Οργάνωση ακρόασης Dacs

Mε την σειρα μου θα ηθελα να ευχαριστησω πρωτα απο ολα τον Ανδρεα και την οικογενεια του, τοσο που μου εδωσε την ευκαιρια να βρεθω με ανθρωπους που μονο απο το πληκτρολογιο γνωριζα, οσο και να παρεβρεθω στο ενδιαφερον συγκριτικο.

Δυο λογια για τα λιγα που εγω ακουσα, ηταν οτι αντιλοπη & weiss ειναι παρα πολυ κοντα το ενα στο αλλο (στου Ανδρεα το συστημα), ενω το wyred ακολουθει.
Βεβαια, αν και δεν αναφερθηκε απο καποιον μεχρι στιγμης, το wyred, κοστιζει τα μισα χρηματα, και εχει και ενα πλεονεκτημα (το οποιο για το δικο μου σεταπ και τις προτεραιοτητες μου, ειναι και το ποιο ουσιαστικο), οτι κανει HT passthrough.

Ένα μεγάλο μπράβο και από εμένα για την όλη οργάνωση!
Φυσικά αναμένουμε και τις ηχογραφήσεις!
Πάντα με καινοτομίες!

Αντρεα ευχαριστουμε πολυ,παντα τετοια,καταπληκτικη φιλοξενια και φοβερο συστημα!!

Να διευκρινισω οτι το δικο μου τροφοδοτικο της Αντιλοπης που ακουσαμε,ειναι φτιαγμενο απο τον Νικο τον Πετραλια,με ελαχιστη συμβολη απο μενα:worshippy:

και φυσικα νικητης μακραν στο τεστ ηταν..

φυσικα το βουβαλι :marchmellow:
:D

Καλησπερα σας ,

Καταρχην θα ηθελα και εγω να δωσω τα συγχαρητηρια μου στον Ανδρεα που διοργανωσε ενα τετοιο συγκρητικο ,ηταν πραγματικα κατι το πρωτογνωρο που δεν εχει ξαναγινει μεσα στα πλαισια ενος forum και να τον ευχαριστησω για την φιλοξενια του γιατι μας εδωσε την δυνατοτητα να δουμε και ν ακουσουμε ενα εξαιρετικο συστημα στο οποιο σιγουρα θα πρεπει να εχει αφιερωσει χρονο ,μπολικο μερακι αλλα και φυσικα αρκετα εως παρα πολυ χρημα για να το στησει ..τα επιπεδα ρεαλισμου του συστηματος προσεγγιζουν το πραγματικο ,τοσο καλα επαιζε το set up... επισης γνωριστηκα με αρκετα μελη του forum που δεν ειχα συναντησει ποτε και γενικα η ολη συναξη ηταν πολυ ενδιαφερουσα...

οσον αφορα το καθεαυτο συγκριτικο ομως θα πρεπει να παρατηρησω μια ελαφρια προκαταληψη για το dac της wyred(το στρωμενο :smile:) -ισως να εφταιγε που τελικα να γνωριζαμε ποιο ηταν το dac που επαιζε καθε φορα ,δεν ξερω - που στα δικα μου αυτια κ σε σχεση με το weiss και το antillope ηταν σχεδον στα ιδια επιπεδα ενω στην αποδοση του μπασου ηταν και ενα κλικ καλυτερο τουλαχιστον στο κομματι Ruzgar του Senem Diyici που ειχε αρκετη πληροφορια σε χαμηλο ...και μιλαμε για ενα μηχανακι που κοστιζει 1500 δολλαρια(σχεδον 1100 ευρω) οταν το weiss φτανει τα 3200 αν δεν κανω λαθος ,δλδ μιλαμε για σχεδον τρεις φορες πανω την τιμη του ,και το antilope κοστιζει 2500 ή κανω λαθος ...λοιπον μετα την ακροαση ,και εκτος απο καποια παιδια που ηταν διπλα μου και συμφωνησαν μαζι μου δεν βγηκε καποιος να πει κατι γιαυτο ..οτι δλδ παροτι το wyred ηταν σε αλλη κατηγορια τιμης καταφερε να τα συναγωνιστει επι ισοις οροις και να σταθει κιολας επαξια σ ενα συστημα χωρις να το υποβαθμισει που το κοστος του δεν τολμω καν να υποθεσω ..δεν ξερω αν , αν μη τι αλλο δεν ειναι επιτευγμα αυτο !!
Δεν θελω να γινομαι κακος αλλα απο τα συμφραζομενα μεχρι στιγμης του συγκεκριμενου thread καποιος που δεν ηταν εκει αυτο καταλαβαινει ,οτι δλδ το wyred ηταν ο φτωχος συγγενης του συγκριτικου ..

Παραυτα ελπιζω να συνεχιζουμε να διοργανωνουμε τετοιου ειδους ακροασεις -συγκριτικα, γιατι και γνωριζομαστε καλυτερα και ανταλλαζουμε και γνωσεις μεταξυ μας ...παντα τετοια

Ε
*****************​

Το Πείραμα
Ηχογράφησα και τους τέσσερεις DAC's (την αναλογική τους έξοδο δηλαδή), υπό τις αυτές ακριβώς συνθήκες και συγκεκριμένα το ίδιο κομμάτι (το γνωστό σε όλους Take Five) στον εγγραφέα της Korg MR 1000. Η εγγραφή έγινε σε DSD format στα 5,6448 MHz. (Ρυθμός δειγματοληψίας διπλάσιος του γνωστού μας SACD).

Τα αρχεία DFF που θα προκύψουν θα μετατραπούν σε PCM 96 KHz/24 Bits. Επειτα θα ανέβουν στο διαδίκτυο με ονόματα χωρίς διακριτικό της προέλευσης τους.

Έτσι όποιος κατεβάσει τα αρχεία, θα μπορεί να ακούσει και να εκτιμήσει στο σύστημα του, αν υπάρχουν διαφορές και ποιές ανάμεσα στους DAC's, χωρίς όμως να γνωρίζει σε ποιό μετατροπέα αντιστοιχεί το κάθε αρχείο.

Στο τέλος της διαδικασίας θα αποκαλύψουμε σε ποιό DAC αντιστοιχεί το κάθε αρχείο.

Ένα αληθινό Blind Test.​

Η διαδικασία είναι πρωτότυπη. Ελπίζω όλοι να αποκομίσουμε εμπειρία και γνώση.

*****************​

Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθούν και τα DFF για όσουν θέλουν να τα ακούσουν από το foobar.

Κ
οσον αφορα το καθεαυτο συγκριτικο ομως θα πρεπει να παρατηρησω μια ελαφρια προκαταληψη για το dac της wyred(το στρωμενο :smile:) -ισως να εφταιγε που τελικα να γνωριζαμε ποιο ηταν το dac που επαιζε καθε φορα ,δεν ξερω...

Αν δεν ήξεραν ποιο έπαιζε και εν τέλει (υποθετικά) το wyred έπαιρνε καλά σχόλια, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είχε "επιστημονική" βάση...:antlers:
Ενώ στα "φανερά" όλα βαίνουν καλώς...
:cool:

Αν δεν ήξεραν ποιο έπαιζε και εν τέλει (υποθετικά) το wyred έπαιρνε καλά σχόλια, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είχε "επιστημονική" βάση...:antlers:
Ενώ στα "φανερά" όλα βαίνουν καλώς...
:cool:

Δηλαδή?

Δηλαδή?

Νομιζω οτι ο φιλος εννοει, οτι καποιοι επιμενουν οι δοκιμες να γινονται φανερα, για να ελεγχουν το αποτελεσμα, και να κερδιζουν τις εντυπωσεις συγκεκριμενα μηχανηματα.

Τα αυτιά είναι το θέμα,τα αυτιά...Περί τυφλών τέστ τα είπαμε.Ας φροντίσει να ενημερωθεί κι ο περί ου λόγος φίλος,πρίν αρχίσει να αναπτύσει θεωρίες συνωμοσίας.

Πολλοί και βλέπουν κι ακούν,αλλά το τι ακούν είναι ένα άλλο θέμα...Το τι βλέπουν δεν αμφισβητείται...

Νομιζω οτι ο φιλος εννοει, οτι καποιοι επιμενουν οι δοκιμες να γινονται φανερα, για να ελεγχουν το αποτελεσμα, και να κερδιζουν τις εντυπωσεις συγκεκριμενα μηχανηματα.

Αγαπητέ μου φίλε ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτό που γράφεις είναι πολύ μεγάλη προσβολή προς τον διοργανωτή της εκδήλωσης......

Mordor παρεξήγησες, τo wyred έπαιξε πολύ καλά, βασικά λίγο διαφορετικά και σε απόλυτους όρους ένα κλικ ίσως πιο κάτω από το weiss κ' antilope, αυτό για ένα μηχανάκι που κοστίζει το 1/3 νομίζω είναι πολύ αξιόλογο και σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία του wyred, ίσα ίσα!!!!

Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθούν και τα DFF για όσουν θέλουν να τα ακούσουν από το foobar.
Θα δοθούν.
Παρ' όλο που θα χρειαστεί διπλό editing και θα πολλαπλασιαστεί ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας. Διότι τα εργαλεία editing που παρέχει το Software της Korg είναι υποτυπώδη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο PCM.

Θα απαιτηθεί editing για δύο λόγους:
α) Διότι προκειμένου να μην παραβιάσουμε τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα δώσουμε ολόκληρο το ηχογραφημένο κομμάτι αλλά μέρος του μόνο. (Το κομμάτι διαρκεί γύρω στα 5 λεπτά περίπου, αν θυμάμαι καλά. 3 λεπτά περόπου είναι αρκετά νομίζω για τη διαμόρφωση γνώμης)

β) Διότι θα πρέπει να ρυθμιστεί επακριβώς η στάθμη των κομματιών, ώστε να βρίσκονται όλα στην ίδια στάθμη. Κι' αυτό για να μην αδικηθεί κάποιος μετατροπέας. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι σημαντικές διαφορές στη στάθμη του σήματος εξόδου μεταξύ των DAC's. Προσπάθησα ως ένα βαθμό να διορθώσω αυτό το πρόβλημα κατά την ηχογράφηση, ώστε ο κάθε ηχογραφούμενος DAC να βρίσκεται στην ίδια στάθμη με τους άλλους, ρυθμίζοντας κατάλληλα το σήμα εισόδου του εγγραφέα. Όμως για μεγαλύτερη ακρίβεια θα απαιτηθεί και κάποια επεξεργασία...

*****************​

Διαβάζοντας τις παρατηρήσεις των φίλων του Forum σχετικά με τις εντυπώσεις της ακρόασης ένοιωσα την ανάγκη να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Όλοι οι DAC's που ακούσαμε ήταν πολύ καλοί. Δείχνουν το επίπεδο που έχει φτάσει η τεχνολογία και πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μ' αυτό. Είναι πολύ-πολυ καλύτεροι από τους -παλαι ποτέ Hi-End αντίστοιχους που υπήρχαν πριν εφτά-οχτώ χρόνια και κόστιζαν μιά περιουσία! Οι εξελίξεις ευνοούν τους μουσικόφιλους κι' αυτό μόνο καλό σημάδι είναι.

Διαφορές; Υπάρχουν, αλλά η τάξη του μεγέθους είναι μικρή. Οι διαφορές μεταξύ προενισχυτών για παράδειγμα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πάντως περάσαμε πολύ όμορφα, γνωρίσαμε καινούργιους φίλους κι' αυτό για μένα είναι το πιο σπουδαίο! -bye-

Επίσης να υπενθυμίσω ότι η διοργάνωση τυφλού τεστ είναι πολύ σύνθετη και δύσκολη διαδικασία και πρέπει να διαχωρίσουμε ένα τέτοιο επιστημονκό τεστ από μία εκδήλωση που βάζουμε ένα παραβάν και νομίζουμε ότι κάνουμε blind test.

Αλλωστε αν έχετε διαβάσει ολόκληρο το νήμα θα ξέρετε ότι ο εξαίρετος φίλος Sonus Naturalis ηχογράφησε και τα τέσσερα dacs και θα ανεβάσει τα αρχεία χωρίς ένδειξη dac οπότε τότε θα μιλάμε για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ blind test.

Last edited:
Εγώ πάντως έγραψα ότι στα δικά μου αυτιά κ μεταξύ των 4 μηχανημάτων, υπήρχε μια ακουστή διαφορά υπέρ των 3. Υπονοούμενα δεν άφησα κάπου, ούτε το υποτίμησα. Δυστυχώς έπαιξε δίπλα σε υπερδιπλάσιας τιμής & απόδοσης μηχανήματα, με αυτό το αποτέλεσμα. Στάθηκε όμως πολύ καλά!

Αγαπητέ μου φίλε ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτό που γράφεις είναι πολύ μεγάλη προσβολή προς τον διοργανωτή της εκδήλωσης......

Εγω προσωπικα δεν εχω σκοπο να προσβαλλω κανεναν, και αν το εξελαβες ετσι σου ζητω συγνωμη.

Αλλα για πες μου εσυ καταλαβες κατι αλλο?

Εγω να υπενθυμίσω οτι η μάζωξη ΔΕΝ ηταν συγκρίτικο τεστ!
Το γεγονός οτι σε κάποιους απο εμας άρεσε ΛΙΓΟ περισσότερο κάποιος DAC σε σχέση με τους άλλους αυτό σε καμια περίπτωση δεν κάνει την ακρόαση που έγινε συγκριτικό!
Το δικό μου συμπέρασμα ειναι οτι αν τελικά κάποιος θέλει να κινηθεί προς αγορά κάποιου εκ των τριών DACs μόνο με ακρόαση στο συστημά του θα βγάλει ασφαλές συμπέρασμα και έπειτα συνεκτιμώντας και τα δεδομένα τιμής-προσφοράς του καθε μηχανήματος θα πράξει αναλόγως!!!!

Τωρα τα περι μη "τυφλών τεστ" με στόχο τον έλεγχο του αποτελέσματος μόνο σαν αστείο μπορώ να το εκλάβω... αφου δεν ηταν τεστ ξαναλέω!!!!

Εγω να υπενθυμίσω οτι η μάζωξη ΔΕΝ ηταν συγκρίτικο τεστ!
Το γεγονός οτι σε κάποιους απο εμας άρεσε ΛΙΓΟ περισσότερο κάποιος DAC σε σχέση με τους άλλους αυτό σε καμια περίπτωση δεν κάνει την ακρόαση που έγινε συγκριτικό!
Το δικό μου συμπέρασμα ειναι οτι αν τελικά κάποιος θέλει να κινηθεί προς αγορά κάποιου εκ των τριών DACs μόνο με ακρόαση στο συστημά του θα βγάλει ασφαλές συμπέρασμα και έπειτα συνεκτιμώντας και τα δεδομένα τιμής-προσφοράς του καθε μηχανήματος θα πράξει αναλόγως!!!!

Τωρα τα περι μη "τυφλών τεστ" με στόχο τον έλεγχο του αποτελέσματος μόνο σαν αστείο μπορώ να το εκλάβω... αφου δεν ηταν τεστ ξαναλέω!!!!

+1000000
Αντε γιατι θα τρελαθουμε στο τελος....