PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

η MSB χρησιμοποιει ladder DAC αλλα δεν νομιζω να ειναι το 1704.

παντως η MSB εχει κανει ξεκαθαρες δηλωσεις εναντια στο ESS 9018, θεωρωντας το "μαρκετιστικο κολπο". υποστηριζει οτι προκειται για 6 μπιτο τσιπ στην ουσια. προσωπικα δεν ειμαι σε θεση να κρινω οποτε παραθετω το λινκ

http://www.msbtech.com/support/What_about_32_bit_DACs.php

παντως η MSB εχει κανει ξεκαθαρες δηλωσεις εναντια στο ESS 9018, θεωρωντας το "μαρκετιστικο κολπο". υποστηριζει οτι προκειται για 6 μπιτο τσιπ στην ουσια. προσωπικα δεν ειμαι σε θεση να κρινω οποτε παραθετω το λινκ

Έχουν φάει πολύ κράξιμο για αυτή τη σελίδα κατά καιρούς.. Ας πούμε ότι αν τα 32bits του Sabre είναι μία φορά marketing trick, η συγκεκριμένη σελίδα της MSB είναι 100 φορές..

Είναι ξεκάθαρο ποιος φοβάται ποιον.

θα συμφωνησω οτι ο καθε κατασκευαστης πρεπει να κοιταει τι εχει να προσφερει και οχι να "κραζει" τους αλλους. σιγουρα δεν βγαζει αερα νικητη κανοντας τετοιες κινησεις.

το λινκ το εβαλα γιατι ειναι σχετικο με την κουβεντα. για να μην παρεξηγουμε δεν εχω κανενα απο τα προαναφερθεντα μοντελα και δεν ακουω ψηφιακα γενικοτερα. (πικαπ και παλι πικαπ)

Απάντηση: Re: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

H MSB φτιάχνει δικό της ladder dac. Καλύτερο ή χειρότερο από τα "κατεστημένα" pcm1704, ad1865 δεν γνωρίζω.
Καθαρά τεχνικά -τάπαμε- δεν υπάρχει σύγκριση με τα σύγχρονα καρβουδιστήρια με τα δεν ξέρω και γω πόσα ενσωματωμένα dac, το φίλτρο και τη δυνατότητα παρασκευής καφέ arabica, όλα στο ίδιο die.
Το ότι ακουστικά και αυτά έχουν καλές-πολύ καλές επιδόσεις, οφείλεται στους μηχανικούς και στα μαθηματικά τους :grinning-smiley-043. Σαν αρχή λειτουργίας όμως είναι εξ' ορισμού κατώτερα, μη ξεχάσουμε και εκείνα τα λίγα που ξέρουμε..
Η ερώτηση βέβαια έχει καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα: Σήμερα για να κάνεις ένα dac με pcm1704, είσαι λίγο πολύ .. μόνος σου. Πλακέτες γιόκ και υλικά πανάκριβα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν τα έχω δει και όλα, τεχνικά πάντα μιλώντας, από τις εμπορικές υλοποιήσεις, το esoteric X-01 είναι κορυφαίο.
Τα συγκεκριμένα τσιπ βέβαια φορούσαν και "ταπεινά" dac (sonic frontiers, ένα kenwood cd player της 10ετίας του '90 -το 1702 τον 20μπιτο πρόγονο, το rotel που αναφέρθηκε πιο πάνω κλπ).
Με τίποτα όμως δεν πλησιάζουν καν την απόλυτη υλοποίηση στο esoteric: custom φιλτρα και receiver με fpga και dsp's, τροφοδοσίες δεν το συζητάμε καν, αυτονόητο, αναλογικά στάδια cutting edge.
Δεν αντιγράφεται, δεν μπορεί να γίνει diy- ούτε καν κλώνος- γενικώς δεν παίζεται. Αν έχετε τα χρήματα και βρείτε κανένα σε τιμή ..κρίσης, πάρτε το. Δεν θα επαναληφθεί..

Απάντηση: Re: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

Έχουν φάει πολύ κράξιμο για αυτή τη σελίδα κατά καιρούς.. Ας πούμε ότι αν τα 32bits του Sabre είναι μία φορά marketing trick, η συγκεκριμένη σελίδα της MSB είναι 100 φορές..

Είναι ξεκάθαρο ποιος φοβάται ποιον.

Κράξιμο ξεκράξιμο, λέει την αλήθεια, με την προϋπόθεση ότι ο Nyquist δεν μας είναι άγνωστος και μπορείς/μπορώ να καταλάβουμε τι λέει.
Άσχετα αν το κάνει με άκομψο και ενοχλητικό τρόπο.
Το ποιός και τι φοβάται, δεν έχει να κάνει. Οικονομοτεχνικά δεν έχουν καμμιά ελπίδα με τα ladder, παρά μόνο σε συσκευές όπου το κόστος δεν είναι θέμα. Α,δεν παίζουν και DSD και ούτε "καθαρίζεις" το 7/9/11δεν-ξέρω-κι εγώ-πόσο-κάναλο με ένα τσιπάκι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

Επειδή το έχω καταλάβει καλά το πόσο μερακλής είσαι και για αυτόν τον λόγο δικαιολογημένα έχειςαυτή την νοοτροπία και στα ψηφιακά το μόνο που έχω να σου συστήσω ειναι να είσαι ιδιαίτερα υποψιασμένος και καχύποπτος ειδικά όσο τα βαλάντια ανεβαίνουν, τα ψηφιακά να ξέρεις παίζουν καλά πολύ εύκολα αλλα εξαιρετικά πολύ δύσκολα και δεν φτάνει μόνο ένας τόνος τροφοδοτικά και στάδια εξόδου καλοριφέρ με λαμπες κλπ. Χρειάζεται φυσικά επιλεγμένα και καλά υλικά αλλα και τεχνογνωσία που πολύ λίγοι κατασκευαστές πραγματικά κατέχουν και χωρίς αυτήν δεν πάει να ζυγίζει 200 κιλά το dac.. μούφα θα βγεί.

Τεχνογνωσία και λίγα και καλά υλικά που δεν ανεβάζουν το κόστος στην στρατόσφαιρα αρκούν.
Άποψη μου αλλα με λίγες εξαιρεσεις πραγματικών "star trek" τα οποία όμως στοιχίζουν όσο και το ..enterprise.. πάρα πολλά πολλά ακριβά dac (των δύο τριών χιλιάδων) δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Ειδικά φτιασιδώματα με λυχνίες και λοιπά φοούμαρα τα οποία έτσι κιαλλιώς μασκάρουν τις πραγματικές δυνατότητες των μοντέρνων ψηφιακών (μαζί προφανώς με κάποια μέτρια για το κόστος ψηφιακή υλοποίηση) τα βλέπω με ιδιαίτερη καχυποψία..

Άποψη δική μου πάντα απο την δική μου πείρα και όχι το ιερό κοράνιον..

Απο ότι βλέπω με την κάρτα σου έχεις ήδη αρχίσει να παίρνεις μια γεύση απο αυτο που σου περιγράφω..

Ένα δίκιο τόχεις, πώς να το κάνουμε.. Δεν φτιάχνει ο "ήχος" της παπάτζας αν στην έξοδο της βάλουμε πυκνωτή γκουμούτσα με διηλεκτρικό από παρθενικό υμένα και κόστος όσο όλα τα ψηφιακά μαζί.
Ούτε κι αν την τροφοδοτήσουμε με το σούπερ αρειανής τεχνολογίας regulator...

Δεν περίμενα να με μπερδέψει τόσο αυτή η συζήτηση.Κι όσο διαφωτιστικότερη γίνεται,τόσο πιο πολύ με μπερδεύει.
Θα συνοψίσω λοιπόν και διορθώστε με όπου το 'χω χάσει.
Κατ´αρχήν για να μην χαθώ στα επιμέρους ας υποθέσουμε πως έχουμε μπροστά μας δυο υλοποιήσεις όπου και στις δυο η τροφοδοσία και η υποστήριξη είναι προσεγμένη.
Δεν με ενδιαφέρουν τα ηχηρά ονόματα ή μη.
Διάβασα ήδη στο παρελθόν αρκετές σφαγές σε ξένα σάιτ για τον dac της EMU μου που παρεμπιπτόντως φορά και το Esoteric D-05 κλπ.
(Και που το αδερφάκι του ΑΚ4395 φορά η Metric που συμπτωματικά μου αρέσει,το έψαξα και αυτό.)
Διάβασα κι εχθές περίπου τα ίδια σε ότι αφορά την διαμάχη ανάμεσα στους μετατροπείς του τίτλου του θέματος.
Όπου κι αν μπήκα,λένε τα ίδια.
Πως αν το κόστος δεν ενδιαφέρει,το 1704 είναι έτη φωτός καλύτερο για τον ήχο.
Και πως ο εξαιρετικός ήχος του sabre,είναι στην ουσία ένα μαθηματικό τέχνασμα.Αυτά τα λένε σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως,ανεξαρτήτως στρατοπέδου.
Το θέμα είναι πως το δικό μου δίλημμα παύει να υφίσταται.Κι αυτό γιατί οι επιλογές μου σύμφωνα με το οικονομικό ταβάνι που έχω ορίσει (1500-2500),με αναγκάζουν είτε να στραφώ σε "μαθηματικά τεχνάσματα" είτε σε επαγγελματικές και καταξιωμένες λύσεις που προτιμώ.(Με ιντριγκάρει το γεγονός πως ίσως ακούω ένα κομμάτι με το ίδιο μηχανάκι που έγινε η παραγωγή του).
Αυτά από εμένα,ευχαριστώ πολύ όσους κουράστηκαν να γράψουν 2 γραμμές για να μου ανοίξουν τα μάτια μιας και μπήκα σφήνα στο θέμα.

Last edited:
Re: Απάντηση: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

Πως αν το κόστος δεν ενδιαφέρει,το 1704 είναι έτη φωτός καλύτερο για τον ήχο.
Και πως ο εξαιρετικός ήχος του sabre,είναι στην ουσία ένα μαθηματικό τέχνασμα.Αυτά τα λένε σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως,ανεξαρτήτως στρατοπέδου.
Το θέμα είναι πως το δικό μου δίλημμα παύει να υφίσταται.Κι αυτό γιατί οι επιλογές μου σύμφωνα με το οικονομικό ταβάνι που έχω ορίσει (1500-2500),με αναγκάζουν είτε να στραφώ σε "μαθηματικά τεχνάσματα" είτε σε επαγγελματικές και καταξιωμένες λύσεις (που προτιμώ).
Αυτά από εμένα,ευχαριστώ πολύ όσους κουράστηκαν να γράψουν 2 γραμμές για να μου ανοίξουν τα μάτια μιας και μπήκα σφήνα στο θέμα.

Ακόμα και η Naim που χρησιμοποιεί purr brown στο κορυφαίο και φημισμένο της dac δηλώνει οτι προσέλαβε μαθηματικούς και προγραρμματιστές για να δημιουργήσει custon firmware για να τρέξουν τα τσιπάκια δηλαδή "μαθηματικά τεχνάσματα" στα οποία όπως δηλώνει οφείλεται μεγάλο μέρος της απόδωσης του dac της και για τα οποία αναφέρει και το σεβαστό ποσό που επένδυσε άρα είναι πολύ σημαντικά.

Tα ψηφιακά κάθε είδους είναι ουσιαστικά μαθηματικά γιαυτό ας μην υποτιμούμε την θεμελιώδη αυτή τους ιδιότητα σαν απλά τεχνάσματα, είναι σαν να λέμε πχ οτι στον συγκεκριμένο βραχίονα χρησιμοποιούνται "μηχανολογικά τεχνάσματα" για να παίξει σαν δωδεκάιντσος..

Τα "έτη φωτός" τουλάχιστον σε ψηφιακό επίπεδο είναι πολύ σχετικό πως επιτυγχάνονται.
Στην μεταβατική περίοδο που ζούμε εμείς οι λιγότερο ή περισσότερο παλαιότεροι πρέπει να φρεσκάρουμε τις νοοτροπίες μας και να προσαρμόσουμε την λογική με την οποία κρίνουμε και συγκρίνουμε, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, για να μπορούμε να αποφασίζουμε σωστά και να μην πέφτουμε θύματα του κάθε μαρκετίστα..

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

Ακόμα και η Naim που χρησιμοποιεί purr brown στο κορυφαίο και φημισμένο της dac δηλώνει οτι προσέλαβε μαθηματικούς και προγραρμματιστές για να δημιουργήσει custon firmware για να τρέξουν τα τσιπάκια δηλαδή "μαθηματικά τεχνάσματα" στα οποία όπως δηλώνει οφείλεται μεγάλο μέρος της απόδωσης του dac της και για τα οποία αναφέρει και το σεβαστό ποσό που επένδυσε άρα είναι πολύ σημαντικά.

Tα ψηφιακά κάθε είδους είναι ουσιαστικά μαθηματικά γιαυτό ας μην υποτιμούμε την θεμελιώδη αυτή τους ιδιότητα σαν απλά τεχνάσματα, είναι σαν να λέμε πχ οτι στον συγκεκριμένο βραχίονα χρησιμοποιούνται "μηχανολογικά τεχνάσματα" για να παίξει σαν δωδεκάιντσος..

Τα "έτη φωτός" τουλάχιστον σε ψηφιακό επίπεδο είναι πολύ σχετικό πως επιτυγχάνονται.
Στην μεταβατική περίοδο που ζούμε εμείς οι λιγότερο ή περισσότερο παλαιότεροι πρέπει να φρεσκάρουμε τις νοοτροπίες μας και να προσαρμόσουμε την λογική με την οποία κρίνουμε και συγκρίνουμε, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, για να μπορούμε να αποφασίζουμε σωστά και να μην πέφτουμε θύματα του κάθε μαρκετίστα..

Συμφωνώ με την λογική σου στο θέμα του μάρκετινγκ.Και στα υπόλοιπα μπορώ να σου πω.
Αυτοί που δεν συμφωνούν,είναι μάλλον το μερίδιο αυτό των χομπιστων που ξορκίζουν τεχνικές που προσθέτουν κρίκους κι ίσως αυτό θεωρούν πως κάνουν οι δελτα-σίγμα μετατροπείς συγκρινόμενοι με τους λάντερ.
Εγώ εκ των πραγμάτων αποφάσισα πως αυτή η διαμάχη δεν με αφορά γιατί η οικονομική διαφορά είναι χαώδης μιας και τα λάντερ όλοι συμφωνούν πως χρειάζονται ΠΟΛΥ προσεγμένη τροφοδοσία για να αποδώσουν αυτό που κάνει αυτούς που τα έχουν να τα σκάνε ευχαρίστως.Και η σωστή τροφοδοσία κοστίζει πολύ....
Και γιατί επιπλέον προτιμώ ένα προϊόν πλήρως παραμετροποιήσιμο,αναβαθμίσιμο και τίμιο όσο δεν πάει για αυτά που προσφέρει,πχ,dsp,άπειρα φίλτρα (έχει και κάποια που ακούγονται σαν λάμπα,χε χε...)
Και που στο κάτω-κάτω ρε αδερφέ είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: PCM 1704 vs ESS 9018 και αλλα..

Εγώ εκ των πραγμάτων αποφάσισα πως αυτή η διαμάχη δεν με αφορά γιατί η οικονομική διαφορά είναι χαώδης μιας και τα λάντερ όλοι συμφωνούν πως χρειάζονται ΠΟΛΥ προσεγμένη τροφοδοσία για να αποδώσουν αυτό που κάνει αυτούς που τα έχουν να τα σκάνε ευχαρίστως.Και η σωστή τροφοδοσία κοστίζει πολύ....
Και γιατί επιπλέον προτιμώ ένα προϊόν πλήρως παραμετροποιήσιμο,αναβαθμίσιμο και τίμιο όσο δεν πάει για αυτά που προσφέρει,πχ,dsp,άπειρα φίλτρα (έχει και κάποια που ακούγονται σαν λάμπα,χε χε...)
Και που στο κάτω-κάτω ρε αδερφέ είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Εγώ πιστεύω οτι στις δύο φράσεις που σου υπογράμμισα κρύβονται πολλά.
Ανάμεσα τους και η μαζοχιστική νοοτροπία πολλών χομπιστών η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί με ζεστό χρήμμα υλοποιήσεις οι οποίες με μεγάλα κόστη (και μεγάλα περιθώρια κέρδους ειδαλιώς κανείς δεν θα ασχολιόταν) πετυχαίνουν αυτό που πολύ ευκολα πετυχαίνεται με πολύ λιγότερο κόστος και λίγα "τεχνάσματα"..

Εφόσον μπορώ να έχω τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα με "τεχνάσματα" που μπορώ να πληρώσω χωρίς να χρεοκοπήσω αυτό θα προτιμήσω και εγώ.

Για χρόνια έβλεπα τις εξελίξεις στην εικόνα τα τρέχουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα ρίχνοντας κατακόρυφατους λόγους τιμής πρός απόδωση και να δημιουργούν "θαύματα" σε κόστη που μπορούσε οκαθένας να πληρώσει με κάποιο παράπονο θα έλεγα, ενώ στον ήχο ζητούνταν περιουσίες για αγνά στάδια εξόδου, τροφοδοσίες τάνξ καλώδια με κρυπτονίτη τα οποία αν και είχαν κάποια αποτελέσματα είτε θα ήταν πολί μικρά είται όταν ήταν υπολογίσιμα κοστολογούνταν ένα χέρι και ένα πόδι, καμία σχέση δηλαδή..

Ήρθε επιτέλους και η σειρά του ήχου και αυτό τρομάζει πολούς που είχαν κακομάθει στην εύκολη κονόμα ενώ ξενίζει εμάς που έχουμε μάθει να αυτομαστιγονώμαστε λιγότερο ή περισσότερο τόσα χρόνια. Η πρόοδος και η εξέλιξη μοιραία θα παρασύρουν νοοτροπίες και συνήθειες ετών και θα φέρουν την χαρά της μουσικής σε περισσότερους με πραγματικά προσιτό επιτέλους κόστος.

Στο μεταξύ μέχρι να συνηθίσουμε στην ιδέα θα προκύπτουν δίφορα νήματα με παρόμοιους προβληματισμούς..

Ένα είναι το σίγουρο. Το παιχνίδι τώρα αρχίζει και έουμε να δούμε πολλά.

Μπροστά σε αυτό πάντως το ESS 9018 δείχνει όντως ξεπερασμένο....

Γιατί το λες αυτό; Με βάση το datasheet του το βλέπω εντελώς "βανίλια". Θα έλεγα ότι τεχνολογικά είναι πολυυυυ πίσω από το 9018.

Συμφωνώ με την λογική σου στο θέμα του μάρκετινγκ.Και στα υπόλοιπα μπορώ να σου πω.
Αυτοί που δεν συμφωνούν,είναι μάλλον το μερίδιο αυτό των χομπιστων που ξορκίζουν τεχνικές που προσθέτουν κρίκους κι ίσως αυτό θεωρούν πως κάνουν οι δελτα-σίγμα μετατροπείς συγκρινόμενοι με τους λάντερ.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Το πρόβλημα δεν είναι η "σωστή" τροφοδοσία. Είναι οι πολλές τροφοδοσίες (2 ξεχωριστά συμμετρικά 5βολτα για dac και I/V στάδιο+ 3,3 για το φίλτρο). Και όχι, η όποια "σωστή" τροφοδοσία ΔΕΝ κοστίζει πολύ. Λυμένα είναι αυτά τα προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ολοκληρωμένα regulators με αστρονομικές επιδόσεις που κάνουν ενάμισι δολάριο.

Η ιστορία με τις τροφοδοσίες,έχει πολλά κοινά με την αντίστοιχη με τα καλώδια: Δεν μπορώ να βάλω χέρι εκεί που πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί εκεί πρέπει να το κατέχω το σπορ(χρονισμοί, διπλά PLL με buffer) και φτιάχνω ιστορίες για αγρίους με πράγματα τετριμμένα - μέχρι εκεί όμως φτάνει η μαγκιά μου.
Βλέπουμε σε dac μετ/τές 40VA και μάλιστα παραπάνω από έναν!! Με την ίδια λογική, ένας τελικός 100 βατ έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 των 2 ΚVA συν 2-3 άλλους εκατοντάδων VA. Τρίχες δηλαδή και δη κατσαρές.

Τώρα αν θέλουμε να κάνουμε ήρωα τον κάθε σαλτιμπάγκο με τα δεν ξέρω κι εγώ τι regulators, δικό μας θέμα.

Το πρόβλημα δεν είναι η "σωστή" τροφοδοσία. Είναι οι πολλές τροφοδοσίες (2 ξεχωριστά συμμετρικά 5βολτα για dac και I/V στάδιο+ 3,3 για το φίλτρο). Και όχι, η όποια "σωστή" τροφοδοσία ΔΕΝ κοστίζει πολύ. Λυμένα είναι αυτά τα προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ολοκληρωμένα regulators με αστρονομικές επιδόσεις που κάνουν ενάμισι δολάριο.

Η ιστορία με τις τροφοδοσίες,έχει πολλά κοινά με την αντίστοιχη με τα καλώδια: Δεν μπορώ να βάλω χέρι εκεί που πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί εκεί πρέπει να το κατέχω το σπορ(χρονισμοί, διπλά PLL με buffer) και φτιάχνω ιστορίες για αγρίους με πράγματα τετριμμένα - μέχρι εκεί όμως φτάνει η μαγκιά μου.
Βλέπουμε σε dac μετ/τές 40VA και μάλιστα παραπάνω από έναν!! Με την ίδια λογική, ένας τελικός 100 βατ έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 των 2 ΚVA συν 2-3 άλλους εκατοντάδων VA. Τρίχες δηλαδή και δη κατσαρές.

Τώρα αν θέλουμε να κάνουμε ήρωα τον κάθε σαλτιμπάγκο με τα δεν ξέρω κι εγώ τι regulators, δικό μας θέμα.

Δεκτά όλα και χωρίς αντιρρήσεις,δεν έχω το τεχνικό υπόβαθρο για να έχω άποψη που θα μπορούσε να ωφελήσει κάτι την κουβέντα.
Μόνο μια ερώτηση:
Υπάρχει κάτι προσιτό και τίμιο που να φοράει το 1704 αυτήν την στιγμή;Γιατί όπου έχω κοιτάξει τα νούμερα φέρνουν ζάλη.
Και δεν πρόκειται να πάω να ακούσω κάτι που αποκλείεται να αποκτήσω,αυτό το βλέπω το λιγότερο ανώφελο.
Έχω ακούσει ας πούμε την μικρή Metric με τα ΑΚ,θα ακούσω κι αυτή με τους Jensen που εισάγουν επίτηδες κάποιες αρμονικές (και θα την απορρίψω,το ξέρω),θα ακούσω και την Mytec που ο φίλος μας ο ASTOBOY την έχει με τα εικονίσματα,θα ακούσω αν βρω κάπου και το Cary Audio – Xciter DAC....
Με PCM 1704,υπάρχει να ακούσω κάτι που να πλησιάζει την κατηγορία 1500-2500 ή να μείνω στα αυγά μου;