Οργάνωση ακρόασης Dacs

Mμμμ, δεν ακούγεται άσχημο αυτό...αν και εισάγουμε την έννοια του ανταγωνισμού...προσωπικά δεν με χαλάει πάντως!

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά είναι σαν να λες τα αγοράζω όλα αλλά ακούω μόνο από ένα...
Η ανοικτή ακρόαση θέλει μουσικά εκπαιδευμένους ακροατές που μπορούν να διακρίνουν μικροδιαφορές.
Διαφορετικά το blind test είναι μονόδρομος γιατί εκεί κρίνονται και οι ακροατές...

Το σωστότερο θα ήταν γίνει πρώτα τεστ των Dacs με κόστος μέχρι ένα χιλιάρικο.
Μετά ο νικητής αυτού του τέστ θα συμμετέχει στο τέστ που θα περιλαμβάνει Dacs με κόστος από ένα μέχρι τρία χιλιάρικα.
Και αυτός ο νικητής θα συμμετέχει στο τελικό τέστ με μηχανήματα χωρίς όριο τιμής.

Συμφωνώ. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος συγκριτικού μεταξύ των. Εξάλλου εμείς σαν χομπίστες ψάχνουμε την βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση και όχι απαραίτητα την καλύτερη....

Προσθέστε και μένα αν υπάρχει χώρος. Μπορώ να φέρω τον Ορφέα της Prism Sound.

Συμφωνώ με το Αντρέα. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να κάνουμε κάποια συγκριτική δοκιμή ακροάσεων με αυστηρά επιστημονική διαδικασία, που να κατέληγε και σε βαθμολογία των υποψήφιων μονάδων (!!!):flipout:

Περισσότερο μας ενδιαφέρει, νομίζω, είναι να αποκομίσουμε μιά εμπειρία που θα βοηθήσει αν εκτιμήσουμε και να έχουμε μία καλύτερη προσέγγιση σε ορισμένα θέματα, που μας απασχολούν όλους::grandpa:

-Πόσο διαφέρουν τελικά μεταξύ τους οι σύγχρονοι DAC's; Ποιά τάξη μεγέθους έχουν αυτές οι διαφορές; Πόσο διαφέρουν οι συσκευές της χαμηλής από τη μεσαία, την υψηλη κατηγορία και την υπερυψηλή κατηγορία τιμής;

-Πόσο επηρεάζονται από τα διαφορετικά set-up (hardware και software);

-Τι γίνεται με τα διαφορετικά καλώδια (USB, Firewire); Παίζουν κι' αυτά ρόλο, ενώ δε θα'πρεπε;

-Πόσο ωφελούνται ή όχι οι διάφοροι DAC's αν τους τροφοδοτήσουμε με ένα καλύτερης ποιότητας ρολόϊ; κλπ, κλπ, κλπ.

Δεν πιστεύω βέβαια, ότι πρόκειται ν' απαντήσουμε σε όλα αυτά. Όμως θα είναι πολύ χρήσιμο, ν' αποκτήσουμε κάποια έστω και στοιχειώδη εμπειρία. :cool:

Χώρια που περνάμε και καλά, έτσι; ;)

Καλή σας νύχτα
Μιχάλης -bye-

Τα είπες όλα.....:a0210:

Πραγματικά ήταν έκπληξη για εμένα η απίστευτη προθυμία των μελών να διοργανωθεί ένα τέτοιο event και να συνδράμουν και οι ίδιοι φέρνοντας τα μηχανήματά τους.

Οσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτή η υπερπροσφορά δημιούργησε ένα θέμα, αφού δεν μπορούμε να ακούσουμε 10 - 12 dacs σε μία εκδήλωση. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να σπάσουμε τις εκδηλώσεις και σε κάθε ακρόαση να ακούμε το πολύ 3 dacs, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε κάποια άκρη.

Ελπίζω μέχρι αύριο το πρωί να έχουμε καταλήξει στην πρώτη τριάδα, οπότε και θα ενημερώσουμε σχετικά !!!

Ευχαριστούμε πολύ και να είστε σίγουροι ότι όσο υπάρχει τέτοια ενθουσιώδης ανταπόκριση, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κάνουμε εκδηλώσεις !!! This is a promise.....

Eπίσης, μπορώ να φέρω τροποποιημένη emu0404usb για τη πιο μικρή κατηγορία, καθώς και m2tech usb-->spdif γενικά...

Εγω παλι πιστευω πως περιπλεχτηκε πολυ το θεμα.
Η ιδεα ηταν να ακουστουν 4 η 5 γνωστα ντακ που παιζουν στην αγορα και ψαχνει να αγορασει ο κοσμος π.χ weiss wyred antilope bench wolfson και να δουμε ποιο ειναι το καλυτερο και αν αξιζει η διαφορα τιμης που εχει απ το προηγουμενο,τωρα να μπουν diy πειραγμενα δεν ξερω τι αλλο εξωτικα που εκ των πραγματων ειναι καλα αλλα απλησιαστα.
Οκ καλα ειναι απο χομπιστικης αποψεως αλλα δεν θα βγει συμπερασμα νομιζω.

Ας "ακροαστει" ο Ανδρεας (economides) ολων μας τις ιδεες / προτασεις, και ας αποφασισει ο ιδιος τελικα τις οποιες λεπτομερειες.

Μην ξεχναμε, οτι οπου λαλουν πολλα κοκκορια αργει να ξημερωσει :grandpa:

Μα στο τέλος αυτό θα κάνουμε, και τα πέντε που λες θα τα ακούσουμε, απλά επειδή δεν είναι εύκολο όλα σε μία ακρόαση, θα το σπάσουμε.

Τα εξωτικά νομίζω είναι καλό να τα ακούσουμε αφενός για εγκυκλοπαιδικούς λόγους (δεν νομίζω ότι είναι αρνητικό να ακούσει κανείς τα όρια της τεχνολογίας) και αφετέρου για να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε άμεσα με κάποιους εκπροσώπους των χαμηλοτέρων κατηγοριών (που θα έχουν ξεχωρίσει) ώστε να καταλάβουμε το μέγεθος των διαφορών που υπάρχουν σε dacs (εννοώ αν είναι μεγάλες ή όχι οι διαφορές)

Ολα αυτά δεν νομίζω ότι γίνονται σε μία εκδήλωση, αν δοκιμάζαμε να το κάνουμε πιό πιθανό θεωρώ να απογοητευόμασταν και να κατεβαίναμε στον κήπο για ένα διπλό...... :smile:

ok σωστό, για αυτό το λόγο ζητάμε τη γνώμη σας ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο !!

Κρύψτε τα dac (blind) και αφήστε τη μουσική να "μιλήσει" .... τα περιοδικά βάζουν τα μηχανήματα σε κατηγορίες τιμής...

ακούστε μόνο τα .... αυτιά σας.......
τα "θηρία" ,όπως τα αποκαλείτε, θα δείξουν τα δόντια τους...

Σημαντική σημείωση:
τα παραπάνω είναι βλακείες και μην τους δίνετε σημασία, έγραψα και εγώ μια χαζομάρα.... δεν είναι και η πρώτη που γράφω.... (κρίση αυτογνωσίας :flipout: )

Δεν μπορεί να μην υπάρχει κριτήριο τιμής.
Δεν μπορείς να βάλεις δίπλα ένα Dac των 200 ευρώ με ένα των 3000 ευρώ.

Επί της διαδικασίας:
Είναι φανερό πως θα χρειαστούν περισσότερες από μία συναντήσεις. Πόσες; Ας μην καθοριστεί εξ αρχής. Βλέποντας και κάνοντας.

Για την πρώτη συνάντηση μία ιδέα είναι η εξής:

-Αφήνουμε κατά μέρος όλα τα μηχανήματα της υψηλής και υπερυψηλής κατηγορίας και "παίζουμε" ως τις 2-2,5-3 χιλιάδες ευρώ το πολύ. Δηλαδή με τις συσκευές της χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας.

Σαν αναφορά υπάρχει στην υπερψηλή κατηγορία ο DAC της EMM Labs του Ανδρέα και είναι υπεραρκετή.

-Μου άρεσε και η ιδέα της συμμετοχής και της "μικρής" κάρτας της EMU USB 0404 (άλλωστε είμαι χρήστης!), χωρίς τροποποιήσεις όμως. Διότι αλλιώς ποτέ δε θα βγάλουμε συμπέρασμα, τι ποσοστό από τον ήχο που θ' ακούμε οφείλεται στην ίδια και πόσο στις τροποποιήσεις (modifications). Δε θα'λεγα όχι σε μιά σύγκριση της κάρτας ατροποποίητης, ως έχει και τροποποιημένης. Αλλ' αυτό είναι μιά άλλη χωριστή διαδικασία.
Αν το αποφασίσετε μπορώ να φέρω την "απλή"...

-Η παρουσία περισσότερων φορητών υπολογιστών θα είναι ευπρόσδεκτη, νομίζω, έστω και αν δεν χρησιμοποιηθούν καθόλου τελικά. Για την αντιμετώπιση τυχόν hardware conflicts, αν τυχόν προκύψουν, ή και για να δούμε πως μπορούν να προκύψουν.

-Βοηθάνε τα καλώδια ρεύματος τους DAC's; Ιδού η απορία...

Αυτά προς το παρόν
Και ο Συντονιστής -βαρύ το έργο του- έ, ας μας συντονίσει... -bye-

Δεν μπορεί να μην υπάρχει κριτήριο τιμής.
Δεν μπορείς να βάλεις δίπλα ένα Dac των 200 ευρώ με ένα των 3000 ευρώ.

Φυσικά και δεν πρέπει να υπάρχει όριο τιμής. Ο χομπίστας ψάχνει να βρεί την βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση για το χόμπι του. Δεν είναι καταναλωτικό όργιο σαν τους τραγέλαφους του lifestyle.....

Συμφωνώ με την προσέγγιση του Ηλία 100%

Εγώ πάντως θα ήθελα να είναι όλα δίπλα δίπλα...
Μπορεί έτσι να βρεθεί κ έκπληξη κ εκεί που δεν το περιμένει κάποιος από ένα μηχάνημα των 100 ευρώ, να παίξει στο συγκεκριμένο πάντα σύστημα, καλύτερα από ένα των 1000 ευρώ...

Αγαπητέ fragoulisnaval,
να προσθέσω μία παράμετρο, όταν μπαίνει η βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση, τότε θα πρέπει να δεις και την κατηγορία μεταχειρισμένων, για το καλό της τσέπης του χομπίστα.

Τότε όμως θα χαθεί η μπάλα, ομοίως και με τα modifications, όπως σωστά αναφέρει ο Sonus Naturalis.

Σε αυτή την περίπτωση ας διοργανώσει η DIY ένα τεστ με όλα τα DIY και μετά οι καλύτεροι αντιπρόσωποι τους μπορούν να "εκτεθούν" σε μια ακρόαση με "εμπορικά" κομμάτια έτσι ώστε να διαπιστωθεί μέχρι ποια κατηγορία τιμής μπορούν να διεισδύσουν.

Σε κάθε περίπτωση ένα κορυφαίο σύστημα αναπαραγωγής μπορεί να αναδείξει εύκολα διαφορές με ανοιχτά αυτιά και μάτια, άλλωστε αυτός που θα χειρίζεται τη συνδεσμολογία δεν χρειάζεται να δείχνει κάθε φορά ποιο παίζει.