Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

μπράβο, όρεξη να χεις να ζυγίζεις ξανά και ξανά να πετάς καφέ, να καθαρίζεις και με τον κόκκο που βγαίνεις να παίρνεις αρκετό over ή under extraction και ή θα απογοητευτείς ή δεν θα μπορείς να βρεις τι σου φταίει ή θα καταλήξεις στο μύλο που σου προτείναμε στην αρχή!!

δηλαδή εγώ που φτιάχνω μια χαρά καφέ με το μύλο αυτό θα πρέπει να ζοριστώ για αν βγάλω το ίδιο αποτέλεσμα

Δεν κατάλαβα.
Την όρεξη την έχει όποιος έχει τον niche zero που ζυγίζει κάθε φορά!

Με τον ascaso αν θες ζυγίζεις κάθε φορά ή αν δε θές έχεις με το timer μία μικρή απόκλιση (επιλογή σου).

Δηλαδή θες να κάνεις πειράματα και να επαληθεύσεις αυτό που έχουν επαληθεύσει εκατοντάδες άλλοι χρήστες και να καταλήξει στο niche!

Timer μπορεί να έχει αλλά οι ασυνέπειες που θα παρατηρήσεις θα είναι τρομερές και θα πετάς καφέ συνέχεια ενώ καφές θα συσσωρεύεται στο εσωτερικό του Μύλου μέχρι που να μην αντέξεις άλλο την πίκρα του καφέ και να αλλάξεις μύλο!

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Δηλαδή θες να κάνεις πειράματα και να επαληθεύσεις αυτό που έχουν επαληθεύσει εκατοντάδες άλλοι χρήστες και να καταλήξει στο niche!

Timer μπορεί να έχει αλλά οι ασυνέπειες που θα παρατηρήσεις θα είναι τρομερές και θα πετάς καφέ συνέχεια ενώ καφές θα συσσωρεύεται στο εσωτερικό του Μύλου μέχρι που να μην αντέξεις άλλο την πίκρα του καφέ και να αλλάξεις μύλο!

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Δεν έχω παρατηρήσει αυτά που λές.
Βέβαια σε 2' έχω φτιάξει τον καφέ μου και δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ παραπάνω. Κρέμα βγάζει, γεύση έχει, πίκρα όχι κάτι ενοχλητικό.
Σκέψου το τυφλό πορταφιλτερ για να βλέπω την εκχύλιση που το πήρα το 2014 φέτος το χρησιμοποίησα που είχα λίγη όρεξη παραπάνω στο lockdown!

Μέσα κρατάει καφέ (το βλέπω όταν τον καθαρίζω) αλλά όχι σε σημεία που πέφτει κάθε φορά. Μετά απο κάθε κόψιμο έχω το συνήθειο να τον χτυπάω προς τα μπροστά και πέφτει όλος ο φρεσκοκομμένος.

Απλά μου φαίνεται ο niche ότι είναι απο τις περιπτώσεις που πληρώνουμε περισσότερο το περιτύλιγμα και το μάρκετινγκ απο το προϊόν.

Για αλλαγή μπορεί να πουλήσω τον δικό μου και να τον αγοράσω :)
Τον είχα πάρει 180 απο ότι είδα στα εμαιλ μου.

Εγώ προσωπικά έχω αυτόν https://mrespresso.gr/product/hario-ceramic-coffee-mill-skerton-pro/ σε συνδυασμό με μια Gaggia Classic 2019 και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον συνδυασμό. Αν δεν σε πειράζει να κάνεις λίγο μπράτσα, με αυτόν το μύλο θα πιεις ικανοποιητικό καφέ, σίγουρα καλύτερο από τον έτοιμο κομμένο και σίγουρα δε θα πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου.

Εγώ προσωπικά έχω αυτόν https://mrespresso.gr/product/hario-ceramic-coffee-mill-skerton-pro/ σε συνδυασμό με μια Gaggia Classic 2019 και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον συνδυασμό. Αν δεν σε πειράζει να κάνεις λίγο μπράτσα, με αυτόν το μύλο θα πιεις ικανοποιητικό καφέ, σίγουρα καλύτερο από τον έτοιμο κομμένο και σίγουρα δε θα πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου.

Βασικά αυτό σκεφτόμουν να αγοράσω πριν το δώρο που μου έκαναν (το Delonghi). Αν δεν έχεις θέμα να κόβεις με το χέρι όντως είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από τους ηλεκτρικούς ίδιας τιμής.

Επίσης έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό πολλά review του Timemore C2 που οι περισσότεροι τον εκθειάζουν και να πω την αλήθεια το σκεφτόμουν για αγορά. Βέβαια ενώ είναι μια χαρά για μπρικάκια, θες αρκετά λεπτά για να κόψεις τον καφέ που απαιτείται για εσπρέσο.

Δε σου κρύβω ότι μέχρι δυο καφεδάκια back to back είναι ανεκτό, μετά λαχανιάζεις χαχαχα αλλά βρήκα τη μόντα και ο καθένας κόβει τον καφέ του
Άλλη κατηγορία τιμής όμως ο timemore, εγώ σου λέω ότι με 50-55 θα κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπέστατα με έναν Hario

για χειροκίνητους διαβάζω καλές κριτικές για:

porlex
Kinu M47 Phoenix
1Zpresso J Series

αν και δεν είμαι fun γιατί κάθε μέρα κάνω διάφορους καφέδες από γαλλικό έως εσπρέσο και πάνω σε αυτό ο Niche με έχει σώσει!

το σημαντικότερο για τον καφέ τελικός κριτής είναι αυτός που τον πίνει και αν του αρέσει δεν υπάρχει συζήτηση παρακάτω!

άλλος πάει κάθε μέρα στα coffee brands ή στο everest τον πίνει γλυκό με πολύ γάλα και τον βρίσκει θεϊκό (είναι γνωστός μου και δεν πιστεύει ότι ο καφές μπορεί να βγει και νόστιμος-όχι πικρός χωρίς τίγκα στη ζάχαρη!)

αν πιεις μερικές φορές κάποιους τρομερούς καφέδες τότε θες να τους αναπαράγεις

αλλά και πάλι το χειρότερο που δεν θα σου το κάνει καμία μηχανή είναι εσύ πως γεύεσαι τον καφέ και ακόμα χειρότερο να βρεις τι φταίει για το βελτιώσεις

να μη θίξω άλλα θέματα όπως νερό συντήρηση κλπ κλπ

τα μόνα αντικειμενικά είναι ότι θες σοβαρή και σταθερή πίεση (κυρίως 9-10 bar εκτός και αν κάνει pressure profiling=πάμε σε άλλη συζήτηση), σταθερότατη θερμοκρασία μέσα σε αυτά τα 20-30'', αντίστοιχη με το καφέ που έχεις επιλέξει, πολύ καλοτριμμένο φρεσκοκομμένο καφέ της αρεσκείας σου με πολύ καλοφτιαγμένο puck

και πάλι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

αυτά είναι μερικές σκέψεις και μόνο!

Πάντως όσο συζώ με τον niche προσπαθώ να καταλάβω τις διαφορές σε σχέση με τον Graef...
Αυτά συνήθως τα καταλαβαίνω όταν μου λείπουν, οπότε θα ξέρω καλύτερα από το ΣΚ και μετά.
Προς το παρόν, δεν με έχει τραβήξει κάτι να πω "Ναι ρε φίλε! Πάρε τα 650 και παρήγγειλε άλλον".
Διαφορές στη γεύση υπάρχουν, μην παρεξηγηθώ. Αλλά η μέρα με τη νύχτα δεν είναι.
Βέβαια τον Graef τον έχω ανοίξει και του έχω βγάλει το γλωσσίδι που κρατάει τον καφέ να μην σου έρχεται αγκαλιά όταν τον κόβεις και δεν έχω ιδιαίτερη κατακράτηση (μιλάμε για 0.1 - 0.2 γραμμάρια που πέφτουν όταν τον χτυπήσω λίγο).

Δε σου κρύβω ότι μέχρι δυο καφεδάκια back to back είναι ανεκτό, μετά λαχανιάζεις χαχαχα αλλά βρήκα τη μόντα και ο καθένας κόβει τον καφέ του
Άλλη κατηγορία τιμής όμως ο timemore, εγώ σου λέω ότι με 50-55 θα κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπέστατα με έναν Hario

Ο timemore στα 55-60 ευρώ είναι πάντως από Aliexpress - βέβαια πάντα παίζει το τελωνείο που θα τον πάει τελική στα 90 που όντως είναι ψηλά. Κατά καιρούς εμφανίζεται και σε αποθήκες στην Ευρώπη οπότε χαμηλώνει το κόστος.

δεν θέλω να είμαι ο κακός της παρέας και ούτε να απαντώ συνέχεια αφού ο καφές είναι απλά ένα χόμπι για μένα αλλά δε μπορώ να συγκρίνω τα μαχαίρια του Graef (ο οποίος μου είναι και πολύ συμπαθής ως 1ος μου μύλος) με τα επαγγελματικά μαχαίρια του Niche (ο οποίος βγαίνει περίπου στη μισή τιμή από αντίστοιχους μύλους στην κατηγορία του)

αλλά όπως είπα και πιο πάνω τελικός κριτής είναι αυτός που πίνει τον καφέ τελεία και παύλα. γιαυτό και κυκλοφορούν τόσα πολλά μοντέλα στην αγορά.

τέλος ψάξτε να βρείτε κριτικές και απόψεις χρηστών ώστε να διασταυρώνετε τα συμπεράσματα.

ακόμα και σε πολύ καλούς μύλους άλλο προφίλ καφέ θέλει ο ένας και άλλο ο άλλος!

Ομολογουμένως ο Graef είναι ο ποιο τίμιος μύλος έξω στην αγορά και το VFM τείνει στο άπειρο! Η ποιότητα κοπής του είναι στα επίπεδα του ascaso που προτάθηκε ποιο πάνω στα τριπλάσια χρήματα.

Ήταν και για μένα ο εισαγωγικός μου μύλος και το τελευταίο διάστημα τον χρησιμοποιώ πάλι μετά από ζημιά του Compak k3 που έχω ως βασικό.

Αυτό το διάστημα βάζω λεφτά στον κουμπαρά για το Niche, με το μόνο αρνητικό ότι από το 2021 ιδίως να υπάρξει ανατίμηση λόγω δασμών από GB.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Είναι πολλά πράγματα ρε παιδιά που παίζουν ρόλο.
Και δεν ισχύουν μόνο σε αυτό το χόμπι.
Εγώ είμαι σίγουρος ότι οι καφέδες που φτιάχνω είναι καλύτεροι από το 90+% των καφέδων που πίνω έξω.
Αλλά είμαι και σίγουρος ότι δεν έχω φτάσει στα όριά της τη μηχανή μου για τον κάθε κόκκο καφέ που βάζω μέσα.
Ακόμη και τους κάλυκές μου δεν τους έχω εκπαιδεύσει να βρίσκουν τις διαφορές που θα μου δώσουν 1-2 βαθμοί στη θερμοκρασία.
Πόσο μάλλον από έναν καλύτερο μύλο από τη στιγμή που αυτός που έχω δεν είναι και άχρηστος.

Διαφορά μπορώ να καταλάβω αλλά δεν είμαι καν σε θέση να ξέρω αν αυτή είναι καλή ή κακή.
Παίρνω διαφορές στο προφίλ, ok, θεωρώ ότι ο μύλος αυτός είναι καλύτερος από τον δικό μου, οπότε δια της ατόπου θεωρώ ότι αυτό το προφίλ είναι πιο σωστό.

όλοι μιλάνε για χαρακτηριστικά μηχανών αλλά δυστυχώς το κυριότερο είναι να καταλάβεις

1) τι ήταν αυτό που ήπιες
2) τι θα κάνεις για αν το διορθώσεις (ακόμα χειρότερο)

γενικά αν αγοράσεις έναν καφέ που έχεις πιεί κάπου και σου άρεσε πολύ ισχύουν τα εξής:

πχ στα 20gr in 40gr out σε 20-30'''
1) είναι πικρός; τότε είναι overextracted κόψε πιο χοντρά
2) είναι ξυνός-νερουλός; τότε είναι underextracted κόψε πιο ψιλά

είναι light roasted ανεβάζεις θερμοκρασίες (όχι όμως και να τον κάψεις) και χρόνο εκχύλισης αλλιώς θα έχει πολύ brightness
είναι dark roasted το ανάποδο (αλλιώς θα σου βγαίνει καμένος-νεροζούμι χωρίς ουσία)

αυτά....

Στο θέμα πικρού/ξινού δεν πέφτω έξω από το προφίλ του καφέ.
Τώρα κάτι καπνισμένες καραμέλες και νότες περγαμόντο κλπ...
Κάτι καπνισμένο μπορεί να πιάσω, να καταλάβω ότι η ξινίλα είναι φρουτώδης και είναι επίτηδες εκεί, αλλά τώρα αν είναι περγαμόντο ή πορτοκάλι, ούτε με πλύση εγκεφάλου.

Θέλει αρκετό καιρό (χρόνια) και επανάληψη μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τις οξύτητες, αν φέρνουν σε κάποιο κόκκινο φρούτο ας ποε ή αν φέρνουν σε φρούτο με πυρήνα (ροδάκινα κλπ).

Ειδικά όσοι είναι καπνιστές, αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα στο να καταλαβαίνουν τον καφέ, μιας και οι γευστικοί κάλυκες είναι επηρεασμένοι από τον καπνό.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Είναι πολλά τα χρόνια που έχω σταματήσει να καπνίζω. Τόσα που δεν θυμάμαι πια.
Και σε κρασί είμαι πολύ καλά εκπαιδευμένος.
Αλλά στον καφέ...

πας σε καφέ-roastery και δοκιμάζεις κάτι που να σου αρέσει και μετά αγοράζεις τον ίδιο καφέ και τον πας σπίτι

δεν θα πας και σε barista διαγωνισμό

εάν σου αρέσει αυτό που πίνεις τελειώσαμε

Βέβαια αν είναι να προσπαθούμε τόσο πολύ για να αναγνωρίζουμε τις διαφορές και να κάνουμε κακό στο πορτοφόλι μας, λέω να αφήσω την προσπάθεια κατά μέρος. Και πιο χαλαρός θα είμαι και θα μου μείνει και κάνα 500αρικάκι (ή 1000αρικάκι) στην άκρη :afro:

Πλάκα κάνω έτσι! Κι εγώ χομπίστας είμαι (όχι με το συγκεκριμένο αντικείμενο) οπότε καταλαβαίνω την επιμονή στη λεπτομέρεια που πληρώνεται αναλόγως.