Οργάνωση ακρόασης Dacs

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οργάνωση ακρόασης Dacs

πιο σαφης δεν μπορω να γινω,απο τη στιγμη που ακουω μεσω της αντιλοπης,πως γινεται ενα αλλο αρχειο να μου ακουγεται πιο κοντα στο αρχικο,αφου και το αρχικο το ακουω μεσω παλι της αντιλοπης?

Δύο Αντιλόπες στην πορεία του σήματος ... :HTEHEH56:
 
Επειδή με προβλημάτισε αυτό που είπε ο supersonic περί στάθμης άκουσα ξανά τα αρχεία με το ΑΒΧ.
Αυτή τη φορά όμως εφάρμοσα το replaygain ώστε να βγει από το παιχνίδι η παράμετρος
της διαφορετικής έντασης.
Πλέον μου ήταν πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσω. Το μόνο που πρόδιδε ποιο είναι ποιο
ήταν η διαφορετική χρονική διάρκεια...
Μία μικρή επεξεργασία σχετικά με τη διάρκεια μπορεί να βγάλει από τη μέση και αυτό το παράγοντα.
Το ΑΒΧ πάντως είναι ό,τι πρέπει για αυτές τις συγκρίσεις. Δοκιμάστε το!

Τώρα σχετικά με αυτό που λέει ο Λάκης να πω πως δεν έχει δίκιο.
Το λέω αυτό επειδή όταν ακούμε τα τρία αρχεία το μόνο που έχουν
διαφορετικό είναι ο όποιος "χαρακτήρας" του κάθε μετατροπέα.
Συγκρίνοντας τα με το πρωτότυπο όλα διαφερουν από αυτό κατά ένα μέρος που είναι κοινό
για τα τρία αρχεία συν το μέρος που αφορά αποκλειστικά τον κάθε μετατροπέα.
 
Το θέμα της στάθμης είναι αστείο να το συζητάμε.
Αν οι διαφορες μεταξυ όλων των DAC ήταν μόνο η στάθμη ακρόασης, τότε ένα κλικ παραπάνω στο volume του ενισχυτή αυτοματως θα σε γλύτωνε από πρόσθετη δαπάνη 2.000 Ευρώ.
 
Re: Απάντηση: Οργάνωση ακρόασης Dacs

Να υποθέσω ότι το φτηνότερο είναι ο νικητής, το W4S, και επιπλέον ότι δεν υπάρχει έλλην αντιπρόσωπος ;


Δεν νομίζω ότι υπάρχει νικητής.
Από τη στιγμή που ο πρώτος έγραψε 321 ή 231 οι επόμενοι πλασιμπιάστηκαν.
Η παραμικρή πιθανότητα να κάνουν λάθος ή να μπούν στο περιθώριο, υποσυνείδητα αναγκάζει τον ακροατή να ταχθεί με μιά ομάδα.
"γιατί αυτός ξεχώρισε και εγώ όχι πχ"
Οπότε από ένα σημείο και πέρα επικράτησε το 1 στην πυρά ...

Πάντως η στάθμη δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο για επιλογή, όμως ΕΔΩ σίγουρα ήταν κριτήριο επιρρεασμού.
Δεν είναι τυχαίο που το πιό σιγανό (και μάλιστα ακριβώς στο όριο της ακουστικής διαφοράς) φάνηκε πιό αδύναμο και μπήκε στη γωνιά.
 
Είχα πει ότι ότι για 24 ώρες θα απέχω και θα αποτοξινωθώ από το AVClub. Νοιώθω στ' αλήθεια κουρασμένος. Ομως δεν άντεξα τον πειρασμό, μπήκα να ρίξω μιά ματιά να δω τι γίνεται και... πω-πω!

Λοιπόν, θα σας πω ότι τ' αποτελέσματα ηταν και για μένα μεγάλη έκπληξη! Τόσο που κι' εγώ σκέφτηκα μήπως έκανα κάποιο λάθος όταν μετονόμασα τα αρχεία, όπως γράφει ο φίλος economo, αλλά όχι. Έκανα έλεγχο με ένα utility, το swift compare και είτε μας αρέσει, είτε δε μας αρέσει, ήταν σωστά. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία, μπορεί να μ' επισκεφθεί οποτεδήποτε να το διαπιστώσει...

Πρέπει επίσης να σας πω ότι κατά την άποψη μου η Αντιλόπη αδικήθηκε πολύ από τη διαδικασία. Το συγκεκριμένο κομμάτι που ηχογραφήθηκε δεν έπαιζε μόνο πολύ πιο δυνατά από τους άλλους DAC's, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν απίστευτα κακορυθμισμένο με τεράστια διαφορά στάθμης ανάμεσα στο δεξί κι' αριστερό κανάλι, άνω του 20%! Ως ένα βαθμό τα εξισορρόπησα, αλλά όχι πλήρως. Είχα ενημερώσει σχετικά τον ΚΟΨ, διότι δεν επιθυμούσα να αδικηθεί κανείς από τη διαδικασία, μήπως θα έπρεπε να το ξαναηχογραφήσουμε υπό τις αυτές συνθήκες, αλλά δεν έγινε.

Παρ' όλ' αυτά, τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι τέτοια ώστε να χρειάζονται ειδική ερμηνεία και εξήγηση.

Ευχαριστώ το Φίλιππο που μας υπέδειξε ότι και άλλοι επαγγελματίες έχουν προβεί στην ίδια διαδικασία:
http://www.gearslutz.com/board/mastering-forum/501200-another-adc-shootout-burl-mytek-apogee.html

Τη συγκεκριμένη δεν την γνώριζα, γνωρίζω όμως τη συστηματική προσπάθεια του Δημήτρη Σταματάκου, ο οποίος εφαρμόζει μόνιμα πλέον την ηχογράφηση των δειγμάτων στις δοκιμές που πραγματοποιεί.
http://www.avmentor.gr

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Περιμένω τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Είναι πολύτιμες.

Θα επανέλθω μεθαύριο, όταν ολοκληρώσω τα συμπεράσματα και τους προβληματισμούς μου... -bye-
 
Χε χε, ή πλασεμπιασμένος ή αναγκασμένος να τα ταχτεί σε ομάδα.....

Επαναλαμβάνω, για όσους δεν το πρόσεξαν, όταν άκουσα τα αρχεία δεν ήξερα πιο ήταν πιο.
 
Supersonic,

Τα αρχεια 2 και 3´(W4 και Weiss) έχουν διαφορά στάθμης από το Original "Take Five" μόνο +0,3 dB!
(Υπολόγισε τα και θα δείς)

Το αρχείο 1 (Αντιλόπη) έχει την ίδια στάθμη με το Original.

Πιστεύεις ότι αυτές οι διαφορές στάθμης (κατά τη γνώμη μου αμελητέες) είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα?

Πιστεύω πως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα... :grandpa:
 
Πρέπει επίσης να σας πω ότι κατά την άποψη μου η Αντιλόπη αδικήθηκε πολύ από τη διαδικασία. Το συγκεκριμένο κομμάτι που ηχογραφήθηκε δεν έπαιζε μόνο πολύ πιο δυνατά από τους άλλους DAC's, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν απίστευτα κακορυθμισμένο με τεράστια διαφορά στάθμης ανάμεσα στο δεξί κι' αριστερό κανάλι, άνω του 20%!

Καλά, αυτό κανείς δεν το πρόσεξε στη "ζωντανή" ακρόαση;

Λάκη, επίτηδες το είχες ρυθμίσει έτσι στο σπίτι σου;
 
Supersonic,

Τα αρχεια 2 και 3´(W4 και Weiss) έχουν διαφορά στάθμης από το Original "Take Five" μόνο +0,3 dB!
(Υπολόγισε τα και θα δείς)

Το αρχείο 1 (Αντιλόπη) έχει την ίδια στάθμη με το Original.

Πιστεύεις ότι αυτές οι διαφορές στάθμης (κατά τη γνώμη μου αμελητέες) είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα?

Πιστεύω πως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα... :grandpa:

το μικρό δείγμα που είναι κλάσματα δευτερολέπτων ίσως...
όμως τα στατιστικά της ανάλυσης εδώ
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056011795&postcount=596

δίνουν ποιό μεγάλα νούμερα.
Που φαίνονται καλύτερα όταν δεις την συνολική κυματομορφή και όχι απόσπασμα σε τέτοια ανάλυση
 
Ένα σχόλιο και από μένα:
Στην διαδικασία αυτή υπήρξαν 3 στάδια τα οποία εισήγαγαν κάποιο χαρακτήρα
διαφοροποιώντας το ηχητικό αποτέλεσμα και δημιουργώντας αστάθμητα ηχητικά αποτελέσματα κατά την ακρόαση των δειγμάτων.
Τα 3 αυτά στάδια ήταν:
-Το ADC του εγγραφέα
-Η όλη επεξεργασια (μετατροπές, αλλαγές στάθμης, ντίθερ κλπ.)
-Η ηχητική φυσιογνωμία του συστήματος DAC-Ενισχυτή-Ηχεία/ακουστικά
Δηλαδή τα δείγματα δεν ήταν απλά η έξοδος των υπό δοκιμή μετατροπέων αλλά το συνδυαστικό απότέλεσμα με τους 3 παραπάνω παράγοντες, κάτι που αλληλεπιδρώντας με τον χαρακτήρα του συστήματος εκάστου, καθιστούν τα συμπεράσματα εντελώς αβέβαια και αστάθμητα.
Αυτό φυσικά δεν μειώνει καθόλου την όλη προσπάθεια που ήταν πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα για τα συμπεράσματα και την εμπειρία.
 
Τα συμπεράσματα που έβγαλε ο καθένας στο σύστημά του είναι στο περίπου και μόνο η ακρόαση στο σπίτι του Αντρέα ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα.

Θυμάμαι ότι στο σπίτι σου Αντρέα μου άρεσε περισσότερο η Αντιλόπη, αλλά στο σύστημά μου περισσότερο το Weiss!!! Να πώ βέβαια ότι άλλαξα και τον τρόπο που συνέκρινα τα κομμάτια μεταξύ τους. Δεν κάθησα πλέον να ακούσω όλα τα κομμάτια μέχρι το τέλος. Απομόνωσα μια περιοχή στο original κομμάτι που μου "έκατσε" πιο πολύ στο αυτί μου και συνέκρινα τα υπόλοιπα τρία σε σχέση με αυτό το τμήμα που είχα επιλέξει. Και το σύστημά μου με έκανε να επιλέξω το Weiss αντί της Αντιλόπης.

Συμπέρασμα που έβγαλα? :nounder:
 
........................

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056011795&postcount=596

δίνουν ποιό μεγάλα νούμερα. Που φαίνονται καλύτερα όταν δεις την συνολική κυματομορφή και όχι απόσπασμα σε τέτοια ανάλυση
Αχ! Είπα ν' αποτοξινωθώ, αλλά δε μ' αφήνετε! :bigcry:

Supersonic,
Δεν με απασχολούν καθόλου οι κυματομορφές, δεν ενδιαφέρουν. Ίσα-ίσα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία, που ο ίδιος έκανες τον κόπο και παρέθεσες, αυτά έχουν σημασία και αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ερμηνεία των φαινομένων που παρουσιάζονται μπροστά μας.

Όμως χρειαζόμαστε και τα στατιστικά στοιχεία του αρχείου αναφοράς. Το κλειδί για την κατανόηση μεγάλου μέρους των φαινομένων είναι οι διαφορές από το αρχείο αναφοράς, όχι οι διαφορές των αρχείων μεταξύ τους, ούτε οι απόλυτες τιμές σε σχέση με τη στάθμη clipping 0 dBFS.

Γι' αυτό μιας κι' έχεις κάνει αυτή την προσπάθεια, θα σε παρακαλέσω να παραθέσεις ξανά τα στατιστικά στοιχεία των αρχείων και του αρχείου αναφοράς συγκεντρωμένα σε ένα post, ώστε να έχουν όλοι μιά κοινή βάση και να μην χρειάζεται να ανατρέχουμε από το ένα post στο άλλο για να τα μελετήσουμε... :smile:

************

@THEMILOC
Η κριτική σου είναι βάσιμη και ουσιαστική. Ωστόσο η ουσία του πειράματος, -διότι περί πειράματος πρόκειται-, έχει συνοψιστεί χαρακτηριστικά από τον tonal.
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056011884&postcount=602
"....... όταν ακούμε τα τρία αρχεία το μόνο που έχουν
διαφορετικό είναι ο όποιος "χαρακτήρας" του κάθε μετατροπέα.
Συγκρίνοντας τα με το πρωτότυπο όλα διαφερουν από αυτό κατά ένα μέρος που είναι κοινό
για τα τρία αρχεία συν το μέρος που αφορά αποκλειστικά τον κάθε μετατροπέα."
Ο προβληματισμός σου Θέμι είναι και δικός μου. Όμως όπως θα έχεις διαπιστώσει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαδικασίας προκύπτουν κάποια σταθερά στατιστικά φαινόμενα που έχουν ανάγκη ερμηνείας (γιατί έτσι και όχι αλλοιώς?). Αυτό που κάναμε δεν είναι εντελώς πρωτότυπο, απλά το προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και χρειαζόμαστε τις απόψεις όλων για να εξηγήσουμε. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν (τουλάχιστον για μένα) να ανακηρύξουμε ένα μηχάνημα ως νικητή, ούτε να φτιάξουμε οδηγό αγοράς (μακριά από μας τέτοιες σκέψεις), αλλά να μελετήσουμε τη διαδικασία και τους διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν, στους οποίους περιλμβάνεται και η ψυχολογία των μετεχόντων!

Κοντολογίς ο Σκοπός ήταν Έρευνα και Γνώση!


************

Άντε, Καλή Σαρακοστή! :beerglass:
 
Δηλαδή αυτοί που είμασταν εκεί και βγάλαμε άλλο πρώτο στο ζωντανό από το κονσέρβα "φάγαμε το placebάκι μας" (που λέει και ο Χιούστον) ?! :ears:

Υ.Γ: Καλή Σαρακοστή κι απο εμένα! :ADFADF1:
 
Τις κυματομορφές τις έβαλα διότι αρκετοι (κάποιοι) διαμαρτυρήθηκαν ότι σε υψηλή ανάλυση υπάρχουν διαφορές έντονες...

Ορίστε και τα συνολικά....
0

Left Right
Min Sample Value: -29831 -28744
Max Sample Value: 29782 28190
Peak Amplitude: -.82 dB -1.14 dB
Possibly Clipped: 0 0
DC Offset: 0 0
Minimum RMS Power: -92.06 dB -91.75 dB
Maximum RMS Power: -6.64 dB -8.72 dB
Average RMS Power: -20.09 dB -21.85 dB
Total RMS Power: -18.45 dB -20.44 dB
Actual Bit Depth: 16 Bits 16 Bits

Using RMS Window of 50 ms

1
Left Right
Min Sample Value: -29656.96 -28174.51
Max Sample Value: 29348.2 26812.89
Peak Amplitude: -.87 dB -1.31 dB
Possibly Clipped: 0 0
DC Offset: 0 0
Minimum RMS Power: -94.45 dB -96.86 dB
Maximum RMS Power: -7.55 dB -9.55 dB
Average RMS Power: -21.21 dB -22.71 dB
Total RMS Power: -19.55 dB -21.29 dB
Actual Bit Depth: 24 Bits 24 Bits

Using RMS Window of 50 ms


2
Left Right
Min Sample Value: -30881.46 -30039.42
Max Sample Value: 30735.83 28930.05
Peak Amplitude: -.52 dB -.76 dB
Possibly Clipped: 0 0
DC Offset: 0 0
Minimum RMS Power: -71.46 dB -82.8 dB
Maximum RMS Power: -7.1 dB -8.93 dB
Average RMS Power: -20.72 dB -22.07 dB
Total RMS Power: -19.09 dB -20.67 dB
Actual Bit Depth: 24 Bits 24 Bits

Using RMS Window of 50 ms

3
Left Right
Min Sample Value: -30724.8 -30652.09
Max Sample Value: 30560.01 29510.88
Peak Amplitude: -.56 dB -.58 dB
Possibly Clipped: 0 0
DC Offset: 0 0
Minimum RMS Power: -68.25 dB -67.77 dB
Maximum RMS Power: -7.14 dB -8.75 dB
Average RMS Power: -20.75 dB -21.87 dB
Total RMS Power: -19.13 dB -20.48 dB
Actual Bit Depth: 24 Bits 24 Bits

Using RMS Window of 50 ms
 
Ok, Supersonic! Ευχαριστώ. :smile:
Αυτό ακριβώς χρειαζόμασταν. Με απάλλαξες από τον κόπο να τα γράψω εγώ... ;)

Έχουμε κάποιες μικρές διαφορές στα νούμερα σε σχέση με το WaveLab, αλλά ασήμαντες, αμελητέες. Θα το κοιτάξω...

Παρατήρηστε τα Peak Amplitude (=στάθμη) καθενός αρχείου. Σε καμμιά περίπτωση δεν έχουμε διαφορά στάθμης σε σχέση με το Original άνω του 0,3 dB!
Τώρα νομίζω πως έγινε αντιληπτό τι εννοούσα...

Η μελέτη όμως των διαφορών Left-Right πάντα ως προς την αντίστοιχη διαφορά του Original μπορούν να δώσουν πρόσθετα στοιχεία.
Το ίδιο και οι αντίστοιχες στάθμες RMS, πάντα ως προς το Original.

Εσείς τι νομίζετε; :confused:
 
Απάντηση: Re: Οργάνωση ακρόασης Dacs

Καλά, αυτό κανείς δεν το πρόσεξε στη "ζωντανή" ακρόαση;

Λάκη, επίτηδες το είχες ρυθμίσει έτσι στο σπίτι σου;


Μητσε καλημερα,δεν ηταν η δικη μου αντιλοπη στο σπιτι του Ανδρεα,ηταν ενα ντεμο του Κοψ που ειχε πειραχτει και ειχε ξεχαστει ετσι.



Υ.Γ μιας κι εχουμε δυο νικητες απο δυο στραβα τεστ,δεν κανουμε και τη κοντρα μεταξυ βουβαλιου και γουαιρντ,να δουμε ποιος ειναι ο νικητης?
 
Εγώ τα ερμηνεύω βάσει αυτού που εισπράττει γενικώς ο ακροατής που είναι ο μέσος RMS. Οι κορυφές είναι δυσεύρετες με το μάτι σε αρχείο και η ένδειξη της μιάς κορυφής δεν μπορεί να δείξει τι γίνεται στο σύνολο του αρχείου, όπου πχ μπορεί μιά κορυφή να μην είναι τόσο υψηλή αλλά να επαναλαμβάνονται αρκετές χαμηλότερες σε σχέση με άλλα αρχεία.

Οπότε διαβάζω

0 Average RMS Power: -20.09 dB -21.85 dB (left right)
1 Average RMS Power: -21.21 dB -22.71 dB
2 Average RMS Power: -20.72 dB -22.07 dB
3 Average RMS Power: -20.75 dB -21.87 dB

και αρκετά εύκολα βλέπουμε (1-0 >> αρχείο 1 πλήν αρχείο 0, και αρχείο 0 το ορίτζιναλ)

1-0 -1.12 -0.86
2-0 -0.63 -0.22
3-0 -0.66 -0.02

Βλέπουμε ότι το 1 υπολείπεται κατά μέσο όρο από σχεδόν 1 έως πάνω από 1 db από τη μάνα, ενώ τα άλλα γύρω στο μισό και μάλιστα στο ένα κανάλι.

1-2 -0.49 -0.64
1-3 -0.46 -0.84
2-3 0.03 -0.2

Εδώ βλέπουμε ότι το 1 με το 2 έχουν διαφορά μισό και παραπάνω db, το 1 με το 3 το ίδιο και περισσότερο, ενώ τα 2 και 3 πρακτικά είναι ισοσταθμισμένα.

1 db είναι αρκετή ένταση γιά να την πιάσει αυτί που είναι εξασκημένο και ψάχνει να βρεί (δηλαδή δεν ακούει απλώς χαλαρά). Μην ξεχνάμε ότι 3db είναι αποτέλεσμα διπλασιασμού ισχύος.