Οργάνωση ακρόασης Dacs

...αχ βρε Sonus... φωτιές μας άναψες!!! :blink:

Λοιπόν, αν δεν έχει γίνει λάθος αντιστοίχιση μεταξύ αρχείων και DAC, πρέπει να πάμε πρώτα σε ψυχο-ακουστο-λόγο και μετά στην επιστήμη να μας εξηγήσει τι γίνεται!!!
(Αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα και δεν έχουν καμμία σχέση με τον Sonus και την πολύτιμη συνεισφορά του στην υλοποίηση της "τυφλής" ακρόασης με διακτινισμό!!)

Η αποκάλυψη των DAC πίσω από τους αριθμούς 1,2,3, ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα που ήμουν παρων στο live event...

Να θυμίσω ότι στα αρχεία ψήφισα 3-2-1, με τα 3 κ 2 πολύ κοντά και το 1 με σαφή απόσταση πιο πίσω, ενώ στο live event τα αυτάκια μου ψήφισαν Antilope, W4S και Weiss, αναφέροντας ότι δεν περίμενα το weiss να έχει τόσο χαμηλή απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα...

Επίσης ανέφερα ότι σε ένα κομμάτι προς το τέλος (πιάνο / chopin) τα 3 DAC μου ακούστηκαν τόσο κοντά που δεν μπορούσα να βρω ιδιαίτερες διαφορές..

Οπότε, η μόνη πιθανότητα για εμένα είναι να έστρωσε το Weiss προς το τέλος. Αλλά η Αντιλόπη σε καμία περίπτωση δεν ήταν η χειρότερη της δοκιμής, με τη διαφορά που είχε το κομμάτι 1 από τα 2 κ 3..

Άρα όντως το τεστ είχε νόημα και ενδιαφέρον και θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να σκεφτούμε κ να εξηγήσουμε τι συνέβη ΑΝ και οι υπόλοιποι που ήταν παρόντες στο τεστ, έχουν αντίστοιχες με εμένα παρατηρήσεις.

1. Γιατί κάποιοι άκουσαν διαφορές στα αρχεία και κάποιοι άλλοι όχι?
2. Τι λένε όσοι άκουσαν τα DAC ζωντανά? τα αρχεία ανταποκρίνονται στο live άκουσμα ?
3. Παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το σύστημα ακρόασης? (ματσάρισμα κτλ..)
4. Παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το DAC μέσω του οποίου ακούσαμε τα αρχεία?
5. Μήπως παίζει μεγάλο ρόλο η ισοστάθμιση ή εξισορρόπηση που έκανε (και έπρεπε να κάνει) o Sonus στα αρχεία?
Μήπως δηλαδή παίζει ρόλο το ότι στο live event αξιολογήσαμε τα DAC χωρίς ισοστάθμιση/εξισορόπηση (και τα συναφή...), ενώ στο σπίτι μας αξιολογήσαμε τα ισοσταθμισμένα αρχεία? ..

Sonus, ήσουν στο live... Eσύ τι άκουσες καλύτερο στο σπίτι του Αντρέα και τι μέσω των αρχείων σπίτι σου?
Μήπως αξιολογήσαμε με 2 μέτρα και 2 σταθμά?
Και αν είναι έτσι, ποιός τρόπος είναι ο πιο σωστός?
Δικαιολογούνται αυτές οι διαφορές που συνάντησα εγώ, δηλαδή στο Live να βγάζω πρώτη την Αντιλόπη και στο σπίτι μου τελευταία ?

Πολλά τα ερωτήματα, συγνώμη αν κούρασα, αλλά πραγματικά, η αποκάλυψη των ταυτοτήτων των DAC με... κούφανε!!! :)

Καλη Σαρακοστή σε όλους!

Aυτό έχει ενδιαφέρον....
Μέχρι στιγμής δύο που ηταν στο live βγάλανε διαφορετικά συμπεράσματα σπίτι τους...
Αντρέα?
Λάκη?
Υπόλοιποι??

Επειδή έχω ακούσει σπίτι την αντιλόπη, το χαρακτηριστικό της είναι η μεσαία και το χαμηλό, με το ''αδιάφορο'' άκουσμα του πρώτου αρχείου δυσκολεύομαι....
Όχι οτι υπάρχει καμία αμφισβήτηση αλλά δεν πιστεύω οτι έχει να κανει με τα συστηματα μας.
Αν μια πηγή παίζει....μου φαίνεται οτι μπορεί να παίξει παντού.

Last edited:
επιμενω οτι καλυτερος κριτης ειναι αυτο που ακουσαμε στο σπιτι του Αντρεα και το ματσαρισμα οπως ειπα και πιο πανω,το τεστ με τα αρχεια δεν δειχνουν τιποτε κατα την γνωμη μου.
Οι διαφορες ειναι σαν να ακουσεις live μουσικη και μετα να πας σπιτι να ακουσεις το cd.
Η κονσερβα της κονσερβας ω κονσερβα.

οι διαφορες ηταν τοσο μικρες που μαλλον η ζωντανη ακροαση ηταν πιο

ασφαλης για συμπερασματα.

Παίζει και αυτό.Σε 2 διαφορετικά συστήματα δεν ήτανε μέρα και νύχτα οι διαφορές που άκουσα τα αρχεία.Έπρεπε να ζοριστώ για να καταλάβω τυχόν διαφορές.Στην ζωντανή ακρόαση τα πράγματα ήτανε πολύ πιο ξεκάθαρα.

Παίζει και αυτό.Σε 2 διαφορετικά συστήματα δεν ήτανε μέρα και νύχτα οι διαφορές που άκουσα τα αρχεία.Έπρεπε να ζοριστώ για να καταλάβω τυχόν διαφορές.Στην ζωντανή ακρόαση τα πράγματα ήτανε πολύ πιο ξεκάθαρα.

δεν ημουν στην ακροαση αλλα εχοντας συγκρινη διαφορετικα dac ακομα

και με ιδια τσιπακια οι διαφορες ηταν πολυ μεγαλυτερες.

προφανως με ολα αυτα τα ΑD/DA και την παρεμβολη ενος ακομα dac

χαθηκε το μεγαλυτερο μερος τους.

απο την αλλη σχεδον ολοι συμφωνουν με τη σειρα καταταξης ειδικα

για το 1 σε σχεση με τα υπολοιπα.

δυο λογοι μπορει να υπαρχουν για αυτο.

ενας ειναι η χαμηλοτερη ενταση του 1 σε σχεση με τα αλλα.

ο αλλος ειναι οτι στην ζωντανη ακροαση οι ακροατες επηρεαστηκαν

απο τις μαρκες.

υ.γ.ισως και ολα τα παραπανω.

.................

ο αλλος ειναι οτι στην ζωντανη ακροαση οι ακροατες επηρεαστηκαν

απο τις μαρκες.

υ.γ.ισως και ολα τα παραπανω.

αυτά είναι posts !! :a0210:

Τα άλλα δεν είναι ποστς?

καθένας μας εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, θα μπορούσα να γράψω +1 (όπως συνηθίζουμε και δεν έχει παραπονεθεί κανείς).

-αν σε ενοχλεί, διόρθωσε το παραπάνω ποστ μου με +1...

:nounder:

Last edited:
λοιπον,να γραψω τα συμπερασματα μου.
Πιστευω οτι καπου εχει γινει λαθος ή οι μετατροπες εχουν βαλει ασχημα το χερακι τους στο τελικο αποτελεσμα κι εξηγουμαι.
Δεδομενου οτι τα αρχεια τα ακουσα μεσω της αντιλοπης,η λογικη αυτοματως λεει οτι δυο ακουσματα τουλαχιστον απο τα τεσσερα,συμπεριλαμβανομενου και του μητρικου,θα επρεπε να ειναι ιδια ή τουλαχιστον πολυ κοντα.
Και οντως δυο ακουσματα ηταν εξαιρετικα κοντα,το μητρικο και ω του θαυματος το 2,αρα η λογικη μου ελεγε οτι το 2 ηταν της αντιλοπης,αλλα,στο σπιτι του Ανδρεα καποια στιγμη καποιοι συμφωνησαμε οτι η αντιλοπη ειχε λιγο παραπανω μπασο απ'οτι τα αλλα 2,με δεδομενο αυτο ακουγοντας το 3 στο σπιτι μου εκανε εντυπωση οτι ειχε περισσοτερο σωμα στα μπασα και αυτο με μπερδεψε,δηλαδη πλεον ημουν αναμεσα στο 2 και στο 3 για το ποιο ηταν η αντιλοπη και περιμενα απλα τα αποτελεσματα για να δω ποιο απο τα δυο ηταν και η εκπληξη ηρθε φανερωνοντας το 1 στη θεση της αντιλοπης,πραγμα βεβαια που σε καμια περιπτωση δεν μπορει να ευσταθει,δε μπορει δηλαδη η αντιλοπη σπιτι μου να παιζει τη μανα τοσο διαφορετικα απο το αντιγραφο,ενω καποιο αλλο αντιγραφο να ειναι τοσο κοντα στη μανα!
Οποτε ο αγαπητος Μιχαλης πρεπει να κοιταξει μηπως καπου εχει κανει λαθος ή το μηχανημα του τελικα επεμβαινει περισσοτερο απ'οσο θα επρεπε στο τελικο αποτελεσμα.
Αυτα απο μενα χωρις ιχνος κομπλεξαρισματος και χωρις να θελω να θιξω την πολυ καλη προσπαθεια του Μιχαλη που δεν ειχε κανενα λογο να μπει σ´αυτη τη κουραστικη διαδικασια.

Re: Απάντηση: Οργάνωση ακρόασης Dacs

λοιπον,να γραψω τα συμπερασματα μου.
Πιστευω οτι καπου εχει γινει λαθος ή οι μετατροπες εχουν βαλει ασχημα το χερακι τους στο τελικο αποτελεσμα κι εξηγουμαι.
Δεδομενου οτι τα αρχεια τα ακουσα μεσω της αντιλοπης,η λογικη αυτοματως λεει οτι δυο ακουσματα τουλαχιστον απο τα τεσσερα,συμπεριλαμβανομενου και του μητρικου,θα επρεπε να ειναι ιδια ή τουλαχιστον πολυ κοντα.

ποιά είναι η λογική αυτή?

το ότι οι μετατροπές έχουν βάλει πολύ το χεράκι τους είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Τώρα για το λάθος...πολλές φορές όταν δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα πρέπει κάπου να υπάρχει λάθος?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οργάνωση ακρόασης Dacs

ποιά είναι η λογική αυτή?

το ότι οι μετατροπές έχουν βάλει πολύ το χεράκι τους είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Τώρα για το λάθος...πολλές φορές όταν δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα πρέπει κάπου να υπάρχει λάθος?

πιο σαφης δεν μπορω να γινω,απο τη στιγμη που ακουω μεσω της αντιλοπης,πως γινεται ενα αλλο αρχειο να μου ακουγεται πιο κοντα στο αρχικο,αφου και το αρχικο το ακουω μεσω παλι της αντιλοπης?

Εδώ είναι στα στατιστικά των 3 αρχείων...

1
Left Right
Min Sample Value: -29656.96 -28174.51
Max Sample Value: 29348.2 26812.89
Peak Amplitude: -.87 dB -1.31 dB
Possibly Clipped: 0 0
DC Offset: 0 0
Minimum RMS Power: -94.45 dB -96.86 dB
Maximum RMS Power: -7.55 dB -9.55 dB
Average RMS Power: -21.21 dB -22.71 dB
Total RMS Power: -19.55 dB -21.29 dB
Actual Bit Depth: 24 Bits 24 Bits

Using RMS Window of 50 ms

2
Left Right
Min Sample Value: -30881.46 -30039.42
Max Sample Value: 30735.83 28930.05
Peak Amplitude: -.52 dB -.76 dB
Minimum RMS Power: -71.46 dB -82.8 dB
Maximum RMS Power: -7.1 dB -8.93 dB
Average RMS Power: -20.72 dB -22.07 dB
Total RMS Power: -19.09 dB -20.67 dB

3
Left Right
Min Sample Value: -30724.8 -30652.09
Max Sample Value: 30560.01 29510.88
Peak Amplitude: -.56 dB -.58 dB
Minimum RMS Power: -68.25 dB -67.77 dB
Maximum RMS Power: -7.14 dB -8.75 dB
Average RMS Power: -20.75 dB -21.87 dB
Total RMS Power: -19.13 dB -20.48 dB

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι χάρηκα που στους περισσότερους άρεσε το φθηνότερο από τα τρία. Με παρόμοια συγκριτικά ίσως οι τιμές τους γίνουν πιο λογικές.

Τα δικά μου συμπεράσματα είναι τα εξής:

Όλοι επηρεαζόμαστε από τη γνώμη των άλλων ιδίως αν πιστεύουμε ότι γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Σε συγκριτικά στα οποία είναι πολλοί παρόντες θα επικρατήσει η γνώμη των πιο έμπειρων, αυτών που είναι πιο πολλά χρόνια στο χώρο. Στο νήμα αυτό έτυχε η σειρά προτίμησης να είναι 2-3-1 στην αρχή και αυτή επικράτησε στο τέλος. Αν τα σχόλια δεν φαινόταν μπορεί η σειρά προτίμησης στο τέλος να ήταν διαφορετική. Το πόσο μετράνε τα σχόλια των άλλων το γνωρίζουν και οι εταιρείες που φροντίζουν να παίρνουν τα κατάλληλα reviews αλλά και να γράφονται θετικά σχόλια για κάποιο προϊόν στα διάφορα forums του εξωτερικού.

Η διαφορά των τριών dac ήταν ελάχιστη για μένα. Σε πολλά συστήματα ίσως δεν ακούστηκαν και διαφορές. Όλους όσους κατέβασαν τα αρχεία αλλά δεν έγραψαν για την προτίμησή τους θα τους έβαζα αυθαίρετα στην κατηγορία αυτών που δεν ακούν ή ακούν πολύ μικρές διαφορές.

Το κάθε dac μπορεί να πλεονεκτεί ή να υστερεί σε συγκεκριμένα τραγούδια ή είδη μουσικής. Αν η σύγκριση γινόταν σε διαφορετικό τραγούδι μπορεί η σειρά κατάταξης να ήταν άλλη.

Η ένταση στην οποία ακούγεται παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν έκανα καμμία μέτρηση και δεν ξέρω αν είχαν κάποια διαφορά στάθμης τα τρία κομμάτια. Παρόμοιες συζητήσεις όμως γίνονται και από τους επαγγελματίες όταν συγκρίνουν ADC πχ:
http://www.gearslutz.com/board/mastering-forum/501200-another-adc-shootout-burl-mytek-apogee.html

Να πω ξανά συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Αφού δεν έχω τη δυνατότητα σύγκρισης dac στο σπίτι μόνος μου είναι ότι καλύτερο θα μπορούσα να έχω.

Ανεβάζω εδώ και σε μεγάλη ανάλυση τις κυματομορφές.

το σημείο που φαίνεται αριστερά είναι η πρώτη νότα του σαξοφώνου στα
21.439"
21.816
21.275
20.812

σε κάθε αρχείο.

εννοείται πάνω είναι το αριστερό και κάτω το δεξί κανάλι γιά κάθε ζευγάρι.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• t5b.JPG
    t5b.JPG
    70 KB · Views: 123
  • 1b.JPG
    1b.JPG
    70.7 KB · Views: 124
  • 2b.JPG