Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κι όμως. Οι περισσότερες μηχανές έχουν τις ίδιες αντλίες.
Είτε πάρεις των €1000 είτε των €150 μέσα θα βρείτε την ίδια αντλία.
Για παράδειγμα
delongi €160
Lelit Macchine Caffè Anna PL41LEM €800+

15 bar δίνει το μέγιστο
Όταν του βάζεις καφέ που είναι κομμένος για 9 bar@30" και του δώσεις πίεση UP TO 15bar προφανώς θα φτάσει στο σημείο ισορροπίας πάνω απο τα 9 bar και απο κάτω θα τρέχει νερό.

Και για να το εξηγήσω και αλλιώς,
όταν ρυθμίζετε 9 bar η πίεση φτάνει όντως εκεί και όταν αρχίζει η εκχύλιση πέφτει (γράφημα πίεσης/ροής).
Αν βάλετε 15bar και κόψετε ανάλογα για να βγεί σε 30" τότε θα φτάσει ΠΟΛΥ κοντά στα 15 bar μέχρι να αρχίσει να στάζει γρήγορα.

Με τι καφέ ξεπλένεις και ποια ποσότητα;
Μην φανταστείς ότι το κάνω συχνά. Αν ο καφές είναι οποιοσδήποτε μπαγιάτικος, το κάνω με αυτό και 40 γραμμάρια. Τώρα βρήκα ξεχασμένο σε ένα αεροστεγές δοχείο κάποιο καφέ που δεν θυμάμαι καν τι είναι και βάζω αυτόν 50-60 γραμμάρια.
Βασικά θέλω να πάρω και τη φυσούνα, νομίζω θα είναι κλειδί στην καθαριότητα του μύλου.

Οσο ζεις μαθαινεις.... αγορασα εναν καινουργιο καφε, εκοψα στο 4 που εκοβα και τον προηγουμενο και ειδα οτι βγηκε καπως ψιλος... σαν ελληνικος ενα πραμα, λεω δεν πειραζει.
Εκοψα 16 γρ., τα ετοιμασα και ξεκινησα την εκχυλιση που ειδα οτι δυσκολευεται να τρεξει... ετσι, καπου στα 15 δευτερολεπτα τη σταματαω να κανω blooming και οταν ξαναπατησα το κουμπι, ειδα οτι.... ξεβιδωνοταν το πορταφιλτερ, γυρνουσε αργα προς τα αριστερα σα να ξεβιδωνεται... !!!!

Σταματαω την εκχυλιση, λεω δεν θα το τοποθετησα σωστα, το βγαζω το ξαναβαζω, παταω παλι το κουμπι, μια απο τα ιδια... να ξεβιδωνεται.... το δοκιμασα αλλες 2 φορες και γινοταν το ιδιο....

Κι αλλη φορα νομιζω εκοψα αρκετα ψιλο καφε, ισως οχι τοσο.... να φταιει αυτο ? Το οτι το πορταφιλτερ και το καλαθακι ειναι temu και δεν εφαπτονται καλα ? Κατι αλλο ?

Δεν ξερω αν θελω να ξαναδοκιμασω ιδιο κοψιμο και να βγαλω και βιντεο...

Σε εμένα το κάνει η μηχανή τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα ανεξαρτήτως κοψίματος.
Όταν φτιάχνω καφέ κρατάω το πιρταφίλτερ για να μην γίνουν όλα π#τ@ν@.
Είναι θέμα κατασκευής πιστεύω.

Χμ.... ετσι φαινεται, οτι πληρωσεις περνεις, απλα με παραξενεψε γιατι μου συνεβη πρωτη φορα στον ενα περιπου χρονο που εχω τη μηχανη.

Λογικό να σου τύχει στον ένα χρόνο εφόσον αυτό οφείλεται σε φθορά υλικού και συγκεκριμένα στον οδηγό του γκρουπ μέσα στον οποίο μπαίνουν τα αυτιά του κλείστρου και το συγκρατεί κατά την εκχύλιση.
Το περίεργο θα ήταν να στο έκανε αμέσως μετά την αγορά.

• Like
Reactions: ilias
Για να γυρίζει
1) πολλές δονήσεις (οκ δεν κάνεις κάτι)
2) λάδια - καθαρίζεις
3) έχει λειανθεί πολύ - με το σφουγγαράκι αγριέυεις την πατούρα-σπείρωμα της μηχανής

ένα ελάχιστο είναι αποδεκτό

δεν ξέρω αν φταίει και το δαχτυλίδι λάστιχο που μπορεί να έχει ξεραθεί και να μήν σπρώχνει κόντρα πολύ, αλλά αυτό θα σου έσταζε και νερό

• Like
Reactions: ilias
Καταλαβαινω οτι ειναι γνωστο θεμα και αναλογως ποιοτητος μηχανης εμφανιζεται αργα η γρηγορα (η καθολου).

Σημερα που δοκιμασα με μονο καλαθι και μονη δοση δεν εμφανιστηκε το προβλημα, αλλα πετυχα καλη εκχυλιση, ενω οταν ειχα το προβλημα ζοριστηκε παρα πολυ να τρεξει το υγρο.

Θα καθαρισω το σπειρωμα απο ελαια, αλλα δεν καταλαβα πως μπορω να αγριεψω το σπειρωμα... με καποιο γυαλοχαρτο ?

Ειναι και περιεργος ο καφες αυτος που πηρα.... στο συγκεκριμενο κοψιμο, οταν παταω με το ταμπερ, πρωτη φορα εχω την αισθηση οτι οντως τον πιεζω και μπορω να τον συμπιεσω παρα πολυ.... σε ολους τους αλλους μεχρι τωρα, οσο και να πατουσα, ειχα την αισθηση οτι απλως εστρωνα την επιφανεια.... αν το εξηγω καλα...

Το αλλο ενοχλητικο που εχω -και πολυ συχνα συμβαινει αυτο- ειναι να μενει το καλαθακι κολλημενο στο σπειρωμα ενω βγαινει το πορταφιλτερ.... τι φταιει εδω και πως διορθωνεται ?

Μήπως θέλει λιγότερο καφέ;
Χρησιμοποιείς σίτα πάνω από το καλαθάκι;

Το πορταφιλτερ που εχω, δεν εχει ελατηριο. Εριξα ενα ξεπλυμα με σαπουνι στην ντουζιερα, ολο και κατι θα κανει... αλλα ηδη για να σφιξει, εχει φυγει απο τις 90 μοιρες.

Ηδη χρησιμοποιω μονη δοση.... στα 8 γρ με ενα κλικ πιο χοντρο κοψιμο απο οτι τον προηγουμενο που ειχα. Σε χρονο και ποσοτητα νομιζω ειμαι καλα, σημερα ειχα 28 γρ σε περιπου 30 δλ (με την προεκχυλιση).
Εχω και σιτα, ναι, κι αυτη απο το τεμου.

Το νεο περιεργο της ημερας ηταν οτι οταν πατησα με το ταμπερ, κολλησε το πακ στο ταμπερ και βγηκε εξω απο το καλαθακι κολλημενο στο ταμπερ....!!!!!!! Οπως οταν το πετας μετα την εκχυλιση... ψεκαζω με νερο τους κοκους πριν την αλεση... ισως παιζει κι αυτο ρολο.

Πρεπει να ειναι ιδιοτροπος ο καφες (ψημενος 23/01)....κοβεται σαν πουδρα.... αλλα σημερα ειχα σωστη εκχυλιση/χρονους οποτε αν παω σε πιο χοντρο κοψιμο (για να μη γινεται τοσο πουδρα) θα εχω θεματα ισως με channeling κτλ.

Μ αυτα και μ αυτα μου περνει κανα μισαωρο να ετοιμασω τον καφε πρωινιατικα.... θα το γυρισω ξανα στο φραπεδακι μου φαινεται :cool::)

IMG_2959.JPG

Απλά πας παρακάτω με άλλο καφέ. Αν σου άρεσε η γεύση που πέτυχες μια φορά τυχαία, το κρατάς σαν πνευματική σημείωση να ξαναγυρίσεις μετά από πολύ καιρό (έτος και βάλε) για να ξαναδοκιμάσεις με την εμπειρία που θα έχεις μαζέψει.
Μέρος του παιχνιδιού είναι και αυτό.

• Like
Reactions: mech_eng and ilias
Μόλις ψώνησα τη delonghi dedica c685. Αν κατάλαβα καλά πρέπει για αρχή να "στρώσω" το πάχος του κομμένου καφέ που θα παίρνω σε σχέση με την ποσότητα που βάζω και το χρόνο εκχύλησης ο οποίος διαβάζω ότι είναι ρυθμιζόμενος στη συγκεκριμένη μηχανή. Έχει κανείς εικόνα με τί νούμερα να "ξεκινήσω"?

Τα καινούργια πορταφίλτερ πατητίρια κλπ τα βλέπω σε επόμενη φάση.

Καλοριζικη.... απο οτι λενε οι γενικες οδηγιες, πρεπει να βγαζεις σε 30 δευτερολεπτα απο τη στιγμη που πατας το κουμπι εκχυλισης τα 2πλα γραμμαρια απο αυτα που εκοψες.
Θεωρητικα, με αυτα τα νουμερα εχεις πετυχει.... !!!! :cool: ετσι το εχω καταλαβει εγω το σπορ.

Το καλαθι σου πρεπει να ειναι 51mm διαμετρος, αρα μικροτερο απο αλλες πιο ακριβες μηχανες, αρα περνει και μικροτερη ποσοτητα καφε απο τα 18γρ που προτεινουν για 2πλη δοση η 7-9 γρ για μονη.
Μπορεις ομως να δοκιμασεις γραμαρια, κοψιμο, διαρκεια εκχυλισης εχοντας ως στοχο το παραπανω... σε 30 δλ 1 προς 2 για εσπρεσσο η 1 προς 2,5 εως 3 για καπουτσινο.
Προσωπικα, εχω παρει non pressurized καλαθι μονο και βαζω 10-11 γρ, κοβω στο 4 με τη μηχανη που εχω και πετυχαινω -αν δεν φυγει το πορταφιλτερ βολτα- σε 30 δλ 28 γρ οποτε καλα ειμαι... το κακο ειναι οτι οταν αλλαξω μαρκα καφε, ολα τα παραπανω δεν θα εχουν καμμια σημασια και θελει παλι απο την αρχη :p

Το προβλημα ειναι αλλο... :mad::cool::) η δικη μου μηχανη εκανε καπου 150 ευρω, ευτυχως την κερδισα σε κληρωση, αλλα απο τοτε εδωσα πανω απο 200 ευρω για συμπραγκαλα και δεν ξερω αν πινω καφε της προκοπης η οχι... αφου τη μια τρεχει παραπανω, την αλλη δεν τρεχει καθολου, την παραλλη τα κανει πτνα γυρω γυρω.... δουλεια δεν ειχαμε, δουλεια βρηκαμε :LOL::LOL:

Και παλι καλοριζικη

Και κάπου εκεί …Θα πάρω τα βουνά με αυτό που είδα 🤣
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ουδέν σχόλιο ,μιλάει το βίντεο με το ανάλογο χρηματικό ποσό φυσικά .
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Love
Reactions: teodor_ch