας). Για αυτο και νομιζω οτι οι συμβουλες αστυνομιας ή ειδικων ειναι να μην προσπαθησεις να κανεις τιποτα. Να τους αφησεις να τελειωσουν και να φυγουν.
Ελπιζω να καταλαβαινεις τι θελω να πω.
Απο την μια δεν μπορεις να εισαι 100% σιγουρος οτι θα παθαινες κακο, αν η ολη επιθεση/αντεπιθεση θα κατεληγε σε πολυ ασχημους τραυματισμους/θανατους και ποιες θα ειναι οι γενικοτερες επιπτωσεις μιας και υπαρχουν τοσες μεταβλητες.
Προσοχη, δεν μιλω για περιπτωσεις οπου σου την πεφτουν με αδεια χερια και εσυ τους ξυλοφορτωνεις με ενα ροπαλο.
Μιλω για περιπτωσεις οπου κρατας εσυ οπλο και καλεισαι να αποφασισεις αν θα το χρησιμοποιησεις ή οχι.
Μπορει τελικα (απο θεμα ψυχολογιας) το ιδιο το οπλο που θα προτεινεις προς τον ληστη να ειναι αυτο που θα πυροδοτησει ενστικτωδως την αντιδραση και επιθεση του ληστη προς εσενα. (οποτε οταν τον δεις να ερχεται κατα πανω σου να στο παρει, του την μπουμπουνιζεις)
Αρα το ιδιο σου το οπλο μπορει να ειναι αυτο που θα προκαλεσει μια αλυσιδωτη αντιδραση καταστασεων.-
Για αυτο και εκανα αναφορα σε taser gun μιας και τα τελευταια χρονια ακουμε στην Ελλαδα για περιστατικα οπου κλεφτες οντως κανουν επιθεση με μαχαιρια και σφαζουν ακομη επειδη δεν βρηκαν αρκετη λεια.
Ειμαι υπερ της αποψης να υπαρχει καποια προστασια απο το πολυ κακο ειδος διαρρηκτων (αυτοι που θα απειλησουν πραγματικα τη ζωη σου απο ελλειψη σεβασμου προς την ζωη) αλλα απο την αλλη για ολους τους λογους που εχουν αναφερθει πιο πριν, θα ελεγα οτι ΙΣΩΣ ενα taser gun ειναι προτιμοτερο για ακινητοποιηση. (ετσι κι αλλιως για αυτο κατασκευαστηκαν)
Και οσον αφορα γενικοτερα το θεμα οπλοκατοχης στην Ελλαδα, λιγοτερο φοβαμαι τωρα που δεν εχουμε οπλα, παρα αν επιτρεποταν η οπλοκατοχη και εγω ντυνομουν batman τις αποκριες και εβγαινα εξω και ετρωγα καμια αδεσποτη. (χιουμορ)
συγνωμη παιδια δεν ξερω ποσο εχουμε γενικευσει το θεμα επικινδυνοτητας. Ισως εγω το βλεπω και λιγο μονοδιαστατα και το μυαλο μου πηγαινει μονο στις ληστειες σπιτιων. Γενικοτερα σε μεγαλες ληστειες (τραπεζων κλπ) τρομοκρατων κλπ κλπ δεν ξερω εαν ενα οπλο επανω μου θα μου γλυτωνε την ζωη και που. (αν αναφερατε καποια παραδειγματα ισως να καταλαβω)
Μην εχοντας ποτέ ο ιδιος αντιμετωπισει ληστες στο σπιτι, γνωριζω μονο απο αυτα που ακουω και διαβαζω οπως ολοι μας.
Ειχα την αισθηση οτι ναι μεν σε απειλουν, σε εκφοβιζουν χρησιμοποιωντας βια, σε δενουν κλπ αλλα οχι οτι μπουκαρουν και αν σε βρουν μπροστα τους σε σκοτωσαν κι ολας. (αν δεν αντισταθεις)
Δεν ξερω, ισως εχω χασει επεισοδια.
Ομως και παλι ειλικρινα δεν ξερω τι επιδραση θα εχει στην ζωη μου αν εγω αφαιρεσω την ζωη καποιου αμυνομενος, εστω κι αν οταν τον σκοτωσω θα εχω την αισθηση οτι αν δεν το εκανα δεν θα επιβιωνα. (φυσικα αν απροκλητα μου επιτεθει καποιος με σκοπο να με σκοτωσει, δεν θα μεινω απραγος, θα ειναι ενας αγωνας επιβιωσης)
Pleo εχουμε καποια στατιστικα (απο αστυνομια κλπ) π.χ. στις τοσες ληστειες, εγιναν και τοσες δολοφονιες στο σπιτι του θυματος. ? Ειλικρινα δεν ξερω πόσο εχουν ξεφυγει τα πραγματα στην Ελλαδα σε αυτο τον τομεα.
Αν είναι να μου τύχει, ότι και να θέλει, και την ζωή μου την ίδια αν θέλει, ας την πάρει! Δεν θα γίνω εγώ ο τιμωρός του εγκλήματος. Αλίμονο αν η προστασία του πολίτη αφήναμε να γίνει προσωπική υπόθεση του καθενώς και δικαίωμα του καθένα η αφαίρεση ζωής του άλλου.
Επειδή προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί με αυτοάμυνα...
1ος κανόνας αυτοάμυνας: Τρέχα
2ος κανόνας αυτοάμυνας: Αν τρέχει γρηγορότερα σπάσε του το πόδι να μη μπορεί να σε φτάσει και τρέχα.
Αν κάποιος δάσκαλος αυτοάμυνας προσπαθεί να σε μάθει κάτι διαφορετικό, άλλαξε δάσκαλο.
Μαχαίρια, πιστόλια, ρόπαλα, κλπ καλούδια μόνο να δυσκολέψουν τη θέση σου μπορούν.
So simple...
Το όπλο δεν είναι επιλογή...
Ούτε καν η εμπλοκή σε μάχη.
Είναι η τελευταία επιλογή, μόνο που το όπλο δίνει από μόνο του μία λάθος σιγουριά σε αυτόν που το έχει και ξαφνικά γίνεται προτεραιότητα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.