Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Έχω την ίδια ζυγαριά από AliExpress απίστευτη για το κόστος της!
Όσο για το pre infusion είναι game changer.
Ο λόγος που θα πάω για Gaggiuino στη lelit είναι αυτός βασικά. Ακόμη και με την προβληματική μείωση της θερμοκρασίας που αντιμετωπίζω με πατέντες κρατώντας για 4 δευτερόλεπτα την πίεση στα 2-3 bar η γεύση είναι διακριτά καλύτερη!

Πρέπει να το συζητήσω αρκετά με κάποιο ΑΙ για να πάρω κουράγιο για χέριασμα σε κάτι τόσο ακριβό ακόμη.

• Like
Reactions: nickolas
Στην Αμερική και εκτός ΕΕ έχει άλλο όνομα, Breville.
Μάλλον κάτι παίζει με πνευματική ιδιοκτησία του ονόματος.
Πολύ καλή εταιρεία είναι, αν θυμάμαι καλά από Αυστραλία.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Εχω την Touch εδω και 3-4 χρονια. Πολυ αξιοπρεπεις μηχανες και στον μύλο και στην εκχύλιση. Το μονο που θα σε συμβουλευα ειναι να αλλαξεις την εσωτερικη ρυθμιση του μυλου στο 4, δεν ειναι δυσκολο θα βρεις πολλα βιντεακια στο youtube

Εχω την Touch εδω και 3-4 χρονια. Πολυ αξιοπρεπεις μηχανες και στον μύλο και στην εκχύλιση. Το μονο που θα σε συμβουλευα ειναι να αλλαξεις την εσωτερικη ρυθμιση του μυλου στο 4, δεν ειναι δυσκολο θα βρεις πολλα βιντεακια στο youtube
ναι τα ειδα τα βιντεακια

• Like
Reactions: tio4711
Έχω την ίδια ζυγαριά από AliExpress απίστευτη για το κόστος της!
Όσο για το pre infusion είναι game changer.
Ο λόγος που θα πάω για Gaggiuino στη lelit είναι αυτός βασικά. Ακόμη και με την προβληματική μείωση της θερμοκρασίας που αντιμετωπίζω με πατέντες κρατώντας για 4 δευτερόλεπτα την πίεση στα 2-3 bar η γεύση είναι διακριτά καλύτερη!

Πρέπει να το συζητήσω αρκετά με κάποιο ΑΙ για να πάρω κουράγιο για χέριασμα σε κάτι τόσο ακριβό ακόμη.

να ρωτησω γιατι δεν δοκιμαζεις να βαλεις ροοστατη , που ειναι πολυ πιο ευκολο και σιγουρα πιο φτηνο?
κι εγω τις ιδιες πατεντες κανω με τη classic :) και σκεφτομαι μαζι με το pid που θελω να της βαλω , να της χωσω κι ενα ροοστατη που ετσι κι αλλιως εχω απο αλλες κατασκευες.
εχοντας παλιοτερα εμπειρια σε προεγχυση απο μια baby dose που την ειχα για χρονια μεχρι που εκαψε πλακετα και δεν συνεφερε η επισκευη , για αυτο ειπα στον ηλια να δοκιμασει την προεγχυση , την οποια ετσι κι αλλιως κανω με "πατεντουλες" με το ακροφυσιο ατμου.

απο διαφορες δοκιμες που εκανα , την καλυτερη γευση την παιρνω απο λιγα δευτερολεπτα προεγχυση και μετα αρκετα δευτερολεπτα (πανω απο 15-20) χωρις πιεση να μουλιασει το πουκ. αναλογα βεβαια και το καφε.
την παρακατω διαδικασια της προεγχισης αποφευγω να την κανω με φτηνοκαφεδες που συνηθως ειναι βαρια καφουρδισμενοι γιατι μου δινουν μια αισθηση λιγο "καμμενου" στο φλυτζανι.

απο εμπειρια παιζω με τους χρονους. δηλαδη κανω πρωτα προεγχυση με το κλασικο κολπο με το ακροφυσιο για λιγα δευτερολεπτα , μετα περιμενω ή συνεχιζω για λιγο μεχρι να σβησει το λαμπακι. (να αρχισει δηλαδη να θερμαινει την αντισταση) αφηνοντας το καφε να μουλιαζει.
εκει περιμενω λιγα δευτερολεπτα μεχρι να ξανααναψει (να παψει να θερμαινει η αντισταση) , περιμενω καμια 10 αριά δευτερολεπτα ακομα, να βρεθει σε μεγιστη θερμοκρασια το νερο (ολη αυτη την ωρα το πουκ μουλιαζει) , και συνηθως ξεκινω χωρις να βαλω μπροστα την αντισταση για ατμο.

παιζει βεβαια και η ποικιλια του καφε , αλλά εχω δει οτι ειναι καλυτερα στη περιπτωση που μουλιασει το πουκ , να μην παταω το τριτο κουμπι για 4-5 δευτερολεπτα. να μην βγω δηλαδη προσωρινα πανω απο την σωστη θερμοκρασια εκχυλισης. αλλά θελει να μουλιασει καλα. με αλλους καφεδες ομως το κανω . συνηθιζω να δοκιμαζω διαφορους καφεδες τουτο το καιρο και σε αλλους συμφερει να βγαινεις λιγο πανω απο τη μεγιστη θερμοκρασια του θερμοστατη μεσω τριτου κουμπιου και σε αλλους οχι.

με αυτο το τροπο δεν πεφτω πολυ στη θερμοκρασια καθως ξεκινω την εκχυλιση στο κυκλο της μεγιστης θερμοκρασιας με μουλιασμενο ομως το καφε!
το λεω αυτο γιατι με το κλασικο κολπο προεγχυσης και θερμοκρασιων που βλεπουμε στα διαφορα βιντεο , χανουμε θερμοκρασια στην προεγχυση. με αποτελεσμα η γευση να χαλαει καθως την περισσοτερη εκχυλιση την κανει στο κατω οριο θερμοκρασιων αν παμε συμφωνα με τα βιντεο.
ετσι ξεκινω με σωστη θερμοκρασια και με το πουκ μουλιασμενο με αποτελεσμα ολη η εκχυλιση να γινεται χωρις να σβηνει το λαμπακι θερμοκρασιας . και υπ'οψη η κλασικ εχει μικρο μποϊλερ. εσυ με τη λελιτ θα εισαι αρχοντας!

στη πρωτη παντως ευκαιρια θα της χωσω εναν ροοστατη απο τους 2-3 που εχω απο τα εργαλεια μου στην αποθηκη.
κουτακι μπριζας με ενα ροοστατη μεσα του συνολικο κοστος κανα πενταρι ευρω και παιζεις ανετα με την προεκχυλιση!
το προβλημα μου , οτι μενω επαρχια , αν κανω κατι λαθος θα ξεμεινω απο καφετιερα για μερες για αυτο κολλωνω στο να της βαλω pid ακομα
αλλά το ροοστατη θα τον χωσω μετα το πασχα , να μου φυγει η απορια :)

Last edited:
απο καφεδες τι αγοραζετε παιδες? Εγω αυριο την παραλανβανω και πηρα ενα 250αρι mr rose και ενα 200γρ απο coffe island

για σωστο καφε, εννοειται εσπρεσσο , τον μικρομιλ κοστα ρικα απο taf . εξαιρετικη τιμη για την αξια του. Νο1 επιλογη μου
και για ντεκαφεινε παλι απο ταφ. σταθερες αξιες για μενα. συν σουιτ μπλου για φρεντακια, καπουτσiνακια. πειραματιζομαι με διαφορους απο ταφ και οχι μονο. πχ δοκιμαζω και απο kudu κλπ
ο taf ειναι μονοδρομος στον καλο καφε , ιδιαιτερα με την προσφορα των μεταφορικων και τις εκπτωσεις αν παραγγειλεις πανω απο 40 €

απο το νετ γενικοτερα , για μεσαιες τιμες , πολυ καλος αλλα εχουν καιρο να φερουν , ο μπλε του γιακομπς , ιλλυ , ροουζ και γενικοτερα αυτους που αποκαλουν "ποιοτικους" σε σκρουτζ κλπ
για ντεκαφ , τον κλασικο μπλε μισοκιλο της λαβατζα

απο εκει και μετα παιζω με διαφορους φτηνους απο τρεντυολ σε προσφορες με βασικο αυτον: https://www.trendyol.com/el/movenpick/kokkoi-kafe-movenpick-caffe-crema-1kg-p-1101220234
που τον βρισκω συνηθως κατω απο τα 15 το κιλο . οτι και αν παραγγειλω ειναι και ο ελβετος μεσα. εξαιρετικος στους κατω των 25/κιλο.
ολος αραμπικα , αυτος ο καφες ειναι "κλεψια" για την τιμη του!

επειδη πινω πολλους καφεδες την ημερα + κερναω , γενικα θα φτιαξω πανω απο 10-12 τη μερα , το κοστος μετραει. αν ερθει και η παρεα, ξεπερνω τους 15 !
αν το οικονομικο δεν ηταν προβλημα , μικρομιλ κοσταρικα και ντεκαφ απο ταφ , + mrs.rose και μαυρο απο λαβαζζα (espresso barista)
εννοειται ολοι σε κοκκους που τριβω στον πολυ καλο μου μυλο

προτιμω απο ταφ. με περιπου 50 ευρω παιρνω συνηθως 4 μικρομιλ και 2 ντεκαφ ;) με τα μεταφορικα μεσα

Last edited:

bujinkan

με το καλο να την παραλαβεις :)
υποθετω εχεις μυλο. αν δεν εχεις , εστω ενας φτηνος απο τεμου με 30€ ειναι απαραιτητος
εγω εχω τον saeco lux με κωνικα , τροποποιημενο ομως με μόντα δικη μου , να μην ειναι βαθμιδωτος αλλά συνεχους διακενου μαχαιριων !
και πηρα για το δευτερο σπιτι , εναν μικρο απο τεμου. ψευτοδουλιες, αλλά πινεις φρεσκοτριμενο καφε και πιο ψιλοκομμενο απο τους ετοιμους τριμενους του εμποριου για να συνοδεψει μια φτηνιαρα αριελλι που εχω εκει.
στη πρωτη ευκαιρια θα χτυπησω και εναν απο αλι με περιπου 70€ γιατι θελω να εχω δυο , τουλαχιστον για τον ντεκαφ ή καποιον φτηνο καφε

νομιζω οτι η μηχανη σου εχει ενσωματωμενο καφε, οπότε παρε και εναν φτηνο μυλο ακομα. θα τον χρειαστεις αν παιζεις με εναλλαγη καφεδων ή ντεκαφ τουλαχιστον

σωστος καφες, σημαινει ποιοτικος εσπρεσσο , συνηθως 100% αραμπικα. και προτιμηταιοι οι μονοποικιλιακοι οπως ο μικρομιλ κοστα ρικα της ταφ.
μονο να μην ειναι ποικιλια της πλακας οπως ο μονοποικιλιακος της costa.

σε περιπτωση που πας σε καπουτσινο μπορεις να παιξεις ανετα και με τα blend καθως θες παραπανω δυναμη και η γευση τροποποιειται (χαλαει) απο το γαλα ετσι κι αλλιως.
ειτε σε ζεστο ειτε σε φρεντο. ετσι κανω κι εγω με τον σουιτ μπλου του ταφ.

εγω προσωπικα περαν των δοκιμων , βαζω 100% αραμπικα παντου καθως για μενα ο καφες ειναι απολαυση
και φυσικα σπανια να παρω απο εξω καφε και αν τυχει να παρω γιατι εκατσα σε μια καφετερια , θα παρω απο επιλεγμενα καφε που ξερω τι και πως το φτιαχνουν.

κλασσικη σκηνη ιδιαιτερα τα καλοκαιρια σε παραλιες , επειδη ξερω τι αθλιοτητες βαζουν και τι βλακιες κανουν οι "μπαριστας" (βασικα οι ρυθμισεις απο τον προμηθευτη μηχανης) , παγουρακι με τα εσπρεσσακια μου μεσα, παραγγελνω ενα φρεντο για να μην μου την πει ο μαγαζατορας , και ενα ποτηρι παγακια .
πεταω το φρεντο , βαζω απο το παγουρακι μου στο ποτηρι με τα παγακια και βουαλα ;)

δυστυχως το θεμα 'καφες' ειναι κατι λιγο παραξενο στον συγχρονο νεοελληνα
ο κοσμος εχει πολλες φορες αγνοια και τον ξενιζει μονο ενας καμενος καφες. γιατι τα καφε εκει εξω φτιαχνουν και καμενους καφεδες πολλες φορες, καθως εχουν αγνοια οι συμμετεχοντες στο θεμα

με τη φτηνιαρα αριελλι μου (τροποποιημενη ομως με διατρητο καλαθακι) , πειραγμα στο ελατηριο του θερμομπλοκ και φτηνο μυλο, και μερικα εξτρα παραφερναλια ,πινω 100% καλυτερο καφε απο τα "καφε" εκει εξω ακομα και αν βαλω εναν απλο κοκκινο ντιμελο!

*στο πιο πανω μηνυμα εννοω η μηχανη σου εχει ενσωματωμενο μυλο καφε

Last edited:
* και οπου βλεπεις σουιτ μπλου, βαλε λαϊτ μπλου . ο σουιτ μπλου ειναι βραζιλιανικος μονοποικιλιακος , ο πιανεττα λαιτ μπλου (καλυτερος του απλου μπλου) ειναι μπλεντ και αυτον χρησιμοποιω πολλες φορες για φρεντακια , καπουτσινακια κλπ

υγ
αυτο που εχει σημασια δεν ειναι τοσο το να βρεις καλο καφε, (συνηθως οι ακριβοι ειναι καλοι) . το ζητουμενο ειναι να αποφυγουμε τις "μαπες" ειτε γιατι ειναι κακοι καφεδες ειτε γιατι ειναι πανακριβοι για την ποιοτητα τους.
ο μονοποικιλιακος της costa ,ο τραντισιοναλ της γιακομπς ο απλος της κιμπο , και οι βαρια καφουρδισμενοι συνηθως εχουν μαπα καφε μεσα και τους κανουν πολυ σκουρους για να κρυφτει η ελλειψη ποιοτητας τους , ειναι καφεδες που καλο ειναι να αποφευγουμε οταν εχουμε καλες μηχανες

υπαρχουν καφεδες που βγαζουν καλα αποτελεσματα σε μπρικες. πχ ο κοκκινος λαβατζα που σε μια απλη μπρικα μοιαζει ανωτερος και του ιλλυ!
αλλά οταν εχεις εσπρεσιερες που δειχνουν καθαρα τον καφε, ενταξει εκει θα πας σε καθαρο αραμπικα

Last edited: