παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Οι περισσοτεροι ενεργοι προενισχυτες μειωνουν την σταθμη πριν απο τις 12 και προσθετουν μετα. Δλδ καπου γυρω στην μεση του ποτενσιομετρου εχουν μηδενικο gain.

Οι περισσοτεροι ενεργοι προενισχυτες μειωνουν την σταθμη πριν απο τις 12 και προσθετουν μετα. Δλδ καπου γυρω στην μεση του ποτενσιομετρου εχουν μηδενικο gain.

Μάλιστα. Ενδιαφέρον. Αυτό που ουσιαστικά δεν θέλω είναι το gain. Aν δεν το έχω όπως λές, τότε καλύπτομαι με τον king rex που έτσι και αλλιώς έχει 12db άρα μικρό.

Από την άλλη, ο Προμηθέας στην signature έκδοσή του δεν ζευγάρωνε με τίποτα με τον Electrocompaniet μου... Μουλάρωνε και έβγαζε μια αηδία από τις λίγες.

Καλά είναι τα κλισεδάκια less is more κλπ, αλλά δεν ιχύουν πάντα. Πάντα με δοκιμή. Πάντως αν κρατηθείς λιγάκι μέχρι μετά τις γιορτές και βρίσκεσαι Αθήνα, μπορώ να σου δανείσω ένα παθητικό με alps που τον έχω για προστασία όταν κάνω δοκιμές με νέα DIY μηχανάκια.

Ευχαριστώ φίλε. Σαφώς και μπορώ να κρατηθώ :-) Αθήνα είμαι, όποτε μπορέσεις μου λες και θα χαρώ πολύ!

Τα καλώδια διασύνδεσης στον παθητικό παίζουν πολή σημαντικό ρόλο. Τα "σωστά" καλωδια συνήθως είναι και πολύ ακριβά, οπότε ο παθητικός χάνει το πλεονέκτημα της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής πλευράς λύσης.
Αν το σηκώνει η πηγή σου, δοκίμασε για αρχή ένα οποιοδήποτε φτηνό ποτενσιόμετρο άνθρακα 5KΩ αντίστασης (με τα σωστά interconnects χαμηλής χωρητικότητας) και μετά τα ξαναλέμε.

Last edited:
Από την άλλη, ο Προμηθέας στην signature έκδοσή του δεν ζευγάρωνε με τίποτα με τον Electrocompaniet μου... Μουλάρωνε και έβγαζε μια αηδία από τις λίγες.

Καλά είναι τα κλισεδάκια less is more κλπ, αλλά δεν ιχύουν πάντα. Πάντα με δοκιμή. Πάντως αν κρατηθείς λιγάκι μέχρι μετά τις γιορτές και βρίσκεσαι Αθήνα, μπορώ να σου δανείσω ένα παθητικό με alps που τον έχω για προστασία όταν κάνω δοκιμές με νέα DIY μηχανάκια.

Ο,τι είχα πάθει με το spl volume 2 που είχα πάρει πριν δύο χρόνια...Με τίποτα! Ενω με το sm-pro patch 2 τα πήγαινε μια χαρά!

Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Τα καλώδια διασύνδεσης στον παθητικό παίζουν πολή σημαντικό ρόλο. Τα "σωστά" καλωδια συνήθως είναι και πολή ακριβά, οπότε ο παθητικός χάνει το πλεονέκτημα στο να είναι μια οικονομικά συμφέρουσα λύση.
Αν το σηκώνει η πηγή σου, δοκίμασε για αρχή ένα οποιοδήποτε φτηνό ποτενσιόμετρο άνθρακα 5KΩ αντίστασης (με τα σωστά interconnects χαμηλής χωρητικότητας) και μετά τα ξαναλέμε.

Εχω atlas καλώδια αλλά οικονομικά. Αυτό που ίσως παραγγειλω έαν και εφόσον έχει 2,5ΚΩ

Απάντηση: Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Εχω atlas καλώδια αλλά οικονομικά. Αυτό που ίσως παραγγειλω έαν και εφόσον έχει 2,5ΚΩ

Αν τα καλώδια έχουν χωρητικότητα < 80pF περίπου, δεν θα έχεις πρόβλημα με τα δυναμικά ούτε θα αντιληφτεις κάποια μείωση στην απόκριση των υψηλών συχνοτήτων. Το ποτενσιόμετρο να είναι 5ΚΩ, αλλα αν η πηγή σου αδυνατεί να το οδηγήσει ως φορτίο τότε επέλεξε ένα άλλο των 10KΩ.

Last edited:
Συζήτησα με την εταιρεία τα χαρακτηριστικά της πηγής που είναι 2 v και εμπέδηση εισόδου του τελικού 11 k ohm και πρότειναν τa 2.5 kohm. Με κάποιους άλλους στο παρελθόν είχαμε καταλήξει στα 5 η 10. Τα καλώδια θα τα κοιτάξω. Σ ευχαριστώ για την ψύχραιμη προσέγγιση!

Απόψεις όχι πολωμένες καθόσον η πραγματικότητα σε όλα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

http://thewelltemperedcomputer.com/Intro/SQ/USB_SPDIF.htm

http://www.computeraudiophile.com/f...puters-and-electronic-devices-or-spdif-12279/

Από το πρώτο άρθρο, κράτα κυρίως αυτά:

"By design asynchronous USB allows for an implementation with a very low intrinsic jitter."

"Technically both SPDIF and USB are capable of bit perfect transmission with low jitter.
As usual the result will be dependent on the implementation."

Στο δεύτερο link άντεξα να διαβάσω λιγότερα από 10 μηνύματα.. άστα / βράστα..

Η ουσία είναι ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η υλοποίηση. Μία κορυφαία υλοποίηση s/pdif σαφώς θα παίξει καλύτερα από μία μέτρια προς κακή USB.

Αλλά μεταξύ κορυφαίας s/pdif και κορυφαίας USB, θα κερδίσει η δεύτερη (με μικρή η μεγάλη διαφορά, αναλόγως το σύστημα..).

Το καλό με τη USB είναι ότι εν έτη 2013 υπάρχουν πια πολύ καλές υλοποιήσεις σε πολύ λογικές τιμές, οι οποίες "έχουν" για πλάκα τις τυπικής ποιότητας συνδέσεις s/pdif. Υπόψη, μιλάω ουσιαστικά για DACs με θύρες USB, όχι κουτάκια που συνδέονται στο PC μέσω USB και δίνουν s/pdif. Εκεί γίνεται μισή δουλειά..

Ειδικά το κόστος είναι θέμα
Το spdif μου έφαγε πολλά λεφτά ακόμα και για καλώδια
Το usb σήμερα έχει πολύ καλό λόγο απόδοσης/τιμή (price/performance)

Ειδικά το κόστος είναι θέμα
Το spdif μου έφαγε πολλά λεφτά ακόμα και για καλώδια
Το usb σήμερα έχει πολύ καλό λόγο απόδοσης/τιμή (price/performance)

Οπτική ίνα?

Από το πρώτο άρθρο, κράτα κυρίως αυτά:

"By design asynchronous USB allows for an implementation with a very low intrinsic jitter."

"Technically both SPDIF and USB are capable of bit perfect transmission with low jitter.
As usual the result will be dependent on the implementation."

Στο δεύτερο link άντεξα να διαβάσω λιγότερα από 10 μηνύματα.. άστα / βράστα..

Η ουσία είναι ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η υλοποίηση. Μία κορυφαία υλοποίηση s/pdif σαφώς θα παίξει καλύτερα από μία μέτρια προς κακή USB.

Αλλά μεταξύ κορυφαίας s/pdif και κορυφαίας USB, θα κερδίσει η δεύτερη (με μικρή η μεγάλη διαφορά, αναλόγως το σύστημα..).

Το καλό με τη USB είναι ότι εν έτη 2013 υπάρχουν πια πολύ καλές υλοποιήσεις σε πολύ λογικές τιμές, οι οποίες "έχουν" για πλάκα τις τυπικής ποιότητας συνδέσεις s/pdif. Υπόψη, μιλάω ουσιαστικά για DACs με θύρες USB, όχι κουτάκια που συνδέονται στο PC μέσω USB και δίνουν s/pdif. Εκεί γίνεται μισή δουλειά..

Το dac μου rotle rd-006 σε συνδυασμό με την Assus Xonar essence stx που έχω και αν λάβουμε υόψη ότι η usb έξοδος είναι από ένα pc του 2008 με κάνει να πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο configuration spdif η οπτική έξοδος θα είναι καλύτερη επιλογη. Σιγουρα η μία ή άλλη σχολή spdif vs usb έχει τους λόγους ύπαρξής της τα θετικά και τα αρνητικά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Αν τα καλώδια έχουν χωρητικότητα < 80pF περίπου, δεν θα έχεις πρόβλημα με τα δυναμικά ούτε θα αντιληφτεις κάποια μείωση στην απόκριση των υψηλών συχνοτήτων. Το ποτενσιόμετρο να είναι 5ΚΩ, αλλα αν η πηγή σου αδυνατεί να το οδηγήσει ως φορτίο τότε επέλεξε ένα άλλο των 10KΩ.

Capacitance (pF/m) : 70.51 PF/M

Οπτική ίνα?

Και στις ίνες έφαγα λεφτά… ενώ θεωρητικά και το 24/192 είναι out of spec.

Σήμερα, ένα usb interface έχει κάτω από 100 ευρώ, λιγότερο από μια καλή ίνα.

Και στις ίνες έφαγα λεφτά… ενώ θεωρητικά και το 24/192 είναι out of spec.

Σήμερα, ένα usb interface έχει κάτω από 100 ευρώ, λιγότερο από μια καλή ίνα.

Αν και είμαστε εκτός θέματος (ας μας συγχωρήσει η σύνταξη το κλείνουμε εδώ) έχω παρατηρήσει ότι μια καλή ίνα αγοράζεται με 80-90 ευρώ. Η qed έχει βγάλει μία από γυαλί αυτόν τον καιρό που από προδιαγραφές σκίζει.

Αν και είμαστε εκτός θέματος (ας μας συγχωρήσει η σύνταξη το κλείνουμε εδώ) έχω παρατηρήσει ότι μια καλή ίνα αγοράζεται με 80-90 ευρώ. Η qed έχει βγάλει μία από γυαλί αυτόν τον καιρό που από προδιαγραφές σκίζει.

Την QED τη συμπαθούσα πάντα για την καλή απόδοση/τιμή των προϊόντων της.

Και εντελώς off topic μιας και θυμίζει quod erat demonstrandum και Quantum Electro Dynamics και μου θυμίζει διαγράμματα Feynman :D

Sory και από εμένα που διεύρυνα λίγο το off topic, συνεχίζουμε με παθητικά :-)

Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι μετασχηματιστές τύπου TVC όταν εκτελούν χρέη παθητικού προενισχυτή. Πολλες δεκάδες μέτρα σύρματος στην πορεία του σήματος άνευ λόγου, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν χαμηλή την αντίσταση εξόδου του παθητικού, αφού η γαλβανική απομόνωση δεν έχει πλέον κάποια πρακτική αξία.
Εδώ που τα λέμε, ένα μέτρο καλωδίου αλλάζουμε μεταξύ πηγής και προενισχυτή και αμέσως αλλάζει και ο ήχος του συστήματος.
Προτείνω ενεργό προενισχυτή υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα κατά προτίμηση με Jfet ή με τριοδικές λυχνίες σε τάξη λειτουργίας Α.
Στην κατηγορία τιμής που αναζητάς λύσεις, μόνο σε ιδιοκατασκευή και ποτέ σε κινέζο προενισχυτή ακόμα κι αν στον χαρίζουν .

Μου το εξειδικεύεις πολύ :-) Τα κυβικά μου (γνώσεις, όρεξη, χρήματα, ικανότητα critical listening) δεν μου επιτρέπουν να ξεφύγω από consumer μηχανήματα.