Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ανεξάρτητα από όλα εγώ έχω βρει το τρόπο να φτιάχνει και η καθαρίστρια και η γυναίκα μου και η κόρη μου πολύ καλό εσπρέσσο και να μην χρειάζονται σεμινάρια καθαρίσματος αφαλάτωσης πατήματος στο πορταφιλτερ ποσότητας, μύλου ακόμα και εγώ που ξέρω δεν μου πετυχαίνει πάντα, οπότε η λύση είναι iperespresso και το θέμα καφές λύθηκε για πάντα.
Επειδή έχω και το γραφείο μου στο σπίτι, όποιος έρχεται και πίνουμε απλά συμφωνεί και προσαυξάνει, έφτιαξαν το μηχάνημα που είναι killer, τέρμα τα πειράματα. Έχω πετάξει σίγουρα 20 κιλά καφέ που αχρηστεύτηκε είτε από κακό τρίψιμο είτε από πολλές δοκιμές, είτε από πάλιωμα αφού δεν πινόταν και τον παράταγα και χάλαγε. Κάποιες φορές είχα πετύχει καλά αποτελέσματα αλλά τι το θες ποτέ δεν υπήρχε κανονικότητα και σταθερότητα. Και ο καφές είναι εθισμός, αν πάρεις κάτι καλό μετά θέλεις το ίδιο ποτέ δεν πετύχαινε το ίδιο στην επόμενη παρτίδα ήταν αλλιώς ψημένο άλλα αρώματα άλλη γεύση, δεν αξίζει η ταλαιπωρία.

Ανεξάρτητα από όλα εγώ έχω βρει το τρόπο να φτιάχνει και η καθαρίστρια και η γυναίκα μου και η κόρη μου πολύ καλό εσπρέσσο και να μην χρειάζονται σεμινάρια καθαρίσματος αφαλάτωσης πατήματος στο πορταφιλτερ ποσότητας, μύλου ακόμα και εγώ που ξέρω δεν μου πετυχαίνει πάντα, οπότε η λύση είναι iperespresso και το θέμα καφές λύθηκε για πάντα.
Επειδή έχω και το γραφείο μου στο σπίτι, όποιος έρχεται και πίνουμε απλά συμφωνεί και προσαυξάνει, έφτιαξαν το μηχάνημα που είναι killer, τέρμα τα πειράματα. Έχω πετάξει σίγουρα 20 κιλά καφέ που αχρηστεύτηκε είτε από κακό τρίψιμο είτε από πολλές δοκιμές, είτε από πάλιωμα αφού δεν πινόταν και τον παράταγα και χάλαγε. Κάποιες φορές είχα πετύχει καλά αποτελέσματα αλλά τι το θες ποτέ δεν υπήρχε κανονικότητα και σταθερότητα. Και ο καφές είναι εθισμός, αν πάρεις κάτι καλό μετά θέλεις το ίδιο ποτέ δεν πετύχαινε το ίδιο στην επόμενη παρτίδα ήταν αλλιώς ψημένο άλλα αρώματα άλλη γεύση, δεν αξίζει η ταλαιπωρία.

francis 7.1?

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για pods ο iperespresso είναι μια χαρά, αλλά δεν έχει καμία σχέση σε ποιότητα συγκριτικά ακόμα και με μια φθηνή υπέραυτόματη, ποσο μάλλον συγκριτικά με καλές μηχανές και μύλους.

Mπορεί να βγάλει κάποιος νόημα με συμβουλή.

Θα πιεις καλα καφεδάκια.

Γράψτε κανονικά σαν άνθρωποι, τώρα αυτό είναι ένδειξη ότι ο άλλος ξέρει πολλά ο καφές θα είναι μεν καλός, αλλά θα είναι και καφεδάκι δεν είναι κανονικός καφές.
Καλό μεν, καφεδάκι δε.

Άντε να καταλάβεις να βγάλεις άκρη.

Εγώ λοιπόν έχω μηχανή επαγγελματική ο αδερφός μου μου έδωσε την προηγούμενη μηχανή από την καφετέρια του στο σπίτι, με σύστημα αφαλάτωσης αποσκλήρυνσης δεν το σύνδεσα αυτό και απλά βάζω εμφιαλωμένο νερό. Φτιάχνει φοβερό καφέ αλλά θέλει 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία ολόκληρη να βγάλει 3 φορες νερο να ζεσταθει το μπλοκ το πορταφιλτερ και όλα αυτά δεν γίνεται να ασχολείσαι κάθε μέρα τόση ώρα 15 -20 λεπτά για έναν εσπρέσο. Χώρο πιάνει και δουλειά δεν κάνει. Δεν γίνεται εγώ που θέλω 3-4 εσπρέσσο την μέρα να κάτσω δυο ώρες του 24ώρου να τις αφιερώσω στον καφε. Μπορεί να γίνει μια φορα την εβδομάδα μια φορα στις 15 μέρες.
Πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Έτσι το έλυσα το θέμα των καφέδων αλλιώς κάθετα.
Αγαπητέ φαντάζομαι ότι σε ενόχλησε η δικιά μου ανάρτηση και τα "θεϊκά καφεδάκια" που ανέφερα.
Σου ζητώ συγγνώμη που δεν έχω τη δική σου τεχνική κατάρτιση, ούτε την ευφράδεια λόγου σου για περαιτέρω ανάλυση.
Το μόνο που ήθελα ήταν να βοηθήσω το φίλο στον προβληματισμό του περί αγοράς ημιαυτόματης μηχανής και στο εάν αυτή θα τον βοηθήσει στην καθημερινότητά του.
Ο maestro, σε αντίθεση με εσένα, γνωρίζει αρκετά πράγματα περί μηχανών, μύλων και τα συναφή και φαντάζομαι αντιλήφθηκε το νόημα της ανάρτησής μου που ήταν να επιβεβαιώσω τα λεγόμενά του για την ευκολία που σου παρέχει μια ημιαυτόματη ποιοτική μηχανή όπως η Oscar, σε συνδυασμό με μύλο που διαθέτει timer όπως ο Sette, να ελχυλίσεις ευκολότερα, ταχύτερα και ακριβέστερα ένα καλό εσπρέσσο.
Να σε ευχαριστήσω επίσης γιατί τελευταία στιγμή ευτυχώς με απέτρεψες από το να αγοράσω για το σπίτι μου επαγγελματική μηχανή, όπως είχα σκοπό, και επίσης έμαθα ότι δεν χρειάζεται αφαλατομένο νερό η καφετιέρα μου αλλά μόνο εμφιαλωμένο!!!
Τρέχω τώρα σφέρα, μη και δεν προλάβω, να αγοράσω και εγώ μια iperespresso να λύσω το θέμα και με τη δικιά μου καθαρίστρια γιατί η καημένη δυσκολεύεται αρκετά να φτιάξει καλό καφέ στη Sylvia και όλο μου παραπονιέται ότι της βγαίνει υπερεκχυλισμένος και παίρνει ξυνίλες.
Βρε τι έχουμε πάθει όλους αυτούς τους ειδήμονες....

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Προσωπικά ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς το ζέσταμα (σίγουρα ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς). Λέει 6 λεπτά, την αφήνω 7 άντε 8 αν κάνω κάτι άλλο ταυτόχρονα. Συνολικά για 2 freddo espresso κάνω 15-20 λεπτά μαζί με καθάρισμα γρήγορο. Gaggia Classic να θυμίσω. Προσωπικά (το έχω ξαναπεί) φτιάχνω καφέδες πολύ καλύτερους από αρκετές καφετέριες που έχω πιει κατά καιρούς και είμαι ευχαριστημένος.

Πάντως ωραία όλα αυτά τα λεπτομερή που λέτε για τους καφέδες ΑΛΛΑ ισχύουν ΜΟΝΟ αν πίνεις καθαρό espresso. Από τη στιγμή που ο καφές μετά την εκχύλιση πειραχτεί, το έχασες το θέμα. Το χτύπημα, η ζάχαρη, το γάλα θα αλλοιώσουν σημαντικά τη γεύση του κ όλο το σύστημα που αγόρασε κάποιος 1.000-2.000 ευρώ θα είναι χαμένα λεφτά (κατά τη γνώμη μου) και χαμένος χρόνος. Αν είχα τέτοιο ζήτημα θα έπινα ένα espressκι έξω εκεί που θα ήξερα ότι κάνουν καλό.

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πάντως ωραία όλα αυτά τα λεπτομερή που λέτε για τους καφέδες ΑΛΛΑ ισχύουν ΜΟΝΟ αν πίνεις καθαρό espresso. Από τη στιγμή που ο καφές μετά την εκχύλιση πειραχτεί, το έχασες το θέμα. Το χτύπημα, η ζάχαρη, το γάλα θα αλλοιώσουν σημαντικά τη γεύση του κ όλο το σύστημα που αγόρασε κάποιος 1.000-2.000 ευρώ θα είναι χαμένα λεφτά (κατά τη γνώμη μου) και χαμένος χρόνος. Αν είχα τέτοιο ζήτημα θα έπινα ένα espressκι έξω εκεί που θα ήξερα ότι κάνουν καλό.

Δεν ισχύει αυτό. Πολύ ανώτερη γεύση έχει ένας cappuccino με καλό φρεσκοκομμένο καφέ και καλό microfoam από καλη μηχανή. Πίνω κυρίως cappuccino και μιλάω μετά λόγου γνωσεως.

Francis Francis ναι 7.1. Και μου βγάζει καφέ η οικονόμος, η γυναίκα μου, βγάζει καφέ ακόμα και ένας καλεσμένος, ούτε να έχεις στο μυαλό το πάτησα λίγο το πάτησα πολύ το πορταφίλτερ, ούτε ποιός θα καθαρίσει την μηχανή.
Και καφές απολαυστικός καλος και πάντα ίδιος.

Ούτε στην Illy espresso να δούλευες!

Αφού σε ευχαριστεί ο καφές κάψουλας, καλη απόλαυση!

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ούτε στην Illy espresso να δούλευες!

Αφού σε ευχαριστεί ο καφές κάψουλας, καλη απόλαυση!

Δεν χρειάζεται ειρωνεία, εδώ φαίνεται η ανικανότητα πάρα πολλών να συνομιλήσουν.
Δεν δουλεύω στην Illy, σαν Έλληνας πάντα αντί να πεις καλημέρα θα έχεις τον φόβο σου μήπως λέγοντας σου καλημέρα θέλω να σου κλέψω το πορτοφόλι.
Και ναι σε τυφλή δοκιμή οι 9 στους 10 θα την πατήσουν με τον iperespresso. 2020 έχουμε, τα πράγματα προχωράνε.

Σε τυφλή δοκιμή 9/10 από τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δικό σου κύκλο και οι οποίοι προφανώς δεν έχουν απαιτήσεις στο θέμα καφέ, απολαμβάνουν καφέ κάψουλας.

Όπως πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν καψουλες nespresso, LOR, Lavazza κλπ.

Δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Το να προσπαθείς όμως να πείσεις εμάς που έτυχε να μας αρέσει ο πραγματικός espresso, ο οποίος παράγεται με μηχανή που χρησιμοποιεί αντλία στα 9bar και όχι thermoblock όπως οι περισσότερες μηχανές για κάψουλες, μιας και δεν μπορούν να βγάλουν καϊμάκι με την καμία (και γι αυτό ανεβάζουν την πίεση στα 18-19bar) είναι άλλο θέμα.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να αλέθουν κάθε πρωί τον καφέ τους φρέσκο και που μετά από ένα διάστημα έχουν μάθει να κάνουν επαναλαμβανόμενα καφέδες που σε κάνουν να χαμογελάς, ενώ το μάτι είναι ακόμα μισοκλειστο.

Πολύ ευγενικά και χωρίς να θέλω να χαλάνε οι καρδιές μας, μιας και είναι αρχή του χρόνου, θα σου έλεγα ότι το γεγονός ότι δεν βόλεψε εσένα η παρασκευή κανονικού εσπρέσσο δεν σημαίνει ότι όλοι μας θα πρέπει να πίνουμε μπαγιατιλες, επειδή μας βολεύει απλά να πατάμε ένα κουμπί.

Σε όλα τα πράγματα η τεχνολογία έχει προχωρήσει απίστευτα. Κάποιος νομίζει ότι ένα πικαπ με κεφαλή των 4000 ευρώ θα ακούγεται καλύτερα από ένα DAC των 300 ευρώ μόνο και μόνο γιατί έτσι είναι μια πεποίθηση που έχει. Άλλος νομίζει ότι μυρίζει μπαγιατίλα ενώ δεν μπορεί να αντιληφθεί τις διαβαθμίσεις της ξυνίλας. Είναι τόσο υποκειμενικά όλα.

Δεν ισχύει αυτό. Πολύ ανώτερη γεύση έχει ένας cappuccino με καλό φρεσκοκομμένο καφέ και καλό microfoam από καλη μηχανή. Πίνω κυρίως cappuccino και μιλάω μετά λόγου γνωσεως.
Αν πάρεις πχ μια Αιθιοπία natural processing που την πληρώνεις 60 το κιλό, και θες 20+ gr στη δόση, τότε ναι, είναι αμαρτία να την κάνεις καπουτσίνο.
Είναι σαν να αγοράζεις ένα πολύ καλό ουίσκι και να το πίνεις με κόκα κόλα.
Φυσικά βέβαια ισχύει απόλυτα αυτό που λες, καλή πρώτη ύλη δίνει καλό ρόφημα οποιοδήποτε και να είναι αυτό καπουτσίνο, φρέντο, αμερικάνο κλπ.

Σε όλα τα πράγματα η τεχνολογία έχει προχωρήσει απίστευτα. Κάποιος νομίζει ότι ένα πικαπ με κεφαλή των 4000 ευρώ θα ακούγεται καλύτερα από ένα DAC των 300 ευρώ μόνο και μόνο γιατί έτσι είναι μια πεποίθηση που έχει. Άλλος νομίζει ότι μυρίζει μπαγιατίλα ενώ δεν μπορεί να αντιληφθεί τις διαβαθμίσεις της ξυνίλας. Είναι τόσο υποκειμενικά όλα.

Βασικά έχει να κάνει αν μπορούν οι αισθήσεις σου να αντιληφθούν τις οποίες διάφορες. Αν όχι, ignorance is a bliss. Αν ναι όμως, περνάς σε άλλη διάσταση. Και στην περίπτωση του καφέ είναι εύκολο να καταλάβεις διάφορες, ακόμα και άσχετος να είσαι. Καθόλου υποκειμενικό δεν είναι το θέμα.

Φιλε Αικον εαν μενεις Αθηνα πηγαινε πιες εσπρεσσο στο TAF στην Ε.Μπενακη,οχι φρεντους και λοιπα εσπρεσσακι ζεστο,θα καταλαβεις τις νοτες της περιγραφης του καφε στην κυριολεξια μια προς μια χωρις να εισαι γευσιγνωστης,και θα καταλαβεις τι σημαινει το τριπτυχο φρεσκος καφες,καλος μυλος καλη μηχανη με την σειρα προτεραιοτητας που τα γραφω.
Οι καψουλες της illy βγαζουν ενα ικανοποιητικο σχετικα αποτελεσμα σε σχεση με τις υπολοιπες καψουλες,αλλα ειναι πιο ακριβες απο μερικους μονοποικιλιακους φρεσκοκαβουρδισμενους καφεδες..

Ο καφές είναι σαν το κρασί. Καποιοι μετά από χρόνια και δοκιμές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν γευστικά χαρακτηριστικά. Άλλοι (όπως ο πατέρας μου) προτιμούσαν ένα συγκεκριμένο μοσχοφίλερο, το οποίο πωλείται προς 3 το 1,5 λίτρο και έχει κατ εμέ γεύση κρασιού.

Τον έβαζα να δοκιμάζει λευκά ξηρά κρασιά πολλών παραγωγών, στο τέλος πάντα κατέληγε στο γνωστό του Μοσχοφίλερο.

Αν πάρεις πχ μια Αιθιοπία natural processing που την πληρώνεις 60 το κιλό, και θες 20+ gr στη δόση, τότε ναι, είναι αμαρτία να την κάνεις καπουτσίνο.
Είναι σαν να αγοράζεις ένα πολύ καλό ουίσκι και να το πίνεις με κόκα κόλα.
Φυσικά βέβαια ισχύει απόλυτα αυτό που λες, καλή πρώτη ύλη δίνει καλό ρόφημα οποιοδήποτε και να είναι αυτό καπουτσίνο, φρέντο, αμερικάνο κλπ.

Δεν διαφωνώ, προφανως δεν θα αγοράσω τόσο ακριβούς καφέδες για να πιω cappuccino αφού θα θαφτούν οι ιδιαιτερότητες του καφέ.
Όπως είπες όμως, η καλη πρώτη ύλη (και να προσθέσω το σωστό extraction) οδηγούν πάντα σε καλύτερο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του τύπου ροφήματος.

Εγώ μετά από ψάξιμο μέσα στις γιορτές κατέληξα κάπου στη μέση.
Έλεγα να αλλάξω κάτι.
Στο σπίτι έχω μία μηχανή των > 150 , στη δουλειά μία Gaggia Classic.
Διαφορά που να αξίζει να δώσω λεφτά δεν βρήκα ιδιαίτερη.
Να είναι ότι πίνω τον καφέ μου με ζάχαρη; Μπορεί. Δεν σκέφτομαι να τον πίνω πικρό για να καταλάβω διαφορά.

Εκεί που βρήκα διαφορά (και τελικά έδωσα τα λεφτά μου) είναι ο έτοιμος αλεσμένος καφές με τον φρεσκοαλεσμένο από κόκους.
Οπότε τσίμπησα έναν μύλο και ένα κιλό Hausbrandt Gourmet να έχω.

Σε κάψουλες, δοκίμασα Dolce Gousto, Nespresso και ipperespresso.
Η Ipperespresso (ή όπως γράφεται) σαφώς ανώτερη από όλες, αλλά και πάλι... μακριά από το ζητούμενο.
Οι άλλες δύο, ε, φτιάχνω και ένα φραπεδάκι άμα είναι.
Στις Nespresso δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στις κάψουλες, με τις καλύτερες να πλησιάζουν τους καφέδες του Super Market.
Dolce Gusto, πιο... espresso, καφές με σώμα, αλλά ρε παιδιά ο lugo της Dolce Gousto πρέπει να είναι ο χειρότερος καφές που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Τελικά ο κύβος ερρίφθη, και η άγρια ομορφιά των Ιταλίδων έχασε από την 2ετή εγγύηση των... Αυστραλών (και τη full-proof λειτουργία, όπως διαβάζω). Τα πλαστικά μέρη συνεχίζουν να με προβληματίζουν, αλλά αφενός όλες έχουν, λίγο πολύ, αφετέρου δεν είναι ότι φτιάχνω και 10 καφέδες τη μέρα.

Μάλιστα, σε κοκκινάκι έρχεται και $200 φθηνότερα, οπότε δεν είχαμε εκεί δίλημμα (παίζει να'ναι και πιο όμορφη).

91jw1NaiDwL._AC_SL1500_.jpg

Για να δούμε τι θα δούμε...

Τελικά ο κύβος ερρίφθη, και η άγρια ομορφιά των Ιταλίδων έχασε από την 2ετή εγγύηση των... Αυστραλών (και τη full-proof λειτουργία, όπως διαβάζω). Τα πλαστικά μέρη συνεχίζουν να με προβληματίζουν, αλλά αφενός όλες έχουν, λίγο πολύ, αφετέρου δεν είναι ότι φτιάχνω και 10 καφέδες τη μέρα.

Μάλιστα, σε κοκκινάκι έρχεται και $200 φθηνότερα, οπότε δεν είχαμε εκεί δίλημμα (παίζει να'ναι και πιο όμορφη).

91jw1NaiDwL._AC_SL1500_.jpg

Για να δούμε τι θα δούμε...

Καλορίζικη! Αν κρίνω από την έως τώρα εμπειρία μου με την «μεγάλη», μια χαρά καφεδάκια θα απολαύσεις.