Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Με μια wega mininova περασμένης σειράς και ενα επαγγελματικό steeples μύλo με αλλαγή μαχαιριών φτιάχνω σταθερά και αδιάλειπτα, αξιόλογα (το λιγότερο) φλυτζάνια εδω και 4 χρόνια.
Της πρόσθεσα και ενα μανόμετρο, εργασία πανεύκολη με τον χώρο που υπάρχει, και έχω και την ευκολία ρύθμισης της πίεσης στο group.
Αυτα κόστισαν όλα μαζι 450 ευρω συν κάτι καλαθάκια, βουρτσες, μια ζυγαριά που θα τα έπαιρνα έτσι κι αλλιώς.
Το μειονέκτημα ειναι ότι πρέπει να ειναι ζεστή τουλάχιστον μισή ωρα πρίν, αν και αυτο λύνεται με ενα χρονοδιακόπτη για το πρωί. Για την υπόλοιπη μερα.... όπως και να εχει μιλάμε για αρκετή κατανάλωση σε ρεύμα.
Ειναι και ένας χώρος για τέλεια ωρίμανση των ατμιστικών υγρών, σταθερή θερμοκρασία στο ταψί 55 βαθμοί..

Να συμπληρώσω, το μεγαλύτερο μειονέκτημα ειναι ότι δύσκολα θα ανεχθεί η σύζυγος την καφετιέρα στον πάγκο. Χρειάζεται το λιγότερο μισό τετραγωνικό, πλάτος και βάθος μαζί με τον μύλο.
Εγω την έχω αλλού, όπως και όλα τα προσωπικα συμπράγκαλα που παίζω.

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Και μια άσχετη ερώτηση. Ξανασύνδεσα μετά από καιρό χθες τη Nespresso, και εκεί που έβαζα νερό μόνο να τρέξει να ξεπλυθεί, παρατήρησα ότι βγάζει διάφορους μαύρους κόκκους, υποθέτω καφέ που έχει κρατηθεί μέσα, ενώ και το νερό είναι κάπως... καφετί σε απόχρωση. Συνέχισε να το κάνει μετά από καμιά 10αριά τέτοια ξελπύματα, οπότε την άνοιξα όσο γινόταν (ξεβίδωμα κλπ), καθάρισα πολύ πράμα από μέσα, αλλά όταν την ξανάδεσα και τη σύνδεσα, συνεχίζει το ίδιο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να τη σώσουμε ή πάει όπως είναι σκουπίδια; Κατά τα άλλα δουλεύει μια χαρά, κρίμα κι άδικο είναι. Αν δεν έκανα το ξέπλυμα σήμερα ούτε που θα το'χα πάρει χαμπάρι, έλα όμως που τώρα ξέρω... :bigcry:

αφαλατωση κανε,οχι μονο σκετο νερο,δεν ξερω πως γινεται στην μηχανη σου,γκουγλαρε το..

αφαλατωση κανε,οχι μονο σκετο νερο,δεν ξερω πως γινεται στην μηχανη σου,γκουγλαρε το..

Είχα την εντύπωση ότι όταν θέλει αφαλάτωση, το σύμπτωμα είναι να έχεις μειωμένη/διακοπτώμενη ροή. Που στη δικιά μου δεν έχει (ίσως επειδή πάντα έπαιζα με εμφιαλωμένο), εγώ έχω μάλλον υπολείμματα καφέ. Θα το δοκιμάσω πάντως, έτσι κι αλλιώς ξεμένω από εναλλακτικές. Ίσως παίξω με ένα σετάκι καθαρισμού+αφαλάτωσης όπως αυτό εδώ.

Πολύ αξιόλογος μύλος ο Sette και στην τιμή που τον βρίσκεις σκέτη κλοπή. Βρες και μια miss Silvia μεταχειρισμένη (γίνεται πανεύκολα και με μικρό κόστος καινούργια), και είσαι άρχοντας.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μετά από κοντά ένα μήνα με τον Sette και... χωρίς εσπρεσσιέρα, έχω αλλάξει τελείως άποψη για τον καφέ φίλτρου (v60). Έχω πετύχει και ένα αξιολογότατο μαγαζί με φρέσκους καφέδες κοντά μου, φαρμακείο βέβαια (15-20$ τα 350gr, ανάλογα με το πόσο special είναι), αλλά το επίπεδο έχει ανέβει αστρονομικά, σε βαθμό που σχεδόν δε μου λείπει καν ο εσπρέσσο αυτή τη στιγμή.

Και όλα αυτά χωρίς καν να έχω αγοράσει τον εναλλακτικό κόπτη του Sette που είναι πιο κατάλληλος για καφέδες pour over.

Φοβερό μειονέκτημα, ότι είναι πλέον αδύνατο να πιω οποιονδήποτε έτοιμο καφέ έξω, ακόμα και στο μαγαζί όπου αγοράζω τους καφέδες (ακόμα και στο v60 πρέπει να'χει μεράκι ο barista, για να μην πω ειδικά σ'αυτό...)

Μικρή ερώτηση...το moka της bialetti μας άφησε χρόνους. Εσπρέσσο στο σπίτι φτιάχνω 5-6 φορές το μήνα μόνο. Έχει νόημα να πάρω κάποια μηχανή με <100 ευρώ (και αν ναι ποια; ) ή να πάω να πάρω απλά το Bialetti Brikka?

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

...Έχω πετύχει και ένα αξιολογότατο μαγαζί με φρέσκους καφέδες κοντά μου, φαρμακείο βέβαια (15-20$ τα 350gr, ανάλογα με το πόσο special είναι), αλλά το επίπεδο έχει ανέβει αστρονομικά, σε βαθμό που σχεδόν δε μου λείπει καν ο εσπρέσσο αυτή τη στιγμή....

Aυτό δεν είναι φαρμακείο ρε Μαέστρο... κοσμηματοπωλείο είναι...

Μπα, λογικές είναι οι τιμές. Αν αναλογιστείς ότι για μια κούπα καφέ (200ml) θες 12 γραμμάρια καφέ, το ένα πακέτο 350gr σου βγάζει κοντά 29 δόσεις καφέ.

Βάλε και 7 ευρώ τα 100 χάρτινα φίλτρα. Άρα σου βγαίνει 0,76 η κάθε κούπα καφέ και ο καφές δεν συγκρίνεται με τα νεροζούμια που πίνεις έξω.

Στην Ελλάδα όμως αγοράζεις κορυφαίο καφέ με 25-35 ευρώ το κιλό.

Μετά από κοντά ένα μήνα με τον Sette και... χωρίς εσπρεσσιέρα, έχω αλλάξει τελείως άποψη για τον καφέ φίλτρου (v60). Έχω πετύχει και ένα αξιολογότατο μαγαζί με φρέσκους καφέδες κοντά μου, φαρμακείο βέβαια (15-20$ τα 350gr, ανάλογα με το πόσο special είναι), αλλά το επίπεδο έχει ανέβει αστρονομικά, σε βαθμό που σχεδόν δε μου λείπει καν ο εσπρέσσο αυτή τη στιγμή.

Και όλα αυτά χωρίς καν να έχω αγοράσει τον εναλλακτικό κόπτη του Sette που είναι πιο κατάλληλος για καφέδες pour over.

Φοβερό μειονέκτημα, ότι είναι πλέον αδύνατο να πιω οποιονδήποτε έτοιμο καφέ έξω, ακόμα και στο μαγαζί όπου αγοράζω τους καφέδες (ακόμα και στο v60 πρέπει να'χει μεράκι ο barista, για να μην πω ειδικά σ'αυτό...)

Γενικά όταν σου φέρνουν το καφέ σε V60, άσε τον 1 λεπτό στην άκρη να κρυώσει λίγο. Όταν είναι καυτός δεν καταλαβαίνεις γεύση, όσο κρυώνει τόσο πιο απολαυστικός γίνεται.

Μπα, λογικές είναι οι τιμές. Αν αναλογιστείς ότι για μια κούπα καφέ (200ml) θες 12 γραμμάρια καφέ, το ένα πακέτο 350gr σου βγάζει κοντά 29 δόσεις καφέ.

Βάλε και 7 ευρώ τα 100 χάρτινα φίλτρα. Άρα σου βγαίνει 0,76 η κάθε κούπα καφέ και ο καφές δεν συγκρίνεται με τα νεροζούμια που πίνεις έξω.

Στην Ελλάδα όμως αγοράζεις κορυφαίο καφέ με 25-35 ευρώ το κιλό.

Aυτό εννοώ... Οι καλύτεροι καφέδες - για συσκευασμένους εννοώ, από supermarkets - Jakobs, Melita, Nestle, κλπ, δεν ξεπερνούν τα 8Ε στην συσκευασία του μισού κιλού... Τώρα, πόσο να βάλουμε επάνω στην τιμή για έναν προσεγμένο και ποιοτικό απο καφεκοπτείο ?

6.5 ευρώ το μισόκιλο ο Plantage της Νεστλε στην επαγγελματική συσκευασία - αυτός που χρησιμοποιούν τα μαγαζιά με καλό καφέ...
Τον έχω αγοράσει - πολύ καλός τον πίνεις και πλαντάζεις. Εντάξει, προφανώς υπάρχουν καλύτεροι, αλλά σε τριπλές τιμές ?
http://www.caremarket.gr/kafes-plantage-nestle-filtrou-488gr

Εαν ο καφες που παιρνεις ειναι μονοποικιλιακος speciality ειναι φρεσκοκαρβουδισμενος με roastdate ημερων,ειναι καλη η τιμη και δω τοσο εχουν περιπου 8-10 ευρω τα 250γρ.,υπαρχουν βεβαια και πιο ακριβοι,εαν αναλογιστεις οτι οι μπαγιατιλες των σουπερμαρκετ π.χ illy ,lavazza, κλπ εχουν την ιδια τιμη..υπαρχουν καφεδες που κανουν και για εσπρεσσο και για v60 απλως κοβεις διαφορετικα στον μυλο,ενας φρεσκοψημενος καλος μονοποικιλιακος η και blend εχει τεραστια διαφορα στην γευση απο τους σουπερμαρκετ που εχουν χασει πανω απο το 60% των αρωματων τους και ειναι κακοψημενοι..γι αυτο και αλλαξες γνωμη μαλλον για τον φιλτρου..

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

6.5 ευρώ το μισόκιλο ο Plantage της Νεστλε στην επαγγελματική συσκευασία - αυτός που χρησιμοποιούν τα μαγαζιά με καλό καφέ...
Τον έχω αγοράσει - πολύ καλός τον πίνεις και πλαντάζεις. Εντάξει, προφανώς υπάρχουν καλύτεροι, αλλά σε τριπλές τιμές ?
http://www.caremarket.gr/kafes-plantage-nestle-filtrou-488gr

Δεν είναι στην ίδια κατηγορία το blend-χαρμάνι που έβαλες με αυτούς που θεωρούνται ανώτερης κατηγορίας (specialty, 90+ κλπ)
Αυτός που έβαλες είναι εμπορικός καφές που συσκευάζει η nestle, ενώ όλοι οι υποθετικά ανώτερης κατηγορίας, συλλέγονται από κάτι οικογένειες στην Αιθιοπία κλπ κλπ.
Οπότε επειδή και αυτές οι οικογένειες πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς, πωλούν σε μεγαλύτερες τιμές καλύτερο προϊόν.

Είναι αλήθεια ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις τιμές βέβαια. Από την άλλη έχει να κάνει πόσο σου αρέσει και ο καφές και αν είσαι διατεθιμένος να πληρώσεις παραπάνω.
Έχω ένα γερμανό συνάδελφο, φωνάζει κάθε μέρα γιατί πρέπει να πληρώνει 30 λεπτά του ευρώ το μηχάνημα που έχουμε στη δουλειά για ένα καφέ.
Αν έβρισκε με 20 λεπτά, θα έπαιρνε εννοείται το φθηνότερο...

Eντάξει, γούστα είναι αυτά και τα γούστα τα πληρώνεις - απο λίγο έως πολύ. Αλλά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, το να συζητάμε για καφέ 20+Ε το μισόκιλο, ξεφεύγει απο το "ξεκίνα, πίνω έναν καφέ κι έρχομαι" και περνάει σε κατάσταση γκουρμεδιάς. Κι αν είναι να κάνουμε τον καφέ γκουρμέ - γιατί σίγουρα πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο αλλά ακριβότερο απο αυτό που αγοράσαμε - ζήτω που καήκαμε. Εγώ όλη μέρα είμαι με έναν καφέ στο χέρι (γι'αυτό έχω καταλήξει στον καφέ φίλτρου άλλωστε). Αν μια οικογένεια των 4 ατόμων πίνει καφέ σαν κι εμένα, ο 1 απο τους 4 - αυτός που παίρνει 500Ε τον μήνα - πρέπει να δουλεύει μόνο για τον ημερήσιο καφέ - άντε του διημέρου - της οικογένειας. Είναι προφανές οτι αυτό δεν είναι λύση - εκτός αν παίρνεις τον καφέ που σε βολεύει απο το σουπερμάρκετ κι έχεις και τον καλό καφέ για εξαιρετικές περιπτώσεις και ώρες, όπως κάνουν οι περισσότεροι με τα κρασιά και τα ουίσκυ. Ετσι το βλέπω εγώ δηλαδή που είμαι λάτρης του καφέ - αν κάποιος άλλος πίνει 1 ή 2 καφέδες την ημέρα, είναι λογικό να έχει άλλη άποψη.

Ναι, είναι roast date λιγότερο από βδομάδα, και μια ποικιλία. Αυτό που μου κάνει εντύπωση σ'αυτούς τους καφέδες είναι ότι είναι η πρώτη φορά που μπορώ σαφώς να διακρίνω στο τελικό προϊόν (ποτήρι) τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν (συγκεκριμενα αρώματα κλπ). Στους φτηνότερους, συνηθως μπορώ να τα διακρίνω στον καφέ όταν ανοίξω το σακουλάκι, αλλά ποτέ στο ποτήρι.

Φυσικά το σπορ ειναι πανάκριβο, και δε με βλέπω να το συνεχίζω μόνιμα. Καθημερινά τρώω γύρω στα 30gr για να φτιάξω περίπου 450gr καφέ, οπότε, μαζί με κάτι απρογραμμάτιστα απογευματινά καφεδάκια φτάνω περί τις 10 μέρες.

Είμαι ο μόνος που πίνω καφέ σπίτι, οπότε κουτσοβγαίνει, αλλιώς χαθήκαμε.

Αν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση τότε το σπορ γίνεται ακριβό. Καλό ειναι για τους επισκέπτες στο σπίτι να φτιάχνεις καφε από το σουπερμάρκετ και για σένα και τη γυναίκα σου από τον καλό.
Στη δικιά μου περίπτωση αγοραζοντας καλό καφε, τα 250γρ στα 9 ευρώ, με βγάζει ακριβώς μια βδομάδα, για εμένα και τη γυναίκα μου. 36 το μήνα δεν ειναι λίγα, αλλά ειναι για 2 άτομα και το βλέπουμε ως μια μικρή απόλαυση, ειδικά τα σ/κ που έχουμε και χρόνο να τον απολαύσουμε.

Sent from my iPad using Tapatalk

Είναι σαφώς απόλαυση, για όσο την αντέχουμε, αν δω ότι ζορίζει θα γυρίσω στους supermarket με τα μισά χρήματα, κάποιοι δεν είναι καθόλου κακοί...

Μια ερώτηση, για σας που το'χετε ψάξει περισσότερο. Παρατηρώ ότι αν τον βάλω στο θερμός (κανονικό "αυθεντικό" stainless steel με vacuum) για να τον πάρω γραφείο, ενώ φυσικά η θερμοκρασία διατηρείται άψογα για 5-6 ώρες, η γεύση καταστρέφεται, νιώθω σα να συνεχίζει το brew επ'αόριστον.

Υπάρχει κάποιος 'εμπειρικός' κανόνας για να το βελτιώσουμε αυτό, του τύπου "περίμενε ΧΧ λεπτά πριν τον κλείσεις μέσα στο θερμός";;

Λογικα οτι και αν κανεις τα ελαια ισομεριζονται απειρως οσο υπαρχει υψηλη θερμοκρασια .Καπως ετσι δουλευει και το cold brew αλλα εκει κανεις το αναποδο με την θερμοκρασια .

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με αφορμή αυτό το θέμα συν του ότι από βλακεία μπήκε η moka που είχα στο πληντύριο πιάτων και πρακτικά αχρηστεύτικε μπήκα σε διαδικασία να δω τι θα αγοράσω. Να πω το ότι ενώ απολαμβάνω τον καφέ, δεν μπορώ να πω ότι είμαι φανατικός του και στο σπίτι συνήθως απολαμβάνω ένα καφέ σάββατο και κυριακή πρωί μόνο. Λόγω αυτών των περιορισμών θεωρώ πως οι καλές λύσεις που προτείνονται συνήθως δεν έχουν νόημα για μένα, δηλαδή να δώσω αρκετές εκατοντάδες ευρώ για το πολύ 10 καφεδάκια το μήνα. Με ένα budget χαμηλό (ταβάνι τα 100 ευρώ) άρχισα να ψάχνω τι θα μπορούσα να αγοράσω. Τον γαλλικό τον έχω απορρίψει γιατί δεν μου αρέσει ιδιαίτερα και με χτυπάει και στο στομάχι πιο εύκολα. Ελληνικός είναι λύση, αλλά ο εσπρέσσο μου αρέσει πολύ περισσότερο. Τις μηχανές με κάψουλα δεν τις έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση κυρίως λόγω των τόνων σκουπιδιών που παράγουν, εκτός από -πιθανά- θέματα με την υγεία. Άρα πρακτικά ξαναγύρισα στο μπρικάκι. Αποφάσισα τελικά να πάρω το brikka της bialetti που υποτίθεται φτιάχνει και μιας μορφής κρέμα.
Έψαξα στο internet και υπάρχει αρκετή πληροφορία. Εντύπωση ιδιαίτερη μου έκανε και το παρακάτω βίντεο που ο τύπος την έχει συνδέσει με πόσα αισθητήρια θερμοκρασίας.
https://www.youtube.com/watch?v=ObkjKlJe68A

Έτσι, μόλις ήρθε το μπρικάκι, πήρα και φρεσκοκομμένο καλό καφέ όπως πρέπει για moka (μεταξύ γαλλικού και εσπρέσσο) και πήγα σπίτι. Ακολούθησα πλήρως τις οδηγίες και το βασικό που με εντυπωσίασε είναι ότι ο καφές σκέτος δεν ήταν πικρός που είναι το μεγαλύτερο θέμα μου και όταν παίρνω έξω. Είχε καϊμάκι, διαφορετικό βέβαια από τον εσπρέσσο (ήταν λιγότερο κρεμμώδες) και γενικά ήταν απολαυστικός. Επίσης μια ανεπαίσθητη μεταλική γεύση μετά τους πρώτους 5 καφέδες έφυγε τελείως.
Το επόμενο βήμα είναι να πάρω μύλο, γιατί οκ καφές κομμένος την παρασκευή το απόγευμα μέχρι κυριακή πρωί ήταν οκ, αλλά το επόμενο σάββατο ένιωθα διαφορά στη γεύση προς το χειρότερο. Από το αρχικό ταβάνι των 100 ευρώ έδωσα 50 για τη brikka και τώρα κοιτάζω για μικρούς χειροκίνητους μύλους. Από διάφορα reviews μάλλον έχω καταλήξει στον Hario Skerton Ceramic Coffee Mill που παίζει στα 37 ευρώ Ελλάδα. Γράφουν βέβαια ότι αν θες λίγο πιο χοντρό κόψιμο για moka δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά μπορεί να διορθωθεί με ένα μεταλλικό δακτυλίδι, που είτε το φτιάχνεις μόνος σου, είτε το αγοράζεις έτοιμο σαν upgrade kit που κοστίζει ~10 ευρώ, οπότε είμαι και μέσα στον προϋπολογισμό. Αλήθεια έχει χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το μύλο;