ORTOFON 2m Black: Αποδοση με Red, Blue, Bronze & Black stylus επανω της! ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!

Re: ORTOFON 2m Black: Αποδοση με Red, Blue, Bronze & Black stylus επανω της! ΕΚΠΛΗΞΕΙ

Δηλωνοντας ασχετος με κεφαλες βελονες κτλ η στην χειροτερη ημιμαθης καθοτι εχω μεν πικαπ δεν ασχολουμαι δε, εχω να πω οτι το πρωτο ποστ του buckalis ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που εχω διαβασει εδω και καιρο και ισως θα πρεπε να το σβησετε τελειως μπας και γλιτωσει κανενας που διαβαζοντας το παει να κανει τα ιδια.

Η δε βαθμολογια σχεδον μου προκαλεσε νευρικο γελιο. Αλλα τι να πεις....ας τεκμηριωνε καπως αυτα που ελεγε για να κοβοτανε το γελιο. Αλλα δεν....
Oμολογω οτι θεωρω τιμη μου να ακουσω τετοιο σχολιο απο ανθρωπο που δηλωνει Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ... οτι ειναι... ΑΣΧΕΤΟΣ!

Καταρχήν εδώ ανοίχτηκε ένα νήμα που αφορά τις κεφαλές της ortofon και έχει τεράστιο νομίζω ενδιαφέρον να γράψω φυσικά την προσωπική μου άποψη για την εναλλαγή γεννητριών ανάμεσα σε red και Bronze πάνω στα stylus red - blue και bronze.

Να αναφέρω εδώ ότι η γεννήτρια της red ήρθε προεγκατεστημένη στο πικαπ της EAT prelude όπου φυσικά την βρίσκουμε και σε πολλά αλλά πικαπ .

Η Bronze αγοράστηκε από εμένα.

Οι γεννήτριες εγκαταστάθηκαν με πολύ προσοχή σύμφωνα με τον προτράκτορα και τις οδηγίες της ΕΑΤ που δίνει για τον συγκεκριμένο βραχίονα .

Πριν βγάλω την γεννήτρια της red έλεγξα ακόμη και το σφίξιμο που υπήρχε από το εργοστάσιο για προφανείς λόγους ,οι ίδιες βίδες και όχι της ortofon ξανά τοποθετήθηκαν .

Το βάρος ανάγνωσης το έλεγξα από δυο ζυγαριές ώστε να δω αν συμφωνούν.

Επιστράτευσα επαγγελματικό Μεγεθυντικό φακό ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απόκλιση της γεννήτριας .

Να σημειώσω εδώ ότι τα τρία stylus ήταν σε εξαιρετική κατάσταση .

Δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος .

Το πικαπ συνδέθηκε σε ένα από τα εξαιρετικά phono που υπάρχουν εκεί έξω το Lehmann Decade που το διακρίνει η ουδετερότητα και βγάζει το ακριβές ηχόχρωμα της κάθε κεφαλής αλλά και δεν συνεργάζεται με πικαπ που υπάρχουν θέματα .

Από την άλλη χαίρομαι που διέκρινα τις διάφορες και δεν είναι λίγες .

Μείνετε συντονισμένοι στο Avclub.gr

Υ.Σ Οποιαδήποτε διευκρίνιση φυσικά είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να γίνεται με κόσμιο τρόπο .Ευχαριστώ .
01883BD3-82E9-4D68-A61F-2C25ECF481E6.jpeg

• Like
Reactions: Kostas P. K.
Καινούργιο πικάπ? Καλοάκουστο, να 'σαι καλά να το χαίρεσαι! Αναμένουμε τις εντυπώσεις από τις δοκιμές των κεφαλών.

Καταρχήν εδώ ανοίχτηκε ένα νήμα που αφορά τις κεφαλές της ortofon και έχει τεράστιο νομίζω ενδιαφέρον να γράψω φυσικά την προσωπική μου άποψη για την εναλλαγή γεννητριών ανάμεσα σε red και Bronze πάνω στα stylus red - blue και bronze.

Να αναφέρω εδώ ότι η γεννήτρια της red ήρθε προεγκατεστημένη στο πικαπ της EAT prelude όπου φυσικά την βρίσκουμε και σε πολλά αλλά πικαπ .

Η Bronze αγοράστηκε από εμένα.

Οι γεννήτριες εγκαταστάθηκαν με πολύ προσοχή σύμφωνα με τον προτράκτορα και τις οδηγίες της ΕΑΤ που δίνει για τον συγκεκριμένο βραχίονα .

Πριν βγάλω την γεννήτρια της red έλεγξα ακόμη και το σφίξιμο που υπήρχε από το εργοστάσιο για προφανείς λόγους ,οι ίδιες βίδες και όχι της ortofon ξανά τοποθετήθηκαν .

Το βάρος ανάγνωσης το έλεγξα από δυο ζυγαριές ώστε να δω αν συμφωνούν.

Επιστράτευσα επαγγελματικό Μεγεθυντικό φακό ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απόκλιση της γεννήτριας .

Να σημειώσω εδώ ότι τα τρία stylus ήταν σε εξαιρετική κατάσταση .

Δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος .

Το πικαπ συνδέθηκε σε ένα από τα εξαιρετικά phono που υπάρχουν εκεί έξω το Lehmann Decade που το διακρίνει η ουδετερότητα και βγάζει το ακριβές ηχόχρωμα της κάθε κεφαλής αλλά και δεν συνεργάζεται με πικαπ που υπάρχουν θέματα .

Από την άλλη χαίρομαι που διέκρινα τις διάφορες και δεν είναι λίγες .

Μείνετε συντονισμένοι στο Avclub.gr

Υ.Σ Οποιαδήποτε διευκρίνιση φυσικά είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να γίνεται με κόσμιο τρόπο .Ευχαριστώ .
View attachment 204130
καλοάκουστο το νέο εργαλείο!!

την red ακίδα βάλτην στην άκρη , ή κάνε την δώρο σε κάποιον που αγαπάς.... :ROFLMAO:
οι άλλες λένε και κράτα τες να τις απολαμβάνεις..

συμβουλή μου να βρεις ένα ελαφρύ universal headshell για την έξτρα γεννήτρια και να την οπλίσεις για το ΜΚ2 σου.
(όχι, ΜΗΝ βγάλεις την shure από το 2ο headshell technics που έχεις)!!!

το ποιά θα είναι αυτή (η "μικρή" ή η μεγάλη) , αυτό θα το δεις εσύ..

καλοάκουστο το νέο εργαλείο!!

την red ακίδα βάλτην στην άκρη , ή κάνε την δώρο σε κάποιον που αγαπάς.... :ROFLMAO:
οι άλλες λένε και κράτα τες να τις απολαμβάνεις..

συμβουλή μου να βρεις ένα ελαφρύ universal headshell για την έξτρα γεννήτρια και να την οπλίσεις για το ΜΚ2 σου.
(όχι, ΜΗΝ βγάλεις την shure από το 2ο headshell technics που έχεις)!!!

το ποιά θα είναι αυτή (η "μικρή" ή η μεγάλη) , αυτό θα το δεις εσύ..
Ευχαριστώ κύριε Συντονιστή .
Επειδή τώρα έχω αρχίσει τις ασκήσεις στο γόνατο ,όταν θα βρω χρόνο θα γράψω τις εντυπώσεις μου για το τι άκουσα .
Κράτησε μόνο ότι η red με πήγε πολλά χρόνια πίσω όταν άκουγα μια Shure m75 μέσα ένα dual 1237 ενσωματωμένο στο hi -fi σύστημα της γερμανικής SABA με ηχεία πάλι της γερμανικής Braun .
Τελείως διαφορετική αντίληψη του ήχου με μια shure 97 .
Με λίγα λόγια η RED άρεσε στον Μάκη μέσα στο EAT όχι μόνο επειδή με πήγε πίσω γιατί την διακρίνει η ουδετερότητα ,τα άκρα και δεν επιβάλει χαρακτήρα .
Αυτήν την άποψη φυσικά δεν την έχω μόνο εγώ αλλά και τα review που πίστεψε με είναι ειλικρινέστατα .
Φυσικά υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τα άλλα αδέλφια της και τι λείπει .
Αλλά μιλάμε για συντονισμένη γεννήτρια που έχει να κάνει με τη συνολική σχεδίαση του συγκεκριμένου πικαπ η για άλλη γεννήτρια με άλλες προδιαγραφές κατά υπόδειξη ΕΑΤ φυσικά δεν ακούγεται το ίδιο μέσα από το mk2.

Καινούργιο πικάπ? Καλοάκουστο, να 'σαι καλά να το χαίρεσαι! Αναμένουμε τις εντυπώσεις από τις δοκιμές των κεφαλών.
Ναι ήθελα τώρα να προσεγγίσω τον ήχο με απλή έξυπνη κατά με σχεδίαση .
Εξωτερικό μοτέρ ,εξωτερική τροφοδοσία ,πλατό αλουμινίου μαγνησίου πηγάδι έξω από την πλίνθο και βραχίονα με κατανομή της μάζας όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω στην ουρά .Ακόμη και τα μέρη που είναι βαμμένα είναι από μέταλο
Υ.Σ φυσικά θα γράψω τις διάφορες που άκουσα .

Attachments

• 4302C7C9-6406-4099-AA7E-4FD62FA4E036.jpeg
    4302C7C9-6406-4099-AA7E-4FD62FA4E036.jpeg
    2.4 MB · Views: 23
  • 2AF25A39-5CA0-4B24-800F-8564CD617B5D.jpeg
    2AF25A39-5CA0-4B24-800F-8564CD617B5D.jpeg
    3 MB · Views: 23
.
Εξωτερικό μοτέρ ,εξωτερική τροφοδοσία ,πλατό αλουμινίου μαγνησίου πηγάδι έξω από την πλίνθο
Τι εννοείς με αυτό? Στο 1.34 του video φαίνεται το πηγάδι.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ελαφρύς ο βραχίονας θέλει κεφαλές υψηλής ενδοτικότητας. H 2M bronze του ταιριάζει πιο πολύ.

Last edited:
Τι εννοεί
Τι εννοείς με αυτό? Στο 1.34 του video φαίνεται το πηγάδι.

Ελαφρύς ο βραχίονας θέλει κεφαλές υψηλής ενδοτικότητας. H 2M bronze του ταιριάζει πιο πολύ.
Το ρουλεμάν που κάθεται ο άξονας του πλατό βρίσκεται εξωτερικά έξω από την πλίνθο . Θα το δεις στο παρακάτω video .
Το θέμα της ενδοτικότητας είναι και προσωπική επιλογή που θα κάτσει γενικά στο σύστημα σου .χαμηλή μέση υψηλή .(είναι σχολές )
Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κεφαλή έκατσε στο 7 παρακαλώ και δεν άρεσε .
Μπορεί τα νούμερα να λένε έτσι αλλά από την θεωρία στην πράξη να απέχει έτη φωτός χρειάζονται και άλλα πράγματα .
Πληροφοριακά αυτό που θα γράψω για την bronze μπορεί να μην σου αρέσει επειδή έχεις γράψει το γούστο σου ΟΧΙ όμως ότι είναι κακή κεφαλή ίσα ίσα θα έλεγα .
Πάλι πληροφοριακά κεφαλές της ΕΑΤ κινητού πηνίου έχουν κάτσει στο συγκεκριμένο πικαπ έτσι και αλλιώς υπάρχει το έξτρα βάρος που δίνει ο κατασκευαστής μαζί με το συγκεκριμένο πικαπ .Αλλά είναι πανάκριβες .

Για το 1ο κατάλαβα τι εννοείς. Έτσι είναι και στα rega. Αυτό συμβαίνει επιεδή το plinth είναι λεπτό σε πάχος και το πηγάδι μακρύτερο επειδή φιλοξενεί τον άξονα του πλατό. Δεν είναι feature ούτε θεωρώ ότι έχει επιδραση σε κάτι.
Για το 2ο η διαφορά των 2cu μεταξύ blue & bronze είναι μικρή. Δε θα καταλάβεις διαφορά. Το προφίλ της ακίδας όμως θα κάνει τη διαφορά.

Γράψε τα συμπεράσματά σου όπως τα βίωσες και ας μη μου αρέσουν. Ο σκοπός είναι να βοηθηθεί κάποιος που ψάχνει κεφαλή σε αυτή την κατηγορία τιμής.

btw Ωραία μουσική στο video. Ποιος τραγουδά?

Για το 1ο κατάλαβα τι εννοείς. Έτσι είναι και στα rega. Αυτό συμβαίνει επιεδή το plinth είναι λεπτό σε πάχος και το πηγάδι μακρύτερο επειδή φιλοξενεί τον άξονα του πλατό. Δεν είναι feature ούτε θεωρώ ότι έχει επιδραση σε κάτι.
Για το 2ο η διαφορά των 2cu μεταξύ blue & bronze είναι μικρή. Δε θα καταλάβεις διαφορά. Το προφίλ της ακίδας όμως θα κάνει τη διαφορά.
πολύ σωστά για το 2cu.
όμως δεν θα ακούσει διαφορά μεταξύ blue & bronze μόνο από το προφίλ των ακίδων τους.. έχουν και άλλες γεννήτριες με την "ομάδα" bronze/black να είναι καλύτερη σε σχέση με τις red/blue..
δυστυχώς....
Γράψε τα συμπεράσματά σου όπως τα βίωσες και ας μη μου αρέσουν. Ο σκοπός είναι να βοηθηθεί κάποιος που ψάχνει κεφαλή σε αυτή την κατηγορία τιμής.

btw Ωραία μουσική στο video. Ποιος τραγουδά?

Το ρουλεμάν που κάθεται ο άξονας του πλατό βρίσκεται εξωτερικά έξω από την πλίνθο . Θα το δεις στο παρακάτω video .
Το θέμα της ενδοτικότητας είναι και προσωπική επιλογή που θα κάτσει γενικά στο σύστημα σου .χαμηλή μέση υψηλή .(είναι σχολές )
Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κεφαλή έκατσε στο 7 παρακαλώ και δεν άρεσε .
τι εννοείς "έκατσε στο 7..." ;;;;
Μπορεί τα νούμερα να λένε έτσι αλλά από την θεωρία στην πράξη να απέχει έτη φωτός χρειάζονται και άλλα πράγματα .
Πληροφοριακά αυτό που θα γράψω για την bronze μπορεί να μην σου αρέσει επειδή έχεις γράψει το γούστο σου ΟΧΙ όμως ότι είναι κακή κεφαλή ίσα ίσα θα έλεγα .
Πάλι πληροφοριακά κεφαλές της ΕΑΤ κινητού πηνίου έχουν κάτσει στο συγκεκριμένο πικαπ έτσι και αλλιώς υπάρχει το έξτρα βάρος που δίνει ο κατασκευαστής μαζί με το συγκεκριμένο πικαπ .Αλλά είναι πανάκριβες .

Είναι γεγονός ότι στην δικιά μας την κοινότητα αυτοσκοπός είναι να βοηθάει ο ένας τον άλλο ,να δίνει πληροφορίες αλλά και να μοιράζεται τους προβληματισμούς του και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε όλοι μας !!!

Για να συνοψίσουμε λίγο τα πράγματα .

1)Το συγκεκριμένο βυνίλιο είναι ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Leonard Cohen από επώνυμους ερμηνευτές .

Το τραγούδι Hallelujah το ερμηνεύει ο John Cale.

Ο δίσκος είναι διπλός .

2)Όσον αφορά το πηγάδι είναι πολύ σημαντικό η ποιότητα του ρουλεμάν ώστε το πλατό να περιστρέφεται δίχως παρατράγουδα και θορύβους ακόμη η ποιότητα και ποσότητα του λαδιού έχει την σημασία της .

3)Όσον αφορά την πλίνθο είναι συνειδητή επιλογή του λεπτού προφίλ,απόδειξη ….

Όταν επιχείρησα να του προσθέσω μάζα κάτω από το πικαπ όχι μόνο έχασα τα άκρα αλλά αντιμετώπισα και προβλήματα ανάδρασης έτσι και αλλιώς εδώ μιλάμε για πικαπ μάζας και δεν χρειάζεται η έξτρα μάζα -Η κάθε περίπτωση φυσικά είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει κανόνας .

4)Για την συχνότητα συντονισμού αναφέρομαι για άλλη κεφαλή και όχι για την συγκεκριμένες για τις Ortofon 2M .

Μια απάντηση για τις κεφαλές 2M.

Αυτό το άκουσμα υπήρχε από την δεκαετία του 1970 (Εξήγησα τον λόγο )καθαρότητα διαφάνεια ουδετερότητα με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτεις την ποιότητα της εγγραφής (όπως είναι )που έχει το βυνίλιο ,φυσικά τότε δεν υπήρχε CD.

Φυσικά υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που θέλουν στα βυνίλια τους να ακούγεται ζεστό στις μεσαίες και ορισμένοι άλλοι με σκοτεινό φόντο ναι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις .

Γούστα είναι αυτά.

Αυτό όμως που μπορώ να πω εγώ προσωπικά είναι ότι υπάρχουν ζεστές εγγραφές όχι όμως σε όλες .

Οπότε ο καθένας από εμάς πορεύεται διαφορετικά .

Στο δια ταύτα .

Η Red ακούστηκε για τα δικά μου γούστα πάντα στο συγκεκριμένο πικαπ παρά πολύ καλά κρατήθηκε η ουδετερότητα που θα ήθελα θα την ήθελα καλύτερο στο χαμηλό και στα φωνητικά .

Όταν έβαλα την blue στην αρχή τρόμαξα με τον θόρυβο επιφάνειας και με την φωτεινότητα της στον θεό …

Αυτό όμως που έκανα ήταν να της δώσω περισσότερο χρόνο .

Αυτά τα χαρακτηριστικά που μου έλειπαν από την red τα πήρα στην blue είναι πιο δυναμική κεφαλή ,αντιλαμβανόμουν το ηχόχρωμα της κόπιας πιο άμεσα και εδώ θυμήθηκα την dl 103 πόσο πιστά παίζει σε αυτό το χαρακτηριστικό που μεταβάλει δηλαδή το ηχόχρωμα της ανάλογα με την κόπια .

Και στις δυο κεφαλές πήρα και άκρα πρωτόγνωρο για κεφαλές mm.

Όταν έβαλα την 2M Bronze στην γεννήτρια της red στην αρχή ενθουσιαστικά η χαρά μου κράτησε όμως για λίγο .

Τα φωνητικά ας μην τα σχολιάσω .

-Γεννήτρια Bronze με stylus Bronze.

Από την αρχή έδειξε τα δόντια της .

Πιο εστιασμένος ήχος ,η σκηνή έφτασε στο ταβάνι 😋δεν σκλήρυνε σε υψηλές εντάσεις τα πρίμα της ήταν πιο ευγενικά στα άκρα ,υπήρχε πιο σαφήνεια στην λεπτομέρεια όχι όμως ότι υστερούσαν οι δυο υπόλοιπες.

Πολύ καλά τα φωνητικά .

Όμως .

Αφήνει ζεστό ηχόχρωμα στις μεσαίες συχνότητες σε όλες τις κόπιες ,επιβάλει δηλαδή χαρακτήρα αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αρέσει σε κάποιους και σε κάποιους άλλους όχι .

Άλλαξα την καλωδίωση ,έβαλα τον ολοκληρωμένο μου ενισχυτή υπήρχε εκεί .

Έδωσα περισσότερο χρόνο

Blue με γεννήτρια bronze λίγο πιο ζωντανή το ζεστό ηχόχρωμα υπήρχε εκεί .

Το ίδιο φυσικά και με stylus red .

Υπήρχε όντως τελικά αναβάθμιση με την συγκεκριμένη γεννήτρια υπήρχε πιο σαφήνεια στον ήχο με καλύτερα δυναμικά εδώ δεν παρατηρήθηκε ασυμβατότητα.

Είναι καθαρά θέμα γεννήτριας στο ζεστό ηχόχρωμα έτσι την έχουν κουρδίσει .

Να σημειώσω εδώ ότι και οι τρεις κεφαλές ακούγονται πεντακάθαρες δεν χρωματίζουν τον ήχο στις υψηλές συχνότητες εκτός αν υπάρχουν άνθρωποι που αρέσκονται σε αυτό το χαρακτηριστικό που ανέφερα .

Χρόνια πολλά σε όλους !!!

• Like
Reactions: petronik
Είχα την αίσθηση όπως είχα διαβάσει στο site τηε ortofon ότι οι blue /red μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια γεννήτρια και οι bronze / black σε άλλη και δεν είναι ανταλλάξιμες μεταξύ τους δηλ. οι bronze / black δεν μπορούν αν μπουν στη γεννήτρια των blue /red.

Από ό,τι κατάλαβα από μηχανικής άποψης μπαίνουν μεν αλλά δεν ταιριάζουν ηλεκτρικά δε.

Χρόνια πολλά σε όλους κι από εμένα !!!

• Like
Reactions: vlad66
Από ό,τι κατάλαβα από μηχανικής άποψης μπαίνουν μεν αλλά δεν ταιριάζουν ηλεκτρικά δε.

Χρόνια πολλά σε όλους κι από εμένα !!!
Αυτο ακριβως εννοουν στο site.
Τα χαρακτηριστικα των red/blue γεννητριων σε συνδυασμο με τα χαρακρηριστικα των βελονων red/blue , δινουν το ηχητικο αποτελεσμα που επελεξε η ortofon,αλλα και τη τελικη εξοδο τους, που ειναι πιο ψηλη απο των bronze/black ξατα 10% . Οι ηχητικες διαφορες ειναι εξ αλλου αναμενομενες , εχοντας δυο διαφορετικες γεννητριες και τεσσερις διαφορετικες βελονες. Οι γεννητριες εχουν διαφορα στο internal impedance & inductance , οι βελονες στις ακιδες, στελεχη , ενδοτικοτητες , και ενδεχομενως στα μαγνητικα μερη πισω απο τα στελεχη που κινουνται σε σχεση με τον μαγνητη , εξ'ου και οι διαφορες στην εξοδο. Το τι βεβαια προτιμα ο καθενας στο συστημα του , ειναι ασφαλως προσωπικο θεμα/γουστο και ως εκ τουτου σεβαστο.

Last edited:
Αυτο ακριβως εννοουν στο site.
Τα χαρακτηριστικα των red/blue γεννητριων σε συνδυασμο με τα χαρακρηριστικα των βελονων red/blue , δινουν το ηχητικο αποτελεσμα που επελεξε η ortofon,αλλα και τη τελικη εξοδο τους, που ειναι πιο ψηλη απο των bronze/black ξατα 10% . Οι ηχητικες διαφορες ειναι εξ αλλου αναμενομενες , εχοντας δυο διαφορετικες γεννητριες και τεσσερις διαφορετικες βελονες. Οι γεννητριες εχουν διαφορα στο internal impedance & inductance , οι βελονες στις ακιδες, στελεχη , ενδοτικοτητες , και ενδεχομενως στα μαγνητικα μερη πισω απο τα στελεχη που κινουνται σε σχεση με τον μαγνητη , εξ'ου και οι διαφορες στην εξοδο. Το τι βεβαια προτιμα ο καθενας στο συστημα του , ειναι ασφαλως προσωπικο θεμα/γουστο και ως εκ τουτου σεβαστο.
στα στελέχη υπάρχουν διαφορές;;
νομίζω είναι σε όλες ίδια, εκτός από την άλλη μεγάλη black που είναι boron

Ενα στελεχος αλουμινιου μπορει να διαφερει στο υλικο (μιγμα) , παχος τοιχωματος , διαμετρο ........... Η SHURE έλεγε τη χρυση εποχη , ποιο στελεχος αλουμινιου ειχε στην καθε βελονα. Δες το στελεχος της 97xE και της 70 που έχεις. Επισης, τα στελεχη των ΑΤ95Ε και ΑΤ95ΕΧ που εχεις, φαινονται, αλλα δεν ειναι ιδια ( αυτα εχουν ακομη και διαφορετικο χρωμα) .
Αυτα παιζουν σημαντικο ρολο στη μαζα των κινουμενων μερων , και κατ'επεκταση στην ικανοτητα του στελεχους/damper να διαβαζουν την πληροφορια στο αυλακι με μεγαλυτερη ταχυτητα και ελεγχο. H blue δεν ειναι καλυτερη ακιδα απο της red μονο διοτι ειναι nude, αλλα ισως και για αλλους λογους. Και η ακιδα της 97xE ειναι bonded , αλλα την ακους στο συνολο πως παιζει.

Ενα στελεχος αλουμινιου μπορει να διαφερει στο υλικο (μιγμα) , παχος τοιχωματος , διαμετρο ........... Η SHURE έλεγε τη χρυση εποχη , ποιο στελεχος αλουμινιου ειχε στην καθε βελονα. Δες το στελεχος της 97xE και της 70 που έχεις.
δεν το έχω προσέξει αυτό.. θα το δω (αν το θυμηθώ) όταν σχολάσω.
Επισης, τα στελεχη των ΑΤ95Ε και ΑΤ95ΕΧ που εχεις, φαινονται, αλλα δεν ειναι ιδια ( αυτα εχουν ακομη και διαφορετικο χρωμα) .
αυτό και αν μου φαίνεται παράξενο...
Αυτα παιζουν σημαντικο ρολο στη μαζα των κινουμενων μερων , και κατ'επεκταση στην ικανοτητα του στελεχους/damper να διαβαζουν την πληροφορια στο αυλακι με μεγαλυτερη ταχυτητα και ελεγχο. H blue δεν ειναι καλυτερη ακιδα απο της red μονο διοτι ειναι nude, αλλα ισως και για αλλους λογους. Και η ακιδα της 97xE ειναι bonded , αλλα την ακους στο συνολο πως παιζει.
η ακίδα της xE είναι 0,2 × 0,7
άντε βρες ποιά ελλειπτική έχει αυτές τις διαστάσεις σήμερα......

δεν το έχω προσέξει αυτό.. θα το δω (αν το θυμηθώ) όταν σχολάσω.
H 97xE εχει το type II cantilever.
αυτό και αν μου φαίνεται παράξενο...
Η αλλη διαφορα των Ε και ΕΧ ειναι το damper.
η ακίδα της xE είναι 0,2 × 0,7
άντε βρες ποιά ελλειπτική έχει αυτές τις διαστάσεις σήμερα......
Και αυτο αλλα και η αναρτηση της. Ομως δεν ειναι κακη και μια 0.3 x 0.7 .Πειραματιζομαι τωρα με μια κεφαλη με 0.4 x 0.7 , boron , moving permalloy ........ απλα εξαιρετικη.
Ισως καποια στιγμη δωσω λεπτομερειες αφου τελειωσω τις δοκιμες. Ειναι και αυτη " υβριδιο" με επιλογες αναβαθμισης αλλα και "υποβαθμισης" αν χρειαστει.

Τα πιο κατω , απο ανημερωτικα της SHURE , απο το αρχειο μου.

"The M97xE is a superb smooth-sounding phonograph cartridge designed to provide long hours of undistorted listening, without fatiguing the ear. Its highly precise tracking ability and flat frequency response are made possible by Shure's unique Type II low-mass thin-wall aluminum alloy stylus cantilever, combined with a precision-crafted, finely polished, elliptical diamond tip."

"Cantilever: Shure Type II - Very low mass Heat-treated aluminum alloy / tubular 1.0 mil wall thickness / 20 mil diameter

Diamond Stylus Tip: Polished natural gemstone Elliptical 0.2 x 0.7 mil"

λίγη ώρα μετά το πόστ μου σκέφτηκα ότι είναι λογικό το στέλεχος της 97xE να μην έχει σχέση με αυτό της Μ70.
είναι εντελώς διαφορετική σειρά κεφαλών..
άλλο overhang, άλλο βάρος ανάγνωσης και το κυριότερο, δεν μπορείς να βάλεις την βελόνα της μιας στην γεννήτρια της άλλης.
στην 4άδα (5άδα) των 2m όμως, μπορείς.
πέρα από την λίγο διαφορετική ενδοτικότητα, όλα τα άλλα είναι ίδια.
βγάζεις-βάζεις , καθάρισες...