Παρατήρηση κυματομορφής spdif

Σε ένα ψηφιακό σήμα SPDIF ασχολούμαστε με κυρίως τρείς τομείς μετρήσεων
Τον καθαρά ηλεκτρικό, τον ψηφιακό (χρειάζεται λογικός αναλυτής) και την συμμόρφωση με το πρωτόσκολο που αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου (χρειάζεται αναλυτής πρωτοκόλλου).
Ο πρώτος τομέας είναι ο σπουδαιότερος και πιο κοντά στο hardware, διότι αφορά το καθαρά ηλεκτρικό κομμάτι των μετρήσεων οι όποιες δεν διαφέρουν σε τίποτα συγκριτικά με κάθε άλλη μέτρηση ηλεκτρικού σήματος. Οι μετρήσεις αυτού του είδους είναι κατά την άποψή μου οι δυσκολότερες και ασχολούνται με τη ποιότητα των παλμών (π.χ εύρος, πλάτος, ρυθμός ανόδου – καθόδου, ringing – settling time, σταθερότητα, ακρίβεια και ορθότητα συχνότητας, στιγμιαία διακύμανση φάσης - jitter, κ.α). Για τις βασικές μετρήσεις όπως πλάτος, εύρος, ρυθμός ανόδου – καθόδου χρειάζεται ένας παλμογράφος με πολύ καλή και σταθερή βάση χρόνου, εξαιρετικό trigger και εύρος εισόδου πάνω από 120 Mhz αν έχουμε σκοπό να δούμε SPDIF 192ΚHz /24bit. Αν αναρωτηθείτε γιατί; Σκεφτείτε πως έχουμε λέξη 32bit (άσχετο αν χρησιμοποιούνται μόνοι τα 20 ή τα 24 από αυτά για τη μουσική). Άρα 32 bit επί 192.000 δειγματοληψίες το δευτερόλεπτο, μας δίνει 6.144.000 παλμούς ανά δευτερόλεπτο για το ένα κανάλι. Και για τα δύο κανάλια μαζί χρειάζονται 12.288.000 παλμοί ανά δευτερόλεπτο. Η κωδικοποίηση είναι με τη μέθοδο biphase mark που απαιτεί ρολόι σε διπλάσια συχνότητα, δηλαδή 24.576.000 παλμοί το δευτερόλεπτο ή αλλιώς 24,576 MHz. Αυτή είναι και η μέγιστη συχνότητα των παλμών μας, για σήμα SPDIF υψηλής ανάλυσης (τουλάχιστον στα 192ΚHz /24bit). Αν χρειαζόμαστε αξιόπιστη μέτρηση της ποιότητας των παλμών με τα χαρακτηριστικά που είπαμε πιο πάνω, τότε το εύρος συχνότητας του παλμογράφου πρέπει να είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερο δηλαδή περίπου 120 MHz (για το απόλυτο πρέπει να πιάσει την 9η αρμονική του παλμού, οπότε χρειάζονται ……220 – 250 MHz). Το εύρος αυτό ισχύει για το front end σε κάθε παλμογράφο, αναλογικό ή ψηφιακό. Ο ψηφιακός διευκολύνει τα πράγματα διότι μπορεί να αποθηκεύσει το σήμα, ώστε να το μελετήσουμε με H/Y (και όλα όσα αυτό συνεπάγεται), χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε τη μέτρηση. Φυσικά στη περίπτωση του ψηφιακού πρέπει να έχουμε και τον ανάλογο ρυθμό δειγματοληψίας (λογικά > 1G sample/ sec). Πολύ καλό δείγμα άριστης αγοράς είναι ο παλμογράφος του gfle που παίρνει και ……hacking στα 100 MHz. Τέλος για καλή απεικόνιση χρειάζεται και αρκετά εξελιγμένο σύστημα trigger, που πρέπει να λειτουργεί είτε με κάποιο delay είτε σε συνδυασμό με hold off (ή με λογική συνθήκη που ορίζουμε ) ώστε να δούμε π.χ την αρχή ενός frame – πιστέψτε με δεν είναι πάντα εύκολο, ασχέτως εξοπλισμού).
 
Re: Απάντηση: Παρατήρηση κυματομορφής spdif

το είπα.
Εχω τουλάχιστον 7 ή 8 πηγές που παράγουν το σήμα αυτό και έχω καταλήξει αμετάκλητα στο θέμα τι θα γίνει μετά το σήμα αυτό (δηλαδή επιλογή dac).
Επειδή λένε ότι garbage in garbage out θέλω λίγο να σορτάρω τις πηγές όσον αφορά στην ποιότητα του σήματος αυτού ώστε κάποιες να φύγουν γιά πάντα και να ασχοληθώ με αυτές που αξίζουν.


Κάτι τέτοιο γυρεύεις Μήτσο ?
S/PDIF Waveform Samples
http://komarix.org/per/computers/spdif
 
Παναγιωτη εννοω τα probes του παλμογραφου,ειναι συνδεδεμενα στις εισοδους του s/pdif receiver,δηλαδη βλεπεις και την επιδραση και του καλωδιου/rca/coupling caps.
 
Ωραίες σκέψεις παίδες...ειδικά όταν γυρνάς αργά το βράδι...από νοσοκομειακές σκοτούρες και θέλεις κάτι να ξεφύγεις...

Έβαλα έναν ταπεινό αναλογικό παλμογράφο που διαθέτω (60MHz) πάνω στην έξοδο s/pdif της emu 0404 και βλέπω τα κάτωθι:

Δειγματοληψία 44.1KHz
attachment.php



Δειγματοληψία 96KHz
attachment.php



Δειγματοληψία 192KHz
attachment.php


Βρε Supersonic, μας άνοιξες και άλλους ασκούς του Αιόλου! Ναι είσαι καλά!
 

Attachments

  • 44.jpg
    44.jpg
    85.2 KB · Views: 82
  • 96.jpg
    96.jpg
    85.6 KB · Views: 83
  • 192.jpg
    192.jpg
    84.6 KB · Views: 83
Σίγουρα θα δω τις εξόδους s/pdif, δύο media player του egreat 31b & O2media HMR-600W. Στο δεύτερο είναι εύκολο γιατί βγάζει s/pdif εκτός της οπτικής και ομοαξονική, στο egreat όμως που βγάζει οπτική που πρέπει να μετρηθεί;

Το beresford ως dac, δεν παράγει s/pdif out, απλά δέχεται s/pdif σήμα (ομαξονική, οπτική), οπότε τι θα μετρήσουμε;
 
Γιώργο ευχαριστώ για το σύνδεσμο περί της οπτικής. Μόλις βρω χρόνο θα επανέλθω.
Supersonic, εάν μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής περί beresford...
 
Re: Απάντηση: Παρατήρηση κυματομορφής spdif

Γιώργο ευχαριστώ για το σύνδεσμο περί της οπτικής. Μόλις βρω χρόνο θα επανέλθω.
Supersonic, εάν μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής περί beresford...

έλα λάθος.
από κεκτημένη.
Τί έσφαξε αυτός ? bereford....
αρα φέρε ένα beresford.

Το θέμα είναι πως να δω εγώ τις αρκετές πηγές μου...
 
Supersonic, εάν οι φώτο με τα capture από emu σε κάλυπταν για αυτό που θες...τότε ο παλμογράφος μονόδρομος!
Όλο και κάποιος θα βρεθεί κοντά σου που να σε εξυπηρετήσει...ένας καφές ωραία παρέα, τι άλλο θέλετε!

Και μιας και μας άναψες και επειδή δεν θέλω να ρίξω και άλλες μετρήσεις που πριν από λίγο πήρα από το ένα media player, να ρωτήσω κάτι ουσιώδες για να μην ανεβάζω "ανούσια" πράγματα και στο τέλος γελάτε!
Το σήμα s/pdif το βλέπουμε την ώρα που παίζει ένα ημίτονο για παράδειγμα ή χωρίς σήμα. Το αναφέρω διότι πάντα οι έξοδοι s/pdif έχουν σήμα είτε στο μηχάνημα παίζει audio αρχείο είτε όχι.
Εάν μου απαντήσετε καταφατικά, ότι δεν χρειάζεται να παίζει ημίτονο για την μέτρηση τότε supersonic...βγαίνει κελεπούρι κάποιο media player!