Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Το παρών Φόρουμ εκτός από ΑΣΧΕΤΟΥΣ πιτσιρικάδες, και 'χαιεντάδες' με συστήματα των 200 ευρώ, που δε γνωρίζουν καν τι ειναι το 'di-box', το επισκέπτονται και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που έχουν περάσει από προβάδικα μέχρι παραγωγή, PA, και LIVE, και που επένδυσαν αρκετά για ένα καλό σύστημα για να ακούνε μουσική...
Αν οι παραπάνω συνεχίσουν να διαβάζουν παρόμοιες ανακρίβειες μάλλον θα 'την κάνουν' για να μην τους πέσουν τα μαλλιά τους... Κάπως έτσι την έκανε και ο 'πρόεδρος', ένα πρόσωπο σεβάσμιο στο χώρο(εντός και εκτός Ελλάδας), κάπως έτσι θα την κάνουν και δαύτοι... Εκτός αν θέλετε να κρατήσετε στο φόρουμ ΜΟΝΟ τους ΑΣΧΕΤΟΥΣ ...

Φίλε μου, χωρίς παρεξήγηση, κι επειδή απο όσα μας λες μάλλον έχεις περάσει ΠΟΛΛΕΣ ώρες δίπλα σε ηχεία που έπαιζαν σε τρελές εντάσεις, πριν αρχίσεις να μιλάς για άσχετους και άλλα όμορφα όπως "Για φώναξε όμως κι εμένα να δούμε αν θα το καταλάβω!!!... Εμένα που χρησιμοποιώ το σύστημά μου για να ακούω μουσική και όχι να κοροιδεύω τον κόσμο...", δεν πας να κάνεις κι ένα ακουόγραμμα? Θα εκπλαγείς.

Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι είδους 'συμπίεση' και 'φιλτράρισμα' έχει ένα 24κάναλλο ή 2κάναλλο 'master tape' ή ένα τελειωμένο ψηφιακό μουσικό project απ' το οποίο έχουν κοπεί cd και lp για να καταλάβω κι εγώ ??? ...

Πολύ ευχαρίστως να το κάνω εγώ, αλλά αναρωτιέμαι αν σου αξίζει να το κάνω δωρεάν. Να έχεις υπ' όψη σου όμως, ότι δεν μπορώ να το κάνω ως άσχετος πιτσιρικάς, διότι ούτε πιτσιρικάς είμαι πλέον, (ασχέτως αν εξακολουθώ να αρέσω στις πιτσιρίκες), ούτε άσχετος. Μπορώ όμως να στο κάνω ως κάτοχος συστήματος των 200 ευρώ, αλλά όχι και χαϊεντάς! Μην υβρίζεις αυτούς που έχουν τη διάθεση να σου προσφέρουν να μάθεις, εις βάρος του χρόνου τους.

Αλήθεια, τί έγινε, το πήρες το βιβλίο που σου συνέστησα τις προάλλες; Να το συστήσεις και στους μέλλοντες καραφλούς επαγγελματίες φίλους σου, θα τους κάνει καλό.

Φίλε ongaku σόρρυ που δεν θα προλάβω γιατί την κάνω αλλά από δευτέρα με μεγάλη μου χαρά.
Απλά να σου πω πως αν είχες την παραμικρή ιδέα για το πως ξεκινάει ο "φυσικός'' ήχος και πως καταλήγει στο player σου δεν θα συζητάγαμε καθόλου. Επειδή προφέσορας δεν είμαι αλλά κομπρέσορας ξέρω τι σημαίνει, άστο καλύτερα.
Το master που πάει για κοπή έχει δεκτή τρελλό πείραγμα. Εσύ μπορεί να ακούς κιθάρα και χορδές και να είναι πλήκτρα.
Πιο νια-νια δεν μπορώ να στο γράψω.
Ρώτα κάποιον ηχολήπτη.
Το πείραγμα ξεκινάει από το πρώτο mix. Οι δυνατότητες σε ένα σύγχρονο στούντιο είναι αδιανόητες.
Όσο για τις παραμέτρους που αφορούν διαφορετικά ηχητικά προϊόντα νόμιζα πως είναι αυτονόητο.
Μπες σε ένα στούντιο έστω και ιντερνετικά να δεις πως οι υπηρεσίες τους σε mastering διαφοροποιούνται σε ότι έχει να κάνει με βινύλιο ή cd. Θα καταλάβεις. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
Το συμπέρασμα είναι πως δεν ξέρεις ποτέ ακριβώς τι ακούς, πως έχει ηχογραφηθεί, με τι μέσα. Μόνο όταν το βιώσεις θα το κατανοήσεις.
Έχω παραδείγματα στο σπίτι. Όποτε θέλεις είσαι καλεσμένος να ακούσεις τις διαφοροποιήσεις και να σου εξηγώ τι έχει συμβεί σε καθε μία από αυτές.
Τις κάνουμε και μαζί στο πισάκι μου με τις ελαχιστότατες γνώσεις μου και το φτωχικό μου software.
Θα ήταν καλό να μπει ένας ηχολήπτης να μας βοηθήσει. Θα προσπαθήσω να ψήσω φίλο μου.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Γεια σε όλους.
Είμαι ένας άσχετος πιτσιρικάς και μέχρι στιγμής έχω ακούσει μουσική στο σπίτι μου από:
  1. Ολοκληρωμένο ΑΚΑΙ των 35000 δρχ (τιμή προσφοράς γιατί ένα βύσμα είχε ξεκολλήσει και δεν έπαιζε το ένα ηχείο-το κόλλησα και όλα μια χαρά).
  2. Ολοκληρωμένο Technics SH550.
  3. Aπό τον υπολογιστή, με ηχειάκια YAMAHA χωρίς sub.
  4. Aπό τον υπολογιστή πάλι, με ηχειάκια ΤΕAC με sub.
  5. Από ένα mp3 player (το κλασικό των 25euro ξέρετε με τα κουμπάκια στο πλάι που έχει 45 εκ. κλώνους) με ακουστικά της κακιάς ώρας.
  6. Από τρία διαφορετικά walkman.

Ξέρετε κάτι;
Τη μουσική την ευχαριστήθηκα με όλα παρόλο που ξέρω πως κανένα από αυτά τα συστηματάκια δεν ήταν της προκοπής.
Τα YAMAHAκια δεν είχαν μπάσο, το ΑΚΑΙ είχε λίγο μπάσο αλλά ήταν ξεκούραστο, το Τechnics είχε μπάσο για τα πανηγύρια πολύ βαρύ και λασπωμένο (γι αυτό και παίζει πάντα με το Σουπερ Ντούπερ Γούφερ στο off) και δεν έχει καθόλου πρίμα, το 2.1 της TEAC παίζει μια χαρά για τα 35euro του και με μια καινούρια τροφοδοσία θα παίξει ακόμα καλύτερα:AFADF0:
Αν διέθετα χρήματα και σωστό χώρο με χαρά μου θα έφτιαχνα ένα συστηματάκι με 1200-1500 ευρώ ,γνωρίζοντας πως πιο ποιοτικά (και πιο ακριβά) συστήματα, σωστά στημένα θα παίζουν πιο καλά, αλλά δεν θα με απασχολούσε και ιδιαίτερα, ούτε θα έψαχνα να βρω την κατάλληλη μουσική στιγμή (ούτε καν κομάτι ή τραγούδι ολόκληρο) για να αποκαλύψω τις αδυναμίες του συστήματος, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ.
Και όσο για την συμπιεσμένη μουσική δεν με νοιάζει, γιατί για να καταλάβεις πως είναι συμπιεσμένη πρέπει να ακούσεις καπάκι και το ασυμπίεστο.
Η μόνη περίπτωση που θα καταλάβεις πως όντως είναι συμπιεσμένη χωρίς ΑΒ σύγκριση είναι ο έξτρα θόρυβος σε χαμηλό bitrate και το aliasing στα πρίμα.
Εν ολίγοις παίρνεις χαμπάρι πως πάει κάτι στραβά όταν αυτό υπάρχει και η παρουσία του είναι ενοχλητική.
Αν κανείς ψάχνει για αληθοφάνεια πηγαίνει σε συναυλίες μουσικών και συγκροτημάτων που γουστάρει.
Αυτή είναι η γνώμη ενός άσχετου πιτσιρικά.--bye-

Όλα τριγύω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν....
Οι απόψεις όλων είναι σεβαστές.
Αλλά έχω δύο ερωτήματα:
Ένα ερώτημα στους "αμφισβητίες" του hiend (ότι τέλος πάντων εννούμε hiend)-εξαιρείται ο Κόγιας :D: Είχαν ποτέ τους ένα σύστημα τέτοιο για να το κρίνουν?
Αν ναι καλώς και σέβομαι απόλυτα την γνώμη τους και τις όποιες αποφάσεις πήραν (να το πετάξουν, να το κάψουν, να χαρίσουν ή να το αναβαθμίσουν, να το αλλάξουν κλπ κλπ).
Αν όχι καλό είναι λοιπόν να μην ασχολούνται με κάτι που δεν ξέρουν γιατί μου θυμίζει στον στρατό κάτι τύπους που είχαν .... όλες τις γυναίκες του κόσμου, αλλά ποτέ δεν τις είχαμε δει οι υπόλοιποι και τα χέρια τους είχαν βγάλει κάλους (όχι πάντως απ τις οπλασκήσεις).
Το εύκολο είναι να βγω να κρίνω και να υποτιμώ τα πάντα (πχ κοίτα έναν βλάκα που παντρεύτηκε η Μπελούτσι)
Το δεύτερο ερώτημα στους "hiendάδες": Ακούτε (να βάλω τον εαυτό μου μέσα-δεν ξέρω ακόμα) μουσική ή το ηχοσύστημα?

Να μαζευτούμε 5-6 να βγάλουμε δισκο;:flipout: :flipout: :flipout:
Για τα φάλτσα καμία ανησυχία, διορθώνονται...

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Αλλά έχω δύο ερωτήματα...

Φίλε Δημήτρη,
να κάνω πρώτα εγώ μία ερώτηση?
Χρειάζεσαι Hi-End ηχοσύστημα (και πώς το ορίζεις το hiend ηχοσύστημα?), για να ξέρεις, ας πούμε, ότι ο μέσος 50άρης ακούει πολύ "χειρότερα" απο τον μέσο 20άρη? Ότι, κατ'επέκταση αν κάποιος μπορεί να ακούσει μικρές μεταβολές στην απόδοση ενός συστήματος αυτός θα είναι ο 20αρης και όχι ο 50+ με τις πολλές "hiend εμπειρίες" τον οποίο όμως τον "προδίδουν" τα αυτάκια του λόγω φθοράς με το πέρασμα του χρόνου? Όποιον ΩΡΛ και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αυτό ισχύει - κι ας ακούει σπίτι του απο compact σύστημα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Χρειάζεσαι Hi-End ηχοσύστημα (και πώς το ορίζεις το hiend ηχοσύστημα?), για να ξέρεις, ας πούμε, ότι ο μέσος 50άρης ακούει πολύ "χειρότερα" απο τον μέσο 20άρη? Ότι, κατ'επέκταση αν κάποιος μπορεί να ακούσει μικρές μεταβολές στην απόδοση ενός συστήματος αυτός θα είναι ο 20αρης και όχι ο 50+ με τις πολλές "hiend εμπειρίες" τον οποίο όμως τον "προδίδουν" τα αυτάκια του λόγω φθοράς με το πέρασμα του χρόνου? Όποιον ΩΡΛ και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αυτό ισχύει - κι ας ακούει σπίτι του απο compact σύστημα.

προφανως μιλας κυριως για συχνοτητες και οχι για μουσικη πολλων οργανων. Εκτος και αν πιστευεις πως ο μεσος 15αρης ακουει καλυτερα μουσικη απο τον Μορικόνε, που ειναι 80 ετων. Εγω παντως απο τοτε που εχω ενα καλουτσικο συστημα, δεν μπορω να ευχαριστηθώ τη μουσικη το ιδιο απο οποιοασδηποτε "αξιας" συστημα, οπως εκανα παλια. Φυσικα, τωρα ειναι που ειμαι πιο κοντα στη μουσικη και οχι πριν 3-4 χρονια.

Last edited:
Ότι ένας μέσος 50άρης ακούει χερότερα από έναν μέσο 20άρη είναι αναμφισβήτητο.
Αλλά επίσης αναμφισβήτητο είναι και η εμπειρία κάποιου, στο τί, στο πως και με τί το ακούει.
Ο ιδανικός συνδιασμός είναι ο 34χρονος (εγώ δλδ. :P - πλάκα κάνω).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

προφανως μιλας κυριως για συχνοτητες και οχι για μουσικη πολλων οργανων.

Φυσικά.
Μιλάμε για HiEndάδες, όχι για συνθέτες. ;)
Άλλοι εγράφαν αριστουργήματα και ήταν κουφοί (δε χρειάζεται να πω ποιος φαντάζομαι). Κουφό audiophile δεν έχω δει ακόμα! :flipout: :flipout:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!

Φυσικά.
Μιλάμε για HiEndάδες, όχι για συνθέτες. ;)

oκ, αλλωστε το υποψιαζομουν πως μιλαμε για διαφορετικα πραγματα.

Μια ερώτηση μόνο:
Συγκρίνετε δύο διαφορετικά συστήματα 100.000 ευρώ το καθένα, άριστα στημένα στον ίδιο χώρο.Το ένα έχει Η/Σ και το άλλο Η/Δ ηχεία.
Θα ακουστούν το ίδιο; :popcorn: :popcorn: :popcorn:

Αλλά έχω δύο ερωτήματα:
Ένα ερώτημα στους "αμφισβητίες" του hiend (ότι τέλος πάντων εννούμε hiend)-εξαιρείται ο Κόγιας :D: Είχαν ποτέ τους ένα σύστημα τέτοιο για να το κρίνουν?

QUOTE]

ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΒΡΕ!!!!

Μια ερώτηση μόνο:
Συγκρίνετε δύο διαφορετικά συστήματα 100.000 ευρώ το καθένα, άριστα στημένα στον ίδιο χώρο.Το ένα έχει Η/Σ και το άλλο Η/Δ ηχεία.
Θα ακουστούν το ίδιο;
Τι έγινε ρε παιδιά.
Κανείς δεν έχει απάντηση;:flipout: :flipout: :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΟΛΑ... Μη συμπιέζετε άλλο τη ζωή μας και τη μουσική μας... Μην επαινείτε μεθόδους που ξεφτύλησαν τη μουσική και την έκαναν έρμαιο και φθηνό αντικείμενο στα λειβάδια του Internet εκεί όπου οι Beatles και οι Who μπερδεύονται με τις τσόντες και τους ανώμαλους... Εκεί που κάθε ΑΣΧΕΤΟΣ μπορεί να έχει πρόσβαση και να 'κατεβάζει' θησαυρούς που ποτέ δε θα ακούσει κι αν τους ακούσει δε θα τους εκτιμήσει ...
Αν βάλω και γω το θείο μου ή ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου και ακούσει στο AKAI του 1970 με τα καμμένα tweeters ίσως να μη καταλάβει τη διαφορά των 128 ... Για φώναξε όμως κι εμένα να δούμε αν θα το καταλάβω!!!... Εμένα που χρησιμοποιώ το σύστημά μου για να ακούω μουσική και όχι να κοροιδεύω τον κόσμο...

Ναι....καλά.

Ενώ εσύ δεν ισοπεδώνεις ένα από τα σημαντικότερα κανάλια επικοινωνίας-πληροφόρησης που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα....

Και για πιο λόγο παρακαλώ;

Για την software-ική συμπίεση μουσικής... :rolleyes:

Την συμπίεση στην οποία έχεις υποβάλει την ζωή σου προσπαθώντας να εξαγνίσεις αυτό που δεν έχει καμμία σημασία να εξαγνιστεί....την έχεις αντιληφθεί;

Καλό να ασχολούμαστε με τις "συμπιέσεις" που έχουν πραγματική σημασία.

Οι υπόλοιπες (νομίζω) οτι είναι απλές νευρώσεις.

Ότι ένας μέσος 50άρης ακούει χερότερα από έναν μέσο 20άρη είναι αναμφισβήτητο.
Αλλά επίσης αναμφισβήτητο είναι και η εμπειρία κάποιου, στο τί, στο πως και με τί το ακούει.

Ο 50άρης και βάλε.... που έχει πρεσβυωπία και μυωπικό αστιγματισμό εξακολουθεί να βλέπει μια χαρά λόγω....εμπειρίας; :confused: :flipout:

Ανοίξτε τη στρόφιγγα και ξεχειλίστε τα τενεκεδάκια των σκληρών δίσκων με πολλά κιλά μουσικής. Μεταγγίστε μετά στο i-Pod κι είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε και το κολατσιό μαζί... :rolleyes:

Μουσική - utility. Μπλιάχ! :beee: