Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic G7
Ειχα γραψει πριν 2-3 σελιδες τις πρωτες μου εντυπωσεις απο την μηχανη οταν την ειχα δει για 10-15 λεπτα, δεν θα επαναλαβω τα ιδια αλλα θα συμπληρωσω ή θα διορθωσω οτι μπορω,
η μηχανη στην μαυρη εκδοση δεν ειναι ομορφη, ο ογκος της ειναι σχετικα μεγαλος για ακαθρεπτη (> απο της ΕΜ1) και σχεδιαστικα περιεργα κατανεμημενος αλλα απο την αλλη το βαρος της ειναι ελαφρυ, αυτο σε αλλους μεταφραζεται θετικα και σε αλλους αρνητικα (στον γραφοντα). Τελειως αντιθετη αποψη εχω για την ανθρακι εκδοση που ειδα στα πεταχτα, η διχρωμια σπαει την σχεδιαστικη ατολμια του σωματος και την κανει αρκετα ενδιαφέρουσα.
Για την ποιοτητα κατασκευης τα εχω ηδη γραψει, δεν ειναι στα υψηλα στανταρ που θελω εγω απο την μηχανη , απεχει απο αυτη των σωματων της GΜ1,GX7 και πλησιαζει αυτη της FZ1000, απο την αλλη το βρισκω λογικο μιας και το μοντελο δεν πλασσαρεται αναλογα απο την Panasonic αφου υπαρχουν δυο ανωτερα μοντελα η GH4 και η επερχομενη απο βδομαδα GX8.
Oμως αυτο κατα την γνωμη μου δεν μειωνει την αξιοπιστια της και κατα την διαρκεια της χρησης δεν αντιμετωπισα καποιο ουσιωδες προβλημα (οπως και σε ολλες τις Panasonic που εχω μεχρι σημερα δουλεψει).
Τωρα στην καθημερινη χρηση η αισθηση και η ποιοτητα των 2 ροδελλων δεν ηταν η καλυτερη, γυριζουν παρα πολυ ευκολα, η αισθηση του πατηματος του κλειστρου επισης δεν με ενθουσιασε (δουλεψα αποκλειστικα με το μηχανικο κλειστρο). Τα κουμπια της πολλα με αρκετο χωρο γυρω τους αλλα μερικα ειναι λιγο μικρα για το μεγεθος της μηχανης, θα μπορουσαν να ειναι πιο ευμεγεθη.
Απο την αλλη στο θεμα της εργονομιας ειναι κορυφη, ειναι μια απο τις πιο λειτουργικες μηχανες που κυκλοφορουν, σχεδον τα παντα τα βρισκεις αμεσα, υπερβολικα πολλα προγραμματιζομενα πληκτρα, εξαιρετικο γκριπ, πολυ μεγαλο και πλουσιο EVF, φουλ σπαστη οθονη αφης που κλεινει πληρως με πολυ εξυπνες επιλογες χρησης της.
Συμπερασματικα θα την διαλεγα ως μηχανη 100% για να μου βγαλει δουλεια και οχι για να με κανει να απολαυσω την στιγμη που φωτογραφιζω.
Πρεπει να γραψω και για δυο μικροπροβληματα που συναντησα και που θελουν λιγο περισσοτερο ψαξιμο,
το ενα εχει να κανει με το ΕVF, παροτι αρκετα μεγαλο και πλουσιο, ειναι και OLED και κανονικα δεν εχει το φαινομενο rainbow ειχα θεμα να εστιασω καθαρα παντου μεσα σε αυτο και επρεπε να μετακινω το ματι μου, αυτο μπορει να ειναι θεμα της δικης μου ορασης (ειμαι πρεσβυωπας με αστιγματισμο) παροτι ρυθμισα την διοπτρα, ειδα εχθες να το αναφερει και καποιος αλλος στο Dpreview,
το δευτερο αφορα την ποιοτητα εικονας με το μηχανικο κλειστρο (δεν χρησιμοποιησα καθολου ηλεκτρονικο, κακως οπως αποδειχθηκε), ξερω τους φακους μου και ξερω τι αποδοση μπορουν να δωσουν, εχω την GM1 και ξερω πολυ καλα τι εξαιρετικο αρχειο μπορει να αποδωσει ο αισθητηρας της ακομη και με τον ταπεινο 12–32, οποτε ηξερα τι επρεπε να περιμενω απο την αποδοση της G7.
Ομως πολλες φορες αυτο που εβλεπα στο σκοπευτρο σε μεγενθυνση με εκανε να αναρωτιεμαι αν ηταν θεμα του EVF (σχετιζομενο και με αυτο που εγραψα παραπανω), ελλειψη σταθεροποιησης στο σωμα ή κατι αλλο, ηρθα πισω λοιπον και ειδα και τα αρχεια στον υπολογιστη και πολλα απο αυτα δεν εχουν την λεπτομερεια που περιμενα. Την απαντηση την πηρα εχθες το βραδυ αργα οταν διαβασα το review του dpreview αλλα μπηκα και στα διεθνη φορουμ μετα απο μια βδομαδα, η μηχανη με το μηχανικο κλειστρο με καποιους φακους και σε ορισμενες ταχυτητες (1/00-1/160) μπορει να παρουσιασει SS (shuter shock), ηταν κατι που επρεπε να το ειχα σκεφτει γιατι το ειχα αντιμετωπισει και με την G6 και το ξεπερνουσα με την χρηση του ηλεκτρονικου κλειστρου, δυστυχως δεν προσφερεται η επιλογη εδω της πρωτης ηλεκτρονικης κουρτινας σε συνδιασμο με μηχανικο κλειστρο.
Η χρηση του ηλεκτρονικου κλειστρου θυμιζω μπορει να γινει απο 1᾽᾽-1/16000, και το μειονεκτημα που εχει ειναι το φαινομενο του roller shutter στα κινουμενα αντικειμενα και κατα το Dpreview μια μικρη μειωση στο DR και μια μικρη αυξηση του θορυβου στα υψηλα ISO.