Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ας το βάλω κι εδώ, μήπως βρω άκρη...

Λοιπόν, εξοπλισμός Lelit PL41 TEM PID, χωρις μύλο προς το παρον. Χαρμάνι Brazil Carmo Estate
Κόψιμο αυτο που μου εκανε ο φιλος απο το Terasso
Καλο distribution και πάτημα (ετσι νομιζω κι ετσι φαινεται οπτικά)
Προσπάθειες,
1. 18 gr in, 36,3 gr out, 22 sec
2. 19 gr in, 37,3 gr out, 22 sec
3. 17 gr in, 40 gr out, 26 sec
4,5 κλπ ....

Σε ολες τις προσπάθειες πηρα πικρό και αρκετά ξινό αποτέλεσμα, κυριως ξινό.

Αυτο που παρατήρησα ειναι οτι η πρωτη σταγόνα πέφτει πολυ νωρις γυρω στο 3ο δευτερόλεπτο και δεν ειναι σταγόνα, αλλά ροή κανονική.

Αυτο σημαινει οτι θελει πιο ψιλό κόψιμο. Εκτός απο αυτο, αφού προς το παρον δεν μπορω να το δοκιμασω, καποια αλλη συμβουλή;
Ευχαριστώ!

Πρίν κάποια χρόνια είχα την τύχη να δοκιμάσω κάποιους από τους καλύτερους αλλά και ακριβότερους καφέδες της taf από την competition σειρά της.
Μιλάμε για καφέδες με τιμές από 200 έως 900 ευρώ το κιλό αν θυμάμαι καλά.
Μάλιστα, με τον Semeon Abay, ο barista της taf που με σέρβιρε είχε πάρει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε διαγωνισμό pour over.
Η εμπειρία για εμένα ήταν ανεπανάληπτη!! Δε πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την σνατριχίλα που είχα νιώσει!!
Σε ερώτηση μου, αν ο κόσμος ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αρτιότητα και ανωτερότητά τους, θυμάμαι ότι γέλασε και μου είπε ότι οι περισσότεροι κάνανε μορφασμούς και του λέγανε για ξύδια και λεμόνια.
Μιλάμε για ροφήματα με δύσκολο γευστικό προφίλ, με νότες μάνγκο ή μπανάνα που πραγματικά βγένανε ξεκάθαρα στο φλιτζάνι.
Ξύδια αυτά τα αριστουργήματα!! Απίστευτη απογοήτευση!!
IMG_20181021_121548.jpg

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ας το βάλω κι εδώ, μήπως βρω άκρη...

Λοιπόν, εξοπλισμός Lelit PL41 TEM PID, χωρις μύλο προς το παρον. Χαρμάνι Brazil Carmo Estate
Κόψιμο αυτο που μου εκανε ο φιλος απο το Terasso
Καλο distribution και πάτημα (ετσι νομιζω κι ετσι φαινεται οπτικά)
Προσπάθειες,
1. 18 gr in, 36,3 gr out, 22 sec
2. 19 gr in, 37,3 gr out, 22 sec
3. 17 gr in, 40 gr out, 26 sec
4,5 κλπ ....

Σε ολες τις προσπάθειες πηρα πικρό και αρκετά ξινό αποτέλεσμα, κυριως ξινό.

Αυτο που παρατήρησα ειναι οτι η πρωτη σταγόνα πέφτει πολυ νωρις γυρω στο 3ο δευτερόλεπτο και δεν ειναι σταγόνα, αλλά ροή κανονική.

Αυτο σημαινει οτι θελει πιο ψιλό κόψιμο. Εκτός απο αυτο, αφού προς το παρον δεν μπορω να το δοκιμασω, καποια αλλη συμβουλή;
Ευχαριστώ!
Φίλε Σεραφείμ, μη χαλάς τα λεφτά σου και τη ζαχαρένια σου με κομμένους καφέδες!!
Αγόρασε μύλο χθες!

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δηλαδη πιστεύεις πως στην περιπτωση μου, μόνο το κόψιμο θα βελτίωση το αποτέλεσμα;
Τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω προς το παρον;

για να καταλάβεις με τον ίδιο καφέ άλλαξα κανά δυο φορές τις ρυθμίσεις από την αρχή του πακέτου μέχρι το τέλος, ενώ με άλλη ποικιλία είμαι αρκετά πιο χοντρό κόψιμο + ότι στην αρχή του πακέτου μπορεί να χαλάσω κάμποσα γραμμάρια με επί τόπου ρυθμίσεις...φαντάσου να έπρεπε να πηγαινοέρχομαι στο μαγαζί (που είναι 200χλμ μακρυά!)

Δηλαδη πιστεύεις πως στην περιπτωση μου, μόνο το κόψιμο θα βελτίωση το αποτέλεσμα;
Τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω προς το παρον;

μόνο το κόψιμο αν έχεις φτάσει στο όριο σε γραμμάρια - πάτημα αλλά κάνε και μια δοκιμή με μαξ θερμοκρασία ποτέ δεν ξέρεις (αν βέβαια ο καφές σου είναι light)

Ειδικά αυτοί οι πανάκριβοι καφέδες μόνο ως φίλτρου ενδείκνυται να πίνονται. Σε εσπρέσσο μια δόση να πετάξεις μέχρι να ρυθμίσεις την εκχύλιση θα σου κοστίζει 10 ..

Σε τόσο μοναδικά καφεδάκια, καλό είναι σε φίλτρου να τα αφήνεις να κρυώνουν για κάνα 2 λεπτο και μετά σε μια κόλλα χαρτί να αρχίζεις να γράφεις το πλήθος των αρωμάτων και γεύσεων που βγάζουν.

Συγκρίνεται η εμπειρία με αυτή της οινογνωσιας.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Μα μέχρι να ρυθμίσεις το κόψιμο και τη θερμοκρασία έχει τελειώσει το σακουλάκι!
Αύριο θα κοπανήσω τη θερμοκρασία στους 94 με 95 να καεί το πελεκούδι!
Δεν συζητάμε ότι ο ένας "φρέσκος" που παρέλαβα είναι δύο μηνών...

Μα μέχρι να ρυθμίσεις το κόψιμο και τη θερμοκρασία έχει τελειώσει το σακουλάκι!
Αύριο θα κοπανήσω τη θερμοκρασία στους 94 με 95 να καεί το πελεκούδι!
Δεν συζητάμε ότι ο ένας "φρέσκος" που παρέλαβα είναι δύο μηνών...

Δε νομίζω να βγάλεις άκρη με τη θερμοκρασία. Πχ για τον Black Cat που τον θεωρώ σχεδόν αποτρεπτικά ξυνό (για σκέτο, γιατί με γάλα ισορροπεί υπέροχα), δίνουν λεπτομερείς οδηγίες, μεταξύ των οποίων θερμοκρασία στους 93.3C (200F). Έχω καταλήξει ότι όπου βλέπεις medium που πάει προς το ανοιχτόχρωμο, πας προς τέτοιο γευστικό προφίλ. Επίσης έχω καταλήξει στο ότι αυτά τα προφίλ τα γουστάρουν πολύ οι πιο ψαγμένοι εσπρεσσάκηδες, οπότε τελευταία θεωρώ τον εαυτό μου σαβουρατζή. :BDGBGDB55:

(Btw δε νομίζω ότι η ηλικία του καφέ έχει σχέση με την ξινίλα. Άλλα προβλήματα θα σου δώσει ο μπαγιάτικος καφές, όπως χαμηλή ένταση, ελάχιστη κρέμα κλπ).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Για δες αυτές τις φωτό:

9653f859565b84bd26bb169ca5678dff.jpg

Σ'αυτή κάτι πάει να φανεί, αλλά το αριστερό δοντάκι είναι πολύ σκοτεινό! Δε βαριέσαι, περιμένω να δω πως θα πάει η αντικατάσταση, και από δω και πέρα μάλλον θα γεμίζω κυρίως από πίσω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και

Σ'αυτή κάτι πάει να φανεί, αλλά το αριστερό δοντάκι είναι πολύ σκοτεινό! Δε βαριέσαι, περιμένω να δω πως θα πάει η αντικατάσταση, και από δω και πέρα μάλλον θα γεμίζω κυρίως από πίσω.

Με αυτή βγάζεις άκρη;
9ef720b2dd8b714d2fe6910cfd102802.jpg

(Btw δε νομίζω ότι η ηλικία του καφέ έχει σχέση με την ξινίλα. Άλλα προβλήματα θα σου δώσει ο μπαγιάτικος καφές, όπως χαμηλή ένταση, ελάχιστη κρέμα κλπ).

Σαν αυτόν που παρέλαβα αυτή την εβδομάδα από Taf με ημερομηνία 13 Μαρτίου;
Ο Illy του Super Market είναι πιο φρέσκος.

Παίδες, όταν η κάθε Illy έχει στο μυαλό της ότι ο καφές θα φτάσει στον τελικό πελάτη 3, 4 ή και 6 μήνες μετά το καβούρδισμά του, θα προσέξει τη συσκευασία της και θα φτάσει σε αποδεκτή κατάσταση.
Τώρα, αν ο κάθε μικρός παραγωγός, επειδή έχει κατανάλωση, αφήνει τον καφέ να ξεθυμάνει και καταλήγει να είναι σχεδόν δύο μήνες σε επαφή με τον αέρα ή/και τον ήλιο, μόνο φρέσκος δεν θεωρείται.
Πιο πολύ προς το ληγμένο φέρνει.

Σε άλλα νέα, στους 94 βαθμούς σήμερα, (ένδειξη 102 στο PID), ο Sweet Blue Brazil (29 Απριλίου καβούρδισμα), είναι πιο γλυκόπιοτος.
Ακόμη όμως δεν με έχουν πείσει οι "φρέσκιοι" καφέδες ότι είναι πιο καλοί από τους "μπαγιάτικους"...
Συνεχίζει ο Hausbrandt Gourmet να είναι ο αγαπημένος μου.

Ξέρω, ξέρω...

giphy.gif

:flipout:

Σώπα ρε συ που η illy θα προσέξει και καλά τη συσκευασία της για να μη μπαγιατεψει ο καφές. Από ότι έχω δει, ολοι ίδιου τύπου συσκευασίες χρησιμοποιούν (με βαλβίδα).
Τι σχέση έχει ένας φρεσκοκαβουρδισμενος καφές με έναν 2-3 μηνών;
Άλλο αν δεν είναι το προφίλ του καφέ κοντά στα γούστα σου...

Παίδες, όταν η κάθε Illy έχει στο μυαλό της ότι ο καφές θα φτάσει στον τελικό πελάτη 3, 4 ή και 6 μήνες μετά το καβούρδισμά του, θα προσέξει τη συσκευασία της και θα φτάσει σε αποδεκτή κατάσταση.
Τώρα, αν ο κάθε μικρός παραγωγός, επειδή έχει κατανάλωση, αφήνει τον καφέ να ξεθυμάνει και καταλήγει να είναι σχεδόν δύο μήνες σε επαφή με τον αέρα ή/και τον ήλιο, μόνο φρέσκος δεν θεωρείται.

Σε άλλα νέα, στους 94 βαθμούς σήμερα, (ένδειξη 102 στο PID), ο Sweet Blue Brazil (29 Απριλίου καβούρδισμα), είναι πιο γλυκόπιοτος.
Ακόμη όμως δεν με έχουν πείσει οι "φρέσκιοι" καφέδες ότι είναι πιο καλοί από τους "μπαγιάτικους"...

Ξέρω, ξέρω...

giphy.gif

Εγώ πάντως 2 φορές έχω παραγγείλει από ταφ και ήταν, την 1η φορά 2 ημερών (ήρθε 28 Μάρτη με ημερομηνία roast 26 Μάρτη, Sweet blue) και μετά έναν Pianeta που άντε να είχε μια βδομάδα roast.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Τι σχέση έχει ένας φρεσκοκαβουρδισμενος καφές με έναν 2-3 μηνών;

Μα αυτός που ήρθε από taf είναι δύο μηνών.
Και προφανώς δεν είναι σε τόσο προσεγμένη συσκευασία με την Hausbrandt ας πούμε.
Ούτε είχε συσκευαστεί με το που καβουρδίστηκε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μα αυτός που ήρθε από taf είναι δύο μηνών.
Και προφανώς δεν είναι σε τόσο προσεγμένη συσκευασία με την Hausbrandt ας πούμε.
Ούτε είχε συσκευαστεί με το που καβουρδίστηκε.

Ε, αν είναι δυο μηνών θεωρείται μπαγιάτικος ανεξάρτητου μάρκας.

Και πόσο μάλλον από μαγαζί που δεν έχει τον εξοπλισμό να "υποστηρίξει" μπαγιάτικο καφέ.
Γιατί, κακά τα ψέματα, άλλες εγκαταστάσεις και συσκευασίες έχει π.χ. ένα εργοστάσιο που by default θα πουλήσει καφέ που θα καταναλωθεί σε 2,3 ή 6 μήνες, άλλες ένα καφεκοπτείο.

Σαν να λέμε, τα τσιπς που μπορεί να κάνει κάποιος σπίτι του δεν έχουν καμία σχέση με τα Lays, αλλά αν πας να τα φας την επόμενη ημέρα, τα Lays είναι σαφώς πιο φρέσκα!

Εάν θέλω ολόφρεσκο καφέ, ξέρω από τον Ανδρέα που πίνω μπορώ να πάρω specialty καφέ εβδομάδας, βαθμολογίας από 86 και άνω.

μου εξήγησε πώς τον ψήνει με παρακολούθηση όλης της διαδικασίας με υπολογιστή και απομνημόνευση των επιλογών για το καλύτερο "προφίλ" σε κάθε καφέ (σπυρί) που φέρνει και τρελάθηκα (καλά, εδώ που τα λέμε δεν ήξερα ντιπ για τέτοιους τρελαμένους). Τόσο τρελαμένος που έχει σπουδάσει την κόρη του στον καφέ, η οποία και κατεβαίνει σε διαγωνισμούς.

αλλά μου φαίνεται ότι τον χαραμίζω σε ιταλικό μπρίκι για μόκκα...

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ξέρω, ξέρω...

giphy.gif

O Illy που αγοράζουν οι καφετέριες είναι σε βαρελάκι με άζωτο, για να μην μπαγιατεύει ο καφές. Η συσκευασία του Illy που αγοράζουμε εμείς στο super market δεν έχει άζωτο. Θα πιείς χωματίλα. Respect illy (το λέω σοβαρά).
Πρέπει να σου κάνω ιδιαίτερα. :lol:
Οι καφεκόπτες που σέβονται τον εαυτό τους (πχ ταφ) μόλις ψήσουν τον καφέ τον βάζουν σε συσκευασία με βαλβίδα για να βγάλει ο καφές το CO2 που μαζεύει από το καβούρδισμα. Το οξυγόνο που αναπόφευκτα έχει μείνει στο σακουλάκι αναπόφευκτα οξειδώνει τον καφέ.
Δεν ανεβάζεις ένα βαθμό ακόμα να δούμε αν ο sweet blue γίνεται ακόμα πιο γλυκόπιοτος ?
Πρέπει να δοκιμάσεις κάτι καφέδες που ψήνει το Underdog στο θησείο. Αυτοί είναι σχεδόν ωμοί για τα γούστα μου. Ο μύλος αγκομαχεί για να σπάσει το κόκκο. Εκεί να δεις οξύτητες. Καφές και χαπάκι για το στομάχι.
Ο Ταφ δεν είναι εταιρεία της πλάκας ούτε καφεκοπτείο για λιανική στη γειτονιά. Ο Ταλούμης κατέχει το 20% του εμπόριου καφέ στην Ελλάδα. Το ταφ retail νομίζω ότι το διατηρεί σαν χόμπι για να μπορεί ο απλος καταναλωτής να μάθει περισσότερα για τον καφέ και να εκπαιδεύει μπαρίστα. Αυτός είναι η κύρια αιτία που τόσο πολύς κόσμος πια ασχολείται με τον καφέ στην Ελλάδα και δεν πίνουμε φραπέ και καπουτσίνο με σαντυγί/κανέλα και σιρόπι σοκολάτας.

Να τον πάω 95 ή 96;
Ατμοσίδερο θα γίνει στο τέλος η εσπρεσιέρα! :flipout:

Θα το δοκιμάσω στο απογευματινό μου...

96 max...

οι εγκαταστάσεις ILLY είναι υπόδειγμα τεχνολογίας και άλλο ψήσιμο κάνουν εκεί και άλλο πχ στο TAF

έχουν υπόψιν τους τις θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν είναι τυχαίοι

απλά ο ILLY ξεθυμαίνει απότομα μετά το άνοιγμα

αλλά οκ ο καλός φρέσκος είναι ανώτερος (όχι ο υπερβολικά φρέσκος πχ χθεσινός γιατί είναι οξύς)

το θέμα είναι στη μηχανή σου να βρεις το κουμπί του καθενός και εκεί βοηθά το ποια μηχανή έχεις