Πανεπιστημιακό άσυλο?

Να καταργηθει οπως λεει και ο Φιλιπος πιο πριν με ορους.....

διοτι το παραχ.....με !!!!!!!!

....... στο ονομα της Δημοκρατιας να δινουμε ασυλο σε ολα τα βλαμενα ατομα που ουτε ΚΑΝ φοιτητες δεν ειναι .....

ελεος !!!!!! ματια εχουμε οπως ειπε ενας φιλος πιο πριν ...και βλεπουμε ολοι μας ποιοι χρειαζονται το ασυλο ......

To πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη μου να καταργηθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναμορφωθεί στην ουσία του τοπικά σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Το άσυλο έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την ελευθερία σκέψης και έρευνας. Αυτό όσο και αν ακούγεται ξεπερασμένο είναι ουσιαστικό και πάνω εκεί βασίζεται/θα έπρεπε να βασίζεται όλη η ερευνητική/εκπαιδευτική διαδικασία που διατελείτε σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταλάβουμε όλοι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας το πως να το διαφυλάξουμε ορθά. Περιφρουρήσεις από τα ΚΝΑΤ του Περισσού πχ είναι ότι πιο φασιστικό έχω δει τα τελευταία χρόνια. Οικοδόμοι να παίρνουν στα χέρια τους την ασφάλεια του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ότι χειρότερο γιατί δίνει το δικαίωμα σε άλλες ομάδες να μπουν και αυτές μέσα να διασφαλίσουν τις καταπατήσεις των άλλων ομάδων και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το πανεπιστήμιο είναι το σπίτι μας και το σπίτι μας το σεβόμαστε. Και τα ίδια τα μέλη της κάθε πανεπιστημιακής κοινότητας από κοινού να βρουν τα μέσα και τους μηχανισμούς από μόνοι τους να το προστατέψουν...

Τέλος αντιγράφω μερικά άρθρα για τους σκοπούς του συλλόγου από το καταστατικό του συλλόγου φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών...

"Ο αγώνας για την προώθηση και προάσπιση των συνδικαλιστικών Ελευθεριών του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου των Α.Ε.Ι., της δυνατότητας της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης, οργάνωσης και πάλης των φοιτητών πάνω στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματά τους, όπως και στα γενικότερα πολιτικά, κοινωνικά, και πολιτιστικά προβλήματα της χώρας."

"Κατάκτιση και κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι. και της ουσιαστικής και ισότιμης συμμετοχής διδασκόντων και διδασκομένων στη διοίκηση των Α.Ε.Ι."

"Κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης και διαμόρφωσης προοδευτικών φιλοσοφικών, πολιτικών και κοινωνικών ιδεών στο φοιτητικό και κοινωνικό χώρο"

Δεν είναι δικαίωμά μας η προάσπιση του ασύλου, είναι υποχρέωσή μας...

Επειδή όπως είπαμε πιό πάνω ως δικαιολογητικός λόγος της καθιερώσεως του πανεπιστημιακού ασύλου αναφέρεται η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Επειδή στο άρθρο 16 του Σ , κατοχυρώνεται η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας , της επιστήμης και της τέχνης ( ακαδημαϊκή ελευθερία ) , εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να καταλάβω ποιά η χρησιμότης του Πανεπιστημιακού ασύλου , δηλαδή της κατοχύρωσης με νόμο της ακαδημαϊκής ελευθερίας , αφού αυτή προβλέπεται στο συνταγματικό κείμενο που έχει υπέρτερη ισχύ από τον νόμο , με συνέπεια κάθε προσπάθεια αναστολής και περιστολής των ακαδημαϊκών ελευθεριών να είναι εκ προοιμίου αντισυνταγματική.

προφανώς η νοημοσύνη μας τόσο φτάνει, να μη μπορούμε να προσεγγίσουμε τις κάπως πιο αφηρημένες έννοιες διότι δεν μπορούμε να δούμε πέραν των αντικειμένων του φυσικού χώρου. Έτσι αντί για την ελευθερία της σκέψης και έκφρασης βλέπουμε μόνο το χώρο, τα κτίρια και τα ντουβάρια και τις μάντρες, αντί για την πίστη βλέπουμε μόνο τους ναούς και τις εικόνες κ.ο.κ.

Κι επειδή οι φοιτητές πριν 33 χρόνια κλείστηκαν στο χώρο του ΕΜΠ ακριβώς λόγω της συμβολικότητάς του ως προπύργιου της ελεύθερης σκέψης θέλω να πιστεύω και όχι επειδή τον βρήκαν αφύλακτο/ευκολότερα υπερασπίσιμο/απλώς εύκαιρο, θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός έχει καθαγιαστεί και μπορούμε να καταφεύγουμε σε αυτόν όποτε μας καπνίσει, όπως περίπου οι ικέτες στους αρχαιοελληνικούς ναούς.

Αν πραγματι ισχυει κατι τετοιο τοτε δεν τιθεται θεμα συνεχισης του ασυλου. Αλλα αυτα τα ξερουν καλυτερα οι νομικοι οποτε... Ολοι αυτοι που ουρλιαζουν πως "Θα ξαναδουμε το Πολυτεχνειου στην σημερον ημερα" και "Θα μας τουλουμιασουν στο ξυλο" και "ποιος θα μας προστατευσει εμας" απο που πηγαζουν; Παλι προπαγανδα κανουν; Οταν δε ξερεις, ακους αυτον που διατεινεται πως γνωριζει παραπανω. Πιαστηκα κι εγω στην παγιδα της παραπληροφορησης

αν υπάρξει λόγος, φαντάζομαι ίσως ξαναδούμε Πολυτεχνείο. Φαντάζομαι ότι η τότε κυβέρνηση δεν έστειλε τα τεθωρακισμένα επειδή κάποιοι έκαναν "παράνομη κατάληψη", σωστά? Και εάν υπάρξει όντως λόγος, να είσαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει σεβασμός προς κανένα άσυλο. Όπως και δεν υπήρξε, εξάλλου.

Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

konnos said:
Αν πραγματι ισχυει κατι τετοιο τοτε δεν τιθεται θεμα συνεχισης του ασυλου. Αλλα αυτα τα ξερουν καλυτερα οι νομικοι οποτε... Ολοι αυτοι που ουρλιαζουν πως "Θα ξαναδουμε το Πολυτεχνειου στην σημερον ημερα" και "Θα μας τουλουμιασουν στο ξυλο" και "ποιος θα μας προστατευσει εμας" απο που πηγαζουν; Παλι προπαγανδα κανουν; Οταν δε ξερεις, ακους αυτον που διατεινεται πως γνωριζει παραπανω. Πιαστηκα κι εγω στην παγιδα της παραπληροφορησης

Κοίτα , υπάρχει και η καινοφανής άποψη την οποίαν διετύπωσε σε χθεσινή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ένας πανεπιστημιακός καθηγητής , του οποίου μου διαφεύγει το όνομα , ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν έχει σχέση όπως πιστεύουμε , με την ελευθερία διακινήσεως των ιδεών και της διδασκαλίας , αλλά με εναλλακτικούς τρόπους αντιμετωπίσεως των παραβατών , τρόπους που ακόμη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί η κοινωνία ως σύνολο , αλλά που το πανεπιστήμιο , ως χώρος με πρωτοποριακές ιδέες μπορεί να εφαρμόσει. :bang: ( ίσως γι αυτό δεν κατάφερα να συγκρατήσω το όνομα του. το υποσυνείδητο αρνήθηκε να το κάνει λόγω του εκνευρισμού μου από ότι διάβασα )

α, μιλάμε για πολύ προχωρημένο και μορφωμένο άτομο δηλαδή. Παραμορφωμένο όπως έλεγε η σ'χωρεμένη η γιαγιά μου. :flipout: :flipout: :flipout:

Όσο υπάρχουν φωνές που λένε ότι "μια δικτατορία μας χρειάζεται" - συμπτωματικά το ξανάκουσα προχτές - το άσυλο θα πρέπει να υπάρχει. Ο μόνος λόγος για να παροπλιστεί ως ξεπερασμένο είναι το internet, όταν με το καλό μπει σε όλα τα σπίτια και αν δε γίνει κανένα πατατράκ εντωμεταξύ (αλήθεια, τι έγινε με τη συνάντηση που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα; )

Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι σήμερα υπάρχει πρόβλημα. Ποιος το δημιουργεί; Η επιτροπή ασύλου που δεν εγκρίνει την επέμβαση σε τρανταχτές περιπτώσεις; Το καπέλωμα από τις γνωστές δημοκρατικές δυνάμεις; Ναι, καμία αντίρρηση σε αυτά, αλλά υπάρχει και μια άλλη οπτική: Έχετε δει τις αστυνομικές δυνάμεις να εγκλωβίζουν τους διάφορους ταραξίες και να τους οδηγούν στο Πολυτεχνείο; Έχετε ρωτήσει τι απέγιναν αυτοί που παραδόθηκαν στην αστυνομία από φοιτητές της περιφρόυρησης; Μέχρι και για γιους αξιωματικών της αστυνομίας γίνεται λόγος.
Και, αλήθεια, ποιο το μέγεθος του προβλήματος; Έχετε πάει στο Πολυτεχνείο τις ημέρες μετά την επέτειο για να δείτε τις "ανυπολόγιστες ζημιές"; Αν ήταν αλήθεια όλα όσα ακούμε, το συγκρότημα Πατησίων θα έπρεπε να κάνει μάθημα σε αντίσκηνα!

Lepton said:
Όσο υπάρχουν φωνές που λένε ότι "μια δικτατορία μας χρειάζεται" - συμπτωματικά το ξανάκουσα προχτές - το άσυλο θα πρέπει να υπάρχει. Ο μόνος λόγος για να παροπλιστεί ως ξεπερασμένο είναι το internet, όταν με το καλό μπει σε όλα τα σπίτια και αν δε γίνει κανένα πατατράκ εντωμεταξύ (αλήθεια, τι έγινε με τη συνάντηση που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα; )

Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι σήμερα υπάρχει πρόβλημα. Ποιος το δημιουργεί; Η επιτροπή ασύλου που δεν εγκρίνει την επέμβαση σε τρανταχτές περιπτώσεις; Το καπέλωμα από τις γνωστές δημοκρατικές δυνάμεις; Ναι, καμία αντίρρηση σε αυτά, αλλά υπάρχει και μια άλλη οπτική: Έχετε δει τις αστυνομικές δυνάμεις να εγκλωβίζουν τους διάφορους ταραξίες και να τους οδηγούν στο Πολυτεχνείο; Έχετε ρωτήσει τι απέγιναν αυτοί που παραδόθηκαν στην αστυνομία από φοιτητές της περιφρόυρησης; Μέχρι και για γιους αξιωματικών της αστυνομίας γίνεται λόγος.
Και, αλήθεια, ποιο το μέγεθος του προβλήματος; Έχετε πάει στο Πολυτεχνείο τις ημέρες μετά την επέτειο για να δείτε τις "ανυπολόγιστες ζημιές"; Αν ήταν αλήθεια όλα όσα ακούμε, το συγκρότημα Πατησίων θα έπρεπε να κάνει μάθημα σε αντίσκηνα!

αν ειναι να ερθει Δικτατορια δεν σε σωνει ουτε το ασυλο ουτε κατι αλλο ........

το ξυλο θα το φας ετσι και αλιως ...... :flipout: :flipout: :flipout:

Εχω προσεξει οτι πολλες παραβατικες συμπεριφορες ανηλικων γινονται στις τουαλετες των σχολειων. Τι λετε, να καταργηθουν οι τουαλετες στα σχολεια;

Συγγνωμη τωρα προσπαθουμε να πουμε οτι: "Ε.. δε γινεται και τιποτα στο Πολυτεχνειο... λιγα τζαμακια σπανε... λιγο τα καγκελλα χαλανε... λιγα αυτοκινητακια καινε... λιγο γραφεια και υπολογιστες σπανε/κλεβουν... ε μωρε το κανουμε και ζητημα τωρα;..."
Ελεος

konnos said:
Συγγνωμη τωρα προσπαθουμε να πουμε οτι: "Ε.. δε γινεται και τιποτα στο Πολυτεχνειο... λιγα τζαμακια σπανε... λιγο τα καγκελλα χαλανε... λιγα αυτοκινητακια καινε... λιγο γραφεια και υπολογιστες σπανε/κλεβουν... ε μωρε το κανουμε και ζητημα τωρα;..."
Ελεος

εεε ναι !!!!! αμαν πια το χοντρυναμε το ζητημα ....

σιγα ...... ( αφου εγω που μενω εδω και η οικογενεια μου στα Γιαννενα ...καμποσα χιλιομετρα μακρια απο το Πολυτεχνειο .....) σιγα .....τιποτα μικροζημιουλες μωρε ......

αντε να καψουν κανα παπι .....η και σκουπιδοτενεκε .... ΠΑΙΔΙΑ ειναι τι να κανουμε !!!!!!!!!!!!

θα το σκεφτομασταν χιλιες φορες καλυτερα αν ειμασταν οι Καταστηματαρχες που γινονται τα μαγαζια τους γιαλια καρφια και οι Ιδιοκτητες των καμενων αυτοκηνιτων θα λεγαμε τα ιδια για το ασυλο ;;;;;;

υπαρχει βεβαια και η λυση : σε ακτινα 2 χιλιομετρων γυρω απο το Πολυτεχνειο να μην υπαρχει μαγαζι ....... :flipout: :flipout:

Panagiotis Manopoulos said:
Εχω προσεξει οτι πολλες παραβατικες συμπεριφορες ανηλικων γινονται στις τουαλετες των σχολειων. Τι λετε, να καταργηθουν οι τουαλετες στα σχολεια;

Κανείς δεν μίλησε για κατάργηση του πανεπιστημίου , αλλά για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου . Ομοίως - εάν υπήρχε - θα έπρεπε να καταργηθεί και το άσυλο των τουαλετών.

Τι σχέση έχουν τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά έξω από το Πολυτεχνείο με το άσυλο;

Πάντως, όσο ήμουν εγώ στο Πολυτεχνείο, ούτε υπολογιστές κλάπηκαν, ούτε τζάμια έσπασαν. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Και μη μπερδεύουμε τις καταλήψεις (ειδικά τις σχολικές) με το άσυλο, έτερον εκάτερον.

Όσο για το παράδειγμα του Παναγιώτη, να ρωτήσω εγώ το εξής: Μπορεί ένας καθηγητής ή ένας αστυνομικός να ανοίξει την πόρτα μιας τουαλέτας ενώ κάποιος μέσα θεωρητικά κάνει την ανάγκη του;

Re: Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

Δημήτριος Ντοκατζής said:
Κανείς δεν μίλησε για κατάργηση του πανεπιστημίου , αλλά για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου . Ομοίως - εάν υπήρχε - θα έπρεπε να καταργηθεί και το άσυλο των τουαλετών.
Προσπαθω να πω οτι οταν γινεται κακη χρηση σε κατι δε το καταργουμε. "Ποναει χερι κοψει χερι" no good idea. Ελπιζω να εγινα κατανοητος αυτη τη φορα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

Panagiotis Manopoulos said:
Προσπαθω να πω οτι οταν γινεται κακη χρηση σε κατι δε το καταργουμε. "Ποναει χερι κοψει χερι" no good idea. Ελπιζω να εγινα κατανοητος αυτη τη φορα.

Δυσκολεύομαι :chinscratch: αλλά προσπαθώ:rolleyes:
Μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις ποιά η καλή και ποιά η κακή χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου ;

Lepton said:
Τι σχέση έχουν τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά έξω από το Πολυτεχνείο με το άσυλο;

Πάντως, όσο ήμουν εγώ στο Πολυτεχνείο, ούτε υπολογιστές κλάπηκαν, ούτε τζάμια έσπασαν. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Και μη μπερδεύουμε τις καταλήψεις (ειδικά τις σχολικές) με το άσυλο, έτερον εκάτερον.

Όσο για το παράδειγμα του Παναγιώτη, να ρωτήσω εγώ το εξής: Μπορεί ένας καθηγητής ή ένας αστυνομικός να ανοίξει την πόρτα μιας τουαλέτας ενώ κάποιος μέσα θεωρητικά κάνει την ανάγκη του;ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ Η ΕΞ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ; :flipout: ΤΙ ΡΩΤΑΣ ΡΕ LEPTON ΤΩΡΑ ;

....