Οργάνωση ακρόασης Dacs

H αλήθεια και το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει απ´όλους μεγάλο ενδιαφέρον
για ένα συγκριτικό dac's.

Ηδη έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις
που όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε μια συνάντηση, αν σκεφτούμε ότι για σύνδεση και ακρόαση θα χρειαστεί γύρω στη μια ώρα-το ελάχιστο- για να πάρουμε μια μικρή γεύση απ' το καθένα, καταλαβαίνετε ότι
μάξιμουμ θα μπορούν να συγκριθούν 5, άντε 6 μονάδες.

Η πρόταση του Sonus είναι ίσως πιό κοντά στην σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή συσκευές χαμηλομεσαίας τιμής προσιτές από τους περισσότερους
που θέλουν το ¨κάτι¨παραπάνω..

Νομιζω ότι σαν πρώτη συνάντηση θα πρέπει να βγάλει ένα νικητή-στα σημεία ίσως - αλλά κάποιο που θα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα.Σε μια δεύτερη
ευκαιρία να συγκριθεί με τα dac's επόμενης κατηγορίας, που επίσης θα βγάλει
κάποιο επικεφαλής, και πάει λέγοντας, μέχρι να εξαντλήσουμε τα αποθέματα μας σε dac και την υπομονή της Μαρίας, της οικοδέσποινας της οικίας Οικονομίδη!

Απάντηση: Re: Οργάνωση ακρόασης Dacs

Δεν μπορεί να μην υπάρχει κριτήριο τιμής.
Δεν μπορείς να βάλεις δίπλα ένα Dac των 200 ευρώ με ένα των 3000 ευρώ.

Προσωπικά τάσσομαι υπέρ αυτής της άποψης...
Δεν βλέπω κάποιο νόημα σε ακραίες τιμολογιακά συγκρίσεις.
Όπως έχει προ ειπωθεί ας υπάρξει ένας-δύο αντιπρόσωποι των diy ή οικονομικών συσκευών στη δοκιμή άνω των 1500 ή 2000Ε, απλά για να έχουμε μια σαφή ένδειξη των διαφορών!

Σκεφτείτε σαν να είσαστε υποψήφιοι αγοραστές... Είστε μπροστά στον αντιπρόσωπο με 2000+Ε στη τσέπη και του ζητάτε να ακούσετε το Emm Labs σε σύγκριση με το VDAC (τυχαία η αναφορά!) για να αποφασίσετε...

Πολύ χειρότερα αν υποθέσουμε το αντίθετο! Με 200Ε στη τσέπη να πας για ακρόαση του EL... Θα το κάνατε ποτέ...???
...και καλά στον έμπορο μπορεί να το κάναμε... αλλά ας μην σπαταλήσουμε τον πολύτιμο χρόνο του οικοδεσπότη, πραγματικά με κάτι που δεν έχει νόημα...

Ξέρω... είναι γαργαλιστικό αλλά ας γίνει κάτι τέτοιο σε ανύποπτο χρόνο για την πάρτυ του ο καθένας...

Πέραν αυτών, πιστεύω ότι δεν είναι και δίκαιο για τα φτηνότερα DACs... δεν είναι αυτός ο σκοπός τους...

Αντίθετα τα εμπορικά των 1000Ε και άνω, διαλαλούν την χαμηλή τιμή τους σε σχέση με τα ακριβότερα ή πολύ ακριβότερα DACs... Τόσος ντόρος γίνεται και θα αφήσουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούν τα weiss και antilope με το θηρίο?

Προσωπικά θα έβαζα σε δύο συναντήσεις τα DACs μέχρι το χιλιάρικο εμπορικά ή diy (έως το benchmark ας πούμε) και σε μια δεύτερη συνάντηση τα υπόλοιπα...

Oι δύο "νικητές" του κάθε γκρούπ ας μπουν δίπλα-δίπλα για μια τρίτη ακρόαση και ας μας γράψουν δυό λόγια όσα παιδιά μπορούν και θέλουν να το κάνουν...

Aπ' ότι πρόχειρα υπολογίζω είναι 6-7 συσκευές στην πρώτη κατηγορία και 4-5 στη δεύτερη... με τη λογική του καπετάνιου μπορεί να στηθεί κάπως έτσι το κόλπο...

:ernaehrung004:

Δυστυχώς,
Ένα τέτοιο τέστ δεν θα είναι απλό. Διότι οι συσκευές αυτού του είδους δεν είναι κάτι που απλά το συνδέεις κάπου και μετά το ξεχνάς και απλά κάθεσαι και ακούς!

Καλώς ή κακώς πρέπει να συνδεθούν με υπολογιστές. Windows XP, Vista, 7, ή Mac, ή και Linux, είτε σ' ένα περιβάλλον, είτε σε περισσότερα. Και η σύνδεση με υπολογιστή σημαίνει ρυθμίσεις (set-up), ώσπου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η δοκιμή σε καμμιά περίπτωση δε μπορεί να είναι εξαντλητική. Διότι αυτό θα σήμαινε πως δοκιμάζουμε ένα-ένα μηχάνημα σε κάθε είδους περιβάλλον, υπό όλες τις πιθανές συνθήκες και δοκιμάζουμε μία προς μία όλες τις διαθέσιμες εισόδους και εξόδους!

Αυτό πρακτικά είναι αδύνατον. Μόνο μία γεύση, μία στοιχειώδη εντύπωση μπορούμε να έχουμε από κάθε συσκευή. Αλλά κι' αυτό δεν είναι λίγο...

Πάντως και μόνο γι' αυτούς τους λόγους η δοκιμή χρειάζεται να διεξαχθεί σε περισσότερες της μίας φάσεις.

Η πρόταση που έκανα πιο πάνω: Στην πρώτη φάση οι συσκευές χαμηλής και μεσαίας τιμής με τον DAC της EMM για αναφορά μου φαίνεται λογική.

Τώρα, αν από τη δοκιμή προκύψει, ότι μιά συσκευή των 200 ευρώ της χαμηλής κατηγορίας βαδίζει πλάϊ-πλάϊ με τον DAC αναφοράς, μακάρι και να προκύψει!

Από κει και πέρα η επόμενη φάση και οι λεπτομέρειες ας αποφασιστούν μετέπειτα...

Το κυριότερο, πιστεύω, είναι η καλή παρέα. Οι καλές παρέες που δημιουργούνται είναι η επιτυχία του AVClub. Τα πειράματα, οι δοκιμές και όλα τα υπόλοιπα είναι ο κοινός τόπος που μας ενώνει, αλλά μόνο η αφορμή... :smile:

Συμφωνώ επί της αρχής με τον sonus Naturalis αλλά ερώτηση προς Dalanik : Αν ένα dac των 600Ε παίζει στο 80% της απόδοσης ενός 3000Ε (όλα τα άλλα ίδια) τότε τί λέμε? Οτι το ακριβό mamei??

ΥΓ : Γιατί Dalanik για εκεί το χω το δικό σου....:BDGBDGB53:

νομιζω οτι πρεπει να εχετε υποψιν και αυτους που εχουν ενα καλο transport cd player και απλα θελουν να το αναβαθμισουν ...

καλο θα ηταν να βρεθει κι ενα naim dac ...

Συμφωνώ επί της αρχής με τον sonus Naturalis αλλά ερώτηση προς Dalanik : Αν ένα dac των 600Ε παίζει στο 80% της απόδοσης ενός 3000Ε (όλα τα άλλα ίδια) τότε τί λέμε? Οτι το ακριβό mamei??

ΥΓ : Γιατί Dalanik για εκεί το χω το δικό σου....:BDGBDGB53:

Είπαμε βρε Φράνκυ, όλα γίνονται για την καλή παρέα και για το χόμπυ μας.
Δεν είναι σκοπός μας ούτε να θιγούν κάτοχοι μηχανημάτων για τις επιλογές τους( καθώς το καθένα παίζει σε διαφορετικά σύστημα σε διαφορετικό χώρο και φυσικά είναι επιλεγμένο από τον κατοχό του για τον ηχητικό του χαρακτήρα επάνω στο υπάρχον σύστημα), ούτε βέβαια να βγεί ''οδηγός αγοράς''
καθώς για να γίνει ένα τεστ, που θα αποτελέσει τυφλοσούρτη χρειάζονται
πολύ περισσότερα πράγματα από ένα απλό συγκριτικό(μετρήσεις, ενδελεχείς ακροάσεις κλπ)κάτω από τις συνθήκες που πολύ σωστά περιέγραψε πιό πάνω ο Sonus..

Να στο πω Φραγκ αλλά παρακαλώ πολύ να μην παρεξηγηθώ από κανέναν...

Το βουβάλι θα καθήσει δίπλα από τους μεγάλους και θα είναι και περισσότερο από 80% της αξίας τους... Αλλά αυτό δεν πρόκειται να αποφευχθεί όπως και να γίνουν οι ακροάσεις...

Για το δικό μου δεν ξέρω... γιατί δεν έχει δοκιμαστεί ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζω εγώ αν έχει δοκιμαστεί... Με το παλιό benchmark που έχω ακούσει μπορώ να το συγκρίνω... και πάλι όμως στις συνθήκες του συστήματός μου μόνο, το οποίο απέχει από αυτό το Ανδρέα όσο το κατσαριδάκι από μια diablo...

Εσύ όμως πως το κόβεις αυτό? έχεις ακούσει προσεκτικά wyred, weiss, antilope κτλ???

Ακόμα και έτσι να είναι όμως... και επι την ευκαιρία να εξηγήσω λίγο καλύτερα γιατί είμαι υπέρ των δύο γκρουπ, αν κάποιο από τα μικρά είναι τόσο καλό θα ξεχωρίσει και θα βρεί τη θέση του δίπλα στα θηρία... όπως και να γίνουν οι ακροάσεις...

Προσωπικά όταν θέλω να αγοράσω βάζω στη μια θέση το καλύτερο που έχω υπόψιν μου και εναλλάσσω τους ανταγωνιστές του στη δίπλα θέση...
Όπως ακριβώς το προτείνει ο Mιχάλης...
Δεν είναι όμως νομίζω αυτός ο σκοπός των ακροάσεων, εκτός και αν δεν έχω καταλάβει καλά...

Λοιπόν για να μην τρελλαινόμαστε, αυτό που φαίνεται ότι έχει λογική είναι να ξεκινήσουμε από χαμηλά και κάθε φορά να ανεβαίνουμε κατηγορία, κουβαλώντας μαζί μας και ένα dac που ξεχώρισε από την προηγούμενη κατηγορία.

Αρα ας ξεκινήσουμε το Σάββατο με μία χαμηλή κατηγορία πχ wolfson, buffalo, μέχρι benchmark και βλέπουμε. Ετσι και αλλιώς είναι δεδομένο ότι την πρώτη φορά θα παιδευτούμε, θα κάνουμε λάθη (τα οποία θα συζητήσουμε ανοικτά, ώστε την επόμενη να κάνουμε λιγότερα), αλλά ξέροντας το σύστημά μου (και όσοι το γνωρίζουν καλά) πιστεύω ότι θα ακούσουμε διαφορές μεταξύ των dacs που θα σας παραξενέψουν !!!

Πάντως εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα άγχος να επιβεβαιώσω την αξία του EmmLabs, αλλά περισσότερο περιέργεια αφενός να ανακαλύψω πόσο κοντά του είναι τα dacs της προηγούμενης κατηγορίας και αφετέρου πως παίζει σε σύγκριση με dacs ιδίου επιπέδου.

Για αυτό ηρεμήστε και χαρείτε το !!!!

Last edited:
Λοιπόν για να μην τρελλαινόμαστε, αυτό που φαίνεται ότι έχει λογική είναι να ξεκινήσουμε από χαμηλά και κάθε φορά να ανεβαίνουμε κατηγορία, κουβαλώντας μαζί μας και ένα dac που ξεχώρισε από την προηγούμενη κατηγορία.

Αρα ας ξεκινήσουμε το Σάββατο με μία χαμηλή κατηγορία πχ wolfson, buffalo, μέχρι benchmark και βλέπουμε. Ετσι και αλλιώς είναι δεδομένο ότι την πρώτη φορά θα παιδευτούμε, θα κάνουμε λάθη (τα οποία θα συζητήσουμε ανοικτά, ώστε την επόμενη να κάνουμε λιγότερα), αλλά ξέροντας το σύστημά μου (και όσοι το γνωρίζουν καλά) πιστεύω ότι θα ακούσουμε διαφορές μεταξύ των dacs που θα σας παραξενέψουν !!!

Για αυτό ηρεμήστε και χαρείτε το !!!!

Χαίρομαι που συμφώνησες μαζί μου..

Αυτό σου έλειπε!:flipout::flipout:

Παρακαλώ να τελειώσουν τα οff topic σχόλια......
(και να διαγράψει κάποιος διαχειριστής τα εκτός θέματος posts)

.
:BDGBGDB55:
:creep::flipout:

Last edited:
Πρός Magellan και Dalanik και Economides και λοιπούς κυρίους : Συμφωνώ ότι δεν το κάνουμε για να θιγούν κάτοχοι μηχανημάτων για τις επιλογές τους ή να αυτοεπιβεβαιωθούμε ότι έχουμε τα σούπερ ντούπερ αυτιά.

Μην ξεχναμε όμως ότι τις όποιες απόψεις δεν θα τις διαβάσω μόνο εγώ και εσείς αλλά και ένα σωρός κόσμος που ενδιαφέρεται να κάνει μια αγορά. Οι καιροί είναι χαλεποί και κάθε ευρώ μετράει. Πιστεύω ότι πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι η σωστή πληροφόρηση και σωστή πληροφόρηση είναι να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Τώρα αν κάποιος μπορεί να δώσει 10k για να πάρει ένα dac που θα παίζει παπάδες μπράβο του και μάγκας είναι και καλά θα κάνει. Δεν μπορεί όμως να το έχουμε σαν ευαγγέλιο και να υποκλεινόμαστε σε αυτό. Δλδ και αυτός που μπορεί να δώσει μόνο 500Ε τί θα του πούμε? Κάνε υπομονή μέχρι να μαζέψεις τα λεφτά? Η θα μασάμε τα λόγια μας και θα λέμε <<να ξέρεις καλό είναι και το benchmark αλλά το Medea mamei και ψίνει και καφέ>>....

Εγώ θα ήθελα μέσα από όλη αυτή την ιστορία που θα γίνει να μπορέσουμε να πούμε ότι πχ ένας που έχει ένα σύστημα που κοστίζει 10k μπορεί να πάρει ένα βουβαλάκι και να κάνει την δουλειά του το ίδιο με έναν που έχει benchmark πχ.

Τώρα αν κάποιος ξινίσει, σουφρώσει, δεν μου μιλήσει συγνώμη αλλά....

Καλή η παρεά και ο χαβαλές και σε εμένα μου αρέσουν αλλά καλώς ή κακώς δεν είμαστε μόνοι μας και πρέπει να βγεί ένα guidance.

Βέβαια τα παραπάνω είναι η γνώμη μου και φυσικά θα ακολουθήσω την γραμμή των Διαχειρηστών αλλά πιστεύω ότι καλό είναι να ακουστουν όλες οι οπτικές του πράγματος. Ετσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον....

Εσύ κύριε που σφυρίζεις αδιάφορος πρόσεξε καλά γιατί θα σου φέρω να ακούσεις Burzum..... :BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Έλα να το ακούσεις όποτε θες ! (με το που θα μπει το δισκάκι στο mac, εντελώς τυχαία θα χρειαστεί να πάω να πάρω κάτι να φάμε....)

Last edited:
Πρός Magellan και Dalanik και Economides και λοιπούς κυρίους : Συμφωνώ ότι δεν το κάνουμε για να θιγούν κάτοχοι μηχανημάτων για τις επιλογές τους ή να αυτοεπιβεβαιωθούμε ότι έχουμε τα σούπερ ντούπερ αυτιά.

Μην ξεχναμε όμως ότι τις όποιες απόψεις δεν θα τις διαβάσω μόνο εγώ και εσείς αλλά και ένα σωρός κόσμος που ενδιαφέρεται να κάνει μια αγορά. Οι καιροί είναι χαλεποί και κάθε ευρώ μετράει. Πιστεύω ότι πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι η σωστή πληροφόρηση και σωστή πληροφόρηση είναι να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Τώρα αν κάποιος μπορεί να δώσει 10k για να πάρει ένα dac που θα παίζει παπάδες μπράβο του και μάγκας είναι και καλά θα κάνει. Δεν μπορεί όμως να το έχουμε σαν ευαγγέλιο και να υποκλεινόμαστε σε αυτό. Δλδ και αυτός που μπορεί να δώσει μόνο 500Ε τί θα του πούμε? Κάνε υπομονή μέχρι να μαζέψεις τα λεφτά? Η θα μασάμε τα λόγια μας και θα λέμε <<να ξέρεις καλό είναι και το benchmark αλλά το Medea mamei και ψίνει και καφέ>>....

Εγώ θα ήθελα μέσα από όλη αυτή την ιστορία που θα γίνει να μπορέσουμε να πούμε ότι πχ ένας που έχει ένα σύστημα που κοστίζει 10k μπορεί να πάρει ένα βουβαλάκι και να κάνει την δουλειά του το ίδιο με έναν που έχει benchmark πχ.

Τώρα αν κάποιος ξινίσει, σουφρώσει, δεν μου μιλήσει συγνώμη αλλά....

Καλή η παρεά και ο χαβαλές και σε εμένα μου αρέσουν αλλά καλώς ή κακώς δεν είμαστε μόνοι μας και πρέπει να βγεί ένα guidance.

Βέβαια τα παραπάνω είναι η γνώμη μου και φυσικά θα ακολουθήσω την γραμμή των Διαχειρηστών αλλά πιστεύω ότι καλό είναι να ακουστουν όλες οι οπτικές του πράγματος. Ετσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον....

Αγαπητέ Φραγκούλη,

Τα συμπεράσματα της ακρόασης σε ένα δεδομένο σύστημα (economides) και όποια αποτελέσματα, αφορούν το σύστημα αυτό και μόνο.
Και δεν μπορεί να γίνει οδηγός αγοράς για αυτούς που διαβάζουν "από έξω"
γιατί πολύ απλά αυτός που διαβάζει από έξω αν εξαγάγει το συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο το Χ dac και το αγοράσει έτσι για το σύστημα του, μπορεί και να βρεθεί προ εκπλήξεως, γιατί στο δικό του σύστημα δεν θα έχει
gryphon antilleon, von sweikert, stealth cables κλπ (όπως το σύστημα του economides).
Φυσικά στο σύστημα αυτό μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για να γίνει για τον κάθε ενδιαφερόμενο μια short list μηχανημάτων, προς ακρόαση πιο εξειδικευμένη και κατόπιν και στο σύστημα του.
Αν θέλει να προστατέψει και το τελευταίο ευρώ του.

Βέβαια κι αυτό σχετικό είναι γιατί ένας με μεγάλη εμπειρία θα έμπαινε στο ebay
θα έπαιρνε αυτό
http://translate.google.com/transla...ate-of-the-Art-High-End-Wandler-/280626534060
και θα έκανε μεγάλη πλάκα σε όλο το ζωικό βασίλειο......

Θέλω σε παρακαλώ να λάβεις τα παραπάνω σαν επιχειρήματα λίγης παραπάνω εμπειρίας, καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου, αλλά δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και άσπρο-μαύρο το αποτέλεσμα.

Κάθε σύστημα είναι διαφορετικό και ίσως έχει άλλες προτεραιότητες.