Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κι εμένα ο Peru La Avanzada είναι ο αγαπημένος μου. Τον βρίσκω λιγότερο έντονο σε σχέση με Brazil, Colombia και Ethipia της ίδιας εταιρείας,
ενώ παλιότερα έπαιρνα τον Volcano - όνομα και πράγμα :-)

Όλα αυτά με τη moka express της bialetti, η οποία αν προσεξει κάποιος βγάζει ένα σχετικά καλό καφέ που θυμίζει τον καφέ φίλτρου
και με λίγη φαντασία φέρνει προς εσπρέσσο.Εμένα τουλάχιστο μου αρέσει.

Κάποια στιγμή παλιότερα είχα ψάξει το θέμα αλουμίνιο Vs ανοξείδωτου ατσαλιού (η δικιά μου όπως και οι περισσότερες είναι αλουμινένιες)
και απ'ότι λέγεται καλύτερα θα είναι αν είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι (από άποψη υγείας), όπως δηλάδη και στα θερμός που βάζουμε καφέ και γενικά ζεστά.
όμως τι στο καλό, στην Ιταλία που πάρα πολλοί χρησιμοποιούν την ίδια απλή αλουμινένια έχουν προβλήματα;Τι λέτε;

Επισυνάπτω και μια φωτογραφία από τη δικιά μου, γιατί αν και την καθαρίζω με νερό βρύσης
όπως εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=I1ccwuVDHGs
έχει μαυρίσει και το υλικό φαίνεται σαν να το έχω βουρτσίσει με σφουγγάρι (δεν το έχω κάνει)
και εν τέλει μήπως δεν καλά που τη χρησιμοποιώ;
DSCF2666.jpg

Πόσο καιρό έχεις το μπρικάκι και πόσους καφέδες φτιάχνεις κατά μέσο όρο κάθε μέρα;

Στο νησί είχα πάρει μπρικάκι ανοξείδωτο λόγω πολλών αλάτων στο νερό. Μετά από χρόνια και σε άλλο σπίτι τώρα είναι σαν καινούργιο. Το πρώτο μπρικάκι αλουμινίου στην Αθήνα είχε μπει κατάλαθος στο πλυντήριο των πιάτων και μετά προφανώς σκουπίδια.
Τώρα έχω brikka και εδώ. Αυτό που κοιτάζω να κάνω είναι μόλις σερβίρω τον καφέ να γεμίσω το πάνω μέρος με νερό και το αφήνω έτσι μέχρι να κρυώσει και μετά το πλένω με νερό. Γενικά ακόμη και εδώ που το νερό έχει πολλά άλατα με αυτό τον τρόπο μένει καθαρή (προφανώς για τον καφέ χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό).
Το κάτω μέρος που βάζεις το νερό πριν περάσει από τον καφέ 1-2 φορές το χρόνο να πω την αλήθεια βάζω σαπούνι και με το σφουγγάρι το καθαρίζω λίγο.

Πάντως και με το απλό μπρικάκι πριν και με τη brikka τώρα, ποτέ δεν αφήνω να τελειώσει πλήρως η εκχύλιση και μετά να σερβίρω, ελάχιστα πριν και όταν έχει περάσει το ~95% της ποσότητας του καφέ που θα έβγαινε σερβίρω. Έχω παρατηρήσει ότι έτσι χάνω κυρίως πικρίλες και μεγάλες οξύτητες, που δεν με χαλάει προσωπικά καθόλου. Αλλά γούστα είναι αυτά. Επίσης με το μπρικάκι σχεδόν πάντα τον έκανα καπουτσίνο τον καφέ, ενώ τώρα με τη Brikka και το μύλο καπουτσίνο σχεδόν ποτέ, ενώ λίγες φορές άντε να το κάνω freddo espresso. Στο γραφείο που δούλευα παλαιότερα είχε μια μηχανή εσπρέσσο των ~250 ευρώ και μας έπαιρναν καφέ είτε illy είτε lavazza gold. Ο καφές ακόμη και όταν πρωτοάνοιγες τη συσκευασία δεν είχε τόσο ωραία γεύση/άρωμα όσο με τη brikka. Επίσης προτιμώ τη Brikka με το συγκεκριμένο μύλο πολύ περισσότερο από τις κάψουλες της nespresso - ανεξάρτητα από τα θέματα υγείας, ο καφές με όποια ποικιλία δεν μου αρέσει τόσο. Βέβαια και στα δύο το καϊμάκι κράταγε αρκετά και η γεύση ειδικά στη nespresso είναι πάντα σταθερή.

Κοντά 2 χρόνια, μπορεί και λίγο παραπάνω.
Είναι το μεσαίο μέγεθος, δηλ για 3-4 μονούς εσπρέσο.
Το χρησιμοποιώ τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 1 φορά τη μέρα, παλιότερα ήμουν στις 2 (είχα φτάσει και τις 3).

Τις περισσότερες φορές αφού τελειώσω με τον καφέ ξεβιδώνω,το καθαρίζω κατευθείαν,πλένω κ αφήνω να στεγνώσουν.
Θα δοκιμάσω όμως και αυτό που προτείνεις,για όσο τουλάχιστον είναι ζεστή η μόκα.

Είχα και εγώ brikka παλιότερα, αλλά την κατέστρεψα.
όχι στο πλυντήριο αλλά με σαπούνι και σύρμα.

Με αυτήν τώρα τι γίνεται;Είναι οξειδωμένη;Μπορώ να συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ όπως είναι;
Καθαρίζεται και αν ναι πώς;
Ευχαριστώ :a0210:

Η γνώμη μου είναι να την αλλάξεις. Εξάλλου το κόστος για μια απλή bialetti δεν είναι μεγάλο.

Στάλθηκε από το G8341 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εμενα παντως η Brikka μου μαυρισε εσωτερικα μεχρι το επιπεδο του νερου (χρηση σε ηλεκτρικο ματι παντα στην μιση ενταση, ποτε παραπανω) απο την πρωτη χρηση.

Ποτε εννοειται δεν βαζω σαπουνι, ποτε πλυντηριο πιατων και ποτε σφουγγαρι αλλα το εσωτερικο που μου μαυρισε δεν μου αρεσε. Για αισθητικους λογους κυριως.

Το παλιο μου lavazza ενα ατσαλινο που εχω δεκαετιες δεν εχει παθει τιποτα.

Εμενα παντως η Brikka μου μαυρισε εσωτερικα μεχρι το επιπεδο του νερου (χρηση σε ηλεκτρικο ματι παντα στην μιση ενταση, ποτε παραπανω) απο την πρωτη χρηση.

Ποτε εννοειται δεν βαζω σαπουνι, ποτε πλυντηριο πιατων και ποτε σφουγγαρι αλλα το εσωτερικο που μου μαυρισε δεν μου αρεσε. Για αισθητικους λογους κυριως.

Το παλιο μου lavazza ενα ατσαλινο που εχω δεκαετιες δεν εχει παθει τιποτα.

Το μέρος όπου γίνεται η εκχύλιση του καφέ παραμένει όπως κατά την αγορά του ή άλλαξε εσωτερικά κι αυτό ;

Η γνώμη μου είναι να την αλλάξεις. Εξάλλου το κόστος για μια απλή bialetti δεν είναι μεγάλο.

Σύμφωνοι δεν είναι μεγάλο το κόστος.Το πρόβλημα είναι όμως ότι αν η παλιά έγινε έτσι παρόλο που την προσέχω, την καθαρίζω κτλ,
δεν θα πάθει το ίδιο και η καινούρια; :-(

Το ίδιο θα πάθει και η καινούργια. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Η μόκα μετά από κάποιο καιρό θέλει αλλαγή. Εκτός κι αν πάρεις μόκα από άλλο υλικό, όπως έχουν τα παιδιά.

Στάλθηκε από το G8341 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Το μέρος όπου γίνεται η εκχύλιση του καφέ παραμένει όπως κατά την αγορά του ή άλλαξε εσωτερικά κι αυτό ;

Ακριβως ιδιο χωρις φθορες καμια σχεση με αυτο που εδειξες. Απλα μαυρισε εκει που "εφτασε" το εκχυλισμα.

Αλλα απο τοτε με το που αδειαζω ριχνω κατευθειαν ζεστο νερο και ξεπλενω το επανω μερος που δειχνει πιο ευαισθητο και δεν παρουσιασε κατι αλλο.

Εννοειται ουτε για αστειο δεν βαζω σφουγγαρι ή συρμα ή οτι αλλο .

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Νίκο, υπάρχουν αναφορές για υψηλές συγκεντρώσεις φουρανίου (C4H4O) στις κάψουλες γι αυτό θα έλεγα όχι.
Καλύτερα κάτι σε αλεσμένο.

Ισχύει μεν αυτό αλλά χωρίς να σημαίνει ότι είναι βλαβερό για τον άνθρωπο. Με ένα πρόχειρο ψάξιμο, π.χ. εδώ λέει ότι:

-Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
-Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
-Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
-Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα.

Μάλιστα, όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία.

Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Συνεπώς φουράνιο δεν έχει μόνο η κάψουλα αλλά και ο αλεσμένος καφές (ενίοτε παραπλήσιες ποσότητες) αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε μακριά απ' τα όρια. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως δε μιλάμε για ένα επιπλέον μειονέκτημα της κάψουλας, αλλά όχι τέτοιο που θα μπορούσε να είναι και παράγοντας αποκλεισμού της (ανάλογα τα κριτήρια του καθενός φυσικά, την ποσότητα που πίνει κτλ.).

Εγώ εδώ κάθομαι και παίζω...

IMG-20201011-174328.jpg

Μου τον έφερε ένας φίλος να παίξω για καμιά εβδομάδα.
Διαφορές στον καφέ υπάρχουν σίγουρα.
Αλλά νομίζω ότι είναι too much, τουλάχιστον για εμένα που έχω ένα σωρό χόμπι να τροφοδοτώ. :D

Το καλό με τον καφέ είναι ότι o εξοπλισμός κρατάει κάτι αρκετά χρόνια και υπάρχει και δυνατότητα συντήρησης αν παίξεις ακριβά (~1000). Βέβαια το ίδιο ισχύει και στον ήχο - καμία σχέση με εικόνα και πολυκάναλο ήχο.
:offtopic:και με τόσα ξυριστικά που έχεις αν ξεκόψεις από το χόμπυ έχεις προμήθειες για 20 χρόνια:flipout:επίσης εμένα μου έχουν ξεμείνει ένα σωρό τώρα που μεγαλώνω μούσι - εκεί άντε ένα καλό λαδάκι, ένα καλό κεράκι και αγοράζεις μια φορά 2-3 καλές χτένες βούρτσες και τελειώνεις - ακόμη και τα feather για τα μάγουλα μου βγάζουν μισό μήνα :flipout:...φαντάζομαι θα το κόψω σε 1 εβδομάδας ξανά όταν τελειώσει η κατάσταση με covid Και ξεκινήσουν κανονικές επαγγελματικές συναντήσεις.:offtopic:

Πάντως είναι όλα θέμα συμβιβασμών...ενώ έχω πχ για τον καφέ εξοπλισμό μόλις 100 ευρώ, όμως δεν τσιγκουνεύομαι στον καφέ γιατί πίνω 1 διπλό εσπρέσο την ημέρα και ας μου κοστίζει περίπου 0.60 ευρώ το φλιντζανάκι. Έχω πιει και μέτριο καφέ από σούπερ μύλο/καφετιέρα και δεν μου άρεσε περισσότερο από αυτό που πίνω τώρα - προφανώς με τον ίδιο καφέ ήταν διακριτά καλύτερα τα πράγματα εκεί!

Εγώ εδώ κάθομαι και παίζω...

IMG-20201011-174328.jpg

Μου τον έφερε ένας φίλος να παίξω για καμιά εβδομάδα.
Διαφορές στον καφέ υπάρχουν σίγουρα.
Αλλά νομίζω ότι είναι too much, τουλάχιστον για εμένα που έχω ένα σωρό χόμπι να τροφοδοτώ. :D
Χάλια μύλος όντως, αν δεν τον θέτε, προσφέρομαι να σας βοηθήσω να απαλλαγείτε!!!

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τι διαφορα εχει αυτος ο μυλος απο τον δικο σου ρε συ Μιχαλη ?

Ελεγχει πιο λεπτομερως το πως θα κοψει τον καφε ?

To πρωινό μου καφεδάκι από την brikka. Δεν είναι εσπρέσο, αλλά είναι πολύ πιο απολαυστικός από αρκετούς καφέδες που μπορείς να αγοράσεις έτοιμους έξω.
Το καϊμάκι είναι ακριβώς όπως φαίνεται.

Με την τωρινή τιμή στα 36 ευρώ για το μπρικάκι που φτιάχνει διπλό εσπρέσο (αντί για 50 που είχε) νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς λόγος να αγοράσει κανείς απλή moka...Επίσης είδα πως έχει πέσει λίγο και ο μύλος, οπότε με ένα 80άρι έχεις αρκετά καλό καφέ.
Αν έχω καταλάβει καλά από συζητήσεις, για να πάρεις κάτι καλύτερο πρέπει να ξεφύγεις πολύ, δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικά πιο καλό μέχρι τα 300-400 ευρώ συνδυαστικά για μύλο και καφετιέρα μαζί με όλα τα αξεσουάρ. Οι γνώστες ας με διορθώσουν!

brikka2.jpg

brikka1.jpg

Τι διαφορα εχει αυτος ο μυλος απο τον δικο σου ρε συ Μιχαλη ?

Ελεγχει πιο λεπτομερως το πως θα κοψει τον καφε ?

Εκτός από τριπλάσια τιμή και βάλε (αυτός βγαίνει κάπου στα 650), έχει καλύτερα μαχαίρια, κόβει γρήγορα τον καφέ χωρίς να χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο ομοιογενές κόψιμο και δεν μένει καθόλου καφές μέσα.
Υποθέτω ότι κάποια εκατοστά του γραμμαρίου ανακυκλώνονται στα μαχαίρια, δεν τον έχω ανοίξει να τον δω από μέσα, αλλά ότι βάλεις μέσα, βγαίνει.

Εκτός από τριπλάσια τιμή και βάλε (αυτός βγαίνει κάπου στα 650), έχει καλύτερα μαχαίρια, κόβει γρήγορα τον καφέ χωρίς να χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο ομοιογενές κόψιμο και δεν μένει καθόλου καφές μέσα.
Υποθέτω ότι κάποια εκατοστά του γραμμαρίου ανακυκλώνονται στα μαχαίρια, δεν τον έχω ανοίξει να τον δω από μέσα, αλλά ότι βάλεις μέσα, βγαίνει.

+ ο τρόπος που τον λειτουργείς είναι ιδανικός για το σπίτι

απλά ζυγίζεις τη δόση καφέ, τον αλέθεις, γυρνάς το grind cup μέσα στο καλαθάκι, κουνάς λίγο ώστε να γίνει επίπεδος, distribution πάτημα και είσαι έτοιμος

θες αμέσως μετά να κάνεις γαλλικό καφέ; κανένα πρόβλημα γυρνάς τη ρύθμισα άμεσα σε γαλλικό και πάλι είσαι έτοιμος...

δηλαδή ο τρόπος που δουλεύεις είναι πολύ άνετος!

qhydcvwhvpivii8fh9d1.jpg

κουνάς λίγο ώστε να γίνει επίπεδος

Καλά, επειδή έχω 57άρι και όχι 58άρι που είναι το cap, έχω ένα θέμα εδώ και τα κάνω ολίγον τι... τάνα όλα. :flipout:
Την πρώτη φορά που το έβαλα κανονικά κόλλησε και έτσι που καίει το σκασμένο έκανα τον αναστενάρη.

Καλά, επειδή έχω 57άρι και όχι 58άρι που είναι το cap, έχω ένα θέμα εδώ και τα κάνω ολίγον τι... τάνα όλα. :flipout:
Την πρώτη φορά που το έβαλα κανονικά κόλλησε και έτσι που καίει το σκασμένο έκανα τον αναστενάρη.

το ξέρω γιαυτό και λέω σε όλους για 58ρι γιατί κάπου θα κολλήσεις!

Φιλαράκι, με τα ίδια που έχει η δικιά μου για να πήγαινα σε 58άρι θα πλήρωνα 300 παραπάνω! :D
Ε, μην μου πεις ότι δεν μας τον ακουμπάνε!

Φιλαράκι, με τα ίδια που έχει η δικιά μου για να πήγαινα σε 58άρι θα πλήρωνα 300 παραπάνω! :D
Ε, μην μου πεις ότι δεν μας τον ακουμπάνε!

Αν σε παρηγορεί εγώ τα έχω στάξει!