Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Δεν μπαίνω σε αυτές τις διαδικασίες για να καταστρέφω τα μαχαίρια που ακουμπάνε όπως και πολλά άλλα και ούτε γυρίζω ασύστολα την ρύθμιση για να ψάχνω μετά το σημείο μηδέν
Μιλάμε για μικρό μετρική ρύθμιση και τα πράγματα είναι απλά,προς δεξιά με την σήμανση σταθερή (η γραμμή δηλ που είναι σταθερή )κόβεις πιο λεπτά και αντίστροφα πιο χοντρά ανάλογα τον καφέ που θέλουμε ,πάντα για espresso είμαι στο σημείο μηδέν ένδειξη μηδέν ελάχιστα + - που έχει να κάνει ανάλογα το καβούρδισμα και την ποικιλία του καφέ .
Αυστηρά όμως 25 sec που πατάς το κουμπί και 60 ml για διπλό espresso.
Με την πάροδο του χρόνου οι ενδείξεις 0+- αλλάζουν αφού υπάρχει φθορά και θα μπω στην διαδικασία να τα αλλάξω τα μαχαίρια μόνο όταν δεν μπορώ να κόψω στον επιθυμητό χρόνο εκχύλισης …Αλλά αυτό αργεί .
Υ.Σ Τα συλλεκτικά αποκτούν διαχρονική αξία μετέπειτα .
Πολύ σωστός! Ακολουθώ τη συμβουλή σου!
 
  • Like
Reactions: MakisM
Πάντως αν εναλλάσεσαι μεταξύ φρέσκων και μπαγιάτικων καφέδων οι αλλαγές στη ρύθμιση μπορεί να είναι μεγάλες.
Θεωρώ επίσης ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά η παροχή κομμένου καφέ με αλλαγές τόσο μικρές στο μύλο, οπότε φαντάζομαι ότι κάνεις την παραδοχή ότι είτε λεπτοκομμένος είτε χονδροκομμένος θα πάρεις τα ίδια γραμμάρια καφέ σε ίδιο χρόνο λειτουργίας του μύλου.
Πάντως στο δικό μου μύλο (Lelit Fred ενσωματωμένο στην Anita) ο χρόνος αλλάζει κατά +/- 1 δευτερόλεπτο ή και περισσότερο σίγουρα από μια χοντρή σε μια πιο λεπτή ρύθμιση και ο μέσος χρόνος για 17 γραμμάρια είναι χοντρικά 10 δευτερόλεπτα μόνο.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην εννοείς 25 δευτερόλεπτα λειτουργίας του μύλου και να εννοείς ότι
- η μηχανή σου έχει κουμπί 60 ml, οπότε κάνεις την παραδοχή ότι με 60 ml έχεις πάντα σωστό διπλό εσπρέσσο και δεν κάθεσαι να μετράς βάρος σε κάθε καφεδάκι ανάλογα με τον καφέ για να πετύχεις επακριβώς την αναλογία σε βάρος 1:2-2.5 για τον εσπρέσσο.
- οπότε τα 25 δευτερόλεπτα είναι δευτερόλεπτα εκχείλισης για 60 ml τελικού καφέ.
 
Πρωτίστως ο άνθρωπος έγραψε ότι έχουμε τον ίδιο μύλο .
Αλλάζουν τελείως οι χρόνοι εκχύλισης με πολύ μικρή διαφορά από το σημείο μηδέν με αναφορά τα 18 γραμμάρια καφέ .
Μίλησα για χρόνο εκχύλισης με το που πατάς το κουμπί (25 sec)στην μηχανή δηλ είναι πρώτη επαφή που έρχεται ο αλεσμένος καφές με το νερό ,(λογικό )ορισμένοι βάζουν την ζυγαριά κάτω (περισσότερα πιο κάτω εγώ δεν την βάζω )μετράω μετέπειτα .
Από το ποτήρι μου γνωρίζω που θα σταματήσω το κουμπί δηλ με αυτό που θα πιω τον καφέ (έχει γίνει μέτρηση )
Όλοι φυσικά οι καφέδες δεν συμπεριφέρονται έτσι ,όσον αφορά για τους μπαγιάτικους έδωσα την απάντηση πιο πάνω .
Αυστηρά 25 sec μετράς τον χρόνο από το κινητό η χρονόμετρο αν διαθέτεις ,έχω και τα δυο .
Σε ορισμένους καφέδες …
Μπορείς να πάρεις Καμμένο καφέ αν χρόνος εκχύλισης είναι μικρός και ξινό αν χρόνος είναι υπερβολικός.
Οπότε είναι καλό να γνωρίζουμε καλά τον καφέ η μπορεί να αρέσει τα δυο παραδείγματα που έφερα σε ορισμένους ανθρώπους αλλά υπάρχουν κάποια στάνταρ πάντα για τον εσπρέσο .
Εννοείται σε όλες τις περιπτώσεις παίζει ρόλο η μηχανή ,ο μύλος .ο καφές το νερό 😉αλλά και το dambing.
Και εδώ η περίπτωση που αναφέρω πιο πάνω ,όπου μετρήθηκαν όλα σχολαστικά με ευλάβεια 😋
IMG_0139.png
 
Να πω την αλήθεια, χαίρομαι που μπήκα στο χόμπυ στην εποχή που είχε αφήσει πίσω τις μετρήσεις όγκου και παίζει μόνο με βάρος.
Ζυγίζω τον καφέ που κόβω, ζυγίζω τον καφέ στο φλυτζανάκι. Το χρονόμετρο το ξεκινώ όταν ανοίγω την αντλία, οπότε μετράω και το χρόνο μέχρι να πέσει η πρώτη σταγόνα.
Έτσι και αλλιώς όλος μου ο εξοπλισμός είναι πρακτικά χειροκίνητος, εκτός από το PID για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
- 1 κουμπί στο μύλο, όσο το κρατάς πατημένο είναι ON όταν το αφήσεις είναι OFF
- 1 διακόπτης που ελέγχει την αντλία ON/OFF
- 1 διακόπτης 3 θέσεων για καφέ / ζεστό νερό / ατμό - έλεγχος μιας τρίοδης.
Για όλα τα υπόλοιπα 2 ζυγαριές και ένα χρονόμετρο...
 
Αυτός ήταν και ο λόγος που αναφέρθηκα ότι είναι μια τρέλα αλλά με την καλή έννοια όταν Θα κάτσεις να ασχοληθείς .

Και εδώ απλά έχεις στα χέρια σου την δυνατότητα της παραμετροποίησης όταν κάποια πράγματα δεν είναι αυτόματα να φτιάξεις δηλ έναν espresso ☕️με βάση κάποια στάνταρ αλλά και να τον φέρεις στα δικά σου γούστα .

Και εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο έχουμε κάνει λάθη γενικά με διαφορετικές μάρκες καφέ αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που θα κάτσω να ασχοληθώ αν πέσει στα χέρια μου ένα χαρμάνι ώστε να μπορέσω να πάρω το μέγιστο .

Αυτό φυσικά γίνεται μια φορά αλλά θα ξανά μπείς στην διαδικασία όταν κάποια πράγματα έχουν αλλοιωθεί …

Είμαι και εγώ από αυτούς που μετράω με ζυγαριά αλλά και με δοσομετρικό ποτήρι σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί να είναι σωστά βαθμονομημένο για τον απλούστατο λόγο οι ζυγαριές ενδέχεται να χάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος .

Ένα πάλι βασικό στοιχείο που παίζει ρόλο κατά την άποψη μου και επειδή είμαστε χώρα του Freddo είναι φυσικά η διπλή δόση αλλά θα πρέπει να υπάρχει το σώμα γιατί απλούστατα όταν ο καφές έρθει σε επαφή με τα παγάκια δεν θα πρέπει να νερώνεται ειδικά το καλοκαίρι για όσους δηλ το επιθυμούν παγωμένο .

Υ.Σ Αφού μπήκαμε στην διαδικασία των μετρήσεων 😋κοπής ενός μύλου ,για τον EUREKA – MIGNON ARTE 55 16CR STAMPA MUSANTE που στην ουσία είναι ένας Specialita αλλά περιορισμένης συλλεκτικής έκδοσης τα 18 γραμμάρια καφέ σε 9 δευτερόλεπτα που ενδέχεται ο χρόνος να είναι λιγότερος αφού δεν έχουμε το έξτρα βάρος γίνεται η χρήση φυσούνας στο τέλος της κοπής δηλ κοπή σε single dose.
 
Πήρα χθες μετά από καιρό κόκκους από coffee berry κατάστημα. Είχα ξεμείνει, ήμουν έξω οπότε τι πιο εύκολο μιας και πέρναγα έξω από ένα κατάστημά τους.
Δύο πράγματα μου έρχονταν στο μυαλό όταν σκεφτόμουν coffee berry:
- Πολύ καλός καφές
- Ακριβές τιμές
Αλλά θυμόμουν ότι τα σακουλάκια ήταν 200 γρ, ενώ παλαιότερα ο ανταγωνισμός είχε 250 γρ.
Πληρώνω και κάτι δεν μου πήγαινε καλά, μου φαινόταν άδειο. Βλέπω 150 γραμμάρια...Νομίζω ότι είναι απλά τραγικό...πες ότι καταστρέφεις 1 μόνο καφέ για dial in, δηλαδή μιλάμε για 7 καφέδες, ενώ αν χρειαστείς 2 στην ουσία πληρώνεις 6 καλούς καφέδες με ~7.5 ευρώ περίπου.
Οι τιμές ανά γραμμάριο είναι παραπλήσιες με τον ανταγωνισμό (περίπου 5 cents), αλλά νομίζω ότι είναι μεγάλο φάουλ τους να ρίξουν το βάρος της συσκευασίας. Προτιμώ να δώσω 9.90 (τιμή coffee lab για γουατεμάλα) που ξέρω ότι τουλάχιστον θα έχω περισσότερο χρήσιμο καφέ, γιατί σπάνια αγοράζω δεύτερη φορά συνεχόμενα τον ίδιο μονοποικιλιακό.

Από την άλλη την έχω καταβρεί με το χαρμάνι του bridge coffee roasters. 8.50 euro τα 250 γραμμάρια, δεν ξέρω αν είμαι τυχερός αλλά βρίσκω 2-3 εβδομάδων ψήσιμο (το γράφουν, δεν το μαντεύω από την ημερομηνία λήξης που κάνουν άλλοι roasters) και με χαρά τον πίνω και τον ξαναπίνω....Εδώ ακόμη και να χάσω 2 καφέδες για dial-in έχω 12 καλούς καφέδες να πιώ.


Τέλος κάτι λίγο άσχετο/σχετικό. Αντικειμενικά έχει βελτιωθεί σημαντικά ο καφές που σερβίρεται έξω σε σχέση με πχ πριν 10 χρόνια με όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Στην ευρύτερη γειτονιά μου υπάρχει ένα κατάστημα που είναι κυρίως για delivery/χέρι που προσπάθησε να σερβίρει ποιοτικό καφέ. Συνεργάστηκε με taf και το βασικό τους χαρμάνι το έχουν ονομάσει με το όνομα του καταστήματος και από ότι μου είχαν πει απλά το ψήνουν λίγο περισσότερο από αυτό που πουλάει απευθείας το TAF γιατί αυτό τραβιέται καλύτερα από τον κόσμο - δική μου εικασία ότι κόβονται όλα τα όξινα και το επέλεξαν αυτό. Τους μονοποικιλίακούς τους έφτιαχναν πολύ καλά, ζύγιζαν τον καφέ, πέρναγαν με εργαλείο ισοκατανομής και μετά tamping και αν θυμάμαι καλά στις αρχές είχαν 5 μονοποικιλιακούς.
Fast forward στο σήμερα, ήθελα να πάρω καφέ και σταματώ εκεί. Κοιτάζω τους μονοποικιλιακούς, είχε 2 συν ένα competition χαρμάνι του taf. Τον καφέ επειδή τον έχουν σε βιτρίνα βλέπεις ότι τους παίρνουν σε μικρές συσκευασίες τους μονοποικιλιακούς - τις κλασσικές των 250 gr. Έχουν ξεχωριστούς μύλους για κάθε καφέ για να είναι σωστό το dial-in. Παραγγέλνω, όλη η προετοιμασία γίνεται πολύ καλά και μετά βλέπω μόλις το βάζει στη μηχανή να πέφτουν όλα κάτω και η εκχείλιση να τελειώνει σε 12-14 δευτερόλεπτα. Κοιτάζω την κοπέλα, δεν λέει τίποτα, βάζει καπάκι μου τον δίνει, αλλά έχει καταλάβει τι έχει γίνει. Δεν λέω κάτι και φεύγω. Προφανώς λεμονάδα που δεν πινόταν. Δεν είπα τίποτα γιατί σκεφτόμουν ότι προσπάθησαν να μάθουν καλό καφέ στον κόσμο, αυτός δεν ήθελε και τους μένουν μέσα στο μύλο τόσο καιρό οι ακριβοί καφέδες που τελείως λογικά θα μπαγιατέψουν. Με θλίψη περιμένω να δω πότε θα κόψουν τους specialty και θα έχουν το βασικό και άντε +1 ακόμη... Στο efood δεν προσφέρει specialty.
Αν δεν μπορούν να πουλήσουν 250 γραμμάρια δηλαδή 15 καφέδες σε μια εβδομάδα και μπαγιατεύει τρελά δεν έχει κανένα νόημα να αλλάξουν τον τρόπο...να πάρουν single dose μύλους, να αποθηκεύουν τους κόκκους σε δοχεία και να κόβουν επιτόπου.
 
Εγώ τελευταία έχω βολευτεί με Black Bart και Δρακούλη.
Και κανέναν Hausbrandt gourmet για το ξεκάρφωμα.
Ότι δοκιμές έχω κάνει με έχουν τρομάξει με τις οξύτητές τους.
 
Δοκίμασε και Black Bart seven seas.
Πάντα φρέσκος, με ημερομηνία καβουρδίσματος πάνω.
Όλοι οι Black Bart, αλλά νομίζω αυτός θα είναι και στα γούστα σου.

Θα μπει στη λίστα!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: Tzimisce
020d0d0e1704f615411d48ba01475fbd.jpg

069910c178574267c38359d7dcfe6b27.jpg

e7ecf644c3b2546d5df60d930ad379cd.jpg

Μόλις παρέλαβα το θηριάκι , θα επανέλθω μετά από εκτεταμένες δοκιμές. Αγορά απευθείας από το site της 1Zpresso https://1zpresso.coffee/product/jultra/ ήρθε σε λιγότερο από βδομάδα!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
020d0d0e1704f615411d48ba01475fbd.jpg

069910c178574267c38359d7dcfe6b27.jpg

e7ecf644c3b2546d5df60d930ad379cd.jpg

Μόλις παρέλαβα το θηριάκι , θα επανέλθω μετά από εκτεταμένες δοκιμές. Αγορά απευθείας από το site της 1Zpresso https://1zpresso.coffee/product/jultra/ ήρθε σε λιγότερο από βδομάδα!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Αυτό πρέπει να είναι κορυφαίο.


Παίρνοντας αφορμή από το παραπάνω, να πω την αλήθεια σκέφτομαι καιρό να αναβαθμίσω το σετ του εξοχικού μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω το σετ του σπιτιού για να το στείλω εκεί.
Τώρα παίζω στο εξοχικό με μύλο DELONGHI KG79 και την προηγούμενη γενιά του Bialleti Brikka που είχε ακόμη το βαρύδιο και παίζω με μονοποικιλιακούς από coffee island (το μόνο που έχω βρει με φρέσκους σχετικά καφέδες στο νησί) με ευχάριστα αποτελέσματα (δεν είναι εσπρέσσο, αλλά είναι απολαυστικό).

Έτσι έλεγα αν θα άξιζε ένας μύλος χειρός μαζί με μια μηχανή των 150 ευρώ...
Βέβαια όχι μύλος σαν τον παραπάνω, αλλά τον φθηνό που είχε κάνει review o Hoffman

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Βέβαια ο συνδυασμός θα είναι ένας πολύ μέτριος εσπρέσσο στα όρια του αποδεκτού και δεν ξέρω μήπως η μέθοδος που έχω τώρα μήπως βγάζει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα αν και δεν είναι εσπρέσσο.
 
Με την ευκαιρία που έγραψα ξανά σε αυτό το νήμα να πω την αμαρτία μου.

ΚΑΘΕ καλοκαίρι αν δεν πιω μερικά φραπεδάκια να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια δεν μπορώ. Φυσικά αρκετά χρόνια τώρα παίρνω μόνο nescafe gold που δεν με πειράζει στο στομάχι και αναγκαστικά βάζω και μισή κουταλιά ζάχαρη γιατί αλλιώς δεν πίνεται. Περιττό να πω ότι από τη μικρή συσκευασία πάντα πετάω το μισό στο τέλος του καλοκαιριού.
Φέτος πήγα στο σούπερ μάρκετ και βρήκα το παρακάτω:
1721122568695.png
Έχοντας δει και το βιντεάκι το πρόσφατο του Hoffman που προσπάθησε να φτιάξει μόνος του στιγμιαίο καφέ σίγουρα μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Πρώτη φορά είδα light roast σε στιγμιαίο και φυσικά τον αγόρασα αντί για τον κλασσικό gold. Επίσης χαμογέλασα όταν διάβασα στο κουτί τις νότες: caramelized honey / toasted biscuit. Αν έβγαζε τέτοια θα μου άρεσε σίγουρα.

Λοιπόν έχω φτιάξει 2 φραπεδάκια ως τώρα. Το πρώτο βασικό είναι ότι δεν είναι δηλητήριο σαν όλους τους άλλους στιγμιαίους. Ναι δεν είναι γλυκός, αλλά πίνεται και σκέτος! Σίγουρα επίσης η γεύση είναι πολύ καλή σε σύγκριση με τους άλλους στιγμιαίους. Βασικά πρέπει να φτιάξω και ένα ζεστό να δω αν μπορεί να βγάλει τις νότες που λέει.

Η Nescafe ήδη παίζει το χαρτί της βιωσιμότητας γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καφές με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το στιγμιαίο (ακόμη και με τις πατέντες για υψηλό extraction σε εσπρέσσο με χάρτινα φίλτρα κλπ δεν φτάνουμε ούτε κατά διάννοια τους στιγμιαίους).

Αν θέλετε να πιείτε κανένα φραπεδάκι, δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε άλλη καλύτερη επιλογή για καφέ.
 
  • Like
Reactions: cretan
Αυτό πρέπει να είναι κορυφαίο.


Παίρνοντας αφορμή από το παραπάνω, να πω την αλήθεια σκέφτομαι καιρό να αναβαθμίσω το σετ του εξοχικού μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω το σετ του σπιτιού για να το στείλω εκεί.
Τώρα παίζω στο εξοχικό με μύλο DELONGHI KG79 και την προηγούμενη γενιά του Bialleti Brikka που είχε ακόμη το βαρύδιο και παίζω με μονοποικιλιακούς από coffee island (το μόνο που έχω βρει με φρέσκους σχετικά καφέδες στο νησί) με ευχάριστα αποτελέσματα (δεν είναι εσπρέσσο, αλλά είναι απολαυστικό).

Έτσι έλεγα αν θα άξιζε ένας μύλος χειρός μαζί με μια μηχανή των 150 ευρώ...
Βέβαια όχι μύλος σαν τον παραπάνω, αλλά τον φθηνό που είχε κάνει review o Hoffman

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Βέβαια ο συνδυασμός θα είναι ένας πολύ μέτριος εσπρέσσο στα όρια του αποδεκτού και δεν ξέρω μήπως η μέθοδος που έχω τώρα μήπως βγάζει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα αν και δεν είναι εσπρέσσο.

Έχοντας ξεμείνει αρκετό καιρό με ένα πτωχό πλην τίμιο Hario Skerton Pro μύλο ήθελα εδώ και χρόνια να κάνω την αναβάθμιση γιατί ο παραπάνω μύλος δεν με κάλυπτε πάνω από 70-80%. Ίσως είναι λίγο overkill ο 1Zpresso αλλά πιστεύω ότι θα τον έχω για πολλά χρόνια.
Στο θέμα που αναφέρεις τώρα: κατά την γνώμη μου θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα από μια μηχανή espresso των 150€ και ένα καλό μύλο πάρα από το bialetti. Το έγραψες και μόνος σου ότι στη μια περίπτωση θα πίνεις εσπρέσο στην άλλη απλά καφέ. Και για να μην παρεξηγηθώ, έχω στη δουλειά bialetti και πίνω συχνά, δεν συγκρίνεται με εσπρέσο μηχανής ότι κι αν λένε.
Βέβαια πιστεύω ότι τελικά αποτελεί σημαντικό παράγοντα με το τι ευχαριστεί τον καθένα. Μπορεί για κάποιον ο καφές από μπρικάκι να είναι σούπερ και να θεωρούν την αναβάθμιση ανώφελη ενώ άλλοι να τον θεωρούν νερόπλυμα. Γούστα είναι αυτά και δε θα διαφωνήσω με καμία από τις παραπάνω απόψεις. Τη δίκη μου την έγραψα παραπάνω

Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, συνήθως οι φθηνές μηχανές χρησιμοποιούν pressurized καλαθάκι με αλεσμένο καφέ του εμπορίου επομένως ο μύλος δε θα κάνει σημαντική διαφορά. Εκτός και αν με αυτό το ποσόν αγοράσεις κάτι σε μεταχειρισμένο, αν και δύσκολο σ αυτά τα λεφτά. Καλύτερα, αν θέλεις να κάνεις τη μετάβαση, να πάρεις τη μηχανή που θέλεις να δοκιμάσεις τον καφέ του εμπορίου που είναι ήδη κομμένος και μετά να αποφασίσεις να πάρεις μύλο.

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Last edited:
Με την ευκαιρία που έγραψα ξανά σε αυτό το νήμα να πω την αμαρτία μου.

ΚΑΘΕ καλοκαίρι αν δεν πιω μερικά φραπεδάκια να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια δεν μπορώ. Φυσικά αρκετά χρόνια τώρα παίρνω μόνο nescafe gold που δεν με πειράζει στο στομάχι και αναγκαστικά βάζω και μισή κουταλιά ζάχαρη γιατί αλλιώς δεν πίνεται. Περιττό να πω ότι από τη μικρή συσκευασία πάντα πετάω το μισό στο τέλος του καλοκαιριού.
Φέτος πήγα στο σούπερ μάρκετ και βρήκα το παρακάτω:
View attachment 236215
Έχοντας δει και το βιντεάκι το πρόσφατο του Hoffman που προσπάθησε να φτιάξει μόνος του στιγμιαίο καφέ σίγουρα μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Πρώτη φορά είδα light roast σε στιγμιαίο και φυσικά τον αγόρασα αντί για τον κλασσικό gold. Επίσης χαμογέλασα όταν διάβασα στο κουτί τις νότες: caramelized honey / toasted biscuit. Αν έβγαζε τέτοια θα μου άρεσε σίγουρα.

Λοιπόν έχω φτιάξει 2 φραπεδάκια ως τώρα. Το πρώτο βασικό είναι ότι δεν είναι δηλητήριο σαν όλους τους άλλους στιγμιαίους. Ναι δεν είναι γλυκός, αλλά πίνεται και σκέτος! Σίγουρα επίσης η γεύση είναι πολύ καλή σε σύγκριση με τους άλλους στιγμιαίους. Βασικά πρέπει να φτιάξω και ένα ζεστό να δω αν μπορεί να βγάλει τις νότες που λέει.

Η Nescafe ήδη παίζει το χαρτί της βιωσιμότητας γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καφές με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το στιγμιαίο (ακόμη και με τις πατέντες για υψηλό extraction σε εσπρέσσο με χάρτινα φίλτρα κλπ δεν φτάνουμε ούτε κατά διάννοια τους στιγμιαίους).

Αν θέλετε να πιείτε κανένα φραπεδάκι, δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε άλλη καλύτερη επιλογή για καφέ.

Αυτό θα το έχω στα υπόψιν μου γιατί κι εγώ στο χωριό τιμάω το κλασικό ελληνικό φραπέ


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, συνήθως οι φθηνές μηχανές χρησιμοποιούν pressurized καλαθάκι με αλεσμένο καφέ του εμπορίου επομένως ο μύλος δε θα κάνει σημαντική διαφορά.

Κάνει κάνει. Πως δεν κάνει.
Ακόμη και με τον απλό της Delonghi των 40€ βλέπεις διαφορά σε σχέση με τον έτοιμο κομμένο του εμπορίου σε αυτές τις μηχανές.
 
  • Like
Reactions: cretan
Οκ, είναι δεδομένο πως με καλά σετάπ πίνεις καλύτερο καφέ. Αλλά μην υποβαθμίζουμε την βελτίωση που έχουμε όταν από μπαγιάτικο κομμένο καφέ πάμε σε φρεσκοκομμένο.
Εσπρέσσο με κομμένο καφέ του εμπορίου είμαι σίγουρος ότι δεν θα ευχαριστηθώ τόσο όσο τον καφέ της Brikka με ποιοτικούς κόκκους που μόλις έχουν κοπεί και μοσχομυρίζουν.