Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, το σπορ του εσπρέσσο θέλει υπομονή, δεν είναι γρήγορο.
Καταρχάς πρέπει να βρεις ένα φρέσκο καφέ της προκοπής. Φρέσκο, φρέσκο, φρέσκο!
Κατά προτίμηση έναν εύκολο ουδέτερο καφέ, κατά προτίμηση Βραζιλίας, μέτρια ψημένο.
Αφού το βρεις αυτό, τότε αρχίζεις να μαθαίνεις τον εξοπλισμό σου.
Αλλιώς θα απογοητευτείς και δεν είμαστε για τέτοια. Καταρχάς να είσαι σίγουρος ότι ο εξοπλισμός σου είναι super, μην μπεις σε mood αμφισβήτησης.
Η γνώμη μου είναι ότι το preinfusion είναι πολύ σημαντικό. Ο βρεγμένος καφές, φουσκώνει και αφραταίνει όσο χρειάζεται για να βγάλει το πρώτο του λάδι με την εκχύλιση που ακολουθεί. Η γνώμη μου είναι να μην κόψεις το pre-infusion.
Πήγαινε αγόρασε ένα φρέσκο βραζιλιάνικο καφέ. Αυτόν εδώ τον βρίσκεις?

https://www.intelligentsiacoffee.com/black-cat-classic-espresso

Μείνε με αυτόν τον καφέ μέχρι να μάθεις τον εξοπλισμό σου.

Νομίζω ότι πρέπει να ανοιχθεί άλλο thread. Αυτό το 120 , λειτουργεί παραπλανητικά.

Συμφωνώ σε όλα.
Για το τελευταίο, δεν μπορεί ο mod απλά να αλλάξει τον τίτλο;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@NassosT αυτό που γράφεις "καφέ της προκοπής", δεν σημαίνει για όλους το ίδιο.

Σύμφωνοι.
Αν τα ζητούμενα είναι 1) Ποιότητα, 2) Χρόνος εκμάθησης, 3) Κόστος, ας πούμε ότι ο καθένας θέλει να πάρει τον καλύτερο δυνατό καφέ ανάλογα με το budget που διαθέτει και τον χρόνο που είναι διατεθιμένος να "επενδύσει" γι' αυτό το σκοπό.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ένα ενδιαφέρον video για τα πλεονεκτηματα χρησης ενος bottomless portafilter:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ε

Σύμφωνοι.
Αν τα ζητούμενα είναι 1) Ποιότητα, 2) Χρόνος εκμάθησης, 3) Κόστος, ας πούμε ότι ο καθένας θέλει να πάρει τον καλύτερο δυνατό καφέ ανάλογα με το budget που διαθέτει και τον χρόνο που είναι διατεθιμένος να "επενδύσει" γι' αυτό το σκοπό.
Έτσι είναι.
Εγώ θα προσθέσω στη λίστα, την ευκολία να πιείς ένα καφέ της προκοπής σε λογική απόσταση από το σπίτι ή τη δουλειά σου.

Εδώ να πω πάντως ότι παρά την όλη γκρίνια μου, κάθε μέρα απολαμβάνουμε δυο ωραιότατα capuccinos, αφού με το γάλα χάνεται η ξινίλα και μένει η γεύση.

Απλά εμένα το απωθημένο μου εξαρχής ήταν το σκέτο εσπρεσσάκι των λίγων ml... σαν αυτά που έπινα στην Ιταλία 5-6 φορές τη μέρα και ήταν απολαυστικά, χωρίς καμία παρενέργεια (ούτε ξινά, ούτε πικρά, ούτε να σε κρατάνε με το μάτι γαρίδα όλη νύχτα).

Ο τίτλος άλλαξε, δίκιο έχετε!

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, το σπορ του εσπρέσσο θέλει υπομονή, δεν είναι γρήγορο.
Καταρχάς πρέπει να βρεις ένα φρέσκο καφέ της προκοπής. Φρέσκο, φρέσκο, φρέσκο!
Κατά προτίμηση έναν εύκολο ουδέτερο καφέ, κατά προτίμηση Βραζιλίας, μέτρια ψημένο.
Αφού το βρεις αυτό, τότε αρχίζεις να μαθαίνεις τον εξοπλισμό σου.
Αλλιώς θα απογοητευτείς και δεν είμαστε για τέτοια. Καταρχάς να είσαι σίγουρος ότι ο εξοπλισμός σου είναι super, μην μπεις σε mood αμφισβήτησης.
Η γνώμη μου είναι ότι το preinfusion είναι πολύ σημαντικό. Ο βρεγμένος καφές, φουσκώνει και αφραταίνει όσο χρειάζεται για να βγάλει το πρώτο του λάδι με την εκχύλιση που ακολουθεί. Η γνώμη μου είναι να μην κόψεις το pre-infusion.
Πήγαινε αγόρασε ένα φρέσκο βραζιλιάνικο καφέ. Αυτόν εδώ τον βρίσκεις?

https://www.intelligentsiacoffee.com/black-cat-classic-espresso

Μείνε με αυτόν τον καφέ μέχρι να μάθεις τον εξοπλισμό σου.

Νομίζω ότι πρέπει να ανοιχθεί άλλο thread. Αυτό το 120 , λειτουργεί παραπλανητικά.

Δε νομίζω ότι φταίει η μηχανή, αφού ως τώρα φαίνεται ότι όλα τα κάνει θεσπέσια: Και τη θερμοκρασία επιβεβαίωσα με θερμόμετρο, και η πίεση φαίνεται να αντιδρά στα διαφορετικά κοψίματα σωστά, και η υφή στο τέλος (ιξώδες, χρώμα, κλπ) είναι σαφώς ανώτερα από αυτά που βλέπω στις μισές καφετέριες εδώ (και στις περισσότερες καφετιέρες των 50-100 ευρώ που είχα ποτέ στο παρελθόν).

Η φοβία μου εμένα είναι ότι δεν ξέρω από καφέ: Ξέρω τι μου αρέσει όταν το δοκιμάσω, αλλά δεν ξέρω πως να το διαλέξω ως beans. Σε ολόκληρη Ιταλία τόσες φορές που'χω πάει δεν έχω βρει καφέ που να είναι για νεροχύτη. Εδώ όμως, όπως έγραψα παραπάνω, δεν έχω πιει ποτέ εσπρέσσο που να μην είναι ξινός, εκτός από ένα μαγαζί στη ΝΥ. Που είναι ιταλικό, με Έλληνα barista, και μη αμερικανούς θαμώνες :D

Αυτό που με φοβίζει λοιπόν είναι μήπως τελικά οτιδήποτε φρέσκο εδώ πέρα είναι αυτής της λογικής. Γι'αυτό και αυτά που περιμένω ταχυδρομικώς είναι dark roasts, μπας και.

Περί intelligentsia, είχα πάει στο μαγαζί τους στο Σικάγο. Δε θυμάμαι αν δοκίμασα αυτόν που λες (απλά παρήγγειλα εσπρέσσο), και μάντεψε τι γεύση είχε. :ADFAD2:

Παρακατω στο link δινει την εξηγηση πως ο καφες σου ειναι ξινος επειδη ειναι under extracted.
Ομοιως οταν ειναι over extracted βγαινει πικρος.

Extraction always happens like this:

- The first things to be extracted are bright, sour, flavorful acids.
- Next come the aromatic oils, sugars, and most flavors.
- Lastly come the lower notes and bitter tannins.

https://www.javapresse.com/blogs/espresso/espresso-troubleshooting-5-things-to-try

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παρακατω στο link δινει την εξηγηση πως ο καφες σου ειναι ξινος επειδη ειναι under extracted.
Ομοιως οταν ειναι over extracted βγαινει πικρος.

Extraction always happens like this:

- The first things to be extracted are bright, sour, flavorful acids.
- Next come the aromatic oils, sugars, and most flavors.
- Lastly come the lower notes and bitter tannins.

https://www.javapresse.com/blogs/espresso/espresso-troubleshooting-5-things-to-try

Βρε συ τα ξέρω αυτά, είναι βασικά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μου βγαίνει ξινός ενώ είναι ξεκάθαρα over-extracted, εκεί είναι που σπάω το κεφάλι μου.

Τοτε δοκιμασε να τον κανεις ακομα πιο over μηπως στρωσει ο συγκεκριμενος καφες. Αν οχι, ισως να εχει χασει τις νοτες και τα ελαια που βγαινουν αργοτερα και να του εμειναν μονο οι ξινες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Βρε συ τα ξέρω αυτά, είναι βασικά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μου βγαίνει ξινός ενώ είναι ξεκάθαρα over-extracted, εκεί είναι που σπάω το κεφάλι μου.
Θα καταθέσω μια "αιρετική" άποψη για τους σκληροπυρηνικούς του καφέ.
Στον καφέ μπορείς να βάλεις και λίγη ζάχαρη, ίσα ίσα να σκεπάσει τη ξινίλα. Η ξινίλα δεν κάνει καλό στο στομάχι. Δεν υπάρχει λόγος να δυσκολεύεις τη ζωή σου ή να χαλάσεις το στομάχι σου.
Ο καφές στην Ιταλία, είναι επίσης σχετικός. Άλλο καφέ έχει στο Μιλάνο κι άλλο στη Ρώμη ή στη Νάπολη. Απλά είναι πιο αξιοπρεπείς γιατί είναι πιο φρέσκοι. Βλέπεις ονομαστά καφέ της Ρώμης που ο κόκος του καφέ κολυμπάει στο λάδι από το πολύ ψήσιμο.
Οι καφέδες της Ιταλίας είναι κυρίως κλασσικοί εσπρέσσο. Στα φόρουμ μιλάνε για άλλους καφέδες, πιο φρουτώδεις. Ακόμα και ο τρόπος παρασκευής που διαβάζεις στα φόρουμ κατευθύνεται προς αυτές τις φρουτώδεις / ξινές γεύσεις, για αυτό διαβάζεις για light roasted καφέδες, 18+ γραμμάρια για διπλό και πάει λέγοντας.
Η γνώμη μου είναι να πας σε πιο απλές καταστάσεις, μέχρι να πάρεις τον αέρα της κατάστασης. Βραζιλιάνικα σοκολατένια blends όχι light roasted. Είναι λίγο μονοκόμματες γεύσεις, αλλά είναι μια καλή αρχή, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να καταλαβαίνεις τη προέλευσης της ξινίλας. Αν φταίει δηλαδή ο καφές ή ο τρόπος παρασκευής. Το θέμα είναι πιο απλό απ' ότι σου φαίνεται τώρα. Πρέπει να μπεις σε μια ρουτίνα.
Ιάσονα, νομιζω ότι πρέπει να ανοίξεις άλλο thread. Αυτό είναι λίγο αχταρμάς.
Αν σου στείλω καφέ από την Αθήνα πότε θα τον παραλάβεις?

Μεταξύ Illy και Lavazza τι λέτε;
Εγώ έχω την γνώμη ότι ο καφές είναι εθισμός έχω εθιστεί στον Illy και κανένας άλλος καφές δεν με ικανοποιεί, όπως είπα ξαναέβαλα την Wega σε λειτουργία δεν έχω στημένο σύστημα αφαλάτωσης και αποσκλήρυνσης και απλά επειδή έχω σταθερά νερό ΚΟΡΠΗ πόσιμο στο σπίτι μου φέρνουν 30 λίτρα την εβδομάδα, όπου και να πάω ότι και να δοκιμάσω δεν μου αρέσει.
Όπως είπα βασικά έχω την iperespresso αλλά έχω και την επαγγελματική και πάλι καφέ illy κλέβω από την καφετέρια του αδερφού μου από αυτά τα μεγάλα δοχεία βαρελάκια με 65 ευρώ που έχει η illy στις καφετέριες.

@aikon εννοείται ότι ο καφές είναι εθιστικός. Απλώς έχει μικρή περίοδο αποτοξίνωσης.
Έχω κάνει ομοιοπαθητική για 6 μήνες. Τις πρώτες 4 ημέρες χωρίς καφέ ένιωθα μόνιμα πονοκέφαλο. Και δεν μπορούσα να πάρω κι ασπιρίνη (ομοιοπαθητική) ! Εγώ θα διάλεγα illy, αρκεί να είναι φρέσκος. Αλλά ο illy είναι αρκετά ακριβότερος από άλλους καφέδες, εγγυημένα φρέσκους που ψωνίζεις από ελληνικά χέρια. Κάνε μια δοκιμή είτε με online παραγγελία είτε από κάποια καφετέρια στην περιοχή σου που ψωνίζει από αυτούς (taf, mokka, κλπ).
@Maestro, ξαναδιάβασε το προφίλ του black cat που σου είπα πιο πάνω. Κάνε μια δοκιμή. Η περιγραφή είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου:
"balanced, full-bodied shots rife with caramel and candy-sweetness, topped by clean red fruit and mild citrus flavors. The experience expands the more is sipped, and drinkers will notice that the final sips of a shot are the sweetest and most syrupy."

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αν είσαι σίγουρος ότι το καφεδάκι σου είναι ξινό, ενώ οι εκχυλισεις σου είναι μεγάλες σε χρόνο, θα σου έλεγα ότι είτε ο μύλος είναι αστρωτος είτε θα πρέπει απλά να αλλάξεις τον καφέ που παίρνεις.

Η πρόταση για τον black cat είναι εξαιρετική για αρχή, έχει καλή φήμη το καφεδάκι αυτό και θα το βρεις και φρέσκο.

Στο βίντεο που ανέβασες φαίνεται ότι έχεις θέματα με την κατανομή σου (ο καφές ξεκινάει να τρέχει από το ένα spout και όχι ταυτόχρονα από τα 2 και πιθανόν να έχεις και θέμα στο πάτημα σου, είναι δηλαδή στραβό.

Αυτό που πραγματικά θα σε βοηθούσε να καταλάβεις μερικά πράγματα για την κατανομή σου είναι να πάρεις ένα κομμένο πορταφιλτερ, όπως ειχε ζητήσει ο Τάκης παραπάνω για την oracle. Για newcomers είναι must και θα βλέπεις κάθε φορά που έκανες το λαθος.

Υπομονή και όλα καλά, μην απελπιζεσαι μόλις ξεκίνησες.

Σε περίπτωση που θέλεις και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, δες και το home barista.com αλλά και το ελληνικό coffeeheat.gr, έχουν και τα δύο πολλες πληροφορίες για τα αρχικά βήματα στον εσπρέσσο.

https://www.home-barista.com/newbie-introduction-to-espresso.html

http://coffeeheat.gr/viewforum.php?f=48

Και μια πρόταση από εμένα για καφέ που μπορείς να βρεις στα μέρη σου, πολύ ωραίος και βγαίνει εύκολα στο φλυτζάνι:

https://caffelusso.com/product/gran-miscela-carmo-espresso-blend/

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Μετά από διάβασμα του μεγαλύτερου μέρους του νήματος (τι μελετηρός που είμαι), αποφάσισα να ανέβω κατηγορία για μια νέα εμπειρία καφέ!!
Δεν είχα ποτέ espresso καφετιέρα, οι γνώσεις μου είναι σχεδόν μηδενικές. Ήθελα μια που να μην έχει πολλά κουμπιά που δεν θα τα χρησιμοποιήσω και ποτέ και να είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Να μην χάνω πολύ χρόνο δηλαδή, αλλιώς χτυπάω και μια φράπα στα γρήγορα...

Nespresso με τις κάψουλες ήθελα να πάρω καθώς είχα δοκιμάσει αλλού και μου άρεσε, αλλά διαβάζοντας κι εδώ, ο αλεσμένος είναι καλύτερος, οπότε πήρα μια που κάνει και τα 2 χωρίς να δώσω μια περιουσία..

Αγόρασα την https://www.skroutz.gr/s/11908493/Delonghi-Dedica-Pump-Espresso-Metal-EC685-M.html στα 150 ευρώπουλα.
Ακόμα δεν την έχω βάλει μπροστά, όταν τη βάλω θα δοκιμάσω με Dimello που έχω πάρει ένα σακουλάκι απ' το σούπερ για αρχή και βλέπουμε!

Αν πάλι θέλει να κάνεις ένα σωρό πράγματα για πριν και μετά τον καφέ, πιθανόν να τη βρείτε και στις αγγελίες σε λίγο καιρό.

Σκέφτομαι να τα χωρίσω τα θέματα για να καθαρίσουν λίγο οι καφέδες από τη δική μου αναζήτησή, αλλά, αφενός είναι μπερδεμένα μεταξύ τους, αφετέρου φαντάζομαι ότι θα έχει το ίδιο θέμα οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει το δικό του ξεκίνημα, οπότε ίσως έχει νόημα να παραμείνει ενιαίο. Θα δω πως εξελίσσεται (ίσως να τα λύσω όλα πολύ σύντομα :D) και θα επανέλθω επ'αυτού.

Σήμερα φτάνουν υποτίθεται οι πρώτοι πραγματικά φρέσκιοι καφέδες (υποτίθεται ψήθηκαν προχθές και αμέσως πακεταρίστηκαν και στάλθηκαν). Πήρα dark για να απομακρυνθώ από το ξινό στοιχείο όσο γίνεται γι'αρχή. Επόμενο βήμα ο Black Cat (κι αυτοί ψήνουν και στέλνουν, οπότε λογικά θα τον έχω 2-3 ημερών).

Έχω δυο ερωτήσεις:

1. Ανακατεύετε το καφεδάκι πριν πιείτε; Παρατηρώ ότι η μέγιστη ξινίλα είναι προς την τελευταία γουλιά, και διαβάζοντας ότι τα ξινά στοιχεία βγαίνουν πρώτα, σκέφτομαι αν είναι δυνατόν, λόγω και του ότι η πυκνότητα αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, να συγκεντρώνονται κάτω τα ξινά και πάνω τα πικρά, και τελικά να θέλει ανακάτεμα για να φανεί ισορροπημένο αποτέλεσμα. Γιατί παρατηρώ σε καφετέριες ότι κάνουν την εκχύλιση σε δοσομετρικό βαζάκι και μετά την αδειάζουν σε ποτήρι που σου σερβίρουν (οπότε λύνεται αυτό το θέμα έτσι).

2. Η πίεση πρέπει να'ναι νταν στους 9, ή να παίζει γύρω γύρω. Παρατηρώ ότι με το ίδιο κόψιμο (αλλά προφανώς μικροδιαφοροποιήσεις στο tamping, που δε μπορώ να ελέγξχω πλήρως), άλλες φορές παίρνω σταθερό 9άρι, άλλες 9-9.5, που ώρες ώρες πέφτει στο 8 και ξανανεβαίνει. Είναι νορμάλ αυτό;

@stel67 με σκλαβώνεις, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μου στείλεις. Αν έρθει γρήγορα θα μας κοστίσει όσο μια νεσπρεσσιέρα, αν μας κοστίσει νορμάλ (δηλαδή περίπου άλλον έναν καφέ), θα'ρθει σε κάνα 10ήμερο+! Άσε που αν δεν είναι βιομηχανικό σφραγισμένο προϊόν παίζει να το περάσουν για τίποτα ναρκωτικά και να τρέχουμε :D

Κανονικά θέλει ανακάτεμα πριν το πιεις.

Προσωπικά δεν το ανακατεύω, έτσι ώστε όταν φθάνω στο τέλος του φλυτζανιου, έχουν μείνει τα πρώτα έλαια και το πηχτό ας πούμε μέρος της εκχύλισης, η οποία έχει για μένα και την περισσότερη γεύση και πολυπλοκότητα.

Έχω την εντύπωση ότι επειδή ακόμα δεν έχει εκπαιδευτεί ο ουρανίσκος σου, χαρακτηρίζεις αυτό που πίνεις ως ξινό, ενώ δεν πρέπει να είναι στη πραγματικότητα. Οι ξένοι αυτό το ονομάζουν brightness του καφέ και όχι sourness.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Από το site της sage βλέπω ότι το portafilter σου είναι 58αρι:
https://www.sageappliances.com/uk/en/parts-accessories/accessories/bes058npuk.html

Οπότε κάνε ένα check στο barista.gr για συμβατά σε διάμετρο πορταφιλτερ.

Πρόχειρα:

https://www.barista.gr/el/58mm-bottomless-portafilter

Θα χρειαστείς και ένα καλαθάκι επιπλέον, προτίμησε 17αρι vst (εμπειρικά παίρνει μέχρι και 20 γραμμάρια άνετα).

Κάνε όμως ένα τηλ να δεις αν είναι 100% συμβατό.

Αλλιώς θα πρέπει να πας κατευθείαν στο μαμα πορταφιλτερ.

Βασίλη, έχω αμφιβολίες εάν το παραπάνω portafilter θα κανει στην δικια μου, εχω την εντυπωση πως τα αυτακια της ειναι σε αλλο υψος.
Της δικιάς μου μαμά είναι αυτό, αλλά δυσκολεύομαι να το βρω εντός Ευρώπης:
https://www.sageappliances.com/uk/en/parts-accessories/accessories/bes058npuk.html
image.jpg

Έχεις καμία ιδέα που θα βρω ένα που να ταιριάζει;

Thanks!