Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απλά αμα ξαναφέρουν Darkhan δοκιμασέ το. Μοιάζει αλλά είναι καλύτερος.
Γενικά προσπαθώ ν' αποφύγω να δοκιμάζω γεύσεις που είναι εποχιακές μην τύχει και μ' αρέσουν και δεν τις βρίσκω μετά :-) Αν τον βρω όμως θα τον δοκιμάσω αφού μοιάζει με τον Kazaar.

Πρακτικά και μία brica θα βγάλει καλύτερο καφέ και με μικρότερο κόστος από την αγορά μίας μηχανής Nespresso.
Με πρόλαβες. Ο καφές της Nespresso (και από τα 2 συστήματα της) μου φέρνει πολύ περισσότερο στον καφέ από την Brika παρά σε εσπρέσσο (ακόμη και κακό εσπρέσσο).
Το σετάκι με τον φθηνό μύλο της Delonghi, την δεύτερη γενιά της brika που είχε ακόμη το βαρύδιο και ημιφρέσκος καφές από το Coffee Island μου βγάζει καφέ που θυμίζει Nespresso στο καλύτερο που μπορεί να φτάσει. Η brika βγάζει πολλές όμορφες νότες στους καφέδες, ενώ κόβει τα πολύ όξινα και ένας από τους λόγους που δεν έχω ψαχτεί για κάτι καλύτερο (οκ, με 150 ευρώ χειροκίνητο μύλο και καφετιέρα 150 ευρώ μπορείς να πάρεις καλύτερο εσπρέσο από όλα τα μαγαζιά στο νησί του εξοχικού).
Αν αποδεχθείς ότι η Brika όπως η Aeropress, το pour over κλπ είναι απλά διαφορετικά είδη παρασκευής καφέ και τον κρίνεις ως τέτοιο και όχι ως εσπρέσο το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Και είχα και απλή μόκα παλιότερα, πάλι καμία σχέση...

Ε ναι, η brika δεν βγάζει espresso. Όπως δεν βγάζει και η nespresso.
Για αυτό τα συγκρίνω και μεταξύ τους.

Ενώ είμαι από τους υπέρμαχους της ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού (είχα μετρήσει πολλές φορές στο πανεπιστήμιο για διάφορα χημικά σε επίπεδο μικρών) από όσο γνωρίζω δεν κάνει κάτι σχετικό με τα μικροπλαστικά και ούτε τα μετράει. Μετά την μελέτη για την Υλίκη που δείχνει ότι έχει σημαντικές ποσότητες είπα να πάρω μια κανάτα.
Προφανώς κοίταξα να κάνει και αποσκλήρυνση νερού για να τη χρησιμοποιώ και για τα ροφήματα.
Πήρα τελικά την
Την επέλεξα γιατί τουλάχιστον διαφημίζει ότι κάνει συνδυαστικά ότι τα 2 φίλτρα της Brita, δηλαδή απομακρύνει και μικροπλαστικά αλλά μειώνει και τη σκληρότητα του νερού.

Άντε να δω αν θα καταλάβω καμία διαφορά...

Δεν τη γνωρίζω την κανάτα αυτή πως λειτουργεί, επειδή εδώ στο Βέλγιο έχουμε πολύ σοβαρό θέμα με τα μικροπλαστικά στο νερό μιας και ένα εργοστάσιο της 3M μόλυνε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει, bottom line μας ενημέρωσαν ότι αφαίρεση των μικροπλαστικών (αυτών που μπορούν να αναγνωρίσουν τα μηχανήματα μέχρι τώρα), γίνεται μόνο με αντίστροφη όσμωση και όχι με φίλτρα τύπου brita κλπ.

Δεν τη γνωρίζω την κανάτα αυτή πως λειτουργεί, επειδή εδώ στο Βέλγιο έχουμε πολύ σοβαρό θέμα με τα μικροπλαστικά στο νερό μιας και ένα εργοστάσιο της 3M μόλυνε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει, bottom line μας ενημέρωσαν ότι αφαίρεση των μικροπλαστικών (αυτών που μπορούν να αναγνωρίσουν τα μηχανήματα μέχρι τώρα), γίνεται μόνο με αντίστροφη όσμωση και όχι με φίλτρα τύπου brita κλπ.
Αν μιλήσουμε επιστημονικά θέλει να κάνεις ανάλυση νερού, να δεις ακριβώς τους πιθανούς ρύπους (χημικούς, βιολογικούς, κλπ) και μετά βάσει της ανάλυσης να επιλέξεις τη σωστή μέθοδο για την απορύπανση.
Η εύκολη λύση είναι από πολλούς, βάλε αντίστροφη ώσμωση. Αυτό που δεν λένε είναι ότι υποχρεωτικά σε οποιοδήποτε σύστημα αντίστροφης ώσμωσης είτε μιλάμε για καθαρισμό νερού, είτε μιλάμε για αφαλάτωση εφάλμυρου ή θαλασσινού νερού πάντα κάνεις προεπεξεργασία με συγκεκριμένα φίλτρα για να αφαιρέσεις οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την βασική μεμβράνη και σχεδόν πάντα θες μετεπεξεργασία για βιολογικούς παράγοντες με χλωρίωση / UV / κλπ.

Έχουμε και κατηγορίες.
Μικροπλασικά: με μεγέθη μικρότερα από 5 mm διάμετρο. Συνήθως μιλάμε για μεγέθη από 1 μm μέχρι 5000 μm.
Νανοπλαστικά: με μεγέθη μικρότερα του 1 μm με μερικούς ορισμούς να κατεβαίνουν στα 100 nm.

Οι τυπικές μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης έχουν διατομή πόρων στα 0.1 nm που είναι πολύ μικρότερη από οποιοδήποτε πρακτικά μικροπλαστικό, οπότε ναι είναι η απόλυτη λύση. Αλλά μπορεί να είναι overkill για πολλές χρήσεις.

Να δώσω ένα παράδειγμα από την Πάρο. ΌΛΕΣ οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί σε φίτλρα προωθούν αντίστροφες ωσμώσεις. Όμως το νερό που δίνει η ΔΕΥΑΠ είναι άριστο και μόνο σε κάποια μέρη του δικτύου (αυτά που ΔΕΝ είναι από αφαλάτωση) το νερό είναι σκληρό.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επειδή φέρνουν "έτοιμα" συστήματα για οικιακή χρήση κάτω από το νεροχύτη, τα περισσότερα δεν έχουν φίλτρο ρυτίνης στην προεπεξεργασία και ναι τυπικά η αντίστροφη ώσμωση μειώνει τη σκληρότητα, αλλά με ταυτόχρονη καταστροφή της μεμβράνης και μείωση του χρόνου ζωής. Έτσι τα δίνουν με τυπική συντήρηση ετήσια και υψηλό κόστος γιατί αλλάζει συχνά και η μεμβράνη. Στην πράξη αρκεί ένα φίλτρο ρυτίνης για τις παροχές που δεν είναι από αφαλατώσεις που δεν απαιτείται τίποτα.

Τώρα για το Βέλγιο, εφόσον έχετε και νανοπλαστικά, πολύ σωστή και τεχνικά άρτια η πρόταση για αντίστροφη ώσμωση.

Πάμε τώρα πίσω στην Αττική. Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει τη μέθοδο της κροκίδωση και καθίζης και μετά τη χρήση ταχυδιυλιστηρίων άμμου. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι η διαδικασία της κροκίδωσης σε συνδυασμό με τη διύλιση άμμου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αφαίρεση μικροπλαστικών, ειδικά των μεγαλύτερων (>10 μm). Τα σωματίδια αυτά εγκλωβίζονται στις κροκίδες του αλουμινίου και καθιζάνουν ή συγκρατούνται στην άμμο. Η απόδοση αφαίρεσης σε τέτοια συστήματα κυμαίνεται συνήθως στο 70-85%.

Η κανάτα της Philips (όπως και οι αντίστοιχες) επειδή λειτουργούν βαρυτικά στην καλύτερη περίπτωση κόβουν από 5 μm και πάνω στην καλύτερη περίπτωση, αλλά συχνά είναι πιο κοντά στα 10 με 50 μm.

Τεχνικά μιλώντας δεν έχει ουσιαστικό ρόλο για το νερό της ΕΥΔΑΠ. Κάτι μπορεί να προσφέρει, αλλά όχι τη μέρα με τη νύχτα. Επίσης η αποσκλήρηνση έχει νόημα μόνο για τις καφετιέρες μας - που τη θέλουμε! Τυπικά έχουμε πολύ "μαλακό" νερό στην Αθήνα.

Η γεύση της κανάτας δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Βέβαια η γεύση είναι υποκειμενική.
Να πω τη αλήθεια όσο το σκέφτομαι η γεύση φέρνει σε εμφιαλωμένα νερά σε τρίτες χώρες που έχουν προκύψει από καθαρισμό/φιλτράρισμα νερού και όχι νερού πηγών.
Επίσης έβγαλα το μετρητικό TDS (αυτό που αγόρασα για τον καφέ, αλλά φοβάμαι να αρχίσω να χρησιμοποιώ) και μέτρησα πριν και μετά.
Στη βρύση: 146
Μετά την κανάτα: 158
Έμεινα με το στόμα ανοικτό γιατί περίμενα να έχει πέσει.
Με λίγο ψάξιμο έμαθα ότι η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως σε ανταλλαγή ιόντων (η ρητίνη μειώνει Ca/Mg αλλά τα αντικαθιστά με Na/K, οπότε το “σύνολο” αγώγιμων ιόντων δεν πέφτει απαραίτητα).
Δεν ξέρω τι θα κάνω...ίσως πάρω την κανάτα στην Πάρο. Ίσως την χρησιμοποιήσω λίγο ακόμη.

Πρώτα από όλα πρέπει να μαw πεις τι σημαίνει οικονομικός.
Για μικρό footprint και αρκετές δυνατότες ένας dc63 ακούγεται καλός, αλλά ίσως τα 360+ ευρώ να μην είναι.
Γενικά μπορείς να βρεις με μικρές διαφορές κόστους DC63 και DF64. Ο πρώτος στη θεωρία είναι καλύτερος αν σου αρέσουν πιο παραδοσιακοί καφέδες (ξηροκάρπια, καραμέλες, φρυγανισμένα ψωμιά κλπ) και ο δεύτερος σε περισσότερες όξινες φρουτένιες νότες.
Στα 200 ευρώ υπάρχουν χειροκίνητοι μύλοι με πάρα πολύ καλές κριτικές, αλλά εγώ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω μπράτσα κάθε μέρα με την τσίμπλα στο μάτι.

Αλλά μάλλον αν ήμουν να αγοράσω οικονομικό σήμερα θα πήγαινα σε df54 κοντά στα 250 ευρώ. Βέβαια θα προτιμούσα τα κωνικά μαχαίρια του dc63 για τους καφέδες που μου αρέσουν. Αν μου άρεσαν οι καφέδες του τρίτου κύμματος τότε ο df54 είναι απίστευτος νομίζω.

Υπάρχουν και επαγγελματικοί δέυτερο χέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μικρό footprint οπότε με τίποτα.

• Like
Reactions: Panoramix
Διαβάζω σελίδες τώρα, για εσπρέσο, χρησιμοποιώ ένα μπρίκι Bialetti brika, προφανώς και θα ήθελα "μια αναβάθμιση". ένα προσιτό σύστημα καφέ εσπρέσο, όχι με κάψουλες ούτε επαγγελματικό με προϋπολογισμό το πολύ τα 150ευρώ, τι θα μπορούσε να μου προταθεί;

Πρώτα από όλα πρέπει να μαw πεις τι σημαίνει οικονομικός.
Για μικρό footprint και αρκετές δυνατότες ένας dc63 ακούγεται καλός, αλλά ίσως τα 360+ ευρώ να μην είναι.
Γενικά μπορείς να βρεις με μικρές διαφορές κόστους DC63 και DF64. Ο πρώτος στη θεωρία είναι καλύτερος αν σου αρέσουν πιο παραδοσιακοί καφέδες (ξηροκάρπια, καραμέλες, φρυγανισμένα ψωμιά κλπ) και ο δεύτερος σε περισσότερες όξινες φρουτένιες νότες.
Στα 200 ευρώ υπάρχουν χειροκίνητοι μύλοι με πάρα πολύ καλές κριτικές, αλλά εγώ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω μπράτσα κάθε μέρα με την τσίμπλα στο μάτι.

Αλλά μάλλον αν ήμουν να αγοράσω οικονομικό σήμερα θα πήγαινα σε df54 κοντά στα 250 ευρώ. Βέβαια θα προτιμούσα τα κωνικά μαχαίρια του dc63 για τους καφέδες που μου αρέσουν. Αν μου άρεσαν οι καφέδες του τρίτου κύμματος τότε ο df54 είναι απίστευτος νομίζω.

Υπάρχουν και επαγγελματικοί δέυτερο χέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μικρό footprint οπότε με τίποτα.
Varia vs3 με κωνικα

Και σύντομα varia vs4 με μεγαλύτερα κωνικα

Το θέμα βέβαια με όλους αυτούς είναι το after sales

Η γεύση της κανάτας δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Βέβαια η γεύση είναι υποκειμενική.
Να πω τη αλήθεια όσο το σκέφτομαι η γεύση φέρνει σε εμφιαλωμένα νερά σε τρίτες χώρες που έχουν προκύψει από καθαρισμό/φιλτράρισμα νερού και όχι νερού πηγών.
Επίσης έβγαλα το μετρητικό TDS (αυτό που αγόρασα για τον καφέ, αλλά φοβάμαι να αρχίσω να χρησιμοποιώ) και μέτρησα πριν και μετά.
Στη βρύση: 146
Μετά την κανάτα: 158
Έμεινα με το στόμα ανοικτό γιατί περίμενα να έχει πέσει.
Με λίγο ψάξιμο έμαθα ότι η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως σε ανταλλαγή ιόντων (η ρητίνη μειώνει Ca/Mg αλλά τα αντικαθιστά με Na/K, οπότε το “σύνολο” αγώγιμων ιόντων δεν πέφτει απαραίτητα).
Δεν ξέρω τι θα κάνω...ίσως πάρω την κανάτα στην Πάρο. Ίσως την χρησιμοποιήσω λίγο ακόμη.
Δεν συγκρίνεται το νερό της Αθήνας με αυτό των Βρυξελλών.

Το θέμα με τα ΤDS και τα απλά μετρητικά (τέτοιο έχω και εγώ) είναι ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι στερεά διαλυτά είναι σε αυτά τα 146 που μετράει το όργανο.

Το νερό της Αθήνας σε σύγκριση με εμάς είναι άριστο, στις Βρυξέλλες τα TDS τους χειμερινούς μήνες (καλή εποχή για τα νερά) είναι 400-600, και χαρακτηρίζεται ως πολύ σκληρό. Το καλοκαίρι η κατάσταση είναι δράμα , γι αυτό όλοι αγοράζουν 6αδες νερά (6-7€ το πακέτο).

Εδώ αναγκαστικά χρησιμοποιεί κάποιος τα water softeners που είναι σαν tower, τα οποία χρησιμοποιούν χοντρό αλάτι το οποίο μαλακώνει το νερό της παροχής στο δίκτυο του σπιτιού και από εκεί με αντιστροφή όσμωση προσπαθεί ο καθένας αν θέλει να πάρει κάτι καλύτερο, στη βρύση της κουζίνας. Ιστορίες για αγρίους αλλά στον καφέ έχει μεγάλη διαφορά το καλό νερό.

Στο μηχάνημα Pentair που έχω μπορείς στην ουσία να ρυθμίζεις εσύ τα TDS του νερού, έτσι να πίνεις μόνιμα πχ νερό με 100 TDS, κάτι που χρησιμοποιείται κυρίως στα καλά καφέ και όχι σε οικιακή χρήση. Γι αυτό και το σύστημα αυτό με τη μεμβράνη όπως είπες έχει κόστος ανταλλακτικού 375€, με αλλαγή συνήθως μια φορά κάθε 1.5 χρόνο.

Παιδιά, η καφετιέρα ειναι η delonghi dedica 685. H αγορα μύλου στα 400 ευρώ (ελληνικές τιμες) φαντάζει παράλογη. Μηπως να μην το ψάχνω και να συνεχίσω να παίρνω μικρές ποσότητες φρεσκοκομμένου απο τα coffee island της γειτονιάς?

Αν έχεις σκοπό να αλλάξεις τη μηχανή σε κανένα χρόνο, επένδυσε στο μύλο.

Αν το σκέφτεσαι διαφορετικά τότε θα πρότεινα να συνεχίσεις να παίρνεις κομμένο καφέ σε μικρές ποσότητες, συχνότερα, για να μένει κάπως φρέσκος.

Παιδιά, η καφετιέρα ειναι η delonghi dedica 685. H αγορα μύλου στα 400 ευρώ (ελληνικές τιμες) φαντάζει παράλογη. Μηπως να μην το ψάχνω και να συνεχίσω να παίρνω μικρές ποσότητες φρεσκοκομμένου απο τα coffee island της γειτονιάς?
Ο μονος μυλος σε αυτα τα λεφτα που μπορω να προτεινω ειναι ο χειροκινητος Kingrinder K6. Εχει περιπου 100 ευρω απο amazon.de και μπορει να συνδεθει και με...τρυπανι αν βαριεσαι να τον γυριζεις για καπου 45 δευτερολεπτα για μια δοση εσπρεσσο...

H Nespresso Vertuo που εχω (...κληρονομησει!) ειναι DeLonghi (φωτο). Την ξερετε, ποιοτικα τι λεει? Παιρνει τη πλατια καψουλα (vertuo) που βγαινει σε μικρη, σχετικα, ποικιλια κι ακριβοτερη απο τις αλλες καψουλες. Να την κρατησω ή οχι;

Attachments

• 20251208_144924.jpg
    20251208_144924.jpg
    1 MB · Views: 16
  • 20251208_145008.jpg
    20251208_145008.jpg
    830.9 KB · Views: 15
H Nespresso Vertuo που εχω (...κληρονομησει!) ειναι DeLonghi (φωτο). Την ξερετε, ποιοτικα τι λεει? Παιρνει τη πλατια καψουλα (vertuo) που βγαινει σε μικρη, σχετικα, ποικιλια κι ακριβοτερη απο τις αλλες καψουλες. Να την κρατησω ή οχι;
Με απλά λόγια. Αν βρεις κάψουλες που να σου αρέσουν και να τις πίνεις ευχάριστα την κρατάς. Αν όχι την πουλάς και βλέπεις τι μπορεί να αγοράσεις...

• Like
Reactions: lakiss51
Γιο οικονομικό μύλο με σχετικά μικρό footprint τι προτείνετε?
Εγω εδω και κανα χρονο πηρα αυτον στα 130 ευρω με μεταφορικα.

Για το ποσο σοβαρα πρεπει να λαβεις την προταση αυτη... Πιο πριν ειχα εναν χειροκινητο του 20ρικου... δεν καταλαβα διαφορα στην ποιοτητα λογω κοψιματος... εχω μηχανη των 150 ευρω και η γευση μου δεν ειναι και περιωπης :cool: καφες να ειναι... το χειροκινητο ομως με κουρασε πολυ γρηγορα, ειδικα οταν ειχα να κανω και 2ο καφε στο καπακι.

Στο νετ νομιζω τωρα διαφημιζεται ως πολυ καλος σε καλη τιμη αυτος...

• Like
Reactions: Panoramix