Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Re: Νέα Panasonic GX80/85

@ raildog. Ποια φωτογραφια της GX80 δεν θεωρεις καλη ?
Αναφέρομαι στην φωτο με το ποδήλατο

Καλά έκανες και τις εβαλες, δεν σημαίνει ότι προσπαθείς να υποδείξεις/αποδείξεις κάτι, κουβέντα γίνεται

Προσωπικά μου φανηκε άσχημη σε επίπεδο λεπτομέρειας/contrast στα in focus σημεία (ίσως φταίει και η σύγκριση με τη nikon που έβαλες) - δεν αναφέρομαι στο βαθος πεδίου

Έχω την αισθηση ότι το τρεχον μου (μικρότερου κόστους) σεταπ (canon 1000D+tamron 17-50 2.8) βγάζει καλύτερες φωτογραφίες σε παρόμοιες συνθήκες αλλά μπορεί να είναι αίσθηση - γι αυτό θα βεβαιωθώ ότι μου έρθει και κάνω τις ανάλογες συγκρίσεις. Δεν συγκρίνονται βεβαια οι πολλαπλές δυνατότητες-ευκολίες που δίνει η gx80

Είναι ότι την περιμένω τις επόμενες μέρες και ανησύχησα :) αλλά πιστεύω ότι πειραματιζόμενος με τις πολλές ρυθμίσεις θα βγει καλύτερο αποτέλεσμα

H αίσθηση μου είναι ότι η μηχανή κεντάει, θέλει ψάξιμο όμως και κάποιες ρυθμίσεις (για παράδειγμα το wb που είπε και ο Κώστα παραπάνω κάποια στιγμή)

Μα ο 17-50 f2.8 θεωρείται από τους καλούς ζουμ στο APS-C κι ας είναι φθηνός. Μόνο με lumix 12-35, mzuiko 12-40, ή zuiko hg/shg με αντάπτορα θα έχεις ισάξιο/καλύτερο αποτέλεσμα.

Σαν κόστος το APS-C παραμένει value for money για κάθε χρήση. Είναι οικονομικότερο του m43 για να χτίσεις σύστημα. Απλά στο μέγεθος εξακολουθεί να έχει μεγάλη διαφορά. Εξαιρώ την 100D που με κάποιον stm σταθερό φορεμένο και την hybrid εστίαση από την οθόνη μπορεί να αποτελέσει μια καλή φορητή λύση με κάποια από τα αβαντάζ των m43.

Όσο για την "τρισδιάστατη" αίσθηση, δεν είναι μόνο το βάθος πεδίου, πχ ένας zuiko HG/SHG με αντάπτορα έχει πολύ γλυκό γράψιμο σε βαθμό που ξεγελιέσαι για την τιμή του f. Υπάρχουν και οι εξαιρετικοί σταθεροί leica. To ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλους φακούς, πχ carl zeiss 24-70 σε Α99 που έχω δει, έβλεπα φωτό τραβηγμένες σε f11 και νόμιζα πως ήταν σε 5.6.

Έχοντας κάποιος μια dslr σαν την D750, ένα καλό m43 σωματάκι για συμπλήρωμα είναι ταμάμ. Προσοχή, όχι για 2η backup, για συμπλήρωμα. Επιμένω σε αυτό που λέω. Μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να τα κάνεις με την D750. Σταθεροποίηση στο σώμα, ριπή, focus peaking, φορητότητα-βάρος, silent shutter, όλα αυτά κάποτε χρειάζονται, δεν είναι μόνο η απόλυτη ευκρίνεια σε ελεγχόμενες συνθήκες που μετρά. Συχνά πρέπει να μπορεί να βγει μια φωτογραφία αξιοπρεπώς κι ας μην είναι τοπ ποιότητας και καθαρότητας αν την κοιτάξεις σε μεγέθυνση.

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Σημερα ενημέρωσα το Lightroom στην τελευταία έκδοση και πλέον μπορω να ανοίξω τα αρχεία RAW της μηχανής. Έφαγα λιγο χρόνο να φτιάξω και ένα πρώτο δοκιμαστικό δικό της colour profile με το cοlourcheck passport, αν καποιος έχει ανάλογη κάρτα και δεν ξέρει την διαδικασία ή δεν έχει το συνοδευτικό πρόγραμμα μπορει να κατεβάσει το πρόγραμμα της Adobe colour profile editor και να το φτιάξει με τις οδηγίες που υπάρχουν εδω:

http://petapixel.com/2014/10/01/colorchecker-how-to-get-perfect-skin-colors-with-every-camera/

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ΣΚ τραβηξα αρκετές φωτό (όλες JPEG) στούς αγώνες bowling που ήμουν στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά δοκιμάζοντας την μηχανή, συνθήκες αρκετά δύσκολες απο φωτισμό, πολύς κόσμος, κινούμενοι αθλητές κλπ. , κυρίως χρησιμοποιησα τον σκοτεινό 35-100 σε υψηλά ISO (όχι ότι καλυτερο σε αυτες τις συνθήκες) αλλά ήθελα να δώ την μηχανή να ζορίζεται, δεν τις έχω δεί ακόμη και πιθανόν να αργήσω λίγο (λόγω δουλειάς),

Εντυπωσεις on the field : σου δίνει την εμπειρια συνολικά μιας πολυ γρήγορης μηχανής σε εστίαση, ριπή κλπ., πλεον αρχίζω να την συνηθίζω στα κουμπιά της και στην χρήση ακόμη και με το μάτι στο EVF, όπως το έχω ρυθμίσει πια δεν με ξενίζει στα χρώματα που σημαίνει ότι έχω κάνει κατι σωστά,
με 1 μπαταρία φουλ γεμάτη μετά απο 4 ώρες αδιάλειπτης λειτουργίας και αρκετών ριπών και 4Κ photo η μηχανή έπεσε 1 μπάρα και έδειξε αρκετα καλή συμπεριφορά στην κατανάλωση, μικρή υπερθέρμανση στην βαση αλλά κανένα μύνημα, το κάνει και η ΕΜ1 ..
Δευτερη παρατηρηση, ως γνωστόν το 4K photo κανει χρήση του Eshutter, οπότε λόγω του περίεργου εσωτερικοϋ φωτισμού έβλεπα στην οθόνη μετά αρκετά απο τα καρέ να έχουν όλων των ειδών τις αποχρώσεις κάνοντας πολλές απο αυτές άχρηστες.
Οπότε σε τέτοιες καταστάσεις προτιμότερο είναι η χρήση μιας κανονικής ριπής, εχω κάνει διάφορες αλλαγές στις ρυθμίσεις κατα την διάρκεια της φωτογραφησης προς το τέλος εκανα και χρηση CAF, δεν ξέρω αν εκ μνημης μπορώ να τις ξεχωρίσω και να σχολιάσω περισσότερα οταν τις δώ.

Last edited:

Κώστα μέχρι τι ISO έφτασες και μέχρι που νομίζεις ότι μπορεί να.τραβάει χωρίς αισθητές απώλειες;

Στάλθηκε από το LG-H815 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αρχικα είχα το ISO στα 1600 αλλα επειδή ο φακός ηταν σκοτεινός και ηθελα και μεγαλες ταχύτητες κλειστρου τράβηξα με S προτεραιότητα ταχύτητας σε τουλάχιστον 1/200 (κανονικα θελεις πολυ παραπανω αλλα δεν ειχα αλλο περιθώριο) οπότε την άφησα να πάει και 3200 ενώ έχω το NR ρυθμισμένο στο -3, λογικά θάχουν μπόλικο θορυβο, μερικές λογω συνεχη αλλαγών στην έκθεση π.χ. Απο την σκούρα μπλούζα αθλητή στον φωτισμένο διάδρομο θάχουν βγει υποφωτισμένες μιας και κλειδωνει η έκθεση στην ριπη (νομίζω) ή στο 4Κ photo, σε τετοιες συνθήκες μονο RAW θα τράβαγα κανονικά.
Δυστυχώς τελειώσαμε αργά και δεν έχω προλάβει να τα δώ, αυριο αν ευκαιρέσω θα ξεφορτώσω και θα κάνω μια πρώτη εκτίμηση.

Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

το πιο πιθανό είναι ο Ντίνος να μη στόχευσε καλά και όταν επαναλάβει τη λήψη τα αποτελέσματα να είναι σημαντικά καλύτερα. Όμως μπορεί η διαφορά να είναι εκεί και να είναι σημαντική. Μπορεί να μας εκπλήσσει, αλλά μπορεί να υφίσταται. Η εγκατάλειψη από πολλούς των dslr και το παιχνίδι με τις Mirroless τους ωθεί στο να θέσουν ως πάνω όριο αυτό της κατηγορίας τους. Η επαφή με τον άλλο κόσμο μπορεί να δείξει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και ότι το παλιό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό ....ακόμα.

Αλήθεια δεν σας έχει συμβεί και στο παρελθόν; εγώ θυμάμαι δυο περιστατικά έτσι πρόχειρα. Τέλη δεκαετία του 1990 και έχω μια CANON EOS 30 (πολύ ωραία μηχανή που χαιρόσουν να τη χρησιμοποιείς). Είχα πάρει κι έναν ΤΟΚΙΝΑ 28-80 2.8 ATX PRO κι αισθανόμουν θεός. Την πρώτη φορά που είδα slide 6x7 από ΜΑΜΙΥΑ RB67 μου έπεσε το σαγόνι. Κόντεψα να πετάξω τη δική μου μηχανή από το τραπέζι.

Παλιότερα είμαστε μέσα σε BMW M3 σε αυτοκινητόδρομο εξωτερικού. Ναι την πρώτη με τα φουσκωτά φτερά και τα 204 άλογα. Πλησιάζουμε γρήγορα ένα αμερικανικό όχημα που προπορευόταν. Ο οδηγός ανάβει - παίζει με τα φώτα. Ο αμερικανός "αντίπαλος" κάνει δεξιά (γερμανός γαρ) και πατά το γκάζι. Σε λιγότερο από 30 δευτ. είχε χαθεί από το οπτικό μας πεδίο με έναν απροσδιόριστο βαρύ θόρυβο. Εγώ κόκκαλο. Ο φίλος μου στο τιμόνι της BMW το φιλοσοφεί με το γνωστό you can't beat cubic inches especially when they come from a huge V8.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Για όσους έχουν παραλληλα μια GM1 ή GM5 μια μικρή έκπληξη, η μπαταρία τους παρότι πιο λεπτή απο αυτη της GX80 μπορεί να δωσει ενέργεια στην μηχανή, δυστυχως η μικρή μπαταρία λόγω πάχους δεν ασφαλίζει με το μικρο συρτη και πρεπει να κλεισεις το καπάκι για να την ασφαλίσεις (το οποιο δεν δείχνει και πολύ στιβαρό), με κλειστό το καπάκι κούνησα δεξια αριστερα την μηχανή και δεν έδειξε να κουνήθηκε η μπαταρία και να έχασε επαφη.
Το tip ήρθε απο το mu-43.com....:idea:

iso στα 3200, Ζ’/7.1 24.0 (48) mm 1/50

P1020343 by Ντίνος, on Flickr

επισης στα 3200 και Ζ’/6.7 50.4 mm 1/60

_DSC6194 by Ντίνος, on Flickr

Σταθερες και με χρονοδιακοπτη και στις δυο περιπτωσεις

Χρειαζομαι μια θηκη (ας ειναι σχετικα σκληρη για την GX80. Καμια ιδεα ? Κωστα ?

Last edited:

Ντίνο αν θελεις πες μας σε τι ρυθμιση NR εχεις το colour profile της GX80 και ποιο χρησιμοποιείς, αν το εχεις στο 0 επανέλαβε με τιμες απο -1 εως -5 και δες τις διαφορες σε θορυβο και οξύτητα πως μεταβάλλονται, επίσης αν είναι να προχωρήσεις σε τετοιες συγκρίσεις κρατα τον μικρο 12-32 απο 12-18mm απο εκει και πανω πεφτει σε απόδοση. Το φωτόμετρο της GX80 και σε αυτη την σκηνή και στου ποδηλάτου έιναι κατατι υποεκτεθιμένο (όχι πολύ 1/3-2/3), γενική συμβουλή στις m43 ποτέ δεν τις αφηνεις να υποεκθέσουν (εκτος και αν υπάρχει λόγος) , θα σου δωσουν υψηλότερο θόρυβο στα σκοτεινά.

Last edited:

color profile standard, NR @ 0

τον εβαλα στα 24-25 για να ειναι κοντα στο θεμα. Θα δοκιμασω και οπως λες

Κράτα το standard profile και βάλε το ΝR απο -2 έως -4 , πιθανον μετα να χρειαστει να κατεβάσεις το sharpness στο -1 , θα δεις λιγο έως πολύ θορυβο παραπανω και θέλει μετά ένα πέρασμα με φίλτρο θορύβου για υψηλά ISO αλλα μόνο έτσι μπορείς να πάρεις αυτο που δίνει ο αισθητηρας σε λεπτομέρεια, η αρχική ρύθμιση της Panasonic είναι υπερβολική σε ενταση στο φίλτρο θορύβου και κόβει μαζί με τον θορυβο και ότι μπορεί να δωσει ο φακός.

Κωστα θα τα πουμε απο κοντα, θα σε αγγαρεψω για σεμιναριο ρυθμισεων :-)

Γιαννη, δεν εχω που να σκαλισω τα raw της GX80

στο LR το καινουργιο μπορεις....

αν δεν το χεις, μπορεις ν ανεβασεις 2 δειγματα να τα δουμε εμεις...

Βαλε ιδιο ISO , διαφραγμα αναλογο (πχ ΝΙΚΟΝ 8 - Pany 4) και αναλογη ταχυτητα ωστε να εχεις ιδια εκθεση.
Σε σταθερο σημειο (ιδανικα τριποδι) και με χρονοκαθυστερηση.

Καλυτερα επισης με manual focus στο ιδιο σημειο .

2-3 δειγματα σε ISO 800-1600-3200 θα ηταν οτι πρεπει .

Κωστα θα τα πουμε απο κοντα, θα σε αγγαρεψω για σεμιναριο ρυθμισεων :-)

Γιαννη, δεν εχω που να σκαλισω τα raw της GX80

Όποτε θελεις και εγω την μαθαίνω ακόμη, μην νομίζεις ότι ειναι όλες ιδιες ακομη και οι Panasonic....

Π.χ. Στο ηλεκτρονικό κλειστρο η μηχανη δίνει 10 bits αρχειο (διαβάζει πιο γρηγορα ετσι τον αισθητηρα σε 1/28s) ενω η GX7 δίνει 12 bits δηλαδή αρχείο με μεγαλύτερο DR αλλα χρειαζεται 1/15s για να διαβασει τον αισθητήρα και έτσι η GX7 έχει και περισσότερο rolling shutter με την χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου, εδω λοιπον η Panasonic επέλεξε στην GX80 να τις δώσει καλύτερα χαρακτηριστικά στο βίντεο παρά για την φωτογραφίά και απο την άλλη δεν της έβαλε μικρόφωνο εξωτερικό, περίεργες επιλογές.

Συμπέρασμα το ηλεκτρονικό κλείστρο το χρησιμοποιούμε μόνο σε ανάγκη και ειδικά το αποφεύγουμε σε σκηνές με απαιτήσεις DR, τεχνητό φωτισμό και κινούμενα αντικείμενα.

Κώστα τι εννοεις " ποτέ δεν τις αφηνεις να υποεκθέσουν "' ?
πως γενεν αυτό?

λιγο πολυ αυτο που λεει ο Γιαννης, τσιμπας την εκθεση για να μην αφηνεις τον θορυβο να ανεβει και μετα στο post την μαζευεις οσο την εχεις ανεβασει, το κανεις όμως με τρόπο ωστε να μην καις τα λευκα ... βεβαια η τεχνικη εφαρμοζεται κυριως σε RAW που περνεις ολο το δυναμικο ευρος του αισθητηρα.

Και αν υπερεκθέσεις με exposure compensation, η panny κρατάει την ρύθμιση αφού την σβήσεις και την ξανανάψεις. Δεν έχω ψάξει αν έχει exposure shift όπως η oly...