Οργάνωση ακρόασης Dacs

Καλημέρα παιδια
θέλω να συγχωρεσετε τη τεμπελία μου στο να διαβασω τις τελευταίες σελίδες.....το χαμηλό του 3 δεν εχει δυναμικά, μονο ογκο
Το 2 είναι αρκετά καλύτερο στο δικό μου συστημα και πιο κοντα στο κανονικό (χωρις να το φτανει)
Στο 2 ακουγετε καθαρά ο χωρος της ηχογραφησης της ντραμς, οι μεμβρανες των τυμπανων και σαφης διαχωρισμός του κοντραμπάσου με τη μπότα προς το τέλος του κομματιού.
Αυτα βεβαια δεν τα ακουσα στα 100dB αλλά στα 110-115.

To 2 είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο. Για μένα το καλύτερο.
Λοιπόν 2,3,1 η σειρά.

Το 3 τονίζει ελαφρώς τη μεσοχαμηλή περιοχή.

Last edited:
Το 3ο ακούγεται πολύ καλύτερο σε όγκο χαμηλού και σε ροή από το 2. Υπερτερεί και στις μεσαίες και σε επίπεδο λεπτομέρειας (φαίνεται στις μεσαίες ότι υπάρχει αυτό που λέμε "κόκκος" ή "γρέζι"). Η διαφορά του 3 από το 2 δεν είναι σε καμμία περίπτωση μικρή ή αμελητέα...
Το 1 ακούγεται "άδειο" και μακράν το χειρότερο από όλα τα υπόλοιπα...

-bye-

το ερώτημα είναι βέβαια αν στο σύστημα κάποιων το 3 ακούστηκε να έχει τονισμένο χαμηλό (ή αν όντως είναι τονισμένο το χαμηλό του και παράλληλα χωρίς δυναμικά) και επίσης αν το τονισμένο χαμηλό κάλυψε τις υπόλοιπες περιοχές.
Προσωπικά πιστεύω επίσης ότι το 3 υπερτερούσε σε ρυθμό του 2.

Σίγουρα πάντως ο ήχος των 2 και 3 δεν είναι κοντά, παρουσιάζουν διαφορές...

Last edited:
Αν και δεν έχω το κουράγιο να ακούσω ξανά με την ίδια προσοχή τα τρία κομμάτια αρχίζω κι εγώ να πιστεύω ότι το 1 αδικείται ιδίως αν υπάρχουν διαφορές στάθμης όπως έγραψε ο supersonic. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι το wyred4sound κι ας έρχεται τελευταίο στις προτιμήσεις των περισσότερων. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να ανέβει ξανά διορθωμένο αλλά θα το ήθελα.

update....
Σίγουρα απέχουν το 2 και το 3 και μεταξύ τους αλλά και από το πρωτότυπο (το οποίο μόλις άκουσα.... τα είχα κατεβάσει πριν μέρες και είχα ξεχάσει πως είχαμε και πρωτότυπο).
Στα μπάσα το 3 σίγουρα ακούγεται να έχει όγκο περισσότερο από το πρωτότυπο , ενώ το 2 λιγότερο από το πρωτότυπο αλλά όντως υπάρχει κάποια "ένταση" και δυναμικά σε σημεία όπως στο 2.40+ (που προσωπικά μου έλειψαν σε κάποιες στιγμές από το 3).
Συνολικά και με την υποκειμενικότητα της άποψης θα διάλεγα το 3 σαν καλύτερο (με κέρδισε περισσότερο ο όγκος στα μεσαία), το 2 να ακολουθεί και το 1 να προχωρά ασθμαίνοντας...
Σε κάθε περίπτωση όμως η διαφορά από το πρωτότυπο είναι.... χαώδης .... οπότε είναι περισσότερο θέμα γούστου - ποιο λάθος μας αρέσει περισσότερο...

@Μανωλάκος: όντως το 3 ακούγεται πιο "λαμπάτο" :)

Last edited:
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:

μεταξύ μας μπορούμε να κάνουμε βέβαια ότι δοκιμές θέλουμε αλλά:

είναι επιστημονικά δόκιμο να εκφέρουμε κάποια άποψη για το ποιο είναι καλύτερο?

Διάβασα τη θέση του Internet King (off topic: αγαπημένου μου φίλου) σύμφωνα με την οποία το σήμα έχει περάσει πολλές μετατροπές συν ότι το ακούμε και από το δικό μας dac.
Eπίσης και ο συνφορουμίτης Supersonic τόνισε τη διαφορά στάθμης μεταξύ 2-3 και 1.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω (καθώς και την όμορφη προσπάθεια του εκλεκτού Sonus Naturalis) μήπως πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα σε επιστημονική βάση ως προς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης?

Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους που διαβάζουν το νήμα -bye--bye-

Last edited:
Σιγουρα δεν δειχνουν τιποτε και δεν εχουν καμια σχεση με το πως παιξαν live,
επισης το καθε ντακ απο τα τρια αν μπει στην αλυσιδα του συστηματος του καθενος μας θα παιξει διαφορετικα οποτε δεν προκειται να εξαγαγουμε κανενα χρησιμο συμπερασμα.
Αντε πειτε ποια ειναι να τελειωνει ας το παρει το ποταμι.:drummer:
οι περισσοτεροι ειπαν την κουρτινα δυο

Σήμερα τα άκουσα "σοβαρά" σε σύστημα φίλου.Για μένα σε σχέση με το πρωτότυπο έρχονται:

1.το νο.2
2.το νο.3
3.το νο.1

Πάντως,σε καμία μα σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να λάβω σοβαρά υπόψιν αυτά τα αρχεία για να επιλέξω ντακ για αγορά ή για να το εκτιμήσω.Στην ακρόαση στον Αντρέα τα ντακς είχανε διακριτό ήχο όλα, και δεν εντόπισα τα ίδια διακριτά στοιχεία στα αρχεία αυτά.

Επίσης,θεωρώ το κομμάτι αυτό ακατάλληλο για συγκρίσεις για εμένα πάντα, χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπάθεια στο ελάχιστο.Εμείς που είμασταν εκεί πιστεύω θα προτιμούσαμε να ακούσουμε ένα από τα κομμάτια που ακούσαμε εκεί,όχι ένα άλλο..

Οι βαθμολογίες που έβαλα είτε μέσα πέσω με τις προτιμήσεις μου στο live είτε έξω για μένα δεν είναι και τόσο έγκυρες και σίγουρες..

Μιά και οι περισσότεροι κατέθεσαν τις απόψεις τους και υπάρχει κάτι διαμορφωμένο ας πούμε μερικά επιπλέον.
Εκτός από την παρατήρηση της κυματομορφής από άποψης πλάτους και τα συμπεράσματα περί μικροδιαφορών στη στάθμη σκέφτηκα να προχωρήσω και σε ανάλυση συχνοτήτων.
Επειδή προσωπικά άκουγα και ξανάκουγα και δεν διαπίστωνα διαφορές μεταξύ των τριών σε σχέση με τη "μάνα", σκανάρισα και τα τρία wav καθώς και το πρωτότυπο.

Παρατήρηση 1. Τα 3 νέα αρχεία ακρόασης επεκτείνονται και πέραν των 20000 κύκλων. Συγκεκριμένα σε στάθμη -120db περιπου εκεί που αποκόπτονται οι 20000 κύκλοι του red book, ξεκινάει μιά μικρή έξαρση που φτάνει τους 40000 κύκλους 12 db πιό ψηλά, πριν σβήσει σχετικά απότομα γύρω στους 50000. Αυτή είναι μιά ουσιώδης διαφορά όσον αφορά τα 3 αρχεία που έχουν μεγαλύτερη δειγματοληψία. Μικρό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό εμφανίζονται κάτι μικροκορυφές. Υπάρχει μιά κοινή και στα 3 που το πλάτος της αυξάνεται αισθητά από την 1 στην 2 και μετά στην 3.
Στην 2 διακρίνονται δυό κορυφές ενώ στην 3 τουλάχιστον άλλη μιά. Αλλά μιλάμε γιά στάθμες στο όριο του θορύβου οπότε μπορεί να είναι και κάτι τυχαίο. Όμως δείχνουν διαφορετική εικόνα.
2. Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το συχνοτικό περιεχόμενο μέχρι τους 20000 κύκλους: Εκείνο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι σημαντική (αισθητή) διαφοροποίηση από τη "μάνα" σε σχέση με τα 3 άλλα. Φαίνεται γενικά ότι οι διαφοροποιήσεις στην απεικόνιση της παραμέτρου της συχνότητας όπου υπάρχουν αρχικά, αυτές έχουν "εξομαλυνθεί" στα 3 αρχεία. Δηλαδή να το πω πιό ξεκάθαρα φαίνεται σαν να έχει περάσει μιά μέση καμπύλη ανάμεσα από τις κορυφαίες συχνοτικές περιοχές. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι 3 εκδόσεις είναι πανομοιότυπες. Σαν σταγόνες νερό.
Φυσικά αυτά είναι περισσότερο εμφανή στις συχνότητες από 20-400 κύκλους όπου υπάρχει σαφέστερη απεικόνιση λόγω της λογαριθμικής κλίμακας.
Αυτό δικαιολογεί εν μέρει το ότι στα αυτιά μου ακούστηκαν σχεδόν απαράλλαχτες, αλλά παραμένει το ερώτημα γιατί....
Είτε τελικά τα 3 dacs είναι τόσο ισάξια που παράγουν σχεδόν κλώνους (και άντε να το δεχτούμε όσον αφορά στα weiss και w4s που φοράνε το sabre - αν δεν κάνω λάθος η αντιλόπη φοράει κάτι άλλο), ή η παρουσία του μετατροπέα adc άφησε σαφή τα ίχνη του μετά την μετατροπή.

Εχω κρατήσει τα screenshots γιά όποιον ενδιαφέρεται.
Πάντως πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Re: Απάντηση: Οργάνωση ακρόασης Dacs

.......................................................
...............................................................................................
Κρατάει κανείς λογαριασμό?? -bye-
Κρατάω! :award:

Μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει όλα τα αρχεία σε κάποιο από τα διατιθέμενα Format πάνω από 40 μέλη του forum.

Επίσης μέχρι τώρα έχουν αναφέρει εντυπώσεις από παρατηρούμενες διαφορές και σειρά προτίμησης 17 μέλη.

Φαίνεται να προκύπτουν κάποιες τάσεις, όμως ίσως είναι νωρίς ακόμα για να βγούν συμπεράσματα...

Εν πάση περιπτώσει το "θρίλλερ" θα κρατήσει έως και το ερχόμενο Σάββατο 5/3/2011. Τα μεσάνυχτα -ξημερώματα Κυριακής 6/3/2011- θα αποκαλύψουμε "Ποιός είναι ποιός" και το συζητάμε με την ησυχία μας.

Μέχρι τότε όποιος θέλει, κι' έχει διάθεση, μπορεί να γράψει τις εντυπώσεις του.

Υ.Γ. Προς όσους έκαναν τον κόπο και την προσπάθεια να μετρήσουν διάφορα μεγέθη με τη χρήση των WaveLab, Adobe Audition κλπ:
αρακαλώ ας μου στείλουν p.m. με κάποιες λεπτομέρειες. Έκανα κάποιες επιπρόσθετες παρατηρήσεις -εκτός όσων ανέφερα σε προηγούμενο post- και τα νουμερα δεν συμπίπτουν, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Μπορεί να κάνω και λάθος, όμως πολύ ευχαρίστως ν' ανταλλάξουμε απόψεις και πληροφορίες! -bye-

Καλημέρα σε όλους.
Μετά απο μετατροπή σε 16/44.1 των αρχείων και ''καψιμο'' σε cd η προτίμηση μου ειναι 2-3-1 με πολύ μικρές διαφορές ακουστές απο εμένα.

νούμερο ένα το 1
νούμερο δυο το 3
νούμερο τρία το 2

τα αρχεία αξιολογήθηκαν ως εξής από μένα
κάψιμο ως dxd με το audiogate και παίξιμο από το sony 5400

ξανακάνω μιά σύνοψη των δικών μου συμπερασμάτων.

Ελάχιστα αλλά αισθητά καλύτερο το αρχικό.

Τα άλλα τρία ηχητικά ίδια. Κερδίζουν τα 2 και 3 τις εντυπώσεις λόγω υψηλότερης στάθμης και έπεται το 1.

ξανακάνω μιά σύνοψη των δικών μου συμπερασμάτων.

Ελάχιστα αλλά αισθητά καλύτερο το αρχικό.

Τα άλλα τρία ηχητικά ίδια. Κερδίζουν τα 2 και 3 τις εντυπώσεις λόγω υψηλότερης στάθμης και έπεται το 1.

θα είναι λυπηρό αν οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα και ακόμα χειρότερα αν αγοράσουν κάποιοι με βάση τα "αποτελέσματα".....

ότι και αν "βγει" σαν αποτέλεσμα, να θυμούνται όλοι ότι το καλύτερο είναι να ακούσουν τη συσκευή που τους ενδιαφέρει ,πριν την αγοράσουν, ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ με κομμάτια που ξέρουν καλά.....

-bye-

θα είναι λυπηρό αν οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα και ακόμα χειρότερα αν αγοράσουν κάποιοι με βάση τα "αποτελέσματα".....

ότι και αν "βγει" σαν αποτέλεσμα, να θυμούνται όλοι ότι το καλύτερο είναι να ακούσουν τη συσκευή που τους ενδιαφέρει ,πριν την αγοράσουν, ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ με κομμάτια που ξέρουν καλά.....

-bye-

Ηλία
όλοι νομίζω είμαστε ενήλικες και αρκετά σώφρονες ώστε να μην δώσει κανείς χρήματα εν μέσω κρίσης από ακρόαση 3 δειγμάτων που μεταφέρθηκαν ψηφιακά και ακούγονται στο σπίτι μας.
ούτε λυπηρό θα είναι. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.
Μιλάμε γιά ουσιαστικά διαφορές που δεν πίάνονται από τα μέσα αυτιά και τα μέσα συστήματα.
Εγώ διατύπωσα τους ενδοιασμούς μου εξ αρχής διότι πίστευα ότι ο "μεσάζων μετατροπέας" θα άφηνε τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορώ ουσιαστικά να διακρίνω διαφορές μεταξύ των δειγμάτων. Γι αυτό προχώρησα παραπέρα.
Αυτό δεν είναι μομφή προς κανένα, ιδίως προς αυτούς που κόπιασαν γιά να έχουμε εδώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο συζήτησης.
Είναι σπάνιες οι φορές που στο φόρουμ έχουμε τη δυνατότητα με κοινές αναφορές να καταλάβουμε τι πραγματικά ακούμε, τί δεν ακούμε, ή τί νομίζουμε ότι ακούμε.
Με το σκεπτικό αυτό σίγουρα θα βγούν σημαντικά συμπεράσματα.:music-smiley-005:

Ηλία
όλοι νομίζω είμαστε ενήλικες και αρκετά σώφρονες ώστε να μην δώσει κανείς χρήματα εν μέσω κρίσης από ακρόαση 3 δειγμάτων που μεταφέρθηκαν ψηφιακά και ακούγονται στο σπίτι μας.
ούτε λυπηρό θα είναι. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.
Μιλάμε γιά ουσιαστικά διαφορές που δεν πίάνονται από τα μέσα αυτιά και τα μέσα συστήματα.
Εγώ διατύπωσα τους ενδοιασμούς μου εξ αρχής διότι πίστευα ότι ο "μεσάζων μετατροπέας" θα άφηνε τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορώ ουσιαστικά να διακρίνω διαφορές μεταξύ των δειγμάτων. Γι αυτό προχώρησα παραπέρα.
Αυτό δεν είναι μομφή προς κανένα, ιδίως προς αυτούς που κόπιασαν γιά να έχουμε εδώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο συζήτησης.
Είναι σπάνιες οι φορές που στο φόρουμ έχουμε τη δυνατότητα με κοινές αναφορές να καταλάβουμε τι πραγματικά ακούμε, τί δεν ακούμε, ή τί νομίζουμε ότι ακούμε.
Με το σκεπτικό αυτό σίγουρα θα βγούν σημαντικά συμπεράσματα.:music-smiley-005:

Συμφωνώ απόλυτα.

-bye-

Τσεκάρετε και το plugin για το foobar: ΑΒΧ comparator.
Είναι ό,τι πρέπει για τη σύγκριση.
Επιλέγονται με το ctrl πατημένο δύο tracks -> δεξί κλικ -> utilities -> ABX two tracks