Περί καλωδίων ο λόγος...

Για να τερματίσει θέλει σίγουρα χοντρά utp.
Δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο που θα δυσκολέψει.
Πέρα από την τιμή του 😉

Το ξαναβάζω για να προσθέσω....
Όποιος φίλος δεν βαριέται,ας ρίξει μια ματιά στα σχόλια.
Γράφουν μερικές απαντήσεις και σχόλια οι άνθρωποι της Supra και νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον.

• Like
Reactions: Th.ARvan
Το ξαναβάζω για να προσθέσω....
Όποιος φίλος δεν βαριέται,ας ρίξει μια ματιά στα σχόλια.
Γράφουν μερικές απαντήσεις και σχόλια οι άνθρωποι της Supra και νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον.
Τι έχει ενδιαφέρον;

Ότι τοποθετείται επίσημα η εταιρία για τα καλωδια της και δηλώνει τη φιλοσοφία της.
Και λεει και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα switch. Μαλιστα, πέραν των κριτηρίων επιλογής και βελτιωσης προτεινει και καποιο συγκεκριμένο. Κοντός ψαλ.ος αλληλούια, μεταλλικό σασσι και βελτίωση τροφοδοσίας. Εμεις στο δικό μας χάρη στο dimdim το πήγαμε και ενα βήμα πιο πέρα με το ρολόι.
Επίσης έμμεσα προειδοποιεί οτι μπορεί να εχουμε μάθει να ακουμε λάθος καθώς τα υψισυχνα παράσιτα που περνάνε στα δεδομενα δίνουν βρώμικο μεν, αέρα δε στα πρίμα.

Ότι τοποθετείται επίσημα η εταιρία για τα καλωδια της και δηλώνει τη φιλοσοφία της.
Και λεει και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα switch. Μαλιστα, πέραν των κριτηρίων επιλογής και βελτιωσης προτεινει και καποιο συγκεκριμένο. Κοντός ψαλ.ος αλληλούια, μεταλλικό σασσι και βελτίωση τροφοδοσίας. Εμεις στο δικό μας χάρη στο dimdim το πήγαμε και ενα βήμα πιο πέρα με το ρολόι.
Επίσης έμμεσα προειδοποιεί οτι μπορεί να εχουμε μάθει να ακουμε λάθος καθώς τα υψισυχνα παράσιτα που περνάνε στα δεδομενα δίνουν βρώμικο μεν, αέρα δε στα πρίμα.
"There is a meaning among the industry and enthusiasts, that some Ethernet and USB cables display more high note (treble) resolution. This is a quite interesting opinion. When I personally (I'm a real hifi-geek) and we at Supra really "blue-print" a cable according to the respective digital interface spec and when I made the huge revision of screening and filtering RFI (both wire- and airborne) in my rig, the result was lowered overall high note energy. So I'm not quite sure that the openness and airiness in digital playback always are in the recordings. I suspect that this sibilance may fully or partly derive from RFI, but masks very nicely and is perceived to be part of the sound. When I replaced every single Ethernet cable, also the one's that did not transmit music files to not allow RFI entering through any backdoor, the immediate reaction from me was, "where's the treble"? I had to reset my preferences a bit and start listening again. Now, listening with a new mind-set the treble was far cleaner, thus lower in level/energy, but carrying much more micro-dynamics and sound stage information. A cymbal sounded just the right amount of metal, I could instantly separate a Paiste from a Zildjan from my titanium domes. Now, a couple of months after doing this easy and not very costly revision, I have far better detail, can determine the great difference between the recordings ambition of high note energy. Some recordings especially modern pop music, show up a very obvious treble energy, while other productions is far more subtle. Prior to my revision, the level of high note energy did not change as much as today'......

Το ΑΙΩΝΙΟ θεμα και διαμαχη, ειτε ψηφιακα ειτε αναλογικα ακους :)

Το πρόβλημα με τα ψηφιακά καλώδια (s/pdif, USB, ethernet) είναι ότι σε αντίθεση με τα αναλογικά καλώδια (interconnects, ηχείων) τα πρώτα δεν επιδρούν απ' ευθείας πάνω στον ήχο. Δεν είναι δηλαδή ότι ένα καλώδιο "έχει πιο πολλά πρίμα" ή "πιο πολλά μπάσα".

Είναι η συνέργεια του καλωδίου με όλη την υπόλοιπη αλυσίδα (streamer, DAC) που τελικά αλλάζει τον ήχο.

Και ενώ τα αναλογικά καλώδια κάνουν μόνο φιλτράρισμα, δηλαδή μπορούν μόνο να μειώσουν μέρος του φάσματος (να αφαιρέσουν πληροφορία), η συνέργεια των ψηφιακών καλωδίων με τις συσκευές μπορεί κυριολεκτικά να προσθέσει πληροφορία (που δεν θα έπρεπε να υπάρχει).

Οπότε είναι ακόμα πιο περίεργα τα πράγματα.

Και επίσης, δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει κανόνας στα ψηφιακά καλώδια, δηλαδή ότι ένα συγκεκριμένο καλώδιο π.χ. ethernet θα "αυξήσει πάντα τα μπάσα", σε όλα τα συστήματα. Θα περίμενα να είναι system specific η διαφορά που θα κάνει, και να εξαρτάται κυρίως από την αρχιτεκτονική του DAC (ΔΣ vs. R2R vs. FPGA κοκ).

Επίσης, ειδικά με συμβατικά κοινά καλώδια και switch, μιλώντας από προσωπική πείρα, η χωροθέτηση τους σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος (switching psu από τελικούς ή μεγάλους τοροειδείς μετασχηματιστές, καλώδια AC αλλά και DC) κάνουν σημαντική διαφορά.

Τι έχει ενδιαφέρον;
Ότι για μένα πχ που δεν ξέρω τι μου γίνεται,έχει κάποιες πληροφορίες που δεν γνωρίζω.
Για σένα και το Dimdim πχ , κανένα 😄
Να... γραφεί κάπου ότι καλόν είναι το περισσευουμενο καλώδιο ρεύματος του πακακιου του switch να το τυλίγουμε κουλουριτσα γύρω από ένα φερρίτη.
Αυτό εγώ δεν το ήξερα.
Τώρα αν λένε ασυναρτησίες αυτοί που φτιάχνουν καλώδια,πάω πάσο!

Ότι για μένα πχ που δεν ξέρω τι μου γίνεται,έχει κάποιες πληροφορίες που δεν γνωρίζω.
Για σένα και το Dimdim πχ , κανένα 😄
Να... γραφεί κάπου ότι καλόν είναι το περισσευουμενο καλώδιο ρεύματος του πακακιου του switch να το τυλίγουμε κουλουριτσα γύρω από ένα φερρίτη.
Αυτό εγώ δεν το ήξερα.
Τώρα αν λένε ασυναρτησίες αυτοί που φτιάχνουν καλώδια,πάω πάσο!
Πέφτει πολύ παραμύθι γενικά στο marketing των καλωδίων...
Τα Supra είναι τίμια καλώδια γενικά και για το κόστος τους είναι μια χαρά..

Τώρα αν μάθεις κάτι που γράφουν είναι φυσικά ευπρόσδεκτο...

Τα καλώδια είναι μεγάλο λούκι και θέλει πολύ προσοχή στις επιλογές, οποίος ασχολείται με μικρά ποσά δεν έχει μεγάλο ρίσκο, το χοντρό παιχνίδι είναι στις ακριβές σειρές καλωδίων, γι'αυτό προσοχή..

Τα καλώδια (παντός είδους), επεμβαίνουν δυστυχώς στο ηχητικό αποτύπωμα σε ένα σύστημα, κάτι που δεν έπρεπε να γίνεται τόσο άμεσα, όμως συμβαίνει αυτό γιατί η κάθε εταιρία καλωδίων έχει τον δικό της δρόμο κατασκευής και τελικού ηχητικού αποτελέσματος..

Είμαι της γνώμης ότι δεν χρειάζεται κάποιος να σκάσει μια περιουσία για καλώδια για να έχει σωστό ήχο και να μην επηρεάζουν σημαντικά τα μηχανήματα μας, υπάρχουν τίμιες εταιρίες που έχουν άριστα προϊόντα χωρίς να ματώνεις οικονομικά..

Το δύσκολο κομμάτι είναι πως θα βρεις αυτές τις εταιρείες και ποιος έχει διαθέσιμα καλώδια για δοκιμές...

Ευτυχώς έχω ακούσει άπειρα καλώδια χωρίς να τα πληρώνω με την βοήθεια φίλων και φτιάχνω και δικά μου, οπότε δεν έχω χασουρα οικονομική ή κάτι άλλο...

Από την στιγμή που θα βρεις καλώδια που όντως παίζουν, το καθένα στον τομέα τους, μετά δεν χρειάζεται να κάνεις κύκλους γύρω από την ουρά σου, συνταγές για καλώδια υπάρχουν, οι "κολλημένες" αλλαγές που κάνουν οι περισσότεροι Audiophile people μόνο κακό κάνουν, και στο τέλος χάνουν και την μπάλα, δηλαδή την ουσία...

Είμαι τυχερός που πιάνουν τα χέρια μου και φτιάχνω ότι θέλω όπως θέλω, δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τσέπη και το χόμπι μας...

Βέβαια κανείς δεν σκέφτεται όπως εγώ, το έχω διαπιστώσει στους Hiend κύκλους, εκτός από ελάχιστους που ξέρω και καταλαβαίνουν τι παίζει γενικά στις κατασκευές κλπ..

ΠΧ τώρα το Switch που έφτιαξαν τα παιδιά, πιστεύω κανείς δεν θα βρεθεί να πει κάτι άσχημο για αυτό το Switch διότι ο Δημήτρης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει κάνει την μελέτη του, την έρευνα του και έβγαλε ένα σημαντικά καλό και εύηχο προϊόν για τα μέλη του Avclub..

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, σκέψου πόσο θα στοιχιζε αυτό το Switch αν το είχε φτιάξει μια "τάδε" εταιρία του Audio και πόσο θα το κοστολογουσαν...
Ειδικά αν το είχαν εκθειάσει και κάποιοι "δοκιμαστές" περιοδικών..
ελαχιστοι θα είχαν την δυνατότητα να το πάρουν...

Τέλος πάντων, συζητήσεις πάνω σε αυτά μπορούμε να κάνουμε άπειρες...

Είμαι τυχερός που πιάνουν τα χέρια μου και φτιάχνω ότι θέλω όπως θέλω, δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τσέπη και το χόμπι μας...

Βέβαια κανείς δεν σκέφτεται όπως εγώ, το έχω διαπιστώσει στους Hiend κύκλους, εκτός από ελάχιστους που ξέρω και καταλαβαίνουν τι παίζει γενικά στις κατασκευές κλπ..
👌

αν και αυτό είναι το ακριβως αντίθετο απο την εμπειρία μου και τις συγκρίσεις που έκανα καθώς και με πολλά reviews στο ίντερνετ θα δοκιμάσω το lanmark που λέτε μιας και δεν έχω να χάσω τίποτα

Θέλω ο ήχος να έχει ψυχή να μην είναι μια ξερή μηχανική αναπαραγωγή οπότε ψάχνω την ιδανική ισορροπία και συνέργεια με το σύστημα μου μιας και ήταν ήδη αναλυτικό και διαφανές
Αυτα τα βρισκεις με μηχανηματα οχι με καλωδια.

Αυτα τα βρισκεις με μηχανηματα οχι με καλωδια.
σωστα αρκει και τα καλωδια να συνεργαζονται, γιατι αλλαζει η συμπεριφορα αναλογως... τωρα μιλαμε για το fine tuning για να δεσει το γλυκο

• Like
Reactions: mdvq

Και ενδιαφερουσα και σωστη η αναλυση της Supra.
Αυτη η προσθετη ενεργεια απο την RFI στις υψηλες, λογικα προκαλει την ανεπιθυμητη αποκαλουμενη υπεραναλυση,
τονιζοντας τα "περιγραμματα" ολων των οργανανων, για να χρησιμοποιησω τον ορο του steadyshot.
Αυτα δινουν την ψευδαισθηση της καλυτερης περιγραφης και ενος πιο ενεργητικου ακουσματος ταυτοχρονα.
Και σε καθε περιπτωση αντισταθμιζονταν με επιλογες κατα το στησιμο που εφερναν μια ισορροπια.
Αλλα ηταν λαθος. Η ενεργεια θα πρεπει να προερχεται απο τα σωστα τροφοδοτικα των συσκευων και μονο.
Πρακτικα, και με βαση αυτα, καθε αναβαθμιση ισως απαιτησει fine tuning και αλλου στο συστημα.....

Last edited:
  • Like
Reactions: steadyshot and mdvq