Νομίζω πως αρκετά μέλη σκέπτονται την αγορά ενός παλμογράφου για τις κατασκευές τους. Καταθέτω μερικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν.
Νομίζω πως οι μέγιστες απαιτήσεις των περισσοτέρων από εμάς, βρίσκεται στην δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε την ηλεκτρική ποιότητα του σήματος SPDIF.
Δυο είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε:
Η πρώτη είναι να αρκεστούμε στο SPDIF 192KHz/24bit. Τότε τα 100 - 150 MHz είναι ένα καλό όριο για παλμογράφο. Στη περίπτωση αυτή θα πρότεινα κάποιος πρωτάρης να αγοράσει ένα καινούργιο ψηφιακό παλμογράφο. Σχετικά πρόσφατα έγιναν ιδιαίτερα προσιτοί όσο αφορά τις τιμές. Ταυτόχρονα εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες (π.χ FFT, trigger modes) και ευκολία στη χρήση (USB σύνδεση με Η/Υ κ.α). Μιλάμε για ψηφιακούς παλμογράφους με αξιόλογες επιδόσεις και τιμή συγκρίσιμη με τα DAC που αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε. Π.χ ρίξτε μια ματιά στη συζήτηση που γίνεται εδώ
http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=52814
Ειδικά το ανωτέρω μηχάνημα νομίζω πως το έχει αγοράσει το μέλος gfle και αφορά ένα πολύ καλό κλώνο, από κινέζο κατασκευαστή που κατασκευάζει και τα αντίστοιχα μηχανήματα της HP - Agilent.
Η δεύτερη περίπτωση πολύ περισσότερο απαιτητική. Αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις (με ορίζοντα τα επόμενα 3 - 4 χρόνια και αρχεία τουλάχιστον 384KHz/24bit) τότε το όριο ανεβαίνει στα 300 - 450 MHz (50Mhz ρολόι). Αποκλείω τη λύση ενός καινούργιου ψηφιακού παλμογράφου διότι η τιμή μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 ευρώ για σοβαρά μηχανήματα (π.χ LeCroy, Agilent, Tektronix, επίσης φτιαγμένα στη Κίνα αλλά δυστυχώς.... χωρίς κλώνους). Επίσης σας προτείνω να ξεχάστε τη περίπτωση μεταχειρισμένου ψηφιακού παλμογράφου. Το γιατί είναι μεγάλη συζήτηση. Αυτό που απομένει τουλάχιστον προσωρινά είναι η αγορά ενός καλού μεταχειρισμένου αναλογικού παλμογράφου με bandwidth 300 - 400 Mhz σε προσιτή τιμή (π.χ 500 - 800 ευρώ). Δυστυχώς καινούργιοι και αξιοπρεπείς αναλογικοί παλμογράφοι δεν παράγονται πλέον. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ οι Hameg οι οποίοι είναι μάλλον ακριβοί (π.χ 1500 ευρώ τιμή Γερμανίας για τον ΗΜ 2005) και προσφέρουν ότι οι Tektronix πριν από 20 χρόνια. Η πρότασή μου για μεταχειρισμένο μηχάνημα φορά κυρίως τους Tektronix 2465 Α ή Β (350 και 400 Mhz bandwidth αντίστοιχα). Τα μηχανήματα είναι πολύ καλά κατασκευασμένα. Πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα. Πρώτα απ' όλα ο πωλητής να είναι ειλικρινής, κυρίως όσο αφορά τις ώρες λειτουργίας που έχει μαζέψει το μηχάνημα και τη κατάσταση της οθόνης (χωρίς καψίματα). Επίσης είναι θετικό να πέσετε σε πωλητή σχετικό με το service (θα κοστίσει κάτι παραπάνω) και να έχει φροντίσει το μηχάνημα (π.χ αλλαγή των πυκνωτών στο τροφοδοτικό, αλλιώς μάλλον θα το κάνετε εσείς). Σημαντικό είναι να υπάρχει καλή ψύξη στο εσωτερικό του μηχανήματος, διότι ζεσταίνονται σημαντικά τα υβριδικά κυκλώματα. Ανταλλακτικά και service manual υπάρχουν άφθονα. Υπάρχουν και άλλα αξιόλογα μηχανήματα, αλλά καμία άλλη σειρά παλμογράφων, δεν έχει κατασκευαστεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς (η σειρά 24ΧΧ αποτέλεσε τη αναφορά για περισσότερο από 20 χρόνια). Αυτό οδηγεί σε μεγάλη επάρκεια ανταλλακτικών και τεράστιας εμπειρίας όσο αφορά τις επισκευές.
Σε κάθε περίπτωση στο κόστος πρέπει να υπολογίσετε και ένα τουλάχιστον ζευγάρι probes καθώς αντάπτορες BNC και τερματικές αντιστάσεις 75 ohm.