Παρατήρηση κυματομορφής spdif

Μεγάλα γλέντια δε λες τίποτα...
Ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη!
Αλλά με βοηθήσατε και ξεπεράστηκε.:ernaehrung004:
Πού και που ρίχνω καμιά ματιά στο ebay και πετυχαίνω κάτι ανταλλακτικά από
τον τύπο στη Ρόδο και μπαίνω σε πειρασμό να τα χτυπήσω έτσι για να βρίσκονται
μήπως και τα χρειαστώ σε καμιά τριανταριά χρόνια. :afro:
 
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
Περιμένουμε και την συνέχεια, όποτε ευκαιρέσεις.
 
Re: Απάντηση: Παρατήρηση κυματομορφής spdif

Αχ Ντίνο, σχολείο είσαι...
πάμε σε αυτά που έγραψες...
...
Στο ζουμί τώρα οι μετρήσεις στο SPDIF απαιτούν :
α) πηγή (του σήματος SPDIF), με αντίσταση εξόδου 75 ohm (+/- 20%) και έξοδο 0,4Vpp – 0,6Vpp
β) καλώδιο έως 10 μέτρα, με χαρακτηριστική αντίσταση 75 ohm (+/- 5%)
και
γ) δέκτη (του σήματος SPDIF) με αντίσταση εισόδου (ή τερματισμού) επίσης 75 ohm (+/- 5%) και είσοδο με εύρος 0,4Vpp – 0,6Vpp.
- Για το (α), μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι πηγές (δηλ. η emu και τα δύο media player) έχουν αντίσταση εξόδου 75ωμ?
Για το (β) δυστυχώς για τα καλώδια που χρησιμοποίησα δεν έχω τις προδιαγραφές της αντίστασής τους. Μετρώντας τα 80εκ. του πυρήνα του, μου έδωσαν αντιστοιχία για το 1μ. 0,165ωμ δηλ. 16,5ωμ/100μ. (είδα ότι τα ειδικά καλώδια spdif, δίνουν περί 5-8ωμ/100μ). Λέω να προμηθευτώ ένα τέτοιο και να δω τυχόν διαφορές.
Για το (γ) στον παλμογράφο δεν είχα πουθενά πάνω από 0,6Vp-p και είχα τερματισμό στο Τ bnc 75ωμ.


...Ειδικότερα για τους τερματισμένους παλμούς με 75ohm έχω να παρατηρήσω πως τους αρτιότερους γαλβανικούς παλμούς δίνει η EMU με γρήγορα μέτωπα παλμών και σημαντική συμμετρία.
- Ντίνο, μεταξύ των παλμών (emu) 16/44 - 16/48 τι προτιμάς, της ομοαξονικής ή της οπτικής;
Της οπτικής μου φαίνονται ότι έχουν τα ίδια μέτωπα και σωστότερη συμμετρία από της ομοαξονικής
ή κάνω λάθος;

...Επίσης η εκπληκτικά ίδια μορφολογία των οπτικών σημάτων σημαίνει μάλλον την χρήση του ίδιου chip για τον optical receiver.

- Ναι Ντίνο, γιατί όπως έγραψα μου ήταν πολύ επίπονο να λύσω και τις 3 συσκευές για να μετρήσω στο κατάλληλο ποδαράκι των transmitter. Οπότε επέλεξα να συνδέσω μέσω οπτικού καλωδίου την οπτική έξοδο στο dac μου και να κάνω και τις 3 μετρήσεις πάνω στο ποδαράκι του optical receiver του dac. Ίσως αυτό να ήταν το σφάλμα μου...
 
Για το (α), μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι πηγές (δηλ. η emu και τα δύο media player) έχουν αντίσταση εξόδου 75ωμ?

Πιστεύω πως έτσι πρέπει να είναι.




Για το (β) δυστυχώς για τα καλώδια που χρησιμοποίησα δεν έχω τις προδιαγραφές της αντίστασής τους. Μετρώντας τα 80εκ. του πυρήνα του, μου έδωσαν αντιστοιχία για το 1μ. 0,165ωμ δηλ. 16,5ωμ/100μ. (είδα ότι τα ειδικά καλώδια spdif, δίνουν περί 5-8ωμ/100μ). Λέω να προμηθευτώ ένα τέτοιο και να δω τυχόν διαφορές.

Στα καλώδια που μεταφέρουν υψηλές συχνότητες δεν μας ενδιαφέρει η αντίσταση συνεχούς ρεύματος / τάσης (αυτή δηλαδή που μέτρησες με το πολύμετρο), αλλά η χαρακτηριστική αντίσταση που εξαρτάται από τις φυσικές διαστάσεις των αγωγών του καλωδίου καθώς επίσης και από το είδος του διηλεκτρικού μονωτή που χρησιμοποιείται.
Δεν υπάρχουν ειδικά καλώδια για SPDIF. Υπάρχουν καλώδια με χαρακτηριστική αντίσταση 75ohm όπως το RG 59. Η τιμή των 75 ohm είναι σταθερή και δεν εξαρτάται από το μήκος του καλωδίου. Η μέτρηση γίνεται με ειδικά μηχανήματα που ξεφεύγουν πολύ από το συνηθισμένο εξοπλισμό.




Για το (γ) στον παλμογράφο δεν είχα πουθενά πάνω από 0,6Vp-p και είχα τερματισμό στο Τ bnc 75ωμ.

Αρα εισαι μεσα στις προδιαγραφές του SPDIF.




Ντίνο, μεταξύ των παλμών (emu) 16/44 - 16/48 τι προτιμάς, της ομοαξονικής ή της οπτικής; Της οπτικής μου φαίνονται ότι έχουν τα ίδια μέτωπα και σωστότερη συμμετρία από της ομοαξονικής ή κάνω λάθος;


Δεν νομίζω πως είναι δυνατή η σύγκριση. Τα γαλβανικά σήματα έχουν ληφθεί με σωστό τερματισμό στα 75 ohm και με τελικό αποδέκτη μέτρησης τον παλμογράφο χωρίς κάποια επεξεργασία. Αντίθετα στα οπτικά σήματα το σήμα έχει ληφθεί από τον ακροδέκτη του optical receiver και υποψιάζομαι πως έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον μια μορφοποίηση του παλμού (κάτι π.χ σαν Schmitt trigger). Έτσι οι οπτικές έξοδοι φαίνονται καλύτερες αλλά η πραγματική τους μορφή μέσα στην οπτική ίνα, παραμένει άγνωστη. Θα χρειαζόμασταν έναν ειδικό optical to voltage converter για τη μελέτη της ποιότητας των οπτικών παλμών. Μόνο τότε θα ήταν συγκρίσιμοι οι δυο τύποι μεταφοράς του SPDIF.



Ναι Ντίνο, γιατί όπως έγραψα μου ήταν πολύ επίπονο να λύσω και τις 3 συσκευές για να μετρήσω στο κατάλληλο ποδαράκι των transmitter. Οπότε επέλεξα να συνδέσω μέσω οπτικού καλωδίου την οπτική έξοδο στο dac μου και να κάνω και τις 3 μετρήσεις πάνω στο ποδαράκι του optical receiver του dac. Ίσως αυτό να ήταν το σφάλμα μου...

Σιγά το σφάλμα βρε Μανόλη. Πολύ καλά έκανες. Όπως είπα και πιο πάνω δεν βοηθάει ιδιαίτερα η μέτρηση από το ποδαράκι του optical receiver, (συνήθως κάποιο TORX194 /173).
 
Φίλε lemon:
Μην συγχέεις τα bit με την δειγματοληψία.
Το frame του Spdif μπορεί να μεταφέρει μέχρι 24bit.
Αυτό που πολλαπλασιάζει τη συχνότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα bit αλλά η συχνότητα δειγματοληψίας.
Φτιάξε ένα αρχειάκι 16bit/96KHz και θα δεις πως θα έχεις πανομοιότυπο αποτέλεσμα με 24bit/96KHz.

Πάντως η EMU0404 είναι μπροστά....
Για την O2Media να διακυνδυνέψω 2 προβλέψεις
ή έχει μετασχηματιστή στην έξοδο με χαμηλό bandwidth
ή έχει κάποιο πηνίο σε σειρά με το σήμα (συνήθης τακτική για να περνάνε οι συσκευές EMC test...)
 
Νομίζω πως αρκετά μέλη σκέπτονται την αγορά ενός παλμογράφου για τις κατασκευές τους. Καταθέτω μερικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν.
Νομίζω πως οι μέγιστες απαιτήσεις των περισσοτέρων από εμάς, βρίσκεται στην δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε την ηλεκτρική ποιότητα του σήματος SPDIF.
Δυο είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε:
Η πρώτη είναι να αρκεστούμε στο SPDIF 192KHz/24bit. Τότε τα 100 - 150 MHz είναι ένα καλό όριο για παλμογράφο. Στη περίπτωση αυτή θα πρότεινα κάποιος πρωτάρης να αγοράσει ένα καινούργιο ψηφιακό παλμογράφο. Σχετικά πρόσφατα έγιναν ιδιαίτερα προσιτοί όσο αφορά τις τιμές. Ταυτόχρονα εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες (π.χ FFT, trigger modes) και ευκολία στη χρήση (USB σύνδεση με Η/Υ κ.α). Μιλάμε για ψηφιακούς παλμογράφους με αξιόλογες επιδόσεις και τιμή συγκρίσιμη με τα DAC που αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε. Π.χ ρίξτε μια ματιά στη συζήτηση που γίνεται εδώ http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=52814
Ειδικά το ανωτέρω μηχάνημα νομίζω πως το έχει αγοράσει το μέλος gfle και αφορά ένα πολύ καλό κλώνο, από κινέζο κατασκευαστή που κατασκευάζει και τα αντίστοιχα μηχανήματα της HP - Agilent.

Η δεύτερη περίπτωση πολύ περισσότερο απαιτητική. Αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις (με ορίζοντα τα επόμενα 3 - 4 χρόνια και αρχεία τουλάχιστον 384KHz/24bit) τότε το όριο ανεβαίνει στα 300 - 450 MHz (50Mhz ρολόι). Αποκλείω τη λύση ενός καινούργιου ψηφιακού παλμογράφου διότι η τιμή μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 ευρώ για σοβαρά μηχανήματα (π.χ LeCroy, Agilent, Tektronix, επίσης φτιαγμένα στη Κίνα αλλά δυστυχώς.... χωρίς κλώνους). Επίσης σας προτείνω να ξεχάστε τη περίπτωση μεταχειρισμένου ψηφιακού παλμογράφου. Το γιατί είναι μεγάλη συζήτηση. Αυτό που απομένει τουλάχιστον προσωρινά είναι η αγορά ενός καλού μεταχειρισμένου αναλογικού παλμογράφου με bandwidth 300 - 400 Mhz σε προσιτή τιμή (π.χ 500 - 800 ευρώ). Δυστυχώς καινούργιοι και αξιοπρεπείς αναλογικοί παλμογράφοι δεν παράγονται πλέον. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ οι Hameg οι οποίοι είναι μάλλον ακριβοί (π.χ 1500 ευρώ τιμή Γερμανίας για τον ΗΜ 2005) και προσφέρουν ότι οι Tektronix πριν από 20 χρόνια. Η πρότασή μου για μεταχειρισμένο μηχάνημα φορά κυρίως τους Tektronix 2465 Α ή Β (350 και 400 Mhz bandwidth αντίστοιχα). Τα μηχανήματα είναι πολύ καλά κατασκευασμένα. Πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα. Πρώτα απ' όλα ο πωλητής να είναι ειλικρινής, κυρίως όσο αφορά τις ώρες λειτουργίας που έχει μαζέψει το μηχάνημα και τη κατάσταση της οθόνης (χωρίς καψίματα). Επίσης είναι θετικό να πέσετε σε πωλητή σχετικό με το service (θα κοστίσει κάτι παραπάνω) και να έχει φροντίσει το μηχάνημα (π.χ αλλαγή των πυκνωτών στο τροφοδοτικό, αλλιώς μάλλον θα το κάνετε εσείς). Σημαντικό είναι να υπάρχει καλή ψύξη στο εσωτερικό του μηχανήματος, διότι ζεσταίνονται σημαντικά τα υβριδικά κυκλώματα. Ανταλλακτικά και service manual υπάρχουν άφθονα. Υπάρχουν και άλλα αξιόλογα μηχανήματα, αλλά καμία άλλη σειρά παλμογράφων, δεν έχει κατασκευαστεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς (η σειρά 24ΧΧ αποτέλεσε τη αναφορά για περισσότερο από 20 χρόνια). Αυτό οδηγεί σε μεγάλη επάρκεια ανταλλακτικών και τεράστιας εμπειρίας όσο αφορά τις επισκευές.
Σε κάθε περίπτωση στο κόστος πρέπει να υπολογίσετε και ένα τουλάχιστον ζευγάρι probes καθώς αντάπτορες BNC και τερματικές αντιστάσεις 75 ohm.