Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

ευχαριστω

ωραια ιδεα!
σαν πρωτη σκεψη, ενας μεταλλικος σφιγκτηρας αν χωραει ή ακομα και ενα απλο δεστικο (tire up) ισως εκαναν την δουλεια
εχεις κατι στο μυαλο σου;
Μολις διαπιστωσα οτι σε εχω αντιγραψει,σε ενα βαθμο βεβαια, οσον αφορα την κινηση του φραχτη στον παγκο. Εχω διαβασει σχεδον ολο το Εργαλεία, Gadgets και Κατασκευές,
και θυμομουν οτι εχεις φτιαξει εναν εκπληκτικο παγκο αλλα ειχα ξεχασει τις λεπτομερειες
Με κάτι τέτοιο στην κατάλληλη διάμετρο (τυχαίο λινκ) ίσως έκανες δουλειά. Κάνε αναζήτηση "screw collar" ή "drill bit stop collar". Στην ανάγκη το φτιάχνεις από κομμένο σωλήνα.

Αυτό με τον κοινό φράκτη εμένα με έχει βολέψει πάαααρα πολύ. Για φουλ χρηστικότητα φτιάξε ένα 2ο φράκτη για το ρούτερ, που θα τον στερεώνεις πάνω στον φράκτη του παγκοπρίονου. Επίσης, για εργασίες στο ρούτερ που θα ασκείς πίεση, να ασφαλίζεις τον φράκτη στο τραπέζι με 1 ή 2 σφιγκτηράκια (δες την 2η φωτογραφία): ο φράκτης του dewalt όταν είναι προς το τέλος της διαδρομής του (σε πλήρη επέκταση) κινδυνεύει να στραβώσει από τις πιέσεις που λειτουργούν σαν μοχλός.

20240516_223755.jpg

20240516_223831.jpg

Με κάτι τέτοιο στην κατάλληλη διάμετρο (τυχαίο λινκ) ίσως έκανες δουλειά. Κάνε αναζήτηση "screw collar" ή "drill bit stop collar". Στην ανάγκη το φτιάχνεις από κομμένο σωλήνα.

Αυτό με τον κοινό φράκτη εμένα με έχει βολέψει πάαααρα πολύ. Για φουλ χρηστικότητα φτιάξε ένα 2ο φράκτη για το ρούτερ, που θα τον στερεώνεις πάνω στον φράκτη του παγκοπρίονου. Επίσης, για εργασίες στο ρούτερ που θα ασκείς πίεση, να ασφαλίζεις τον φράκτη στο τραπέζι με 1 ή 2 σφιγκτηράκια (δες την 2η φωτογραφία): ο φράκτης του dewalt όταν είναι προς το τέλος της διαδρομής του (σε πλήρη επέκταση) κινδυνεύει να στραβώσει από τις πιέσεις που λειτουργούν σαν μοχλός.
σε ευχαριστω πολυ
γενικοτερα, εκτιμω ιδιαίτερα την προθυμια σου ως ατομο, οπως και καποιων αλλων παιδιων στο forum, να μοιραστειτε γνωση και εμπειρια

• Like
Reactions: dk31
Εγώ, επειδή δεν έχω την υπομονή του Δημήτρη 😁, για τον πάγκο του router αγόρασα έναν φράκτη από την WOLFCRAFT (υπερτιμημένος) και προσάρμοσα ανάλογα τα T-Track.

20201006_200713.jpg

Αν με ρώταγες σήμερα, θα έφτιαχνα έναν φρακτη σαν του Δημήτρη.

Το Σ/Κ έφτιαξα ένα καπάκι (zero clearance plate) για το δισκοπρίονο. Κόντρα πλακέ 15χιλιοστά - τελευταίο μεγάλο ρετάλι που είχα (το ξύλινο "Σ" ήταν από προηγούμενο πείραμα).
χ1.jpg

Η κάτω πλευρά:
χ2.jpg

Κι εδώ δίπλα στο παλιό καπάκι (από κόντρα πλακέ οκουμέ 8mm).

Το παλιό καπάκι (τέρμα δεξιά) αποδείχτηκε ακατάλληλο: το λεπτό κόντρα πλακέ λύγιζε εύκολα και τα ξύλα προς κόψιμο σκάλωναν.
Επίσης, το άνοιγμα για τον δίσκο (η κόκκινη γραμμή) ξεχαρβάλωσε με τον καιρό πιστεύω λόγω των τιναγμάτων που κάνει ο δίσκος στο ξεκίνημα και στο σταμάτημα. Σκέφτομαι να ξεκινάω/σταματάω το πριόνι με τον δίσκο κατεβασμένο κάτω.
Τέλος, το άνοιγμα για το riving knife (η πράσινη γραμμή) σχεδόν κόβει το καπάκι στα δύο και το κάνει πιο αδύναμο. Το νέο καπάκι σκέφτομαι να το δουλεύω χωρίς το μαχαίρι.
χ3.jpg

Mπραβο καλη δουλεια.
Χωρις το riving knife (ειναι προβλημα σε καποιες περιπτωσεις, δυστυχως) πρεπει να προσεχεις διπλα...

• Like
Reactions: dk31
Mπραβο καλη δουλεια.
Χωρις το riving knife (ειναι προβλημα σε καποιες περιπτωσεις, δυστυχως) πρεπει να προσεχεις διπλα...
Μιχάλη, το καπάκι ZC το χρησιμοποιώ μόνο για να κόψω λεπτά κομμάτια, που αλλιώς θα έπεφταν στο άνοιγμα το κανονικού καπακιού. Για αυτές τις δουλειές, συνήθως ο δίσκος είναι χαμηλά και το αρχικό ξύλο είναι κοντό, οπότε νομίζω δεν θα υπάρχει θέμα. Επίσης, νομίζω το λεπτό κομμάτι δεν έχει δύναμη να γραπώσει τον δίσκο και να δημιουργήσει πρόβλημα.

Καλά κάνεις όμως και το αναφέρεις - δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ισχύουν τα παραπάνω.

• Like
Reactions: Χιωτης
Στο μινι παγκοπριονακι της Proxxon (δισκος 50μμ) εκοβα σανιδακια παχους απο 1.5 εως 3μμ και ειχα βγαλει το μαχαιρι γιατι δεν με βολευε παντα.
Στις ελαχιστες, 3-4 φορες, που ετυχε να μαγκωσει το ξυλαρακι (ανετα μαγκωνει αν το φερει η στιγμη) ηταν ολιγον scary, λογω των πολλων στροφων...

• Like
Reactions: newbie and dk31
Στο μινι παγκοπριονακι της Proxxon (δισκος 50μμ) εκοβα σανιδακια παχους απο 1.5 εως 3μμ και ειχα βγαλει το μαχαιρι γιατι δεν με βολευε παντα.
Στις ελαχιστες, 3-4 φορες, που ετυχε να μαγκωσει το ξυλαρακι (ανετα μαγκωνει αν το φερει η στιγμη) ηταν ολιγον scary, λογω των πολλων στροφων...
Αν ήταν τρομακτικό στο μικρό παγκοπρίονο, δεν το ρισκάρω με το μεγάλο - θα ανοίξω δεύτερη χαραμάδα και σ' αυτό το καπάκι για να χωρέσει το μαχαίρι.

Στην ανάγκη αν νομίζεις ότι δεν κρατάει σωστά βάλε δύο βίδες δεξιά αριστερά από την εγκοπή.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει και υποδομή στην βάση του εργαλείου. :)

Στην ανάγκη αν νομίζεις ότι δεν κρατάει σωστά βάλε δύο βίδες δεξιά αριστερά από την εγκοπή.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει και υποδομή στην βάση του εργαλείου. :)
Νίκο, είναι πιο απλά τα πράγματα : φροντίζεις να μην σηκώνεις τέρμα πάνω τον δίσκο ώστε να μην χρειάζεται να χωριστεί στα δύο το καπάκι στην πίσω πλευρά. Το ίδιο είχα κάνει και με το παλιό καπάκι, απλά είχα φτάσει πολύ πίσω την χαραμάδα, ήταν και λεπτό το κόντρα πλακέ οπότε κόπηκε.
Το ύψος κοπής που χάνεις είναι σπάνιο να σου χρειαστεί όταν μιλάμε για λεπτά πηχάκια, πχ δύσκολο να χρειαστεί να κόψεις 4χιλιοστά πάχος επί 70χιλιοστά πλάτος.

• Like
Reactions: osatosa