Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Τάκη αν δεν έχεις βρει άκρη μέχρι τέλη Μαρτίου, σφύρα μια, σκέφτομαι να πεταχτώ μια βδομαδουλα!

Καλή φάση, thanks!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Βασίλη, έχω αμφιβολίες εάν το παραπάνω portafilter θα κανει στην δικια μου, εχω την εντυπωση πως τα αυτακια της ειναι σε αλλο υψος.
Της δικιάς μου μαμά είναι αυτό, αλλά δυσκολεύομαι να το βρω εντός Ευρώπης:
https://www.sageappliances.com/uk/en/parts-accessories/accessories/bes058npuk.html
image.jpg

Έχεις καμία ιδέα που θα βρω ένα που να ταιριάζει;

Thanks!

Ψάχνοντας στο ίντερνετ, όντως πρόκειται για δυσεύρετο portafliter, στα ξένα site τα κυνηγούν για να τα βρουν....

Οπότε για να μην δώσεις άδικα χρήματα, ίσως θα πρέπει να το παραγγείλεις από USA, σε Βέλγιο και Γερμανία στην αντιπροσωπεία, είναι out of stock.. :(

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 1

Ψάχνοντας στο ίντερνετ, όντως πρόκειται για δυσεύρετο portafliter, στα ξένα site τα κυνηγούν για να τα βρουν....

Οπότε για να μην δώσεις άδικα χρήματα, ίσως θα πρέπει να το παραγγείλεις από USA, σε Βέλγιο και Γερμανία στην αντιπροσωπεία, είναι out of stock.. :(

Αυτό κατάλαβα και εγώ... :(

Αν το πάρω από Amazon USA, νομιζω οτι τα τελωνειακα ειναι προπληρωμενα. Λετε ομως να φαω καμια ηττα; Δεν εχω ξαναψωνισει directly to Greece.
https://www.amazon.com/Breville-BES...+58mm+Naked+Portafilter&qid=1579099547&sr=8-1

Όχι δεν έχεις θέμα, το τελωνείο έτσι προπληρωνεται

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Οκ θενκς. Θα το ψάξω λίγο ακόμα και αν δεν το βρω άλλου, είτε το χτυπάω έτσι, είτε μέσω Ιάσωνα.

Ανάσταση! Γεύτηκα επιτέλους ιταλικού τύπου καφεδάκι. Με πηχτή-πηχτή ροή, τιγρέ χρωματάκι στην κρέμα, και όλα τα καλά. Με αισθητά χονδρότερο κόκκο από πριν και αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία (στους 93).

2 ημερών βέβαια ο καφές, και dark roast.

Φυσικά έχει μέλλον ακόμα το σπορ, με περιθώρια βελτίωσης, απλά μόλις επιβεβαίωσα ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Πολύ ωραία Ιάσονα.Οσο πιο μπαγιάτικος ο καφές, τόσο λεπτότερο το κόψιμο που πρέπει να κάνεις.
Ο προηγούμενος καφές που είχες προφανώς ήταν "νεκρός" εδώ και μήνες. Για να βγάλει κάποιο αρωματικό έλαιο, έπρεπε να κοπεί σε επίπεδο μορίου. Αλλά τότε η μόνη γεύση που θα σου βγάλει στο φλυτζάνι είναι κάτι ανάμεσα στη χωματίλα (αυτή είναι μάλλον η γεύση της ζέστης λάσπης),στη λαστιχίλα του καμμένου φλοιού του κόκκου από το ψήσιμο ή ξινίλα από τα μπαγιάτικα υπολείμματα ελαίων.
Μην ασχολείσαι με μπαγιάτικος καφέδες. Όπως ακριβώς δεν τρως φυστίκι Αιγίνης που ψήθηκε πριν 8 μήνες και αφέθηκε σε μπωλ από τότε.

από γεύση πως πάει;

Ξινίλα μηδέν (επιτέλους!), κατά τα άλλα ως dark σίγουρα δεν έχει τόσo complex γεύση. Πάντως ούτε καμμένη, ούτε πικρή. Βασικά, όπως έγραψα, σαν το μέσο εσπρεσσάκι που πίνεις στο δρόμο στην Ιταλία.

Σκέφτομαι να τα χωρίσω τα θέματα για να καθαρίσουν λίγο οι καφέδες από τη δική μου αναζήτησή, αλλά, αφενός είναι μπερδεμένα μεταξύ τους, αφετέρου φαντάζομαι ότι θα έχει το ίδιο θέμα οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει το δικό του ξεκίνημα, οπότε ίσως έχει νόημα να παραμείνει ενιαίο. Θα δω πως εξελίσσεται (ίσως να τα λύσω όλα πολύ σύντομα :D) και θα επανέλθω επ'αυτού.
............................................

προσωπικά πιστεύω δεν χρειάζεται να μπεις σε αυτόν τον κόπο,

μια χαρά είναι και έτσι, άλλωστε από μία προσωπική αναζήτηση και δυσκολίες,
προκύπτουν πολύ περισσότερες απαντήσεις για όποιον έχει ερωτήματα γύρω από το θέμα

μπήκα μια μέρα από περιέργεια και κόλλησα,

πολύ ενδιαφέρον,
δεν ήξερα ότι έχει τόσες παραμέτρους η παρασκευή του εσπρέσσο,
άσχετα που το χόμπυ δεν κάνει για μένα λόγω του ότι δεν έχω τόση υπομονή,
η krups που κόβει τον καφέ και μετά τον φτιάχνει με ένα κουμπί, με καλύπτει για τον καπουτσίνο που πίνω

παρότι τώρα πιστεύω ότι ο δικός σου θα είναι καλύτερος και όπως τον θες,
όταν με το καλό μάθεις τα κόλπα,

εύχομαι γρήγορα :ernaehrung004:

Μια χαρά είναι όλα σε ένα μετά την αλλαγή του τίτλου, γιατί ακόμα κι αν δεν πρόκειται κάποιοι από εμάς να ακολουθήσουν τέτοιες περίπλοκες επιλογές, διαβάζουμε ενδιαφέροντα θεωρητικά θέματα από όπως φαίνεται βαθείς γνώστες του αντικειμένου.

Έστω λοιπόν ότι υπάρχουν 4 παράγοντες που καθορίζουν ποιο δρόμο θα επιλέξει ο καθένας στην αγορά μηχανής: χρόνος εκμάθησης, κόστος αγοράς και συντήρησης της μηχανής, χρόνος παρασκευής, ποιότητα αποτελέσματος.

Με ένα κόστος ας πούμε 200-300 , διαθέσιμο χρόνο εκμάθησης μηδενικό, χρόνο παρασκευής τον ελάχιστο, ποιες είναι οι προτάσεις για μηχανές που θα μας δώσουν τον καλύτερο εσπρέσσο;

Αν η καθημερινότητα δεν επιτρέπει καθόλου χρόνο εκμάθησης, τότε η κάψουλα είναι μια καλή επιλογή. Προσωπικά προτιμώ τον καφέ της Nespresso, κάνει συνήθως καλό καϊμάκι.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Με τις Nespresso δεν έχω καλή εμπειρία. Όχι επειδή είμαι 'γκουρμέ' ή κάτι τέτοιο (εντάξει, δε χρειάζεται να'σαι γκουρμεδιάρης για να διακρίνεις ότι οι γεύσεις είναι τελείως διαφορετικές από κανονικό εσπρέσσο). Η βασική μου ένσταση είναι ότι και στις 2 νεσπρεσσιέρες που πέρασαν απ'τα χέρια μου, θεωρώ ότι ο καφές που έπινα λίγους μήνες μετά ήταν σαφώς χειρότερος από ότι στην αρχή. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό, χαλάει η αντλία; χαλάει ο θερμοστάτης; Δεν έχω ιδέα. Ακόμα και στο μαγαζί της Nespressο, ο ίδιος καφές έχει καλύτερη γεύση απ'ό,τι σπίτι μου.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και οι δυο που είχα στη ζωή μου ήταν το εκάστοτε σουπερ βασικό μοντέλο, με κόστος κάτω από $100, ενώ υπάρχουν και Nespresso me $300.

Aν μπορεί να βρεθεί χρόνος; Δε θέλω κάψουλες παιδιά.

Όπως έχουν γράψει πολλές φορές οι πιο ειδικοί από μένα, ο μύλος είναι πιο βασικός κρίκος στην αλυσίδα απ'τη μηχανή. Οπότε αν έχεις ένα καλό μύλο, με μια Delonghi ίσως να κάνεις αξιοπρεπή δουλειά. Αλλά πάλι τελικά θα κοιτάς 3-4 κατοστάρικα σύνολο.

Μια χαρά είναι όλα σε ένα μετά την αλλαγή του τίτλου, γιατί ακόμα κι αν δεν πρόκειται κάποιοι από εμάς να ακολουθήσουν τέτοιες περίπλοκες επιλογές, διαβάζουμε ενδιαφέροντα θεωρητικά θέματα από όπως φαίνεται βαθείς γνώστες του αντικειμένου.

Έστω λοιπόν ότι υπάρχουν 4 παράγοντες που καθορίζουν ποιο δρόμο θα επιλέξει ο καθένας στην αγορά μηχανής: χρόνος εκμάθησης, κόστος αγοράς και συντήρησης της μηχανής, χρόνος παρασκευής, ποιότητα αποτελέσματος.

Με ένα κόστος ας πούμε 200-300 , διαθέσιμο χρόνο εκμάθησης μηδενικό, χρόνο παρασκευής τον ελάχιστο, ποιες είναι οι προτάσεις για μηχανές που θα μας δώσουν τον καλύτερο εσπρέσσο;
Παραβλέπεις όπως όλοι που δεν την έχουν πάθει, το #1 παράγοντα: Εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο καφέ.
Αν δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκο & καλό καφέ καλύτερα να πάρεις κάψουλες.
Σε νορμάλ καταστάσεις θέλεις 1 σακουλάκι των 250 γραμμαρίων την εβδομάδα (για 15 διπλούς εσπρέσσο). Πρέπει κάθε βδομάδα να ψωνίζεις καφέ. Αν είναι στο δρόμο σου για τη δουλειά ή κοντά στο σπίτι, έχει καλώς. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα βαριέσαι.
Υπάρχει και η λογική "παραγγέλνω σε μαγαζί κάθε 15 ημέρες δύο σακουλάκια" και πληρώνεις τα courier. Και επειδή ο καφές πρέπει να καταναλωθεί την 3 - 4 εβδομάδα από την ημ/νια καβουρδίσματος, δεν μπορείς να στοκάρεις σακουλάκια να βρίσκονται. Θα καταλήξεις να διαβάζεις αν μπορείς να φυλάξεις τον καφέ στην κατάψυξη, και να ψάχνεις για δοχεία με μονόδρομες βαλβίδες. Μπλέξιμο.

Ξέρεις πόσες μηχανές των 900 πουλήθηκαν μετά από 3 χρόνια στα 300 μόνο και μόνο από αυτό?
Μην το παραγνωρίζεις. Πρέπει ο καφές να μπει στη ρουτίνα σου.
Κι η ρουτίνα δεν χωρά εύκολα επιπλέον δρομολόγια.

Κι ο Ελληνικός πάντως είναι ωραιότατος καφές. Με ένα ωραίο μπισκοτάκι από το φούρνο ή μιράντα, είσαι άρχοντας.