Pc vs rasberry pi vs streamer

Σήμερα την επίσκεψη στου Μιχάλη δοκιμάσαμε dac και τα ασημένια jumper της nordost στις μπορνες των ATC. Τα αποτελέσματα μας βρήκαν ολους σύμφωνους. Το dac του dim εχει σαφώς πιο hiend ηχο απο του Μιχάλη, αναμενόμενο, όσο πιο καλή εγγραφή ακούγαμε τόσο μεγάλωνε η διαφορά. Τα jumper στην αρχή μας εντυπωσίασαν 10 - 15 δευτερόλεπτα μετά συμφωνήσαμε όλοι ότι φουσκώνουν τον ήχο αφύσικα.
@Sonus Naturalis αν είσαι απολυτος σίγουρος για τις ρυθμίσεις του i2s στο dac σου κανόνισε για άμεση επίσκεψη.

Για να επιστρέψω στο θέμα έκοψα τα πιν κάτω απο τις τροφοδοσίες έβαλα και αποστάτες. Driver έβαλα τον προτεινόμενο ανάβουν τα led κανονικά οταν πατάω play σβήνουν όταν πατάω στοπ αλλά ήχος τίποτα.

• Sad
Reactions: vlad66
@Sonus Naturalis αν είσαι απολυτος σίγουρος για τις ρυθμίσεις του i2s στο dac σου κανόνισε για άμεση επίσκεψη.
Το DAC μου διαθέτει είσοδο I²S. Δεν έχω όμως πηγή με έξοδο I²S.
Οπότε συσκεφθείτε, συντονιστίτε και πράξετε τα δέοντα! :)

Το πήγες βρε ακάματη το 'ργαλειο ?😁

το πήγα και το άφησα.

θα ασχοληθεί με την ησυχία του ο Μιχάλης με αυτό.. (ελπίζω δλδ) :LOL:

όπς καταλαβαίνς, δεν ήταν δυνατόν να ασχοληθούμε με αυτό τόσοι που είμασταν με τόσες "ασχολίες"...

και από νωρίς όλοι θέλαμε να πάμε να φάμε τα σουβλάκια των 180gr.......

• Like
Reactions: mdvq
Το DAC μου διαθέτει είσοδο I²S. Δεν έχω όμως πηγή με έξοδο I²S.
Οπότε συσκεφθείτε, συντονιστίτε και πράξετε τα δέοντα! :)
Μα βρε Μιχάλη πηγη ειναι το rasberry που θέλω να δοκιμάσω. Προσπαθώ να καταλάβω αν φταίει το dac μου που δεν βγάζει ήχο.

Σήμερα την επίσκεψη στου Μιχάλη δοκιμάσαμε dac και τα ασημένια jumper της nordost στις μπορνες των ATC. Τα αποτελέσματα μας βρήκαν ολους σύμφωνους. Το dac του dim εχει σαφώς πιο hiend ηχο απο του Μιχάλη, αναμενόμενο, όσο πιο καλή εγγραφή ακούγαμε τόσο μεγάλωνε η διαφορά. Τα jumper στην αρχή μας εντυπωσίασαν 10 - 15 δευτερόλεπτα μετά συμφωνήσαμε όλοι ότι φουσκώνουν τον ήχο αφύσικα.
Ποια dac ηταν αυτα? Μπορειτε να αναφερετε τα μοντελα και την καταταξη μετα την συγκριση?

Το ένα είναι το revolution της allo με τροφοδοσία το Shanti της allo,που δίνει όμως και στο raspberry (έχει 2 εξόδους)
Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε το pontus ii της denafrips, εχθές ένα diy DAC του @Δημήτρης Δημητρακούδης που δεν θυμάμαι το chip του.
Νομίζω ότι παίζει καλύτερα από το denafrips αλλά και πάλι δεν με έπεισε να βάλω το χέρι στην τσέπη.
Οι διαφορές δεν αφορούν συχνοτική απόκριση αν και το revolution ακούγεται λίγο πιο "γεμάτο" χαμηλά ενώ του Δημήτρη πιο "αεράτο" ψηλά, χωρίς να είναι εξώφθαλμες οι διαφορές.
Σε πολύ καλές ηχογραφήσεις του Δημήτρη αναδεικνύει περισσότερες λεπτομέρειες της ηχογράφησης, πιθανόν λόγω λιγότερου θορύβου και καλύτερων ρολογιών.
Όπως και να έχει, δεν ψάχνω να δώσω 2-3k για να έχω το λίγο παραπάνω σε συγκεκριμένες ηχογραφήσεις όταν τις ακούω προσεκτικά.

Εν κατακλείδι,το revolution που μου πρότεινε ο Δημήτρης αποδεικνύεται τρελό value for money από τη στιγμή που προβληματίζει DAC πολλαπλάσιας τιμής

Μα βρε Μιχάλη πηγη ειναι το rasberry που θέλω να δοκιμάσω. Προσπαθώ να καταλάβω αν φταίει το dac μου που δεν βγάζει ήχο.
Ωραία! Όποτε θέλεις, εδώ είμαστε! :)
Εδώ είναι ο USER Guide για το Shanling EH3 DAC.
Περιλαμβάνει και το διάγραμμά για τα HDMI pinout (δες Model 3)

SHANLING-EH3-Desktop-DAC-Amplifier-image-28.png

Yποψιάζομαι, αν και δεν έχω την παραμικρή εμπειρία από Raspberry, ότι η συνδεσμολογία των HDMI Audio Pinouts είναι ο τομέας που πρέπει να ερευνήσεις για να λειτουργήσει σωστά.

Η Κα AI στο ερώτημα "HDMI Audio pinout" μας πληροφορεί τα εξής:

AI Overview
An HDMI audio pinout is primarily used for I2S (Inter-IC Sound) audio, which involves dedicated pins for audio data (SD), serial clock (SCK), left/right clock (LRCK), and master clock (MCLK), along with multiple ground pins. Unlike a standard HDMI connection that transmits video, an I2S HDMI connection is a specific use case where a standard HDMI connector is repurposed to carry digital audio signals between devices like DACs and streamers.
I2S HDMI audio pinout (Type A connector)
  • Pin 1: GND - Ground
  • Pin 2: LRCK (or WCK) - Left/Right Clock (Word Clock)
  • Pin 3: GND - Ground
  • Pin 4: SCL - I2C Clock (optional for device control)
  • Pin 5: SDA - I2C Data (optional for device control)
  • Pin 6: GND - Ground
  • Pin 7: SD (or SDATA) - Serial Data (I2S audio data)
  • Pin 8: GND - Ground
  • Pin 9: MCLK - Master Clock
  • Pin 10: GND - Ground
  • Pin 11: +5V - 5V Power (used for signal integrity, optional)
  • Pin 12: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 13: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 14: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 15: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 16: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 17: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 18: NC - Not Connected (Unused)
  • Pin 19: GND - Ground
Important considerations
  • Grounding:
    Multiple ground pins are present and can be used for signal integrity. It's often recommended that only one ground be connected, but check the specific device documentation.

• Variations:
    This pinout is for the I2S audio standard over HDMI. Other HDMI standards (like video) have different pinouts, such as the TMDS data pairs and clock signals.

• Connector Types:
    While Type A is the most common, Mini HDMI (Type C) and Micro HDMI (Type D) connectors are also used, but they rearrange the pins while maintaining the same basic functions.

• Device Compatibility:
    Not all devices can be configured for I2S over HDMI, and specific DACs are required to interpret the I2S signal sent via HDMI.

Τα Pinouts και το κατάλληλο καλώδιο είναι θέμα που πρέπει να ψάξεις.

Η
Ποια dac ηταν αυτα? Μπορειτε να αναφερετε τα μοντελα και την καταταξη μετα την συγκριση?
Η δική μου άποψη μετά απο μια παραπάνω ακροαση των μηχανημάτων απο τον Tzimisce (2 στο χώρο του και μια στο δικό μου στην οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί) θα ακολουθήσει παρακάτω.
Το dac του dimdim είναι βασισμένο στο sabre 9038 με Salas bib και streamer (υπο κατασκευή)
Η δική μου λίστα είναι η ακόλουθη
1. Denafrips pontus ii
2. Dimm Dimm dac (με πολυ μικρή διαφορά)
3. Analog jimaras dac
4. Shanti
Το no.3 το βάζω λίγο αυθαίρετα χωρίς να εχει πάρει μέρος στο τεστ απο την ακουστική μου μνήμη.

• Like
Reactions: steadyshot
Για το analog jimaras δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, δεν το έχω ακούσει.
Για τα δύο πρώτα, μάλλον θα τα έβαζα ανάποδα.
Στο δικό μου χώρο και με το δικό μου σύστημα εννοείται, αλλού σίγουρα θα είχε άλλα αποτελέσματα.
Το denafrips φαίνεται να έχει λίγο καλύτερη ανάλυση στα χαμηλά, υπολείπεται όμως αρκετά σε όγκο από το revolution, κάτι που στο δικό μου σύστημα είναι foul.
Προφανώς για αυτό και η κατάταξη στα δύο πρώτα (στο δικό μου σύστημα).

Καταλήγω στο ότι μάλλον σε εμένα δεν πάνε τα r2r DAC

• Like
Reactions: steadyshot
Για να επιστρέψω στο θέμα μετά απο παρότρυνση των μελών Tzimisce και sonus naturalis μόλις ολοκλήρωσα άλλη μια δοκιμή δοκίμασα άλλο ενα καλώδιο hdmi 20 cm αναγκάστηκα να αλλάξω όλη τη διαρρύθμιση του ρακ ώστε το ian canada pi να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω απο το dac της denafrips για να φτάσει το καλώδιο ίσα ίσα.
Αποτέλεσμα τα led πάνω στα board ανάβουν και σβήνουν στο play - pause αλλά ήχος πουθενά.
Θα γινει και δοκιμή με volumio μέσα στη βδομάδα οπως προτείνει ο dimdim οπως και επίσκεψη στο Sonos Naturalis για δοκιμή σε άλλο dac.

@analog-jimaras
Δημήτρη, υποθέτω ότι η έξοδος HDMI του Raspberry έχει συγκεκριμένη διαρρύθμιση Pinouts. Αυτά γνωρίζεις ποιά ακριβώς είναι;
Θα πρέπει-υποθέτω- τα Pinouts της πηγής να συμπίπτουν με τα Pinouts της I²S του DAC.
Όσοι έχουν βαθύτερη γνώση επί του θέματος, ας διορθώσουν και ας συμπληρώσουν.

Βασικά μάλλον τα pinouts πρέπει να είναι το θέμα. Στο HDMI I2S δεν υπάρχει ένα universal στάνταρ όπως συμβαίνει στο HDMI για εικόνα και ήχο. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως υλοποίησης και για αυτό υπάρχουν πηγές που δίνουν τη δυνατότητα διαφορετικής χαρτογράφησης των pins του HDMI I2S.

το πήγα και το άφησα.

θα ασχοληθεί με την ησυχία του ο Μιχάλης με αυτό.. (ελπίζω δλδ) :LOL:

όπς καταλαβαίνς, δεν ήταν δυνατόν να ασχοληθούμε με αυτό τόσοι που είμασταν με τόσες "ασχολίες"...

και από νωρίς όλοι θέλαμε να πάμε να φάμε τα σουβλάκια των 180gr.......
Δε φαγαμε βινυλιο στα 180 ρε, 170 ηταν τα σουβλακια!

• Haha
  • Like
Reactions: Tzimisce and vlad66
Βασικά μάλλον τα pinouts πρέπει να είναι το θέμα. Στο HDMI I2S δεν υπάρχει ένα universal στάνταρ όπως συμβαίνει στο HDMI για εικόνα και ήχο. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως υλοποίησης και για αυτό υπάρχουν πηγές που δίνουν τη δυνατότητα διαφορετικής χαρτογράφησης των pins του HDMI I2S.
Εάν γνωρίζουμε τα Pinouts της πηγής και του αντίστοιχου DAC, μπορούμε να παραγγείλουμε ή να ζητήσουμε να μας καρασκευάσουν το κατάλληλο καλώδιο;
Αν ναι, από που;

Πάνω στα boards του ian εχει κάποια jumper όμως αυτά τα δοκιμάσαμε σε όλους τους συνδυασμούς.

Εάν γνωρίζουμε τα Pinouts της πηγής και του αντίστοιχου DAC, μπορούμε να παραγγείλουμε ή να ζητήσουμε να μας καρασκευάσουν το κατάλληλο καλώδιο;
Αν ναι, από που;

Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό καλώδιο για το HDMI I2S. Η ιδέα πίσω από το I2S over HDMI ήταν να εκμεταλλευτεί τους πολλούς αγωγούς του καλωδίου HDMI για να μεταφέρει ξεχωριστά σε κάθε αγωγό όλα αυτά που φαίνονται στο σχήμα που παραθέσεις πιο πριν με τα pins.
Τεχνικά αυτό ισχύει. Βέβαια καλώδια είναι αυτά, ενδεχομένως να υπάρχουν καλώδια που να έχουν δώσει περισσότερη προσοχή στους αγωγούς του καλωδίου ειδικά για χρήση σε I2S. Δεν το αποκλείω, αλλά και δεν τα ξέρω.

Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό καλώδιο για το HDMI I2S. Η ιδέα πίσω από το I2S over HDMI ήταν να εκμεταλλευτεί τους πολλούς αγωγούς του καλωδίου HDMI για να μεταφέρει ξεχωριστά σε κάθε αγωγό όλα αυτά που φαίνονται στο σχήμα που παραθέσεις πιο πριν με τα pins.
Τεχνικά αυτό ισχύει. Βέβαια καλώδια είναι αυτά, ενδεχομένως να υπάρχουν καλώδια που να έχουν δώσει περισσότερη προσοχή στους αγωγούς του καλωδίου ειδικά για χρήση σε I2S. Δεν το αποκλείω, αλλά και δεν τα ξέρω.
Υπάρχουν
https://de.aliexpress.com/item/1005006854064813.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!EUR!31.23!28.59!!!!!%40!12000038521533999!ppc!!!&src=google&albch=shopping&acnt=272-267-0231&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=726717691648&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=m&ds_e_network=g&ds_e_product_group_id=296303633664&ds_e_product_id=de1005006854064813&ds_e_product_merchant_id=106372709&ds_e_product_country=DE&ds_e_product_language=de&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22054759359&albag=172828878419&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22054759359&gbraid=0AAAAAoukdWNbZ8RJQIlweM7Uz9slUazzM&gclid=CjwKCAjwmNLHBhA4EiwA3ts3mYcaZDTLQd0nDzvJcy0v5UMJ4aq5jsNV6Taw-uBzw4bZ-LKU3QW27BoCQMQQAvD_BwE