Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αυτός εδώ είναι. Είπα να ξεκινήσω τους medium σιγά σιγά τώρα που κάπως έστρωσε η διαδικασία. Φυσικά έχω ακόμα διάφορα θέματα (πχ το πάτημα και η ομοιογένειά του (ποτέ δε βγάζουν τα δυο ακροφύσια ακριβώς τον ίδιο μονό, ούτε σε ποσότητα ούτε σε ποιότητα).

Εν τω μεταξύ, στα brewing methods δεν αναφέρει καθόλου espresso (ενώ σε άλλους το κάνει). Υπάρχουν τελικά καφέδες που ΔΕΝ κάνουν για εσπρέσσο, ανεξαρτήτως κοψίματος;
Όντως, παράξενο.. Αιθιοπία natural και να μην προτείνεται για εσπρέσσο??
Η τιμή του είναι 17 δολάρια η συσκευασία των 450gr?

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ιάσονα, Έτσι λένε:.
"Δεν κάνουν όλοι οι καφέδες για όλες τις χρήσεις", δεν έχω όμως προσωπική άποψη.
Από σώμα πως είναι ο καφές?

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου δοκιμάζοντας να εκχυλισεις τετοιο καφέ (ο οποίος ψήθηκε για φίλτρου), να μην βγαίνει καθόλου μα καθόλου ως εσπρέσσο στο φλυτζάνι.

Δεν σημαίνει ότι επειδή κόβουμε ψιλά, μπορούμε light ψησίματα για φίλτρου, να τα κάνουμε να πίνονται για εσπρέσσο.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Έκανα το λάθος και έβαλα στο πλυντήριο πιάτων το portafilter μιας Delonghi Dedica και όταν τελείωσε η πλύση βγήκε μαύρο. Τα χέρια μου έγιναν μαύρα μόλις το επιασα. Προσπάθησα να το καθαρισώ με μία πετσέτα αλλα το αποτέλεσμα ηταν τελικά να πάρω ενα θαμπό γκρίζο πράμα. Προφανώς κάτι παίχτηκε με το απορρυπαντικό και οξειδώθηκε. Είναι λογικό να γίνεται κάτι τέτοιο; Είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί πλέον ή να το πετάξω και να ψάξω άμεσα και να βρω κάποιο άλλο;

Χοντροκομμένος καφές και πολύ νερό, χάνει μετά το σώμα του.
Εγώ παίζω οριακά με 19 γραμμάρια στα 50 ml και αρχίζει ήδη να χάνει σε σώμα.
Ε, μετά γίνεται γαλλικός.

Όντως, παράξενο.. Αιθιοπία natural και να μην προτείνεται για εσπρέσσο??
Η τιμή του είναι 17 δολάρια η συσκευασία των 450gr?

Αν παραγγείλεις από τέτοιες καλές εταιρίες και φρέσκο (που ψήνεται τη μέρα που στέλνεται), οι τιμές είναι αυτές, 15-20 δολλάρια τα 450gr, και μάλιστα αν πάρεις έναν, έχουν και βαριά μεταφορικά (+$5!), από δυο και πάνω είναι δωρεάν.

Ωστόσο, αυτές οι εταιρίες (Peet's, Intelligenzia, κλπ) στοκάρουν κατά καιρούς και σούπερ μάρκετ, με πιο νορμάλ τιμές και λίγο μικρότερες συσκευασίες, ωστόσο η ημερομηνία τους μπορεί να'ναι από 5 μέχρι.... 105 ημέρες, οπότε θέλει ψάξιμο μέχρι να σου κάτσει. Αν σου κάτσει, μετράει, εγώ πχ τον παραπάνω τον βρήκα φρεσκότατο, 10 ημερών, στα $8 τα 350gr)

Ιάσονα, Έτσι λένε:.
"Δεν κάνουν όλοι οι καφέδες για όλες τις χρήσεις", δεν έχω όμως προσωπική άποψη.
Από σώμα πως είναι ο καφές?

Μια χαρά είναι, και από σώμα και από όψη και από γεύση.

Χοντροκομμένος καφές και πολύ νερό, χάνει μετά το σώμα του.
Εγώ παίζω οριακά με 19 γραμμάρια στα 50 ml και αρχίζει ήδη να χάνει σε σώμα.
Ε, μετά γίνεται γαλλικός.

Bγαίνω εκτός θέματος, αλλά 19 γραμμάρια καφές για εμένα είναι τριπλή ποσότητα καφέ, εννοώ από άποψη καφείνης για την υγεία μου. Δεν θέλω να εθιστώ σε τέτοιες ποσότητες και για αυτό παίζω μέ κάψουλες iperespresso που σχεδόν βγάζουν 15-20 ml από 7 γραμμάρια καφέ, και ακόμα και στην μεγάλη μηχανή κάνω μισές δόσεις.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Bγαίνω εκτός θέματος, αλλά 19 γραμμάρια καφές για εμένα είναι τριπλή ποσότητα καφέ, εννοώ από άποψη καφείνης για την υγεία μου. Δεν θέλω να εθιστώ σε τέτοιες ποσότητες και για αυτό παίζω μέ κάψουλες iperespresso που σχεδόν βγάζουν 15-20 ml από 7 γραμμάρια καφέ, και ακόμα και στην μεγάλη μηχανή κάνω μισές δόσεις.
Τα γραμμάρια από μόνα τους λένε τη μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι το ποσό ψημένος είναι ο καφές.
Ο μέτρια ψημένος καφές είναι πιο βαρύς σε γραμμάρια ανά κουταλιά από τον πολύ ψημένο καφέ.
Στο δικό μου καλαθάκι, αν ο καφές είναι μαύρος από το ψήσιμο, με δυσκολία χωράνε 15 γρ. καφέ. Με λιγότερο καβουρδισμένους καφέδες στο ίδιο καλαθάκι χωράνε 20 γρ.
Έχω πάρει καφέδες από μερικά καταστήματα που ήταν σχεδόν άψητοι. Ο μύλος δυσκολευόταν να τους αλέσει. Ο καφές γεμάτος αρώματα μεν, αλλά ήταν για στομάχια από ανοξείδωτο ατσάλι. Δεν πίνονταν. Σαν να έπινες κολώνια.

Και σε εμένα όπως λέει και ο stel67 παίζει το βάρος.
Κατά βάση, γεμίζω το καλαθάκι όσο πάρει.
Ο Portioli που δοκιμάζω αυτή την εποχή χωράει 19, ο Hausbrandt 17.
Από άποψη καφεΐνης, δεν με επηρεάζει.
Πριν ξεκινήσω τον espresso έπινα 12 - 14 φραπέ την ημέρα. Ο τελευταίος στο κομοδίνο όταν έπεφτα για ύπνο.
Μετά πήγα αυτόματα στον έναν φραπέ την ημέρα και κάποιες μέρες δεν έπινα και κανέναν.
Τώρα που δοκιμάζω διάφορους, πίνω 2 διπλούς το πρωί πριν φτιάξω φραπεδάκι και άλλον έναν το απόγευμα.

Παίζει να κατέστρεψα τους υποδοχείς καφεΐνης μου και να μην με επηρεάζει πια... :flipout:

Έκανα το λάθος και έβαλα στο πλυντήριο πιάτων το portafilter μιας Delonghi Dedica και όταν τελείωσε η πλύση βγήκε μαύρο. Τα χέρια μου έγιναν μαύρα μόλις το έπιασα. Προσπάθησα να το καθαρίσω με μία πετσέτα αλλά το αποτέλεσμα ηταν τελικά να πάρω ενα θαμπό γκρίζο πράμα. Προφανώς κάτι παίχτηκε με το απορρυπαντικό και οξειδώθηκε. Είναι λογικό να γίνεται κάτι τέτοιο; Είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί πλέον ή να το πετάξω και να ψάξω άμεσα και να βρω κάποιο άλλο;

Kαι μια φώτο από το αποτέλεσμα
k8jwdSq.jpg

Πριν το βάλω για πλύση είχε την κλασική γυαλάδα σαν να ηταν καινουργιο. Τελικά είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ή είναι μόνο αισθητικό το θέμα;

4214e739d2eaf22112a97e6fbc8e0d72.jpg

Η πρώτη μου semi automatic, προερχόμενος από μια full automatic. Λατρεύω την ιεροτελεστία της αν και ακόμα μαθαίνω την σωστή τεχνική για την παρασκευη αφρόγαλου. Από καφέ, επειδή ακόμα δεν έχω πάρει μύλο, χρησιμοποιώ το pressurized basket και ακόμα προσπαθώ να βρω το σωστό κόψιμο από το μαγαζί που παίρνω καφέ (taf). Μέχρι στιγμής απόλυτα ικανοποιημένος και ξέρω ότι όσο περνάει ο καιρός το αποτέλεσμα θα γίνεται όλο και καλύτερο!

Αγόρασα σήμερα (μετά από Illy supermarket), τον espresso Volcano Blend (60% arabica και 40% robusta) 250gr από το Cofee Island. Στην πρώτη κούπα μου άρεσε, έχει ελαφρώς έντονη γεύση.