Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Εγώ, για χάρην της κουβέντας και μόνον, δέχομαι ότι το πόσο συμμετέχει το καλώδιο στην απόδοση της ηχητικής αλυσίδας δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Η σημασία του χώρου δεν έχει αποδειχθεί ακόμα? Δε νομίζω.
Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι που θεωρούν εαυτούς hi-endάδες δίνουν με χαρά ένα σκασμό λεφτά σε καλώδια, η συμβολή των οποίων στην απόδοση της ηχητικής αλυσίδας δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, και δεν τα δίνουν στη βελτίωση του χώρου τους όπου τα πράγματα είναι 1+1=2 και μπορεί κάποιος ειδικός να τους προβλέψει με ακρίβεια το πως και τι θα κερδίσουν απο την κάθε αλλαγή?
Ειλικρινά κι εγώ δεν το καταλαβαίνω και έχω τη ίδια απορία. Όταν μάλιστα εξέφρασα μια απορία παρόμοια στο thread "Ένα κορυφαίο σύστημα" όπου ένας καναπές βρισκόταν μπροστά σε ένα Zingali μερικών χιλιάδων ευρώ ομολογώ ότι οι απαντήσεις που πήρα δεν έστεκαν επιστημονικά.
Να σου πω εγώ γιατί?
Γιατί είναι τρελή μούρη να πεις ότι άλλαξα καλωδιώσεις και έβαλα Valhalla και μπορείς να το αναφέρεις και στην περιγραφή του συστήματός σου στα forum και στις real life συζητήσεις, ενώ άμα πεις ότι νοίκιασες τη γκαρσονιέρα στον επάνω όροφο για να τη διαμορφώσεις ανάλογα και να μεταφέρεις το σύστημά σου μπορεί να σε πούνε και γραφικό ή τρελαμένο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Αυτό δεν το δέχομαι απόλυτα γιατί γνωρίζω ανθρώπους αυτής της κατηγορίας σκέψης αλλά γνωρίζω και αυτούς που θα είχαν όλη την διάθεση να κάνουν ουσιαστικές κινήσεις βελτίωσεις αλλά δεν γνωρίζουν ή ακόμα χειρότερα, νομίζουν ότι γνωρίζουν.
...

Σαφώς, αλλά οι επιπτώσεις τους στον ήχο εξαρτώνται από την ηλεκτρική αρτιότητα των ενεργών συσκευών.

...η οποία δεν εξαρτάται από την ποιότητα τροφοδοσίας, σωστά?

Αυτό δεν το δέχομαι απόλυτα γιατί γνωρίζω ανθρώπους αυτής της κατηγορίας σκέψης αλλά γνωρίζω και αυτούς που θα είχαν όλη την διάθεση να κάνουν ουσιαστικές κινήσεις βελτίωσεις αλλά δεν γνωρίζουν ή ακόμα χειρότερα, νομίζουν ότι γνωρίζουν.

Σίγουρα. Συμφωνούμε.
Απλά θεωρώ πως η πλειοψηφία έτσι το βλέπει - άσχετα αν δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ποτέ.

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνεται το ic που θα πρέπει να μπορεί να καλύψει ένα εύρος συχνοτήτων από σχεδόν dc ως μερικές εκατοντάδες ΚΗz ή και ΜΗz με ένα καλώδιο ρεύματος;

Στα λόγια μου φτάνεις.
Δεν είπα ότι κάνουν την ίδια δουλειά αλλά με τη λογική του Κώστα, είπαμε τέσσερα ματσάκια χαλκού είναι και αυτά. Βλέπεις λοιπόν ότι όταν μπουν και άλλες παράμετροι στο θέμα, αυτή η λογική της υπεραπλούστευσης δεν στέκει.

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Ειλικρινά κι εγώ δεν το καταλαβαίνω και έχω τη ίδια απορία. Όταν μάλιστα εξέφρασα μια απορία παρόμοια στο thread "Ένα κορυφαίο σύστημα" όπου ένας καναπές βρισκόταν μπροστά σε ένα Zingali μερικών χιλιάδων ευρώ ομολογώ ότι οι απαντήσεις που πήρα δεν έστεκαν επιστημονικά.

και συνεπως αποκλείεις το ενδεχομενο αυτο το συστημα να παιζει φανταστικά ετσι οπως ειναι?

Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνεται το ic που θα πρέπει να μπορεί να καλύψει ένα εύρος συχνοτήτων από σχεδόν dc ως μερικές εκατοντάδες ΚΗz ή και ΜΗz με ένα καλώδιο ρεύματος;

Ως γραμμή μεταφοράς ενέργειας σε μορφή εναλλασσόμενου ρεύματος προς ένα φορτίο με κατά περίπτωση συγκεκριμένη εμπέδηση.

-Με όλα αυτά που διαβάσω εδώ μέσα για 'hi-end' συστήματα των 200 ευρώ, cd των 25 ευρώ(BS), 'μονοφωνικές' συγχορδίες, δασκαλάτορες γκουρού συμβούλους και άλλα ευτράπελα, μου έρχεται στο μυαλό ένα ανεκδοτάκι που είχα διαβάσει σε περιοδικό του χώρου...

Είχανε λοιπόν εθνική γιορτή τα 'Σ' (σίγμα) και κάνανε παρέλαση...Μια στιγμή να και ένα 'Θ' (θήτα) πάει να μπεί στη σειρά...
-Έ συ ρε φίλε... του λέει ο αρχηγός των 'Σ' (σιγμα) που πας...
-Άθε με ρε φίλε...και γώ δικό θαθ είμαι ...

-Όλους αυτούς που αφορά το παράδειγμα θα το καταλάβουν αμέσως ... είμαι σίγουρος...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Costas Coyias said:
tonal said:

Ως γραμμή μεταφοράς ενέργειας σε μορφή εναλλασσόμενου ρεύματος προς ένα φορτίο με κατά περίπτωση συγκεκριμένη εμπέδηση.
Ναι, αλλά δεν βασίζεσαι στην απόκριση του καλωδίου τροφοδοσίας γιατί αυτό είναι συνδεδεμένο σε σειρά με την ηλεκτρική εγκατάσταση η οποία καθορίζει και την εμπέδηση της πηγής εναλλασσόμενης τάσης.
Από την άλλη ο μετασχηματιστής έχει περιρισμένο εύρος ζώνης λειτουργίας λόγω απωλειών πυρήνα οπότε τελικά βασίζεσαι στους πυκνωτές τροφοδοσίας οι οποίοι λειτουργούν, είτε το θέλουμε είτε όχι, και ως φίλτρα και ως αποταμιευτές ενέργειας.

Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

και συνεπως αποκλείεις το ενδεχομενο αυτο το συστημα να παιζει φανταστικά ετσι οπως ειναι?

Φυσικά και δεν το αποκλείω διότι οι άνθρωποι που το άκουσαν είναι αξιόπιστοι όπως και ο κάτοχός του. Αυτό που δεν αποκλείω όμως επίσης, είναι χωρίς τον καναπέ να παίζει ακόμα πιο φανταστικά!

-Με όλα αυτά που διαβάσω εδώ μέσα για 'hi-end' συστήματα των 200 ευρώ, cd των 25 ευρώ(BS), 'μονοφωνικές' συγχορδίες, δασκαλάτορες γκουρού συμβούλους και άλλα ευτράπελα, μου έρχεται στο μυαλό ένα ανεκδοτάκι που είχα διαβάσει σε περιοδικό του χώρου...

Πετυχημένο!

Ρώτησα και μερικές σελίδες πριν αλλά μάλλον σας διέφυγε, οπότε ξαναρωτώ, πραγματικά ελπίζω χωρίς παρεξήγηση...
Χωρίς να γνωρίζω την ηλικία σας αλλά επειδή απο όσα μας λέτε έχετε δουλέψει πολλές ώρες δίπλα σε ηχεία που έπαιζαν σε τρελές εντάσεις, πριν αρχίσετε να μιλάτε για άσχετους (βλ. mp3) και να καμαρώνετε για τα χρυσά αυτιά σας ("Για φώναξε όμως κι εμένα να δούμε αν θα το καταλάβω!!!... Εμένα που χρησιμοποιώ το σύστημά μου για να ακούω μουσική και όχι να κοροιδεύω τον κόσμο..."), ήθελα να ρωτήσω: Έχετε κάνει πρόσφατα ακοόγραμμα?
Επίσης, πιστεύετε πως σε ένα ABX blind test ένα special γκρουπ με εσάς και μερικούς ακόμα που "χρησιμοποιούν το σύστημά τους για να ακούν μουσική και όχι να κοροιδεύουν τον κόσμο" θα πετύχει καλύτερο "σκορ" απο ότι ένα γκρουπ με ανθρώπους άσχετους με το...σπορ?

Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Αυτό που δεν αποκλείω όμως επίσης, είναι χωρίς τον καναπέ να παίζει ακόμα πιο φανταστικά!

Είναι σίγουρο ότι θα παίζει ακόμα πιο φανταστικά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Ναι, αλλά δεν βασίζεσαι στην απόκριση του καλωδίου τροφοδοσίας γιατί αυτό είναι συνδεδεμένο σε σειρά με την ηλεκτρική εγκατάσταση η οποία καθορίζει και την εμπέδηση της πηγής εναλλασσόμενης τάσης.
Από την άλλη ο μετασχηματιστής έχει περιρισμένο εύρος ζώνης λειτουργίας λόγω απωλειών πυρήνα οπότε τελικά βασίζεσαι στους πυκνωτές τροφοδοσίας οι οποίοι λειτουργούν, είτε το θέλουμε είτε όχι, και ως φίλτρα και ως αποταμιευτές ενέργειας.

Ένας μετασχηματιστής τροφοδοσίας έχει συγκεκριμένη συχνότητα λειτουργίας: 50Hz.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!

Ένας μετασχηματιστής τροφοδοσίας έχει συγκεκριμένη συχνότητα λειτουργίας: 50Hz.

Ναι, αλλά όταν ένα φορτίο στο δευτερεύον αλλάζει τιμή, τότε ο Μ/Σ αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε πυκνωτές εξομάλυνσης αλλά μόνο ανόρθωση, θα κληθεί να αποκριθεί σ'αυτη την αλλαγή φορτίου. Αν η αλλαγή φορτίου ακολουθεί γρήγορο ρυθμό ο Μ/Σ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα, ακριβώς επειδή το έυρος ζώνης λειτουργίας του είναι περιορισμένο.
Για να το εξηγήσω πιο απλά: υποθέτουμε πως στο πρωτεύον έχεις 220V@50Ηz και στο δευτερέυον 22V@50Hz.
Αν υποθέσουμε τώρα 220V@5KHz στο πρωτεύον. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε στο δευτερεύον 22V@5KHz. Eίναι σίγουρο πως θα έχουμε λιγότερο από 22V. Άρα ο Μ/Σ δεν έχει άπειρο εύρος ζώνης αλλά περιορισμένο και γι'αυτό έχουμε τους γρήγορους πυκνωτές, για να μπορεί να τροφοδοτηθεί το κύκλωμα όποτε χρειάζεται με το απαραίτητο ρεύμα.
Ο Μ/Σ επομένως επιφορτίζεται με το έργο της παροχής rms ισχύος ίσης με αυτή που καταναλώνει το φορτίο, το οποίο στιγμιαία μπορεί να καταναλώνει αρκετά παραπάνω από την ονομαστική ισχύ του Μ/Σ.

Να με συγχωρείς , αλλά επειδή αναφέρθηκες σε εμπεδήσεις και γραμμές μεταφοράς ενέργειας , θα ήθελα να σου υπενθυμήσω (ανεξάρτητα απο το τι νομίζεις εσύ , και το τι πιστευω εγω για τα καλώδια ) , οτι και η εμπέδηση τής δόλιας γραμμής μεταφοράς συμμετέχει ... στην μεταφορά αυτή τής ενέργειας
Οπότε το πιο απλό που έχεις να κάνεις , είναι οταν βρεθείς σε κέφια να φτιάξεις 2 απλά πραγματάκια με απλό καλώδιο ....
Το ένα θα είναι η κλασσική συνεστραμμένη γεωμετρία όπως πχ στήν βιβλιογραφια τών 600 Ω
Το άλλο θα είναι ένα μπλενταρισμένο
Μαλιστα για να μήν δηιουργηθούν υστερήσεις λόγω ανεπαρκούς διατομής , μπορείς εύκολα με ένα mΩ meter να συγκρίνεις το ωμικό στοιχείο , έτσι ώστε να βγάλεις απο το παιχνίδι τόν ένα σωματοφύλακα και να μείνουν οι αλλοι δυό (χωρητικότητα και επαγωγή - αυτοί δηλαδή που θα συμμετέχουν εκ τών πραγμάτων στην διαμόρφωση τής εμπέδησης ) , τώρα για θέματα διηλεκτρικής απορόφησης και ανάκλασης μιλάμε κάποια άλλη φορά (σε βάθος χρόνου ...)

Α!....εννοείται οτι οι διαφορές θα φανούν οταν θα ξεπεράσεις το ρεύμα σκέδασης - μαγνητισμού και οτι θα πρέπει να ζορίσεις λίγο τα ενισχυτικά
Εννοείται επίσης οτι το σύστημα θα ΠΡΕΠΕΙ είναι στημμένο (χωρος και συσκευες) έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτές οι διαφορες , γιατί αν τελικά είναι ολα χαμένα μέσα σε μιά ευφωνική αντήχηση ή άλλα φαινόμενα , τοτε δέν πρόκειται να καταλάβεις σχεδόν τίποτα ...

Επίσης , δέν ξέρω πώς νοιώθεις για το θέμα τής σύνδεσης τής φάσης , αλλά επειδή κατά τήν ταπεινή μου άποψη κι αυτή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα καλοστημμένο σύστημα , φρόντισε τουλάχιστον (αν δέ πρόκειται να κάτσεις να τήν βρείς ) , να συνδέσεις τα καλώδια με τον ιδιο τρόπο (όποιος κι αν είναι αυτός ) στήν κατανάλωση .

Last edited:
Δηλαδή Μανώλη το καλώδιο ρεύματος πρέπει να το δούμε ως μέσο προσαρμογής για μέγιστη μεταφορά ενέργειας;

-
Είχανε λοιπόν εθνική γιορτή τα 'Σ' (σίγμα) και κάνανε παρέλαση...Μια στιγμή να και ένα 'Θ' (θήτα) πάει να μπεί στη σειρά...
-Έ συ ρε φίλε... του λέει ο αρχηγός των 'Σ' (σιγμα) που πας...
-Άθε με ρε φίλε...και γώ δικό θαθ είμαι ...

Καλό.................:flipout::flipout::flipout:

Η Δ.Ε.Η έχεται τη εντύπωση , οτι είναι τοσο ηλίθια !! ΠΟΥ´έκανε μήνες και χρόνια έρευνες και μελέτες για να φτιαξει αγωγούς !, που να υπερκερνούν τα προβλήματα που αναφέρουμε??? (και ακόμα ψάχνονται !!!) για τα τεχνικα αναφέρομαι εμπεδηση χωριτικοτητα κλπ κλπ

Last edited:
BursonRewire.JPG

:guitarist: :guitarist: :guitarist: :flipout: :flipout: modification!!!

Last edited: