Panasonic GX80/85 Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

Συμφωνώ με όλα όσα έγραψες εκτος για τον ήχο του μηχανικοϋ κλείστρου, τον βρίσκω διακριτικό και ήσυχο αλλά σίγουρα δεν θυμίζει μηχανικο κλείστρο. Για την τάξη πραγμάτων η GX80 έχει αντιστοιχο μοντέλο την ΕΜ10ΙΙ και η ΕΜ5ΙΙ την GX8 οπότε ειναι λογικό να υστερεί σε αρκετούς τομείς της ΕΜ5ΙΙ, μάλιστα με εξαιρεση το 4Κ δεν νομιζω να υπερτερεί πουθενά αλλου, νομίζω πως έκανες λαθος που την αποχωρίστηκες την ΕΜ5ΙΙ.

Re: Νέα Panasonic GX80/85

το ηξερα αυτο απο την αρχη Κωστα, αλλωστε η EM5 II exei σχεδον διπλασια τιμη.

Οπως ειπα, το εκανα περισσοτερο για το 4Κ βιντεο ,για να δοκιμασω κατι νεοτερο και για ν απασχολω το μυαλο μου....:a0210:
Και οπως ειπα παλι, δεν προκειται να παω σε GH5 kai EM1 II (εκτος "καλου" απροοπτου ) .

Λιγες ακομα παρατηρησεις...

Το EVF εχει ρυθμιση ευαισθησιας του αισθητηρα που εναλλασει την εικονα μεταξυ αυτου και του LCD.
Και ειναι η πρωτη φορα που δουλευει σωστα!
Στις sony οταν εφερνες τη μηχανη κοντα στο στηθος-κοιλια για να φωτογραφισεις απο χαμηλη γωνια , σχεδον παντα εχανες την εικονα απο το lcd monitor , γιατι ενεργοποιουνταν το EVF.
Αν και υπηρχε αναλογη ρυθμιση, ποτε δε δουλεψε σωστα, γι αυτο κατεφευγα σε πατεντες .

Εδω φαινεται να δουλευει καλα, απ οσο τη δουλεψα .

Ενα αλλο αρνητικο, που ισχυει απο παλια, ειναι οτι το δε μπορεις να κανεις digital zoom κατα τη διαρκεια ληψης βιντεο, πρεπει απο πριν να το ορισεις , πριν αρχισει η εγγραφη ! Ακομα και η Oly ειχε τετοια δυνατοτητα... φαουλ της Pany εδω .

Και το αλλο που ακομα ισχυει απο παλια στις Pany, δεν μπορεις να εχεις auto ISO σε manual mode στο βιντεο!
Η λυση , οπως παλια, ειναι να δουλευεις στο S mode (shutter priority 1/50 ή 1/100 αναλογα τα fps) ...

Δεν εχεις επισης τη δυνατοτητα για μεγεθυνση της εικονας οταν τραβας βιντεο σε manual focus για να δεις καλυτερα την εστιαση , μονο focus peaking.

Τα παραπανω ισχυουν για ολες τις pany μεχρι τωρα, ελπιζω να τ αλλαξει αυτα καποτε η Panasonic.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απο τις πρωτες δοκιμες με το IBIS φαινεται να εχει πλησιασει πολυ την EM5II , που εχει το καλυτερο IBIS , και ειχα μεινει ενθουσιασμενος.

Φαινεται να ειναι σχεδον στα ιδια επιπεδα, ισως 1/2 με 1 στοπ χειροτερη , οριακα παντως.
Εχω μονο 1 φακο με σταθεροποιηση , τον πανυ 42.5μμ 1.7 και (μετα απο αναβαθμιση του firmware) ενεργοποιηθηκε το DUAL IS και φαινεται να λειτουργει πολυ καλα.
Δεν φαινεται να δινει παντως κατι παραπανω απο την ΕΜ5ΙΙ στο συγκεκριμενο φακο τουλαχιστον , αλλα εδω φαινεται να ισοφαριζει την Oly.

Last edited:

πρωτες προχειρες δοκιμες...

Η Pany φαινεται να εχει κανει καλη δουλεια με τη jpg μηχανη, εχει λιγο διαφορετικα χρωματα απο αυτα που θυμαμαι, φαινεται να εχει περισσοτερο κοκκινο
(πλησιαζει μαλλον την canon σ αυτο ) .

Εχει επισης διορθωσει την εντονη επεξεργασια , κυριως σε οξυτητα κι ευκρινεια , μαλλον βοηθαει και η ελλειψη antialiasing filter.
Η διαφορα στα ματια μου ειναι αισθητη.
Το jpg ελαχιστα διαφερει πια απο ενα RAW και μονο στα higlights θα δεις διαφορα , 1 στοπ περιπου.

Αυτο ομως ευκολα διορθωνεται, αν βαλεις το highlights στο -5 και κανεις υποεκθεση κατα 1/2 στοπ περιπου.

Δειτε εδω ποσο καλα ερχεται η εικονα μ αυτο το τροπο...

νορμαλ εκθεση 0 EV

normal by John Spirou, on Flickr

highlights -5 , - 1EV

under_1_stop by John Spirou, on Flickr

απορώ πόσην ώρα παίρνει απο το raw να βγάλεις το Jpeg.
Δεν έχω ασχοληθεί καθολου με raw, είμαι SooC τύπος, αλλά με τις φώτος σου Γιάννη βλέπω καταπληκτικά πράματα!

Προσωπικά χρησιμοποιώ DXO Και έχω φτιάξει έτοιμες φόρμες σύμφωνα με τα προσωπικά μου γούστα και με μερικά clicks έχω έτοιμα jpeg από τα Raw που συνήθως είναι καλύτερα (για τα δικά μου δεδομένα) από τα έτοιμα jpeg των μηχανών...θα έλεγα να το δοκιμάσεις ή αυτό ή το Lightroom, θα εκπλαγείς με το τι μπορείς να κάνεις και θα απορείς μετά γιατί δεν χρησιμοποιούσες ένα ανάλογο πρόγραμμα....
Επιπλέον με τα raw αρχεία μπορείς να επιδιορθώσεις ή να φέρεις μια φώτο στα μέτρα σου σε βαθμό που δεν μπορείς με κανένα jpeg....

Μου κανει εντύπωση γιατί συνήθως οι ψηφιακές ρυθμίζονται να υποεκθέτουν λίγο. Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι πράγματι το jpeg είναι κοντά στο raw, σε έκθεση αλλά και σε saturation-contrast, κάτι χρήσημο φανταζομαι ΚΑΙ για λήψεις σε raw μια και θα έχεις ακριβέστερο preview στην οθόνη και δεν θα χρειάζεται να κάνεις την αναγωγή εμπειρικά, πχ ξέρω ότι το raw είναι μισό στοπ πάνω άρα καλά είμαι...

Για το ψηφιακό ζουμ στην manual εστίαση κατά τη λήψη μάλλον στην em-5 II θα το είχε γιατί στην Μ1 ναι μεν ζουμάρει αλλά γράφει αυτό που βλέπεις κιόλας δηλ κροπ, είναι για να αλλάζεις εστιακό μήκος ψηφιακά και όχι για υποβοήθηση εστίασης άλλο αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ξέροντας ότι απλά ότι εκεί θα κόψεις τα καρέ.

Last edited:

Συμφωνώ απόλυτα!!! Εκει για μένα είναι το απόλυτο τεστ CAF...εκεί η em10II που έχω είναι να την κλαίνε οι ρέγγες!!....στην κούνια ακόμα και η Sony A6000 που είχα και η Nikon D7100 που επίσης είχα ζορίζονταν άλλα γενικότερα τα ψιλοκατάφερναν, ότι άλλο έχω δοκιμάσει απλά δεν....εκτός από φίλου φωτογράφου που δοκίμασα την Nikon D4....και είπα αυτή είναι Μηχανή!!!χαχα
Για πες και εσύ Μάνο....λες αξίζει η G7?? ή να δώσω παραπάνω για την gx80? Την είχες από όσο θυμάμαι την G7.....

Sorry Νίκο, έτρεχα και δεν πρόλαβα να απαντήσω. ισχύει ότι μικρά παιδιά εν κινήσει είναι πονοκέφαλος ακόμα και για τα πιο προηγμένα συστήματα εστίασης, κι αν έχεις και low light μαζί έδεσε το γλυκό.
Δεν μπορώ να κάνω σύγκριση δυστυχώς μεταξύ G7 και GX80. Την πρώτη την είχα πολύ λίγο, γιατί είχα πάρει στο καπάκι την GX8 και τη δεύτερη δεν την πήρα ποτέ λόγω αποτυχημένης παράδοσης, όπου και τελικά εγκατέλειψα την ιδέα και είπα να περιμένω την GH5, μιας και είμαι υπερκαλυμμένος με τον εξοπλισμό που έχω...
Πάντως σε εμφάνιση, σχεδίαση και κράτημα μου αρέσε πολύ η G7. Ηταν πολύ ελαφριά, ωραία οθόνη, ωραίο EVF. Αν έχεις φακούς με OIS θα έλεγα να την προτιμήσεις έναντι της GX80 λόγω τιμής, καλύτερου EVF και σχεδίασης.

αν καποιος δε θελει ν ασχοληθει με RAW, Μπορει να δοκιμασει ολα τα χρωματικα προφιλ (εχει πολλα) και καποιες ρυθμισεις για shadows - highlights καθως και τις παραμετρους για contrast-colour,sharpness-noise reduction Κλπ

Αφου κανει τις δοκιμες και δει το αποτελεσμα στον υπολογιστη του, μετα αποφασιζεις και "κλειδωνεις" εκει .
Αν φυσικα δουλευεις raw εχεις πολλες δυνατοτητες... αλλα εχω την εντυπωση οτι το κερδος πια , ειναι πιο μικρο απο το παρελθον.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι όπως το λες Γιάννη όσο περνάει ο καιρός όλο και καλύτερα γίνονται τα jpeg των μηχανών και όλο και μικρότερη η ανάγκη να χρησιμοποιείς raw....ακόμα παίρνουν βελτιώσεις άλλα πιστεύω σε 1-2 γενιές θα είμαστε πλέον πολύ κοντά!!

το έχω πεί εδώ και καιρό ότι η νέα γενιά των μηχανών της Πανυ δίνει πολυ αξιόλογο jpeg και εγω σχεδόν παντα κόβω λιγο έκθεση -1/3 έως -1/2 EV, αυτο όμως έχει να κάνει και με καλη ρύθμιση της φωτεινότητας του EVF και της LCD (σε εμενα ειχε διαφορά) γιατι αυτο που βλέπεις ειναι πάντα το Jpeg preview και οχι το RAW ...

Μα το αρχείο RAW, Κώστα, δεν είναι εικόνα, απλά περιέχει ένα "thumbnail" τύπου jpeg, συνήθως μικρότερης ανάλυσης, μέσω του οποίου απλώς αναγνωρίζεται το φωτογραφικό θέμα του αρχείου. Δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε.

Όταν τραβάς Raw +jpeg η μηχανή κανει την επεξεργασία που είναι ρυθμισμένη να κανει και φτιάχνει χωριστό jpeg.
Άλλο είναι το preview jpeg που εμφανίζεται στην οθόνη της μηχανής όταν κάνεις επισκόπηση.

Διαφωνώ και εξηγούμε, αν τραβας RAW σκέτο η μηχανή απεικονίζει ένα χαμηλής ποιοτητας και ανάλυσης "thumbnail" τύπου jpeg, αν τραβάς Raw +jpeg, το jpeg "thumbnail¨ είναι πολυ μεγαλύτερης ανάλυσης - ποιότητας και πολύ κοντά σε αυτό που θα πάρουμε τελικά απο την μηχανή και το ιστόγραμμα αντιστοιχεί σε αυτό και όχι στο τελικό RAW (θαχει μικροδιαφορές), αυτα ισχύουν στην Olympus.

Το ζητούμενο απο ενα EVF ή μια LCD υβριδικής μηχανής (και παντα σε σχέση με ενα παραδοσιακό OVF μιας DSLR) είναι να ειναι ρυθμισμενο όσο το δυνατον πιο σωστά για να σου δειχνει την πραγματικότητα και εσυ να ρυθμιζεις ανάλογα την έκθεση ή το WB αν τραβάς Jpeg, στις Pαnasonic αν έχεις ρυθμισμένο το always preview μπορεις να το βλέπεις συνεχώς και στις Olympus κατι ανάλογο γίνεται σε M mode.

Last edited:

Διαφωνούμε ή συμφωνούμε το αρχείο RAW είναι στην ουσία "ανεμφάνιστη" φωτογραφία, την οποία μπορόυμε να εμφανίσουμε με όποιο τρόπο θέλουμε και σε οποιαδήποτε τελική μορφή (jpeg,tiff κλπ)παίζοντας με πλήθος παραμέτρων, πλην των ISO,F number, χρόνου έκθεσης, εστιακής απόστασης και σημείου εστίασης φυσικά! Τί νόημα έχει λοιπόν η σύγκριση RAW-jpeg;
Φυσικά το να ρυθμίζει κανείς οθόνες LCD & EVF, γιά να ελαχιστοποιήσει τις ρυθμίσεις κατά την "εμφάνιση" του RAW αρχείου έχει μεγάλη σημασία!
Αν δεν κάνω λάθος το always preview στις Πάνυ δουλεύει μόνο σε Μ mode.

Last edited:

Μα το όλο θεμα που συζητάμε και η δικη μου παρατήρηση ξεκινησε απο την παραδοχή ότι η GX80 βγαζει πολυ καλό JPEG και μάλιστα πολυ κοντα στο RAW, παρατηρηση του ΓΙΑΝΝΗ που εγω συμφώνησα και όλα όσα έγραψα για ρυθμϊσεις του EVF κλπ. αφορουν κυρίως το πετυχημένο JPEG και όχι το RAW που έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ναι σε M mode δουλευει το always preview ...
στα υπολοιπα mode δεν χρειαζεται η ρυθμιση αυτη γινεται απο μόνη της στις Πανυ, σε αντίθεση με τις OLYMPUS που πέραν απο κάποιων ορίων συνήθως -+3EV δινουν προτεραιότητα στην φωτεινότητα της οθόνης για την εστίαση και όχι για τη σωστή έκθεση και μόνο σε Μ mode βλέπεις τι πραγματικά συμβαίνει στην έκθεση.