Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για τη θερμοκρασία Ιάσωνα θα έλεγα ότι είσαι πολύ ψηλά, για dark ψημμενους κατέβασε τη θερμοκρασία στους 93, για light πήγαινε στους 94.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Το ξέρω ότι είναι ψηλή αλλά την ανέβασα λόγω ξινής γεύσης. Τελικά βέβαια αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως αυτός είναι ο Αμερικάνικος καφές (αφού δεν έχω βρει ποτέ μη ξινό εσπρέσσο σε καφετέρια, με εξαίρεση μια στη ΝΥ (που ο μπαρίστας ήταν Έλληνας LOL, @qwerty αυτή που σ'είχα πάει αν θυμάσαι!!)

Με προσεκτικότερη μέτρηση πάντως, φαίνεται ότι το καλαθάκι χωράει αρκετά παραπάνω (18.5 gr), και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος της υποεκχύλισης. Τη μέθοδο του τύπου στο video την έκανα όσο μπορούσα, με εξαίρεση το κέρμα (έχω να δω κέρμα απ'το καλοκαίρι στην Ελλάδα :D)

Τώρα τo extraction φαίνεται σωστό, οπότε νομίζω πως θα αναζητήσω το θέμα της ξινίλας ως θέμα καφέ.

Το κακό είναι ότι με τα τεστ πέταξα άλλη μια σακούλα φρέσκου καφέ, και φοβάμαι ότι θα ξεφραγκιαστώ.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

έχει κανείς άποψη για τις δυο αυτόματες μηχανές καφέ τις Krups EA 8108 https://www.skroutz.gr/s/4500706/Krups-EA8108.html και Delonghi 22110 https://www.skroutz.gr/s/444181/Delonghi-Magnifica-S-ECAM-22-110-B.html που αυτή τη στιγμή διαφεντεύουν όλη την αγορά των αυτόματων μηχανών καφέ;; ρωτώ διότι χθες πατέρας φίλου του γιου μου που έχει δυο μαγαζιά καφέ στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μου ανέφερε ότι αν έχω μια τέτοια καφετιέρα, μάλλον δεν θα ξαναπάρω καφέ από το μαγαζί του.

Έχω την delonghi (όχι ακριβώς αυτή, το μοντέλο 3000). Παίρνω καλό σχετικά αποτέλεσμα και με πολλή ευκολία! Δε συγκρίνεται με κανένα σύστημα pods-καψουλών, δε το συζητώ.
Αν την πάρεις φρόντισε να σετάρεις τη σκληρότητα του νερού και να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στο τέρμα.
Αλήθεια είναι ότι το σύστημα "δεν ακούει" σε ακριβούς καφέδες τόσο πολύ όσο ένα ξεχωριστό σύστημα μύλου-εσπρεσιέρας, αλλά θεωρώ ότι είναι η χρυσή τομή ευκολίας-απόδοσης, value, πως το λένε!
Στο μαγαζί έχω ένα μύλο των 80 ευρώ και μια μηχανή των 50 και μπορώ και "παίζω" παραπάνω. Βέβαια ο πάγκος χάλια...

Έχω κόψει τον νεσκαφέ εδώ και χρόνια (έστω και τον gold που έπινα) με αυτές τις μηχανές. Μια φορά που δοκίμασα να ξαναπιώ έτσι για αλλαγή νόμιζα ότι πίνω...τούβλο.

έχεις βάλει πολλές παραμέτρους και δε βγάζεις άκρη

δοκιμασε
1 να ζεσταθεί η μηχανή+ Portafilter καλά
2 που είναι η ζυγαριά σου; ειδικά όταν κάνεις εκχύλιση δεν την βλέπω πουθενά...
3 κόβεις ζυγίζεις πχ 16 gr και δοκίμασε να πάρεις πχ 36gr/44ml σε 28''-32'' με 93 βαθμούς
4 μετά ξανα αλλάζεις παραμέτρους

Το ξέρω ότι είναι ψηλή αλλά την ανέβασα λόγω ξινής γεύσης. Τελικά βέβαια αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως αυτός είναι ο Αμερικάνικος καφές (αφού δεν έχω βρει ποτέ μη ξινό εσπρέσσο σε καφετέρια, με εξαίρεση μια στη ΝΥ (που ο μπαρίστας ήταν Έλληνας LOL, @qwerty αυτή που σ'είχα πάει αν θυμάσαι!!)

Με προσεκτικότερη μέτρηση πάντως, φαίνεται ότι το καλαθάκι χωράει αρκετά παραπάνω (18.5 gr), και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος της υποεκχύλισης. Τη μέθοδο του τύπου στο video την έκανα όσο μπορούσα, με εξαίρεση το κέρμα (έχω να δω κέρμα απ'το καλοκαίρι στην Ελλάδα :D)

Τώρα τo extraction φαίνεται σωστό, οπότε νομίζω πως θα αναζητήσω το θέμα της ξινίλας ως θέμα καφέ.

Το κακό είναι ότι με τα τεστ πέταξα άλλη μια σακούλα φρέσκου καφέ, και φοβάμαι ότι θα ξεφραγκιαστώ.

Αν δεν είσαι κάγκουρας (με την καλή έννοια μην παρεξηγηθεί κανείς) με κάτι μην προσπαθείς να γίνεις γιατί θα πελαγώσεις (και άκρη δε θα βγάλεις).
Με πολύ λιγότερα χρήματα θα είχες πάρει την Gaggia Classic που σου είχα πει μέρες νωρίτερα και ακόμη και χωρίς μύλο, με καφέ από καφεκοπτείο (και με πειράματά σε κόψιμο ή ποικιλία) σε 2-3 μέρες θα έπινες πολύ fair καφέ είτε espresso είτε όποια παραλλαγή του σε 15' ακριβώς (μαζί με το πλύσιμο της μηχανής με το βουρτσάκι και ότι είχες λερώσει).

Οσο διαβάζεις, βλέπεις βίντεο, σου λένε τόσο θα πελαγώνεις. KISS που λέμε κ οι πληροφορικάριοι.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Προφανώς όμως η μηχανή που πήρε ο Ιάσωνας μπορεί να παράξει καλύτερο καφέ από την gaggia, όταν με το καλό την μάθει, όποτε δεν καταλαβαίνω το νόημα του σχολίου σου...

Ο σκοπός για μας τους αδαείς είναι να φτιάξουμε ένα-δυο καφεδάκια με το καλύτερο δυνατό κόστος στον καλύτερο δυνατό χρόνο (αποκλείοντας φυσικά κάψουλες τύπου nesespresso).
Εκεί πάει το σχόλιο.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ο σκοπός για μας τους αδαείς είναι να φτιάξουμε ένα-δυο καφεδάκια με το καλύτερο δυνατό κόστος στον καλύτερο δυνατό χρόνο (αποκλείοντας φυσικά κάψουλες τύπου nesespresso).
Εκεί πάει το σχόλιο.

Ο Ιάσωνας όμως αφενός δεν είναι αδαής, αφετέρου στοχεύει σε αποτέλεσμα καφέ που θα έπινε σε καλό coffee shop.

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ο Ιάσωνας όμως αφενός δεν είναι αδαής, αφετέρου στοχεύει σε αποτέλεσμα καφέ που θα έπινε σε καλό coffee shop.
Ούτε για "κάγκουρας" μου φαίνεται (με την καλή έννοια το ξαναλέω μην παρεξηγηθούν οι πολύ φαν κ γνωστές).
Αν ήταν δεν θα έκανε τόσες ερωτήσεις κ δοκιμές και κόντρα ερωτήσεις.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Αν και η χρήση του όρου «Κάγκουρας» είναι αδόκιμη στην περίπτωση αυτή, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για ποιοτικό καφέ και αυτό απαιτεί αφενός καλό εξοπλισμό και αφετέρου γνώσεις τις οποίες αποκτάμε μεταξύ άλλων σε thread όπως αυτό.

Μια ιδεα....Μήπως φταίει το νερο; Είναι διαφορετικό στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα της Νέας Υόρκης έχει μια δόση πικρας (pun intended).δοκίμασε με ελληνικό εμφιαλωμένο ή αν δεν βρίσκεις Evian or Fiji. Ο ελληνικός σε μένα βγαίνει πολύ διαφορετικός με ελληνικό νερο.

Ιάσωνα θυμάμαι το καφέ αλλά δεν θυμάμαι το δρομο. Κάπου midtown ηταν

Αν δεν είσαι κάγκουρας (με την καλή έννοια μην παρεξηγηθεί κανείς) με κάτι μην προσπαθείς να γίνεις γιατί θα πελαγώσεις (και άκρη δε θα βγάλεις).
Με πολύ λιγότερα χρήματα θα είχες πάρει την Gaggia Classic που σου είχα πει μέρες νωρίτερα και ακόμη και χωρίς μύλο, με καφέ από καφεκοπτείο (και με πειράματά σε κόψιμο ή ποικιλία) σε 2-3 μέρες θα έπινες πολύ fair καφέ είτε espresso είτε όποια παραλλαγή του σε 15' ακριβώς (μαζί με το πλύσιμο της μηχανής με το βουρτσάκι και ότι είχες λερώσει).

Οσο διαβάζεις, βλέπεις βίντεο, σου λένε τόσο θα πελαγώνεις. KISS που λέμε κ οι πληροφορικάριοι.
Ο " κανγκουρας" maestro βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ναι είναι λίγο μπερδεμένος, ναι κάνει λάθη, όπως έχουμε κάνει όλοι στην αρχή της προσπάθειάς μας, αλλά είναι θέμα χρόνου να κατανοήσει τα βασικά και να αρχίσει να πίνει εσπρέσσο.
Αντιθέτως αγαπητέ δεν μπορώ να πω το ίδιο για εσένα. Ειδικά αν έχεις πάρει την Gaggia τα τελευταία 3-4 χρόνια, λυπάμαι αλλά δεν πίνεις εσπρέσσο. Πίνεις κάτι που νομίζεις ότι είναι εσπρέσσο.
Επίσης να σε πληροφορήσω ότι οι κάψουλες κάνουν σαφώς καλύτερο καφέ από το δικό σου setup.
Σου ζητώ συγγνώμη για το ύφος μου αλλά αυτά που γράφεις είναι εντελώς αναληθή και απολύτως αποπροσανατολιστικά για τα παιδιά που διαβάζουν εδώ και ενδεχομένως σκέφτονται να αγοράσουν εξοπλισμό.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ο " κανγκουρας" maestro βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ναι είναι λίγο μπερδεμένος, ναι κάνει λάθη, όπως έχουμε κάνει όλοι στην αρχή της προσπάθειάς μας, αλλά είναι θέμα χρόνου να κατανοήσει τα βασικά και να αρχίσει να πίνει εσπρέσσο.
Αντιθέτως αγαπητέ δεν μπορώ να πω το ίδιο για εσένα. Ειδικά αν έχεις πάρει την Gaggia τα τελευταία 3-4 χρόνια, λυπάμαι αλλά δεν πίνεις εσπρέσσο. Πίνεις κάτι που νομίζεις ότι είναι εσπρέσσο.
Επίσης να σε πληροφορήσω ότι οι κάψουλες κάνουν σαφώς καλύτερο καφέ από το δικό σου setup.
Σου ζητώ συγγνώμη για το ύφος μου αλλά αυτά που γράφεις είναι εντελώς αναληθή και απολύτως αποπροσανατολιστικά για τα παιδιά που διαβάζουν εδώ και ενδεχομένως σκέφτονται να αγοράσουν εξοπλισμό.

Την πήρα το 2011 αγαπητέ από Ιταλικό μαγαζί.
Πίνω καλύτερο καφέ τουλάχιστον από το 70-80% των μαγαζιών έξω (έχω δοκιμάσει αυτά τα 9 σχεδόν χρονιά espresso, cappuccino και freddo espresso συγκρίσεις).
Συγνώμη που στη χαλάω και δεν πήρα το νέο μοντέλο. Απορώ πάντως. Ολοι όσοι έχω διαβάσει την θεωρούν εξαιρετική μηχανή στην κατηγορία της. Εσύ γιατί όχι;

Την πήρα το 2011 αγαπητέ από Ιταλικό μαγαζί.
Πίνω καλύτερο καφέ τουλάχιστον από το 70-80% των μαγαζιών έξω (έχω δοκιμάσει αυτά τα 9 σχεδόν χρονιά espresso, cappuccino και freddo espresso συγκρίσεις).
Συγνώμη που στη χαλάω και δεν πήρα το νέο μοντέλο. Απορώ πάντως. Ολοι όσοι έχω διαβάσει την θεωρούν εξαιρετική μηχανή στην κατηγορία της. Εσύ γιατί όχι;
Αφού λοιπόν ξέρεις ότι η καινούρια είναι μάπα γιατί την προτείνεις εδώ μέσα?
Αφαλάτωση, buckflushing φαντάζομαι κάνεις.

Να ξεκαθαρίσω κάτι @baspav

ο λόγος ακριβώς που αποφάσισα να δώσω το κατιτίς παραπάνω είναι ότι ακριβώς το ότι, επειδή ΔΕΝ είμαι μάστορας, ήθελα κάτι που να μου επιτρέψει (μετά πολλών βασάνων φυσικά) να βρω τις σωστές μεταβλητές για να απολαμβάνω κάτι που μ'αρέσει, σταθερά, χωρίς να μυρίζω τα νύχια μου. Το να βρεις τις παραμέτρους σου είναι από μόνο του Οδύσσεια, σκέψου το να μη μπορείς να τις επαναλάβεις κιόλας!

Ο λόγος που απέκλεισα τη Gaggia είναι οι εξής.... τέσσερις:

1. Απουσία ελέγχου θερμοκρασίας (άρα θέλει πραγματικά να της έχεις πάρει τον αέρα ως ήδη γνώστης, και με το μάτι ή το αυτί να καταλαβαίνεις πότε είναι εκεί που πρέπει
2. Αλουμινένιο boiler που μετά από 2-3 χρόνια αρχίζει να διαλύεται και να πίνεις 'ωραία' πράγματα (θα μου πεις σιγά, το αλλάζεις, αλλά έλα που δεν είμαι κατσαβιδάκιας, ειδικά σε υδραυλικά, άσε που θα πρέπει να την ανοίγεις προληπτικά να ελέγχεις)
3. Μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ μοντέλων (σε όλα τα φόρα κράζουν ότι η 'παλιά' είναι εξαιρετική, η 'νέα' είναι για τα σκουπίδια, και τώρα σα να μην έφτανε όλο, τώρα αυτή που πωλείται είναι η 'pro', για την οποία δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία ακόμα). Μεταχειρισμένη δε θέλω λόγω του 2.
4. Στα φόρα πάλι, όλοι μίλαγαν για τεράστια καμπύλη εκμάθησης και μαντεψιές, και -μαζί με τη λίγο ακριβότερη Silvia-, ότι μπορεί να'ναι εξαιρετικές μηχανές μεν, για έμπειρους δε.

Last edited:

έχεις βάλει πολλές παραμέτρους και δε βγάζεις άκρη

δοκιμασε
1 να ζεσταθεί η μηχανή+ Portafilter καλά
2 που είναι η ζυγαριά σου; ειδικά όταν κάνεις εκχύλιση δεν την βλέπω πουθενά...
3 κόβεις ζυγίζεις πχ 16 gr και δοκίμασε να πάρεις πχ 36gr/44ml σε 28''-32'' με 93 βαθμούς
4 μετά ξανα αλλάζεις παραμέτρους

Τα 28"-32" είναι από τη στιγμή που πατάς το κουμπί ή απτή στιγμή που ξεμυτίζει ο καφές; Γιατί το pre-infusion δεν κατάφερα να το βγάλω προς το παρόν.

Σε μένα πατάω το κουμπί, αρχίζει να δουλεύει σοβαρά (δυναμώνει ο ήχος και η βελόνα της πίεσης ξεκινάει να ανεβαίνει) στα 9", ο καφές αρχίζει να βγαίνει στα 11 με λεπτή ροή, όχι ακριβώς μέλι αλλά καλούτσικη, αρχίζει να ξανθαίνει στα 20" και στα 31-32 σταματάω αφού φτάνει περίπου το περίπου 1:1 (μάζα καφέ στο ΠΦ: μάζα καφέ στο φλυτζάνι).

Στα μέσα της βδομάδας περιμένω δυο σακούλια πραγματικά φρέσκου (εγγυημένα) καφέ, οπότε εκεί θα δω ίσως καλύτερα. Επίσης, παρήγγειλα dark roast, αφού αυτά που έχω είναι medium (και ιδιαίτερα ο τοπικός φαίνεται λίγο ανομοιόμορφα ψημένος, με κάποια beans αρκετά ανοιχτόχρωμα).

Μια ιδεα....Μήπως φταίει το νερο; Είναι διαφορετικό στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα της Νέας Υόρκης έχει μια δόση πικρας (pun intended).δοκίμασε με ελληνικό εμφιαλωμένο ή αν δεν βρίσκεις Evian or Fiji. Ο ελληνικός σε μένα βγαίνει πολύ διαφορετικός με ελληνικό νερο.

Ιάσωνα θυμάμαι το καφέ αλλά δεν θυμάμαι το δρομο. Κάπου midtown ηταν

Με εμφιαλωμένο spring παίζω μόνο (κουσούρι απ'την Indiana που το νερό ήταν τόσο σκληρό που έσπαγε μπανιέρες :D)

Αφού λοιπόν ξέρεις ότι η καινούρια είναι μάπα γιατί την προτείνεις εδώ μέσα?
Αφαλάτωση, buckflushing φαντάζομαι κάνεις.

Ναι κάνω φυσικά. Την προσέχω όσο μπορώ για να με προσέχει κ αυτή.
Να σου πω την αλήθεια την παλιά είχα στο νου μου όταν την πρότεινα στον Maestro.

@Maestro προσωπικά την έμαθα σχετικά γρήγορα. Αλλαξα μόνο τα καλαθάκια και 2-3 εργαλεία που αγόρασα. Νομίζω μπορείς να κανείς mods με αυτήν και να βάλεις θερμόμετρο και να βλέπεις κ τα bar. Καλορίζικη κ καλούς καφέδες με την νέα μηχανή.

Με εμφιαλωμένο spring παίζω μόνο (κουσούρι απ'την Indiana που το νερό ήταν τόσο σκληρό που έσπαγε μπανιέρες :D)

Ελληνικο νερο βρισκεις εκει? Αν οχι δοκιμασε Evian ή Fiji (που θα βρισκεις σιγουρα). Ετσι για τη δοκιμη... Σε εμενα κανει διαφορα το ελληνικο νερο (Βικος) τοσο στον ελληνικο, οσο και στον φραπε! Το Poland Spring για παραδειγμα ειναι επισης λιγακι πικρο...Σαν το νερο βρυσης της ΝΥ ενα πραγμα

Τα 28"-32" είναι από τη στιγμή που πατάς το κουμπί ή απτή στιγμή που ξεμυτίζει ο καφές; Γιατί το pre-infusion δεν κατάφερα να το βγάλω προς το παρόν.
.

από τη στιγμή που βγει η 1η σταγόνα.

εγώ συνήθως ξεκινώ από το 1:2 στα γραμμάρια και μετά πειραματίζομαι και περισσότερα λιγότερα στο χρόνο 25''-35'' στη θερμοκρασία ανάλογα με το ψήσιμο κλπ κλπ κλπ