Panasonic plasma:Αύξηση Drive Level-Αύξηση φωτεινότητας-Ώρες λειτουργίας

Τα ίδια και τα ίδια νομίζω ανακυκλώνουμε ξανά και ξανά.
Αυτό που μετράει το όργανο είναι οι διαρροές από τις γειτονικές ζώνες, οι οποίες ξαναλέω βγάζουν 350 nits, με την αντίθεση μόλις στο 80.

Καλές οι εντυπώσεις για το μαύρο των UV2A με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, αλλά σίγουρα θυμάσαι είχα κάνει και άλλες μετρήσεις:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1453714#post1453714

Τα θυμάμαι πολύ καλά όλα αυτά, Γιώργο, όπως θυμάμαι και το ότι μου είχες πει ότι στη ρύθμιση των 136 cd/m2, αν κλείσεις το local dimming, το μαύρο πάει στα 0,1+ cd/m2 και φυσικά σε αυτό αναφέρομαι κι όχι στη ρύθμιση των 363 cd/m2...

Τα 0,0155 nits με το 8000:1 δεν βολεύει, ε; :flipout:

Φυσικά και δεν βολεύει, γιατί δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εγγενούς αντίθεσης του πάνελ... Επειδή η δική σου τηλεόραση δίνει αυτές τις τιμές, σημαίνει ότι το επίπεδο μαύρου όλων των UV2A είναι αυτό, ακόμα κι αν δεν διαθέτουν local dimming;

Τα θυμάμαι πολύ καλά όλα αυτά, Γιώργο, όπως θυμάμαι και το ότι μου είχες πει ότι στη ρύθμιση των 136 cd/m2, αν κλείσεις το local dimming, το μαύρο πάει στα 0,1+ cd/m2 και φυσικά σε αυτό αναφέρομαι κι όχι στη ρύθμιση των 363 cd/m2...

Αυτό δεν έχει να κάνει με την αντίθεση του πάνελ. Η φίλιπς δεν έχει έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού όπως άλλες μάρκες.
Οπότε, δεν μπορείς να κάνεις μέτρηση αυτού του είδους σε φίλιπς.

Διάβασα χθες το νήμα και το επαναφέρω κυρίως για να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα και για τα ευρωπαϊκά κομμάτια. Μη βαράτε εχω χάσει επεισόδια ;)

Επίσης υπενθυμίζω ένα διάγραμμα που έδινε η ίδια η Panasonic και αφορούσε την μεταβολή της φωτεινότητας με την πάροδο του χρόνου ...

chart2.gif

... και στο οποίο φαίνεται μεν ξεκάθαρα μια αύξηση της μέγιστης φωτεινότητας τις πρώτες εκατοντάδες ώρες λειτουργίας, ΑΛΛΑ μιλάμε για μια αύξηση γύρω στο 5% συνολικά (με βάση το διάγραμμα πάντα).

Όταν είχα μετρήσει την στάθμη του μαύρου στην δική μου πιεξούλα είχε ήδη γύρω στις 1500 ώρες λειτουργίας και αν θυμάμαι σωστά η τιμή που είχα μετρήσει ήταν σχετικά κοντά στις μετρήσεις άλλων αξιόπιστων site. Με την πρώτη ευκαιρία θα την μετρήσω πάλι, ώστε να δω που βρίσκεται τώρα που έχει γράψει αρκετές χιλιάδες ώρες ακόμα.

Στο poll δεν ψηφίζω ακόμα γιατί το άτιμο το μάτι με την πάροδο του χρόνου έχει την τάση να προσαρμόζεται στο τι βλέπει, οπότε λέω να εμπιστευτώ το φωτόμετρο.

Υ.Γ Το διάγραμμα είναι 3ετίας και αφορά τηλεοράσεις του 2008-2009. Δεν γνωρίζω αν ισχύει και για τις μετέπειτα σειρές της εταιρίας.

Last edited:
Γιώργο, θα σου πω για την δική μου τηλεόραση (μια 50άρα U20 - μοντέλο 2010):

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1056022429#post1056022429

Μετά τις 1600 ώρες η στάθμη του μαύρου διπλασιάστηκε. Πλέον δεν υπάρχει μαύρο αν βλέπεις σε σκοτεινό χώρο.

Και πέρα από αυτό, τα μοντέλα του 2010 είχαν και τα λεγόμενα floating blacks, http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1352268#post1352268

Γιώργο, θα σου πω για την δική μου τηλεόραση (μια 50άρα U20 - μοντέλο 2010):

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1056022429#post1056022429

Μετά τις 1600 ώρες η στάθμη του μαύρου διπλασιάστηκε. Πλέον δεν υπάρχει μαύρο αν βλέπεις σε σκοτεινό χώρο.

Και πέρα από αυτό, τα μοντέλα του 2010 είχαν και τα λεγόμενα floating blacks, http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1352268#post1352268

Ευχαριστώ Γιώργη.

Όταν θα βρω ευκαιρία θα επανέλθω με μετρήσεις της δικής μου, αλλά δεδομένου ότι την είχα μετρήσει όταν είχε ήδη 1500 ώρες δεν πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι αυτού του μεγέθους.

Υ.Γ Καλά εσύ πως βρέθηκες με πλάσμα .. στην χάρισε κανείς ? :BDGBGDB55:

Ευχαριστώ Γιώργη.

Όταν θα βρω ευκαιρία θα επανέλθω με μετρήσεις της δικής μου, αλλά δεδομένου ότι την είχα μετρήσει όταν είχε ήδη 1500 ώρες δεν πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι αυτού του μεγέθους.

Υ.Γ Καλά εσύ πως βρέθηκες με πλάσμα .. στην χάρισε κανείς ? :BDGBGDB55:

Άσε, μόνος μου την αγόρασα... :flipout:
Βασίστηκα στις καλές γνώμες της U10, και την πάτησα με το IFC του αυτοκόλλητου.
Από τότε που την αγόρασα, μελετήσαμε το 50Hz bug (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=63128 ), και έχουμε φτάσει στα δικαστήρια για την U20 http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=71131

Άσε, μόνος μου την αγόρασα... :flipout:
Βασίστηκα στις καλές γνώμες της U10, και την πάτησα με το IFC του αυτοκόλλητου.
Από τότε που την αγόρασα, μελετήσαμε το 50Hz bug (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=63128 ), και έχουμε φτάσει στα δικαστήρια για την U20 http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=71131

Τι να πω, ειδικά αυτο με την U20 ειναι μεγιστη κοροϊδία.

Κάποτε είχαμε κάνει ανέκδοτο την έλλειψη αυτοκόλητου 100Hz στην PX70 και τώρα βάζουν αυτοκόλητα για λειτουργίες που δεν υπάρχουν.

Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι με την προσπάθεια σας.

Γεια σου Γιωργο που χαθηκες τοσο καιρο.

Αν μαθεις οτι εκτος απο τον Γιωργη αγορασα και εγω πλασμα και μαλιστα 2 τι θα πεις?:p

Γεια σου Γιωργο που χαθηκες τοσο καιρο.

Αν μαθεις οτι εκτος απο τον Γιωργη αγορασα και εγω πλασμα και μαλιστα 2 τι θα πεις?:p

Και μάλιστα η μία 1024Χ768.... :FSGSFGS4:

Tώρα του έδωσες το τελειωτικό χτύπημα..... :D

Όλα γίνονται μαναμ.......

http://www.youtube.com/watch?v=8fYXf9Z--JM&feature=related

Διάβασα χθες το νήμα και το επαναφέρω κυρίως για να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα και για τα ευρωπαϊκά κομμάτια. Μη βαράτε εχω χάσει επεισόδια ;)

Κρίνοντας από μετρήσεις κατόχων στο γερμανικο forum, όπως και από κάποιες σποραδικές μετρήσεις από δικά μας μέλη, φαίνεται πως τουλάχιστον από τη σειρά του 2006 (π.χ. PV60) μέχρι και την περσινή, όλες οι Panasonic Plasma, καταλήγουν να αποκτούν κάπου ανάμεσα στις 1500-4000 ώρες, μάυρο περίπου διπλάσιο από το αρχικό. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι ξαναπέφτει αργά-αργά, παραμένοντας και πάλι όμως σε τιμές πάνω από 50% προσαυξημένες, σε σχέση με τις αρχικές.

Στη δική μου U10, Γιώργο, τη μέγιστη τιμή την απέκτησα στις 2000 ώρες περίπου, έκτοτε παραμένει η τηλεόραση σταθερά εκεί, για τις τελευταίες 1300 ώρες...

Επίσης υπενθυμίζω ένα διάγραμμα που έδινε η ίδια η Panasonic και αφορούσε την μεταβολή της φωτεινότητας με την πάροδο του χρόνου ...

chart2.gif

... και στο οποίο φαίνεται μεν ξεκάθαρα μια αύξηση της μέγιστης φωτεινότητας τις πρώτες εκατοντάδες ώρες λειτουργίας, ΑΛΛΑ μιλάμε για μια αύξηση γύρω στο 5% συνολικά (με βάση το διάγραμμα πάντα).

Όταν είχα μετρήσει την στάθμη του μαύρου στην δική μου πιεξούλα είχε ήδη γύρω στις 1500 ώρες λειτουργίας και αν θυμάμαι σωστά η τιμή που είχα μετρήσει ήταν σχετικά κοντά στις μετρήσεις άλλων αξιόπιστων site. Με την πρώτη ευκαιρία θα την μετρήσω πάλι, ώστε να δω που βρίσκεται τώρα που έχει γράψει αρκετές χιλιάδες ώρες ακόμα.

Στο poll δεν ψηφίζω ακόμα γιατί το άτιμο το μάτι με την πάροδο του χρόνου έχει την τάση να προσαρμόζεται στο τι βλέπει, οπότε λέω να εμπιστευτώ το φωτόμετρο.

Υ.Γ Το διάγραμμα είναι 3ετίας και αφορά τηλεοράσεις του 2008-2009. Δεν γνωρίζω αν ισχύει και για τις μετέπειτα σειρές της εταιρίας.

Ακριβώς το ίδιο διάγραμμα, με άλλες τιμές στις ώρες λειτουργίας το είχα πετύχει πριν μερικούς μήνες, σε ένα άρθρο του Weber από το 2002... :flipout:

Άραγε πώς τα μέτρησαν τα 400 nits; Με ένα λευκό εικονοστοιχείο σε μαύρο φόντο; :rofl:

Η χειροτέρευση του μαύρου, είναι πάντως ανεξάρτητη από κάποια υποτιθέμενη αύξηση της φωτεινότητας. Για να επιτευχθεί η πρώτη, πρέπει να αυξηθεί η τάση των παλμών erase (ή ο αριθμός τους), για να επιτευχθεί η δεύτερη, πρέπει να αυξηθεί η τάση των παλμών sustain (ή ο αριθμός τους).

Άραγε πώς τα μέτρησαν τα 400 nits; Με ένα λευκό εικονοστοιχείο σε μαύρο φόντο; :rofl:

Ελα μου ντε. Η δική μου τερμάτιζε στα 270 σε 10% παράθυρο ... σε 1 πιξελ ίσως να 400ριζε :)

Η χειροτέρευση του μαύρου, είναι πάντως ανεξάρτητη από κάποια υποτιθέμενη αύξηση της φωτεινότητας. Για να επιτευχθεί η πρώτη, πρέπει να αυξηθεί η τάση των παλμών erase (ή ο αριθμός τους), για να επιτευχθεί η δεύτερη, πρέπει να αυξηθεί η τάση των παλμών sustain (ή ο αριθμός τους).

Ανεξάρτητα από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχει και το πρακτικό που είναι και το πιο σημαντικό. Δηλαδή η αμφιβολία για το που θα καταλήξει το μαύρο που "αγόρασες". Γιατί κακά τα ψέμματα αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να στραφεί κάποιος σε αγορά κάποιας πανασόνικ πλάσμα.

Αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο φετινό κομμάτι πάντως μπορούμε να δοκιμάσουμε να το μετρήσουμε μετά απο 1500+ ώρες ώστε να δούμε αν υπάρχει αύξηση της στάθμης και που τελικά κατασταλάζει το μαύρο.

Αντιγράφω τις δικές μου παρατηρήσεις που πόσταρα στο νήμα των PX80:

Επίσης πριν λίγο προσπάθησα να μετρήσω το μαύρο και τα αποτελέσματα ήταν λίγο περίεργα. Το Spyder 3 επέμενε ότι έχω Kuro και η απλή μέτρηση μου έδινε μαύρο στα 0.016 nits :flipout::flipout::flipout:

Τελικά επέλεξα μια επιλογή που υπάρχει στο HCFR για μέτρηση σε χαμηλές στάθμες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ανά μέτρηση και στο οποίο βγάζει το μ.ο από αρκετές μετρήσεις (πρέπει να ήταν τουλάχιστον καμιά 10ρια) και έκανα την ίδια διαδικασία 3 φορές παίρνοντας τιμές που κυμαινόντουσαν στα 0.090-0.095 nits.

Σε σχέση με το 0.08 που είχα μετρήσει στις 1500 ώρες είναι αυξημένο, αλλά μέσα σε περίοδο 2+ ετών είναι λογικό να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό και να συνηθίζει το μάτι.

Τελικά επέλεξα μια επιλογή που υπάρχει στο HCFR για μέτρηση σε χαμηλές στάθμες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ανά μέτρηση και στο οποίο βγάζει το μ.ο από αρκετές μετρήσεις (πρέπει να ήταν τουλάχιστον καμιά 10ρια) και έκανα την ίδια διαδικασία 3 φορές παίρνοντας τιμές που κυμαινόντουσαν στα 0.090-0.095 nits.

Aν η μέτρησή σου είναι σωστή, Γιώργο και δεδομένου ότι οι ΡΧ80/8 ξεκινούσαν στα 0,05cd/m2, φαίνεται να επιβεβαιώνεται το παρακάτω:

Κρίνοντας από μετρήσεις κατόχων στο γερμανικο forum, όπως και από κάποιες σποραδικές μετρήσεις από δικά μας μέλη, φαίνεται πως τουλάχιστον από τη σειρά του 2006 (π.χ. PV60) μέχρι και την περσινή, όλες οι Panasonic Plasma, καταλήγουν να αποκτούν κάπου ανάμεσα στις 1500-4000 ώρες, μάυρο περίπου διπλάσιο από το αρχικό. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι ξαναπέφτει αργά-αργά, παραμένοντας και πάλι όμως σε τιμές πάνω από 50% προσαυξημένες, σε σχέση με τις αρχικές.

Με το κοντέρ της τηλεόρασης(42PΧ80) να έχει φτάσει τις 8000ώρες λειτουργίας θεώρησα σκόπιμο να ελέγξω τις επιδόσεις της τηλεόρασης,τουλάχιστον ως προς τον τομέα της στάθμης του μαύρου.

Όπως είχα αναφέρει εδώ http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1133621&postcount=16 περίπου μέχρι τις 5000 ώρες δεν είχα παρατηρήσει αισθητή διαφορά .
Τον τελευταίο καιρό όμως κάτι δεν με ικανοποιούσε οπότε επιστρατεύτηκε ο Μανώλης Καστρουνής για έλεγχο.

Δυστυχώς αυτό που είχα στο μυαλό μου αποδείχτηκε και στην πράξη, σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις που έκανε ο Μανώλης το πάνελ δεν μπόρεσε να κατέβει σε στάθμη μαύρου μικρότερη από 0,09nits.
Το φαινόμενο ότι η στάθμη του μαύρου έχει αυξηθεί γινόταν ιδιαίτερα αντιληπτό περισσότερο στις μαύρες μπάρες και όχι τόσο πολύ στη εικόνα καθεαυτή,αυτό ίσως να ευθύνεται στην υψηλή τιμή φωτεινότητας που αποδίδει το συγκεκριμένο πάνελ που μετρήθηκε στα 183nits με mode κανονική και ίσως αυτό να ξεγελάει το μάτι..

Είμαι κάτοχος της τηλεόρασης λίγο πάνω από τα τρία χρόνια οπότε έχω μια πολύ καλή εικόνα για το πως περίπου λειτουργεί το πάνελ, αλλά αυτό με την στάθμη του μαύρου έχω την εντύπωση ότι το έκανε λίγο "βίαια".

Ελπίζω σε κάποιο διάστημα όταν θα γράψει και άλλες ώρες η τηλεόραση να την ξαναδούμε που μπορεί να έχει φτάσει.

Το κακό είναι ότι δεν έχω μετρήσεις από το πάνελ όταν ήταν φρέσκο για να βγάλουμε ένα ποιο σαφές αποτέλεσμα ως προς το ποσοστό τις αύξησης τις τιμής του μαύρου.

Δηλαδή εγώ που είμαι ακόμα στα 0.05, να λέω και πάλι καλά; :flipout:
Άραγε υπάρχει άνω όριο;
(πάντως και εμένα "βίαια" το έκανε, απλά μια μέρα είδα ότι η εικόνα είχε αλλάξει και το μαύρο ήταν πλέον πιο φωτεινό...)

Αυξήθηκε και η φωτεινότητα της;Ή μονάχα επηρεάστηκε το μαύρο;Εάν ισχύει το πρώτο,δεν μπορεί να μειωθεί με κάποιον τρόπο;(Δεν ξέρω τι ρυθμιστικά έχει η U20).

καλα ρε....τα ποτενσιόμετρα τι τα έχετε!!! γυρίστε τα λίγο αριστερά ντεεε!