Πανιά 2.35:1 vs. 16:9, αναμορφικοί φακοί, κτλ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανιά 2.35:1 vs. 16:9, αναμορφικοί φακοί, κτλ

Εγώ έχω μια απλή απάντηση: είσαι σε ένα διαφορετικό σύμπαν, που ισχύουν διαφορετικοί φυσικοί νόμοι. Το βρήκα; :idea:

Εισαι πολυ μπροστα ( τι να λεμε) :smile:

Re: Απάντηση: Πανιά 2.35:1 vs. 16:9, αναμορφικοί φακοί, κτλ

Ε καλα τωρα…
Σε εχω για έξυπνο δεν πιστεύω πως με τετοια τριπλα μπορειις να γλιτώσεις την απάντηση ( αλλωστε είναι ηλίου φαεινότερο τι εχω δει εγω και τι εσύ)
Στο προκείμενο παρακαλώ μη ξεχνιόμαστε…

Εγω τρiπλα Cinemusic;
Μιλας σοβαρα;
Πραγματικα δεν γνωριζω τι εχεις δει, εσυ μας αποκαλυψες οτι δεν εχεις δει τίποτα.
Και φτασαμε το ΤΙΠΟΤΑ οχι απλα να δινει συμβουλες αλλα να χαρασει και ΓΡΑΜΜΕΣ.

Στο θεμα σου, για να μαθεις αφου με ρωτας (πριν δυο ποστς ειχα ψαρωσει με τη σιγουρια σου και σε νομιζα για πολυ εμπειρο. Αχ αυτη η ανωμυμια του πληκτρολογιου)

Οταν ενας φακός εχει abberation δεν θα μπορεσει να μειωθει.
Αν ομως ο φακος του προβολεα σου δεν εχει abberation και ο δευτερος που τοποθετησεις για αναμορφικη προβολή ειναι καλης ποιοτητας δεν θα εχεις καμια αυξηση.
Απο οτι εχω διαβασει, θα το βρω να στο επισυναψω αυριο απο το γραφειο, μια γερμανικη εταιρια που κατασκευαζει φακους ή Isco ή Scneider επιστρεφει το διπλασιο ποσο αγορας αν αποδειχθει οτι χειροτερευει την εικονα σε ευκρινεια.
Οτι πληρωσεις-παιρνεις.

Οσο για το KAYTO ΣΤΡΙΓΚ της Tζουλιας, το Pixel mapping που γραφει ο Γενικος ας μου αποδειξετε σε ΤΑΙΝΙΑ bluray οτι υπαρχει Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στην ευκρινεια ακομη και σε σταματημενο καρε και αν τη βρειτε εγω θα βαλω υπογραφη στο φορουμ οτι ειμαι τυφλος.
Αν όμως δεν μπορειτε να το αποδειξετε σταματησετε να παραπληροφορείτε γιατι απο οτι συμπεραινω βαζιζεστε σε αυτα που διαβαζετε αλλου, σε επιστημονικα συγγραματα του Greg Rogers και στην εμπαθεια οτι αυτο ΔΕΝ μου αρεσει.

Οι ανθρωποι της τεχνολογίας το ΠΡΩΤΟ που κοιτανε ειναι να εχουν τα ματια τους ανοιχτα.

Tα βλεπεις φιλε Macfm;
Ο ενας δεν εχει δει τιποτα, ο αλλος δεν ξερουμε ακομη τι εχει δει, ο Γενικος μιλάει για πραγματα που δεν φαινονται ΚΑΝ στο κοσμο του Film και εσυ αγοράζεις γιατι εχει "βουίξει το Internet!"

Τωρα πλέον που νιωθεις ακομη πιο σιγουρος...Keep Reading and Buying! :flipout:

Last edited:
...στη μονη αγορα που εχω προχωρησει μεχρι στιγμης ειναι η αγορα του προβολεα... εχεις να προτεινεις κατι καλυτερο σε αυτην την τιμη που να παιζει και 3ντ..? εαν οχι τελειωσαμε απο αυτο το θεμα...
τωρα οσον αφορα τον αναμορφικο για αυτο ειμαστε εδω και συζηταμε...
αφου δεν σου αρεσει η πληροφορηση απο τα φορουμ γιατι γραφτηκες... εσυ πρεπει λογικα να παιρνεις τουσ δρομους και να δοκιμαζεις τα μηχανηματα απο κοντα...
περιμενω να μου απαντησεις στην ερωτηση που σου εκανα πριν....

Οσο για το KAYTO ΣΤΡΙΓΚ της Tζουλιας, το Pixel mapping που γραφει ο Γενικος ας μου αποδειξετε σε ΤΑΙΝΙΑ bluray οτι υπαρχει Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στην ευκρινεια ακομη και σε σταματημενο καρε και αν τη βρειτε εγω θα βαλω υπογραφη στο φορουμ οτι ειμαι τυφλος.

Τι είναι η ευκρίνεια; Πώς την ορίζεις;
Αν υποθέσω ότι έχω μια σκηνή, με μερικές οριζόντιες γραμμές του ενός πίξελ σε διάφορα σημεία. Όταν η εικόνα τροποποιηθεί, κάποιες από αυτές δεν θα παραμείνουν με πάχος ενός πίξελ, και μερικές θα αλλάξουν, π.χ. θα έχουν πάχος 2 πίξελ;
Η προβολή τους μετά μέσω αναμορφικού φακού, δεν θα δώσει γραμμές διαφορετικού πάχους; Είναι το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα;
(Και αν φαίνονται και τα πίξελ του προβολέα, μερικές γραμμές δεν θα αποκτήσουν και εσωτερική υφή; )

Αν τώρα αυτές οι γραμμές γίνουν οι ακμές των αντικειμένων, δεν θα πάθει κάτι αντίστοιχο η σκίαση τους, επηρεάζοντας το "βάθος" της εικόνας όπως την αντιλαμβάνεται το μάτι;

Κωστα, ξεπερναω οτι πολλες φορες αρεσκεσαι στον να γραφεις ερειστικα και σε ρωτω ενα απλο πραγμα: Οταν βαζουμε ενα extra φακο μπροστα απο ενα συστημα προβολης, ποιο ειναι το ιδανικο?
Μα να μην χαλασουμε την υπαρχουσα εικονα! Αυτο ισως μπορει να επιτευχθει με εναν εξαιρετικης ποιοτητας φακο, που πιθανον να κοστιζει οσο ενας ακριβος προβολεας (μπορει και παραπανω).
Τι θα κερδισουμε; Βασικα περισσοτερο φως και δευτερευοντως λιγοτερο ορατα pixel (κατι που δεν ειναι θεμα για προβολεις 1080p οσο και να τους ζουμαρουμε οταν καθομαστε σε φυσιολογικη αποσταση θεασης).
Δεδομενου οτι οι μοντερνοι προβολεις δεν πασχουν απο φωτεινοτητα, σοβαρα πιστευεις οτι για να κερδισεις λιγο φως παραπανω, αξιζει να μπεις σε τετοια περιπετεια και εξοδα; Αν ναι, καλη επιτυχια.

ΥΓ1: Δεν χρειαζεται να εχεις δει συστημα χιλιαδων ευρω για να βγαλεις καποια συμπερασματα βασισμενα στην κοινη λογικη. Απλα, οσο πιο πολυ ασχολεισαι με κατι, τοσο λιγοτερο θαμπωνεσαι ή "ψαρωνεις" με κατι εξωτικο οπως ενα αναμορφικο setup.

ΥΓ2: Εγω ειχα δει ενα JVC HD-100 με ακριβο ISCO φακο και επιβεβαιωσα αυτα που περιμενα να δω..Λιγο περισσοτερο φως, λιγο χειροτερη ευκρινεια της εικονας με περισσοτερο aberration στις ακρες.

...στη μονη αγορα που εχω προχωρησει μεχρι στιγμης ειναι η αγορα του προβολεα... εχεις να προτεινεις κατι καλυτερο σε αυτην την τιμη που να παιζει και 3ντ..? εαν οχι τελειωσαμε απο αυτο το θεμα...
τωρα οσον αφορα τον αναμορφικο για αυτο ειμαστε εδω και συζηταμε...
αφου δεν σου αρεσει η πληροφορηση απο τα φορουμ γιατι γραφτηκες... εσυ πρεπει λογικα να παιρνεις τουσ δρομους και να δοκιμαζεις τα μηχανηματα απο κοντα...
περιμενω να μου απαντησεις στην ερωτηση που σου εκανα πριν....

Που να παιζει και 3d οχι.
Νομιζω μαλίστα οτι ειναι και ο μοναδικος σε αυτη τη τιμή.
Χωρις το 3D ειχες πολλες εναλλακτικες.

Προσωπικα δεν θα εδινα αξια στο 3D τώρα, διοτι οι active υλοποιησεις του 3D ειναι σε λαθος βαση και μαλλον οι κατασκευαστες θα τις αλλαξουν στο άμεσο μελλον.
macfm, ειναι δικο σου προβλημα τι αγοραζεις και ποσο ανετα νιωθεις με τις αγορες σου.
Εγω αν εμενα στο Αγρινιο θα κατεβαινα μια βόλτα στην Αθηνα σε 2-3 καταστηματα και θα εβλεπα τι θα αγοραζα.

Οσο για το φορουμ το σεβομαι και το αγαπω, προσέχω ομως τι διαβαζω, απο ποιον διαβαζω και τι αφομειωνω.
Οτι γραφεται δεν σημαινει οτι ειναι χρυσος.
Γιατι μπορει καποιος να μην εχει ουσιαστικη αποψη, εμπειρια ή γνωση αλλα το στομφωδες υφος, τα δυνατα κτυπηματα στο πληκτρολογιο και η ανωνυμια να τον δημιουργουν ΚΑΠΟΙΟ σπουδαιο. Αν βρει και καποιον αλλον να συμφωνει στη θεση του, τοτε δημιουργειται αυτο που λεμε γραμμη.
Ψαρωνουν ολοι οι αναγνωστες και λενε "Ναι αυτο ειναι το σωστο" αφου το γραφουν ο ταδε και το δεινα. Δεν δεχονται τη γνωμη ως μια αποψη αλλά ως δεδομενο.

Δεν σου κρυβω οτι και εγω τη παταω συνεχεια, οπως τωρα για παραδειγμα με το Cinemusic. Με το στομφο που εγραφε για τα μεινοεκτημα για τους φακους και τη σιγουρια της αποψης, νομιζα οτι ειχε δει 100 setup και τελικα τα γραφει γιατι τα εχει διαβασει καποια θεματα αλλου και τα τουε δικους του λογους τα θεωρεί σωστα!
Ανυπαρκτη εμπειρια στο θέμα αλλα αποψη ακαμπτη ως οπλισμενο σκυροδεμα.

Γι αυτο μπορει να διαβαζω, μπορει να γραφω αλλα οταν αφομειωνω κατι το ψαχνω πρωτα πολυ και φυσικα μονο ανθρωπους που διαβαζω χρονια και ξερω καλά.
Πχ Μανωλης Καστρουνης, Τακης:firstprize:

Last edited:

Κωστα, ξεπερναω οτι πολλες φορες αρεσκεσαι στον να γραφεις ερειστικα και σε ρωτω ενα απλο πραγμα: Οταν βαζουμε ενα extra φακο μπροστα απο ενα συστημα προβολης, ποιο ειναι το ιδανικο?
Μα να μην χαλασουμε την υπαρχουσα εικονα! Αυτο ισως μπορει να επιτευχθει με εναν εξαιρετικης ποιοτητας φακο, που πιθανον να κοστιζει οσο ενας ακριβος προβολεας (μπορει και παραπανω).
Τι θα κερδισουμε; Βασικα περισσοτερο φως και δευτερευοντως λιγοτερο ορατα pixel (κατι που δεν ειναι θεμα για προβολεις 1080p οσο και να τους ζουμαρουμε οταν καθομαστε σε φυσιολογικη αποσταση θεασης).
Δεδομενου οτι οι μοντερνοι προβολεις δεν πασχουν απο φωτεινοτητα, σοβαρα πιστευεις οτι για να κερδισεις λιγο φως παραπανω, αξιζει να μπεις σε τετοια περιπετεια και εξοδα; Αν ναι, καλη επιτυχια.

ΥΓ1: Δεν χρειαζεται να εχεις δει συστημα χιλιαδων ευρω για να βγαλεις καποια συμπερασματα βασισμενα στην κοινη λογικη. Απλα, οσο πιο πολυ ασχολεισαι με κατι, τοσο λιγοτερο θαμπωνεσαι ή "ψαρωνεις" με κατι εξωτικο οπως ενα αναμορφικο setup.

ΥΓ2: Εγω ειχα δει ενα JVC HD-100 με ακριβο ISCO φακο και επιβεβαιωσα αυτα που περιμενα να δω..Λιγο περισσοτερο φως, λιγο χειροτερη ευκρινεια της εικονας με περισσοτερο aberration στις ακρες.

Τακη δεν διαφωνω για το κοστος.
Μπορει τα καλα κρυσταλλα να ξεπερνανε τη τιμη του προβολεα.
Οταν ειχα δει εγω το setup η ευκρινεια εμενε αμεταβλητη
Ισως τα προβλημα που ειδες ηταν θεμα τοποθετησης γιατι νομιζω οτι οι ISCO ειναι απο τους κορυφαιους.

Τάκη, χρειαζεται να "βλεπουμε" πριν κρινουμε. Μην αναιρεις αυτα που εγραφες σε άλλα θεματα τα οποια θεωρω ολόσωστα. Δεχομαι να μην θαμπωθεις απο πριν αλλα οχι να θαψεις κατι χωρις να εχεις ιδια αποψη.
Αυτο ειναι σκοταδισμος
Και για αυτο το λογο δεν πρεπει να γραφονται αυτα σε φορουμ τεχνολογιας.

Βρε Κωστα, δεν θαβω κατι που δεν εχω δει.. Απλα, αυτο που ειδα επιβεβαιωσε στην πραξη αυτο που περιμενα βασει της θεωριας..
Σε καθε περιπτωση, μακαρι να μπορουσαμε να δουμε και απο κοντα το setup του φιλου σου που τοσο σε εντυπωσιασε, ωστε να μπορουμε να συζητησουμε και επι του προκειμενου..

Δηλαδή για να καταλαβω…
Από τα παραπάνω βγαινει ότι ο cinemusic είναι εμπαθείς προς τους αναμορφικους και ότι μεσες ακρες εχει ξαναγράψει τις 10 εντολες εξου και ο στόμφος;
Αγαπητε μου εάν εχεις πραγματικά να πεις κατι που να προσφερει στο συγκεκριμένο θεμα εγω ακομα το περιμενω.
Εχουν τεθει όπως βλεπω και άλλες ερωτήσεις και από αλλα μελη ( μάλλον από τη γραμμή που εχω δημιουργήσει) που φυσικα περιμένουν απαντησεις..
Με το να προσπαθείς να με διαβάλεις δεν διατυπώνεις καποιος επιχείρημα ουτε δινεις τεχνικα τεκμηριωμένη απάντηση.

Εκτος αν εξακολουθείς να πιστευεις πως το 1προς 1 πιξελ mapping είναι χαζο.

macfm αν όπως λες δεν διαφωνουμε γινε σωστος καταναλωτης!
Αν παλι διαφωνουμε τι άλλω να πω;
Καλες online blind buys

δεν μου απαντησες ομως ακομα.. που να παω να δω jvc x3 με black diamond hd οθονη να παιζει διπλα διπλα με μια dalite jkp, da lite hp και stweart firehawk..
θα μους πεις πρωτα και μετα θα μου κανεις μαθημα περι σωστου καταναλωτισμου...
αγοραζω ηλεκτρικες συσκευες απο τα 10 μου λες να μην εχω καταλαβει τι συμβαινει στην αγορα? δεν ειμαστε ανεγκεφαλα οντα που οτι διαβαζουμε σε ενα φορουμ παμε και το αγοραζουμε ή οχι...
εδω αλλαζουμε αποψεις... συζηταμε...κερδιζουμε πολλα και μεσα απο τις διαφωνιες μας οπως τωρα με τους αναμορφικους.. εγω προσωπικα διασταυρωνω και τις πληροφοριες που παιρνω και απο αλλα σαιτ... θα γινει μια ζυμωση αποψεων, ενας επικοδομητικος διαλογος με ανταλλαγη επιχειρηματων
και στο τελος συγκλινουμε ή οχι σε μια κοινη συνιστωσα...
για αυτο δεν χρειαζονται εξυπναδες, ειρωνειες κ.τ.λ..
ας μεινουμε στο θεμα ομως...

Φίλε macfm, υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό υποκειμενισμού σε αυτά..

Για παράδειγμα, εσύ έχεις τον Χ3, και σκέφτεσαι να αγοράσεις έναν καλό αναμορφικό φακό, του οποίου η αξία θα είναι πάνω 5.000 .

Στη θέση σου αν είχα τέτοιο budget πρώτα θα φρόντιζα να παίζω σωστά χρωματικά, πράγμα που σημαίνει αγορά Χ7 ή Χ9 ή Χ3 + Lumagen, και μετά θα εξέταζα τους αναμορφικούς, τις κυρτές οθόνες και τα λοιπά.

Κάποιος άλλος με τα ίδια χρήματα θα κοίταζε να πάρει όσο γίνεται περισσότερες ίντσες, κ.ο.κ.

Επίσης, να σημειώσω ότι είναι ιδιαίτερα άκομψο - για να μην πω τίποτε άλλο - να παίρνονται copy-paste γραπτά από το παρόν νήμα και να αναρτώνται σε άλλο site, χωρίς να αναφέρεται η πηγή τους. Το γράφω εδώ γιατί ο υπεύθυνος προφανώς μας διαβάζει πολύ προσεκτικά.

...σουλι σουλι... γεμιζει το σακουλι....
με τον αναμορφικο η αληθεια ειναι οτι το ψαχνω ακομα και δεν εχω καταληξει... εσυ εισαι υπερ ή κατα? για να ακουσουμε και τον γενικο διαχειριστη..
μεσα στα επομενα βηματα ειναι και η αγορα lumagen..(απο τον τακη την εκλεψα την ιδεα... σε λιγο θα τον πριζω και για αυτο.. )
σε ποσες ιντσες να παω...?για κυρτη δεν σκεφτομαι γιατι πρωτον δεν μου αρεσε απο φωτο και βιντεο που ειδα...(ναι το σωστο ειναι να το δω απο κοντα) και δευτερον θελει ειδικο αναμορφικο φακο...

Για τον lumagen εχει δικιο ο Δημητρης. Αν σε ενδιαφερει η πιστοτητα στην εικονα και εφοσον ο Χ3 δεν εχει Color Management System, η αγορα του ειναι must. Ειναι πραγματικα ο "ελβετικος σουγιας" της ποιοτικης εικονας με εξαιρετικο customer support και θα μεινει στο ραφι σου για πολλα χρονια, οσους προβολεις και αν αλλαξεις..

...ναι ειναι στα αμεσα σχεδια... αλλα σιγα σιγα ...ακομα ψαχνω για την οθονη...
πραγματικα και να μου ελεγε καποιος στην αρχη οτι το στησιμο ενος home cinema ειναι τοσο πολυπλοκο και θελει τετοιο διαβασμα δεν θα τον πιστευα...,,, μαθημα στο πανεπιστημιο να το ειχα θα το ειχα περασει με τοσο διαβασμα..

Χεχε.. οντως θελει ψαξιμο, αλλα καλα κανεις διοτι θα αποφυγεις λαθη και περιττα εξοδα..

...σουλι σουλι... γεμιζει το σακουλι....
με τον αναμορφικο η αληθεια ειναι οτι το ψαχνω ακομα και δεν εχω καταληξει... εσυ εισαι υπερ ή κατα? για να ακουσουμε και τον γενικο διαχειριστη..
μεσα στα επομενα βηματα ειναι και η αγορα lumagen..(απο τον τακη την εκλεψα την ιδεα... σε λιγο θα τον πριζω και για αυτο.. )
σε ποσες ιντσες να παω...?για κυρτη δεν σκεφτομαι γιατι πρωτον δεν μου αρεσε απο φωτο και βιντεο που ειδα...(ναι το σωστο ειναι να το δω απο κοντα) και δευτερον θελει ειδικο αναμορφικο φακο...

Άποψή μου σαν Δημήτρης (και όχι σαν Γ.Δ.. ο Γ.Δ. είναι απλά ρόλος, όχι τεχνικό διαπιστευτήριο..) είναι ότι με τον Χ3 και για πανί έως ~120" σε 16:9 να μην μπλέξεις με αναμορφικό. Αν σκοπεύεις να πας σε τόσες ή περισσότερες ίντσες σε 2.35:1 και παράλληλα να βλέπεις και αρκετό υλικό σε 3D ίσως έχει νόημα ένας καλός αναμορφικός, λόγω φωτός.

Αλλά και πάλι, θα τον θεωρούσα ως την τελευταία αναβάθμιση, μετά από όλα τα άλλα, στα οποία περιλαμβάνω και την φροντίδα του χώρου.