Πανεπιστημιακό άσυλο?

Lepton said:
Τι σχέση έχουν τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά έξω από το Πολυτεχνείο με το άσυλο;

Πάντως, όσο ήμουν εγώ στο Πολυτεχνείο, ούτε υπολογιστές κλάπηκαν, ούτε τζάμια έσπασαν. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Και μη μπερδεύουμε τις καταλήψεις (ειδικά τις σχολικές) με το άσυλο, έτερον εκάτερον.

Όσο για το παράδειγμα του Παναγιώτη, να ρωτήσω εγώ το εξής: Μπορεί ένας καθηγητής ή ένας αστυνομικός να ανοίξει την πόρτα μιας τουαλέτας ενώ κάποιος μέσα θεωρητικά κάνει την ανάγκη του;

καλα δεν ξερεις !!!!!!!!!!!!!

τι τραβανε τα μαγαζια και τα αυτοκηνιτα που ειναι διπλα απο το πολυτεχνειο τις ημερες που οι καθε λογης βλαμενοι που δεν ειναι φοιτητες καν !!!!!
χρησιμοποιοντας το ασυλο ενεργουν ελευθερα βγαινοντας να καταστρεψουν και επιστρεφοντας στο ασυλο του πολυτεχνειου για να προστατευτουν

εγω για το πολυτεχνειο μιλαω οχι για το πανεπιστημιο της Πολης μου .......

καλο το ασυλο αλλα και οι περιουσιες των συνανθρωπων μας ειναι ιερες και φτιαγμενες με πολυ κοπο και πολλα χρεη . για να τις καταστρεφουν τα καφροειδη επειδη γλιτωνουν απο το ασυλο ....

αφου οι ιδιοι οι φοιτητες ειναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να περιφρουρησουν το Πολυτεχνειο οι ιδιοι απο τους καθε λογης ασχετους με τον χωρο αυτο :slapface: :slapface: τοτε μην περιμενουν και εμας να συμφωνουμε σε αυτα που βλεπουμε ...

μια ιδεα ......

να καταργηται τουλαχιστον το ασυλο στις μερες της επετειου του πολυτεχνειου ... να δουμε που θα κρυφτουν .... :flipout: :flipout:

Όσο για το παράδειγμα του Παναγιώτη, να ρωτήσω εγώ το εξής: Μπορεί ένας καθηγητής ή ένας αστυνομικός να ανοίξει την πόρτα μιας τουαλέτας ενώ κάποιος μέσα θεωρητικά κάνει την ανάγκη του;
ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ Η ΕΞ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ; ΤΙ ΡΩΤΑΣ ΡΕ LEPTON ΤΩΡΑ ;

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το να μπορείς να κάνεις την ανάγκη σου χωρίς να μπαίνει απροειδοποίητα ο καθένας να σε ελέγξει είναι μία στοιχειώδης ελευθερία. Ομοίως και η δυνατότητα να εκφραστείς μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικής σημασίας λόγοι για να μπουκάρεις σε μια τουαλέτα (π.χ. ακούς κραυγές για βοήθεια ή μυρίζεις ναρκωτικές ουσίες), αλλιώς εγώ θα σε πάρω με τις πέτρες. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το πανεπιστημιακό άσυλο. Ε, η τρέχουσα νομοθεσία ακριβώς αυτό προβλέπει. Αν δεν εφαρμόζεται, το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς που πρέπει να την εφαρμόσουν, όχι στη νομοθεσία αυτή καθαυτή.

Τι σχέση έχουν τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά έξω από το Πολυτεχνείο με το άσυλο;
καλα δεν ξερεις !!!!!!!!!!!!!

τι τραβανε τα μαγαζια και τα αυτοκηνιτα που ειναι διπλα απο το πολυτεχνειο τις ημερες που οι καθε λογης βλαμενοι που δεν ειναι φοιτητες καν !!!!!
χρησιμοποιοντας το ασυλο ενεργουν ελευθερα βγαινοντας να καταστρεψουν και επιστρεφοντας στο ασυλο του πολυτεχνειου για να προστατευτουν

Βαγγέλη, δε νομίζω ότι αυτό που λες έχει συμβεί ποτέ. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι η αστυνομία στριμώχνει τους ταραξίες και τους οδηγεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Αλλά αν το δικό σου σενάριο συμβεί (ή έχει συμβεί), εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα ζητήσει να αλλάξει ο κανονισμός σχετικά με την περιφρούρηση του ασύλου. Όχι όμως και να καταργηθεί το άσυλο! Όπως λέει ο Παναγιώτης, διορθώνεις αυτό που δε λειτουργεί σωστά, δεν πετάς όλο το μηχάνημα.

τώρα για το τελευταίο επιχείρημα... δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει η αναλογία πλέον, καθώς το συνηθέστερο είναι όταν χαλάσει κάτι να το πετάμε και να πέρνουμε καινούργιο.

Lepton said:
ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ Η ΕΞ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ; ΤΙ ΡΩΤΑΣ ΡΕ LEPTON ΤΩΡΑ ;

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το να μπορείς να κάνεις την ανάγκη σου χωρίς να μπαίνει απροειδοποίητα ο καθένας να σε ελέγξει είναι μία στοιχειώδης ελευθερία. Ομοίως και η δυνατότητα να εκφραστείς μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικής σημασίας λόγοι για να μπουκάρεις σε μια τουαλέτα (π.χ. ακούς κραυγές για βοήθεια ή μυρίζεις ναρκωτικές ουσίες), αλλιώς εγώ θα σε πάρω με τις πέτρες. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το πανεπιστημιακό άσυλο. Ε, η τρέχουσα νομοθεσία ακριβώς αυτό προβλέπει. Αν δεν εφαρμόζεται, το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς που πρέπει να την εφαρμόσουν, όχι στη νομοθεσία αυτή καθαυτή.

Παρακαλώ να μην συγχέουμε τα ατομικά ,κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο ισχύον Σύνταγμα και στους νόμους με την αυτονόητη μεν , ακατοχύρωτη δε , ως ήσσονος σημασίας , ανάγκη να χέ...με κατά μόνας . -bye-

χμ... για να λένε ότι εκεί και ο Βασιλιάς πηγαίνει μόνος, ίσως σε προηγούμενα συντάγματα να υπήρχε η σχετική κατοχύρωση.

:flipout: :flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακό άσυλο?

Lepton said:
Βαγγέλη, δε νομίζω ότι αυτό που λες έχει συμβεί ποτέ. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι η αστυνομία στριμώχνει τους ταραξίες και τους οδηγεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Αλλά αν το δικό σου σενάριο συμβεί (ή έχει συμβεί), εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα ζητήσει να αλλάξει ο κανονισμός σχετικά με την περιφρούρηση του ασύλου. Όχι όμως και να καταργηθεί το άσυλο! Όπως λέει ο Παναγιώτης, διορθώνεις αυτό που δε λειτουργεί σωστά, δεν πετάς όλο το μηχάνημα.

Συγγνωμη μιλας σοβαρα τωρα; Μας περνας για χαζους μηπως;

Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, μετά από τόσα χρόνια εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου νομίζω πως γίνονται στόχος μόνο τα μαγαζιά τα οποία οι ιδιοκτήτες θέλουν να καταστραφούν για να εισπράξουν αποζημειώσεις. Τα σύγχρονα ρολλά ασφαλείας δεν έχω ακούσει ποτέ να έχουν παραβιαστεί (άντε να έχουν γεμίσει με γκραφίτι). Τα μαγαζιά με τζαμαρίες είναι η εύκολη λεία για τους μπαχαλιάριδες. Και όσο για τα αυτοκίνητα αν είσαι τόσο χαζός ώστε να παρκάρεις στη Στουρνάρη ή την Πατησίων (που απαγορεύεται κίολας η στάθμευση από τον ΚΟΚ) τότε καλά να πάθεις. Όπως και επίσης οι κάδοι να είναι άδειοι. Τόσο δύσκολο είναι να γίνουν αυτα? Και θα δείτε πως με τρεις απλούστατες κινήσεις ακόμα και αν κάποιοι μπούνε στο Πολυτεχνείο οι ζημιές θα μειωθούν κατακόρυφα...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακό άσυλο?

konnos said:
Συγγνωμη μιλας σοβαρα τωρα; Μας περνας για χαζους μηπως;

.... και εγω αυτο αναρωτιεμαι αλλα ντρεπομουνα να τον ρωτησω ευθεως ........

:chinscratch:

Δεν απάντησα αμέσως γιατί θέλησα να ψάξω λιγάκι, μπας και βρω κάποιες πιο σαφείς πηγές. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρω καμία αναφορά στο ποιες και πόσες ακριβώς ήταν οι ζημιές. Βρήκα κάποια άρθρα που να γράφουν για το ότι η αστυνομία σπρώχνει τους ταραξίες στο Πολυτεχνείο για να μην τους κυνηγάει σε όλα τα Εξάρχεια. Βρήκα αναφορές στο ότι οι ταραξίες είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών και δεν τους απαγγέλθηκε καμία κατηγορία. Σε κάποια σελίδα γράφει ότι οι αναρχικοί μπήκαν στο Πολυτεχνείο κόβοντας τις αλυσίδες. Βρήκα μία αναφορά σε μία ωρολογιακή βόμβα που τοποθετήθηκε στο κτίριο των Μηχανολόγων με ελάχιστες υλικές ζημιές και δεν είχε καμία σχέση με το άσυλο.

Οι αναφορές εδώ: 1, 2, 3, 4, 5.

Αν βρείτε πηγές που να ανφέρουν περισσότερα, να τις συζητήσουμε.

Μα φιλε μου δε θα επρεπε να συζηταμε για το ποσο εκτενεις ειναι οι ζημιες αλλα για το οτι γινονται ζημιες...

Αυτο που λες για το οτι τους οδηγουν μεσα στα ορια του Πανεπιστημιου δεν στεκει στο σκεπτικο μου διοτι αν ηταν εξω τοτε... που σε πονει και που σε σφαζει. Για το αν ειναι γονοι ισχυρων προσωπων μερικοι απο αυτους μπορει και να ειναι. Ισως να γινονται δυσκολα τα πραγματα οταν ο διοικητης δεχεται παρατηρηση διοτι "συνελαβες το γιοκα/κορουλα μου πολλες φορες αυτον τον μηνα" οποτε λεει "παιδια οι συλληψεις με μετρο ετσι;".
Αλλα αυτα δεν αλλαζουν κατι. Οι καταστροφες γινονται ουτως ή αλλως. Τι ακριβως συζηταμε δηλαδη; διοτι εχω μπερδευτει λιγακι.

Συζητάμε για το αν πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο επειδή μία φορά το χρόνο κάποιοι γουστάρουν να προκαλούν επεισόδια.

Το αν οι ζημιές είναι μεγάλες ή μικρές έχει σημασία, διότι δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την προτεραιότητα επίλυσής του. Όταν στα γήπεδα συνεχίζουμε να έχουμε πολύ συχνότερα μεγαλύτερες ζημιές, τραυματίες και ενίοτε νεκρούς, θα συζητάμε για το αν μερικές υλικές ζημιές πρέπει να τεθούν υπεράνω ενός θεσμού που αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας και πολιτισμού;

Lepton said:
Συζητάμε για το αν πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο επειδή μία φορά το χρόνο κάποιοι γουστάρουν να προκαλούν επεισόδια.

Το αν οι ζημιές είναι μεγάλες ή μικρές έχει σημασία, διότι δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την προτεραιότητα επίλυσής του. Όταν στα γήπεδα συνεχίζουμε να έχουμε πολύ συχνότερα μεγαλύτερες ζημιές, τραυματίες και ενίοτε νεκρούς, θα συζητάμε για το αν μερικές υλικές ζημιές πρέπει να τεθούν υπεράνω ενός θεσμού που αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας και πολιτισμού;

θα πω κατι χαζο ισως ......

αυτη την ημερα να μην ισχυει το ασυλο ........

ολες τις αλλες να ισχυει αφου δεν μπορουμε να ζησουμε χωρις αυτο ....

στις 17Νοεμβρη ΝΟ ΑΣΥΛΟ !!!!!!! ....... ετσι για δοκιμη να το κανουν μια φορα ....

ε οχι και μια φορα το χρονο , μην τρελαθουμε τωρα, τουλαχιστον μια φορα το μηνα ειτε στην ασοεε ειτε στο πολυτεχνειο ειτε στο απθ.
και θυμιζω οτι στα μεσα του 90 ενα ολοκληρο κτηριο καηκε.

και στο κατω κατω δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να πληρωνουμε για συστηματα συνεγερμου , πορτες ασφαλειας κλπ που εχουν πλεον ολοι οι καθηγητες στην πολυτεχνειουπολη για να μην μπαινει ο οποιοσδηποτε ειτε για να ψειρησει το κατι τις του , ειτε για να αλλαξει πχ βαθμο στα γραπτα του.

το χουμε κανει λαστιχο το ασυλο, το θεμα πρεπει να συζητηθει για το πως θα συνδιαστουν οι αρχες που επεβαλλαν το ασυλο και πως θα σταματησουμε να δινουμε καταφυγιο στον καθε τσογλανο που θελει να πουλησει ναρκωτικα η να καψει κανα αμαξι.

Μπελλος Ευαγγελος said:
θα πω κατι χαζο ισως ......

αυτη την ημερα να μην ισχυει το ασυλο ........

ολες τις αλλες να ισχυει αφου δεν μπορουμε να ζησουμε χωρις αυτο ....

στις 17Νοεμβρη ΝΟ ΑΣΥΛΟ !!!!!!! ....... ετσι για δοκιμη να το κανουν μια φορα ....

χα χα αυτό είναι το πιό έξυπνο πράγμα που έχεις πεί ποτέ :grinning-smiley-043

Εγω λεω να εφοδιασουν τα ΜΑΤ με λαστιχενια κλομπ και με καραμουζες ωστε να μην τραυματιστει κανεις. Και επισης να δωσουν ζαχαρωτα και λιχουδιες στους καταληψιες να πετανε αντι για μολοτωφ και πετρες... Εκει να δειτε τηλεθεαση. Φεστιβαλ θα το κανουμε. Αφου γινεται που γινεται καθε χρονο να κοβουμε και εισητηριο... "Ελατε παιδια στην επετειο του Πανεπιστημιου (sic) Παρτε και σεις μερος στην αναπαρασταση της λαμπρης για τον Ελληνισμο ολης της υφηλειου ημερας και νιωστε πως ηταν τοτε."

Αν δηλαδη αλλαξει η μορφη του ασυλου οπως ειναι σημερα ,θα σταματησουμε να εκφραζομαστε ελευθερα και θα υποβαθμισθει η Δημοκρατια?Δηλαδη το σημερινο Πανεπιστημιο αποτελει το φαρο καθε προοδου και καποιοι κακοι θελουν να σβησουν το φαρο,μην τρελλαθουμε κιολας

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας να καταργηθεί το άσυλο. Αλλά πιστεύω ότι το άσυλο είναι μια δικλείδα ασφαλείας της δημοκρατίας. Η ελευθερία έκφρασης ίσως να μην κινδυνεύει τη δεδομένη στιγμή, ομολογουμένως τα πάθη της δημοκρατίας εντοπίζονται αλλού, αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι θα περιμένουμε να εγκατασταθεί μια ακόμη δικτατορία για να συζητήσουμε την επαναθεσμοθέτησή του;

Είναι η φύση των ασφαλιστικών δικλείδων να λειτουργούν περισσότερο με την ύπαρξή τους παρά με τη χρήση τους. Όπως π.χ. ο στρατός, που για χάρη του ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, εμείς ξοδεύουμε 1-2 χρόνια από τη ζωή μας, μερικοί χάνουν και τη ζωή τους ενίοτε, ενώ μας έχει φιλοδωρήσει και μία δικτατορία. Κανείς όμως δε ζητά την κατάργησή του (ούτε εγώ, για να μην παρεξηγούμαι).

Για να περάσουμε και στην πράξη, όμως, ας κάνω μια πρόταση:
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διεκδικούν τη διοικητική ανεξαρτητοποίησή τους από το υπουργείο. Ας πούμε λοιπόν ότι το Πολυτεχνείο είχε ένα συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης κάθε χρόνο και θα ήταν στο χέρι της διοίκησης να το διαχειριστεί. Φτάνοντας ο Νοέμβρης, θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα φυλάξει δραστικά το άσυλο (π.χ. με security), αν θα κλείσει εργαστήρια για να καλύψει τις "ανυπολόγιστες" ζημιές ή αν... δεν τρέχει και τίποτα. Σε μια, δυο, άντε τρεις χρονιές θα βλέπαμε την πραγματική φύση του προβλήματος.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας να καταργηθεί το άσυλο. ......... θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα φυλάξει δραστικά το άσυλο (π.χ. με security), αν θα κλείσει εργαστήρια για να καλύψει τις "ανυπολόγιστες" ζημιές ή αν... δεν τρέχει και τίποτα. Σε μια, δυο, άντε τρεις χρονιές θα βλέπαμε την πραγματική φύση του προβλήματος.

Εμένα πάλι γιατί μου βρωμάει?
Πιστεύω πως 1. έτσι θα μπορούν να διαχειρίζονται ''καλύτερα"" τις αντιδράσεις των φοιτητών, 2. πως ίσως τους εξυπηρετούν οι "ανυπολόγιστες ζημιές" (οι στημένοι διαγωνισμοί για ανακαίνηση και προμήθεια εξοπλισμού εργαστηρίου), 3. αν πραγματικά τους ενοχλούσαν οι εξωπανεπιστημιακοί τραμπούκοι θα τους είχαν μαζέψει από καιρό και 4. για να υπάρχει η συντήρηση της τρομολαγνείας των πολιτών και ο φόβος δημιουργίας "απειλής" για να αλωνίζουν στη ζωή μας και τα προσωπικά μας δεδομένα, μη φύγει κάποιος απ'το μαντρί.

Βασιλη συμφωνω με το σκεπτικο σου. Lepton (και το ειχα πει και στα 2 πρωτα post μου) συμφωνω πως το ασυλο αποτελει μια δικλιδα ασφαλειας της δημοκρατιας, αλλα, αν ισχυει αυτο που υποθηκε στις πρωτες σελιδες περι προστασιας ελευθεριας λογου και ιδεων στον πανεπιστημιακο χωρο κλπ μεσω του ιδιου του Συνταγματος, τοτε δε συντρεχει κανεις λογος ωστε να συνεχισει να υφισταται το Πανεπιστημιακο Ασυλο ως εχει. Και αν καταργηθει δε θα υπαρξει καμια επιπτωση σε αυτους που διδασκουν, κανουν ερευνα ή φοιτουν σε αυτα εφοσον το ιδιο το Συνταγμα παρεχει προστασια.

Last edited: