Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Ουδεμία προσωπική κόντρα, τουλάχιστον από μέρους μου. Όσον αφορά τη συμμετοχή τυχόν αντιπροσώπων ή reviewers, φυσικά είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη. Ο χώρος ήδη έχει προσφερθεί από τον Μ. Τζωρτζάκη, αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να προτιμηθεί, διότι το σύστημα του Μανώλη δεν περιέχει πανάκριβες και ως εκ τούτου υπεράνω πάσης υποψίας συσκευές, ενώ επιπροσθέτως περιλαμβάνει και ιδιοκατασκευές. Δεν αμφιβάλλω ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό σύστημα, αλλά θα αποτελέσει αφορμή έγερσης αντιρρήσεων, ότι τάχα δεν είναι πολύ αποκαλυπτικό, ότι έτσι, ότι αλλιώς. Επίσης, πρέπει να αποφευχθεί η σύνθεση κάποιου συστήματος με τη συλλογή συσκευών από διαφόρους κατόχους, όχι ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα παίξει σωστά –μια χαρά θα παίξει, αλλά διότι ενδέχεται κάποιοι να εγείρουν αντιρρήσεις «συνέργειας», «matching», και δεν ξέρω τί άλλο. Άρα, χρειαζόμαστε ένα ήδη στημένο και αρκετά ακριβό σύστημα, ώστε να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, και να μην αφήσει περιθώρια αντιρρήσεων από κανέναν αμφισβητία. Προτείνω το σύστημα του Βαγγέλη του Κυρίτση, στη Λάρισα, μιας και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο για τους Αθηναίους, όσο και για τους βορειοελλαδίτες, και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο Βαγγέλης δέχεται να φιλοξενήσει αυτή τη δοκιμή, τη διάρκεια της οποίας εκτιμώ να μην υπερβεί τη μιάμιση ωρίτσα.

Ως δοκίμια καλώδια προτείνω το πιο ακριβό που μπορεί να βρεθεί, ενάντια στο καλώδιο της τοστιέρας που βρήκα στα σκουπίδια, τα οποία προτείνω να χρησιμοποιηθούν στην πλέον απαιτητική σύνδεση, αυτή του τελικού ενισχυτή.

Όσον αφορά τον αλγόριθμο της δοκιμής, αυτός είναι ήδη έτοιμος σε μορφή Excel. Ο αλγόριθμος είναι ο πλέον αντικειμενικός, και δεν προβλέπει τον προσδιορισμό των δοκιμίων, αλλά απλώς, την ανίχνευση διαφοράς, μέσα από μια σειρά τυχαίων αλλαγών. Στις επόμενες ημέρες μπορώ να τον αναπτύξω – άλλωστε δεν είναι και τίποτα το φοβερό, σιγά τώρα. Απομένει να βρεθούν εθελοντές, διαθέσιμοι να θέσουν εαυτούς στη βάσανο της τυφλής δοκιμής. Φυσικά, επειδή δεν είναι σωστό να μαντρώνουμε τους ανθρώπους, η σχετική δοκιμή προτείνω να γίνει από κοινού, υπό την αιγίδα του avclub.gr και του avsite.gr. Υποθέτω ότι τα έχουμε ξεπεράσει αυτά τα κόμπλεξ, μεγάλα παιδιά είμαστε πια, έτσι δεν είναι; Πολύ ωραία.

Όσοι πιστοί ή άπιστοι, προσέλθετε. Για να λύσω το θέμα της δικής μου συμμετοχής, εξηγώ ότι δεν πρέπει να λάβω μέρος, όχι διότι δεν θέλω, ή δεν καταδέχομαι, αλλά διότι δεν θα ήταν σωστό. Ως «άπιστος», εάν ακούσω διαφορές, εύλογα θα μπορούσα να «μαγειρέψω» τις απαντήσεις μου έτσι, ώστε να πέσω στην περιοχή του στατιστικού σφάλματος, γύρω στο 50%. Επομένως, η αξία της δοκιμής έγκειται στη συμμετοχή «πιστών», δηλαδή αυτών που διατείνονται ότι ακούν διαφορές. Χωρίς αυτούς, το αποτέλεσμα θα είναι αποδυναμωμένο, και είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί επικρίσεις. Γι’ αυτό και επιμένω να συμμετάσχει ο Γιώργος ο Πυργαρρούσης, και να μην συμμετάσχω εγώ.

Λοιπόν;

Last edited:
Κόγια προτείνω να γίνουν πρώτα προκριματικοί για το πάνελ ακροατών.
Θα προβιβάζονται όσοι μπορούν να διακρίνουν κατ' αρχήν το σιντί απ´ το βινύλιο...
(you know...):2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Θα προβιβάζονται όσοι μπορούν να διακρίνουν κατ' αρχήν το σιντί απ´ το βινύλιο...

One at a time fella. Η κασετούλα του βινυλίου που απαθανάτισα στου Δημοσθένη υπάρχει ακόμα. :D

Αααα, εσύ είσαι ακόμα στο νηπιαγωγείο μου φαίνεται...

Φίλε Κώστα νομίζω πως πρέπει να συμμετέχουν άτομα και από τις δύο σχολές.Προτείνω δε το test να μην είναι μόνο blind αλλά και ανώνυμο. Δηλαδή θα έχουμε δύο ή τρία καλώδια (Α,Β,Γ) και Χ 'κριτές' του στυλ κριτής νο_1,νο_2,....νο_Χ με αντίστοιχα γραπτά αποτελέσματα βαθμολόγησης καλύτερου προς χειρότερο(χωρίς ενδιάμεσες βαθμολογίες) και τουλάχιστον 5 random προεπιλεγμένης κρυφής σειράς ακροάσεις.Έτσι θα διαφυλαχθεί η ουδετερότητα και η αποτελεσματικότητα της δοκιμής.Στο τέλος θα ανοιχθεί ο φάκελλος που θα λέει ποιο καλώδιο ήταν ποιο...αλλά οι 'κριτές' θα παραμείνουν ανώνυμοι.Αυτό θα κάνει τους 'κριτές' να κρίνουν χωρίς άγχος(άν χάσω θα γίνω ρόμπα...τι θα πει το φόρουμ κλπ).Είπαμε δεν πάμε για πόλεμο...για να αξιολογήσουμε που δίνουμε τα ευρώ μας πάμε.Μ' ένα απλό XL_όφυλλο θα βγουν άμεσα τα αποτελέσματα.Το σύστημα προτείνω να 'επιλεγεί' από τους συνFORUMίτες βάσει των προσφορών μας και προτείνω παθητικό προ...Εγώ προσωπικά θα συμμετάσχω γιατί ήδη μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον το όλο σκηνικό...

Last edited:
Τα άτομα που έχουν 3 και 4 usernames θα ψηφίσουν μία φορά ή τέσσερες??? -bye-
(λέμε τώρα... και υποθέσεις που δεν ισχύουν κάνουμε... :argue: )

Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να μοιραζόμαστε εμπειρίες από το να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το πόσο δίκο ή άδικο έχει, κάτι που ισχύει γενικότερα για τις συζητήσεις εδώ.
Ο ένας δεν πιστεύει στα καλώδια ρεύματος και καλά κάνει αν αισθάνεται άνετα με αυτό και ο άλλος δεν ακούει ποτέ με κάτι πιο φθηνό από το Vahalla-καλά κάνει και αυτός αν μέσα του αισθάνεται καλά με αυτό. Mήπως όμως δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για το "μέσα" μας και θέλουμε να το επιβεβαιώσουμε μέσω της επιβολής της γνώμης μας στους άλλους;
Για ποιο λόγο λοιπόν θα πρέπει να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση στη Λάρισα ή οπουδήποτε αλλού; Δεν χρειάζεται να κάνουμε χιλιόμετρα για να έρθουμε κοντά, μπορούμε και μέσα από τα γραφόμενά μας.
Πόσο μάλλον όταν τα blind test είναι αμφιλεγόμενα (η προσοχή πάει στον ήχο και όχι στη μουσική κάτω από συνθήκες πίεσης που είναι οι πλέον ακατάλληλες για άντληση μουσικής συγκίνησης), το σύστημα αναγκαστικά μη κοινής αποδοχής και οι παράμετροι τόσες πολλές π.χ το τάδε καλώδιο ρεύματος βγάζει πιο έντονα στη φόρα το θόρυβο από την δείνα επαφή στον πίνακα που έχει χαλαρώσει ή δεν γουστάρει το φεριτάκι που έχει ξεχαστεί στο καλώδιο του πολύπριζου ή αυτή η μάρκα θέλει καλωδίωση-πακέτο για όλο το σύστημα και όχι αποσπασματικές λύσεις κ.ο.κ.
Εν ολίγοις, δεν πιστεύω ότι θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό μια τυφλή ακρόαση.

Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να μοιραζόμαστε εμπειρίες από το να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το πόσο δίκο ή άδικο έχει, κάτι που ισχύει γενικότερα για τις συζητήσεις εδώ.
Ο ένας δεν πιστεύει στα καλώδια ρεύματος και καλά κάνει αν αισθάνεται άνετα με αυτό και ο άλλος δεν ακούει ποτέ με κάτι πιο φθηνό από το Vahalla-καλά κάνει και αυτός αν μέσα του αισθάνεται καλά με αυτό. Mήπως όμως δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για το "μέσα" μας και θέλουμε να το επιβεβαιώσουμε μέσω της επιβολής της γνώμης μας στους άλλους;
Για ποιο λόγο λοιπόν θα πρέπει να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση στη Λάρισα ή οπουδήποτε αλλού; Δεν χρειάζεται να κάνουμε χιλιόμετρα για να έρθουμε κοντά, μπορούμε και μέσα από τα γραφόμενά μας.
Πόσο μάλλον όταν τα blind test είναι αμφιλεγόμενα (η προσοχή πάει στον ήχο και όχι στη μουσική κάτω από συνθήκες πίεσης που είναι οι πλέον ακατάλληλες για άντληση μουσικής συγκίνησης), το σύστημα αναγκαστικά μη κοινής αποδοχής και οι παράμετροι τόσες πολλές π.χ το τάδε καλώδιο ρεύματος βγάζει πιο έντονα στη φόρα το θόρυβο από την δείνα επαφή στον πίνακα που έχει χαλαρώσει ή δεν γουστάρει το φεριτάκι που έχει ξεχαστεί στο καλώδιο του πολύπριζου ή αυτή η μάρκα θέλει καλωδίωση-πακέτο για όλο το σύστημα και όχι αποσπασματικές λύσεις κ.ο.κ.
Εν ολίγοις, δεν πιστεύω ότι θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό μια τυφλή ακρόαση.

Σωστά !!! (ναι αλλα πρέπει να μαλώνουμε :argue: :argue: γιατί τι θα κάνουμε μετα?)

Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να μοιραζόμαστε εμπειρίες από το να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το πόσο δίκο ή άδικο έχει, κάτι που ισχύει γενικότερα για τις συζητήσεις εδώ...

Κύριε Κωτσή, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Προκαλώ τους πάντες, και εσάς βεβαίως. Όποιος τολμά, ας δηλώσει συμμετοχή.

Φίλε Κώστα νομίζω πως πρέπει να συμμετέχουν άτομα και από τις δύο σχολές.Προτείνω δε το test να μην είναι μόνο blind αλλά και ανώνυμο. Δηλαδή θα έχουμε δύο ή τρία καλώδια (Α,Β,Γ) και Χ 'κριτές' του στυλ κριτής νο_1,νο_2,....νο_Χ με αντίστοιχα γραπτά αποτελέσματα βαθμολόγησης καλύτερου προς χειρότερο(χωρίς ενδιάμεσες βαθμολογίες) και τουλάχιστον 5 random προεπιλεγμένης κρυφής σειράς ακροάσεις.Έτσι θα διαφυλαχθεί η ουδετερότητα και η αποτελεσματικότητα της δοκιμής.Στο τέλος θα ανοιχθεί ο φάκελλος που θα λέει ποιο καλώδιο ήταν ποιο...αλλά οι 'κριτές' θα παραμείνουν ανώνυμοι.Αυτό θα κάνει τους 'κριτές' να κρίνουν χωρίς άγχος(άν χάσω θα γίνω ρόμπα...τι θα πει το φόρουμ κλπ).Είπαμε δεν πάμε για πόλεμο...για να αξιολογήσουμε που δίνουμε τα ευρώ μας πάμε.Μ' ένα απλό XL_όφυλλο θα βγουν άμεσα τα αποτελέσματα.Το σύστημα προτείνω να 'επιλεγεί' από τους συνFORUMίτες βάσει των προσφορών μας και προτείνω παθητικό προ...Εγώ προσωπικά θα συμμετάσχω γιατί ήδη μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον το όλο σκηνικό...

Έννοια σου... :D

Νομιζω ,χωρις να θελω να υποβιβασω το συστημα του Βαγγελη ουτε στο ελαχιστο,οτι ο καταλληλοτερος χωρος ειναι αυτος της Τηλεοπτικης,αρκει να θελει να μας φιλοξενησει

Last edited:
Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Τα άτομα που έχουν 3 και 4 usernames θα ψηφίσουν μία φορά ή τέσσερες??? -bye-
(λέμε τώρα... και υποθέσεις που δεν ισχύουν κάνουμε... :argue: )
mr Christos μιλάμε για φυσικά πρόσωπα, δε θα κάνουμε 'internet vote'.Και φυσικά θα είστε 'προτεινόμενος' κριτής...

Μιας και έπεσε στο τραπέζι η πρόταση, δηλώνω απολύτως πρόθυμος να βοηθήσω σε μια και τυπικά από κοινού εκδήλωση των φόρουμ, διότι επί της ουσίας, ειδικά αν γίνει εδώ πάνω τέτοια θέματα δεν έχουν νόημα...

- Πρέπει να σημειώσω όμως μερικά πραγματάκια:

1. Μια τέτοια εκδήλωση είναι πάρα πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος οργάνωσης και βοήθεια από όλους.
2. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί πρέπει να είναι αυστηρά καθορισμένη και είναι η προτεινόμενη από την ABX company. Πρόκειται για την ίδια μεθοδολογία που δείξαμε σε μια παρόμοια εκδήλωση τον περασμένο Οκτώβρη (δείτε εδώ: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=30381&highlight=blind), στην οποία συμμετείχαν πολλοί φίλοι φυσικά και από τα δύο τσαρδιά. Συνοπτικά η μεθοδολογία είναι η εξής: Ένα session θα ασχοληθεί με το αν οι ακροατές μπορούν να ξεχωρίσουν τα προς ακρόαση καλώδια και εφόσον το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά τα όρια του στατιστικού σφάλματος, θα προχωρήσουμε και στην διαδικασία αξιολόγησης. Ως minimum αριθμός ΑΒΧ ακροάσεων θεωρείται το 16, ούτως ώστε η αναγωγή στους πίνακες δυωνυμικής κατανομής να είναι κάπως αξιόπιστη. Φυσικά οποιοδήποτε σκορ που θα είναι χαμηλότερο του 70-75%, θα θέσει αυτομάτως τέλος στην διαδικασία, με την έννοια ότι δεν υπάρχει νόημα να αποφασίσεις ποιό από τα δύο παίζει καλύτερα, αν δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις μετά βεβαιότητας...
3. Εφόσον θέλετε να τηρηθεί σωστά η μεθοδολογία, θα χρειαστούν περίπου 3 ώρες, με μικρές διακοπές. Κοινώς πρόκειται για μια πολύ επίπονη διαδικασία που θέλει γερά νεύρα και μπόλικη υπομονή.
4. Στους χώρους του Βασίλη (ένας είναι ο Βασίλης), μπορούν να συμμετέχουν 6-7 άτομα max!

Πέραν των παραπάνω, να πω πως η κατά την ταπεινή μου άποψη δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο αν γίνει test να περάσουμε στο 2ο session, δηλαδή οι ακροατές να επιτύχουν ορθά αποτελέσματα στα ανωτέρω ποσοστά που αποτελούν και το κατώφλι του στατιστικού σφάλματος. Επιπλέον, το test θα έχει νόημα μόνον αν παρευρεθούν φίλοι που θεωρούν ότι μπορούν και ακούν διαφορές, δηλαδή είναι σίγουροι για το θέμα που συζητάτε.

Στην διάθεσή σας...