Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Σωκράτη εσύ τι συχνότητα έχεις επιλέξει για το cross στις χαμηλές?
Με δεδομένο ότι οι δορυφόροι σου είναι "μικρά ηχεία" τα γελάδια παίζουν σαν sub, σωστά?

Νομίζω ότι είσαι το κατάλληλο πρόσωπο για να εξηγήσει λίγο παραπάνω.
Απο φάση, οκ ίσως μετρώντας την χρονική απόκριση να το φέρνεις σχετικά εύκολα. Το complex sum όμως γύρω απο την συχνότητα cross πως το καταφέρνεις ρε φίλε να βγαίνει ευθεία?
εκεί είναι όλο το μυστικό βασικά!
Εδώ τρίδρομα και βλέπεις στα διαγράμματα κάτι τούμπες 5-6 db!

ετσι οπως διαβασα τα ανωτερω συμπεραινω οτι για την πλειονοτητα των μικρομεσαιων χωρων το πρωτο πραγμα που θα πρεπει να αποφυγουμε ειναι ενα ηχειο δαπεδου. τα ηχεια βασης ειναι η καλυτερη λυση σε αυτες τις περιπτωσεις. εδω ομως βλεπω 2 επιλογες. να παρει καποιος ηχεια βασης και να προσθεσει ενα subwoofer για να πετυχει καλυτερο μπασο -χαμηλο αλλα κατι τετοιο σημαινει εξτρα κοστος για το sub και εξτρα κοστος για μετρησεις ετσι ωστε να βγει σωστο αποτελεσμα και η αλλη λυση ειναι να παρει ηχεια βασης με μεγαλυτερη καμπινα και μιντρειτζ/γουφερ.

δεν ξερω μαλλον η δευτερη λυση ειναι πιο σωστη και στα λεφτα παλι το ιδιο θα βγει .
ηθελα να ρωτησω το sub θα το οδηγει ο ιδιος ενισχυτης που οδηγει και τα μικρα βασης? ενας λαμπατος ας πουμε?

Re: Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Επίσης θεωρώ ότι η τοποθέτηση σαμπ σε δικάναλο σύστημα προϋποθέτει ότι το ηχείο που θα υποστηρίξουμε τα πηγαίνει καλά τουλάχιστον μέχρι τα 50Hz (για να "κόψουμε" το σαμπ πιο κάτω).

Σε συχνότητες 100HZ+ νομίζω ότι αρχίζω και καταλαβαίνω την πηγή του ήχου, δεν το συζητώ για 200-300Hz...

Δεν θα διαφωνήσω είναι η πιο ιδανική περίπτωση να ταιριάξει το sub χωρίς δυσκολία και με πολύ καλό αποτέλεσμα απλά προσθέτεις την τελευταία οκτάβα που λείπει αν και για μουσική δεν νομίζω να υπάρχει ανάγκη για sub ούτε για μεγάλα ηχεία αλλά ούτε και για ηχεία βάσης.
Το Sub συνδυάζετε με μικρά ηχεία δορυφόρους αλλά και εκεί πρέπει να συμβιβαστείς με την τρύπα στα μεσοχαμηλά στην καλύτερη περίπτωση που αποκοπές ένταση και κυρίως η φάση που πρέπει να ταιριάξει όχι με το ένα, αλλά και με τα δύο ηχεία και που πολύ δύσκολα επιτυχαίνετε με τι λογική ότι το sub όπου βολεύει γιατί έτσι και αλλιώς η χαμηλές δεν εντοπίζονται στον χώρο..

Last edited:
@ Asimov
Δεν είναι έτσι.
ένα δαπέδου παίζει όπως πάιζει τις χαμηλές.
ένα sub έχει τις ευκολίες να αλλάζεις db, crossing, φάση.

Με ένα δαπέδου το ήπιες και το απολαμβάνεις. Με ένα sub το παλεύεις το πράγμα.
επιπλέον αν είναι ενεργό sub, δεν επιβαρύνεις τον ενισχυτή. Ματσαρισμένο έτοιμο, κανένα πρόβλημα.

Εδώ στο δικάναλο έχετε μια είδους αλλεργία μόλις βλέπεται πάνω απο δύο ηχεία, νομίζω εκεί έγκειται το πρόβλημα (ψυχολογικό).
Όμως τεχνικά είναι το ίδιο σωστό. Τρισδιάστατο ήχο δίνουν και τα δύο, με ίδιες καμπύλες απόκρισης κτλ
Μπράβο στα παιδιά που το ανέφεραν, ήθελα να το κάνω και εγώ απο την αρχή αλλά φοβήθηκα μήπως γίνει flame!

Στο θέμα του κόστους έχεις δίκιο. Πληρώνεις εξτρά.

Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

ετσι οπως διαβασα τα ανωτερω συμπεραινω οτι για την πλειονοτητα των μικρομεσαιων χωρων το πρωτο πραγμα που θα πρεπει να αποφυγουμε ειναι ενα ηχειο δαπεδου. τα ηχεια βασης ειναι η καλυτερη λυση σε αυτες τις περιπτωσεις. εδω ομως βλεπω 2 επιλογες. να παρει καποιος ηχεια βασης και να προσθεσει ενα subwoofer για να πετυχει καλυτερο μπασο -χαμηλο αλλα κατι τετοιο σημαινει εξτρα κοστος για το sub και εξτρα κοστος για μετρησεις ετσι ωστε να βγει σωστο αποτελεσμα και η αλλη λυση ειναι να παρει ηχεια βασης με μεγαλυτερη καμπινα και μιντρειτζ/γουφερ.

δεν ξερω μαλλον η δευτερη λυση ειναι πιο σωστη και στα λεφτα παλι το ιδιο θα βγει .
ηθελα να ρωτησω το sub θα το οδηγει ο ιδιος ενισχυτης που οδηγει και τα μικρα βασης? ενας λαμπατος ας πουμε?

Καλά μην τα παίρνεις όλα τοις απολύτως μετρητοίς...:BDGBGDB55:

Μιλάμε για τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες.Μ' ένα καλό ηχείο βάσης με ικανό μιντγούφερ δεν θα σου λείψουν πράγματα στο κατάλληλο χώρο και με το κατάλληλο στήσιμο...

πάντως η σωστή θέση για το sub είναι η γωνία και ιδανικά εκει που συγκλίνουν 3 τοίχοι (2 πλαϊνοί κ δαπεδο) οχι 2 (ένας πλαινός με δαπεδο)

Σωκράτη εσύ τι συχνότητα έχεις επιλέξει για το cross στις χαμηλές?
Με δεδομένο ότι οι δορυφόροι σου είναι "μικρά ηχεία" τα γελάδια παίζουν σαν sub, σωστά?

Νομίζω ότι είσαι το κατάλληλο πρόσωπο για να εξηγήσει λίγο παραπάνω.
Απο φάση, οκ ίσως μετρώντας την χρονική απόκριση να το φέρνεις σχετικά εύκολα. Το complex sum όμως γύρω απο την συχνότητα cross πως το καταφέρνεις ρε φίλε να βγαίνει ευθεία?
Εδώ τρίδρομα και βλέπεις στα διαγράμματα κάτι τούμπες 5-6 db!

Την συχνότητα την έχει επιλέξει ο Μπουλ και είναι 120 Ηz.
Κλέβω όμως μερικές φορές και την πάω και 140,ανάλογα τα κέφια.
Τα μικρά ηχεία μου,είναι 25 λιτρα περίπου και θα μπορούσαν κάλλιστα να παίζουν αρκετό από όλο το φάσμα αφού η μονάδα των χαμηλομεσαίων το υποστηρίζει άνετα μέχρι και τους 45-50.
Ο κλάδος των χαμηλών (ξεχωριστή μονάδα,87 λίτρα) φτάνει τους 32 με -3db.

Για το κρος τώρα.
Τα μεσαιο-υψηλά έχουν παθητικό κρος 2ης τάξης,αυτό ξέρω,τα υπόλοιπα ο Μπουλ.
Μεταξύ όμως γούφερ και υπολοίπων,με το ενεργό κρος,κάνεις ότι θέλεις στην κυριολεξία.
Από τον χρονισμό,την αποκοπή,την αλλαγή φάσης,ισορροπία εντάσεων στις μονάδες,κλπ..
Επιπλέον,τα ενεργά είναι στην πλειοψηφία τους 4ης τάξης LR 24db.
Αυτό σημαίνει πως η φάση πάντα μένει αναλλοίωτη.Ποιο ευθεία δεν γίνεται.
Ακόμα και Butterworth όμως να ήταν,η αντιστροφή φάσης θα ήταν 180 μοίρες,οπότε με μια αλλαγή των καλωδίων όλα ήταν πάλι ευθεία.
Μιλάμε πάντα για ενεργά κροσόβερ,έτσι;
Φυσικά θα μπορούσαν να ήταν και παθητικά αν κάποιος ήξερε πως να σχεδιάσει και τι να κάνει.
Απλώς εγώ ήθελα ευελιξία.

Και γι' αυτό ρωτάω συνεχώς αν στα sub υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις εκτός απ' την αποκοπή,γιατί χωρίς αυτές είναι πολύ-πολύ δύσκολο...

Last edited:
Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

@ Asimov
Δεν είναι έτσι.
ένα δαπέδου παίζει όπως πάιζει τις χαμηλές.
ένα sub έχει τις ευκολίες να αλλάζεις db, crossing, φάση.

Με ένα δαπέδου το ήπιες και το απολαμβάνεις. Με ένα sub το παλεύεις το πράγμα.
επιπλέον αν είναι ενεργό sub, δεν επιβαρύνεις τον ενισχυτή. Ματσαρισμένο έτοιμο, κανένα πρόβλημα.

Εδώ στο δικάναλο έχετε μια είδους αλλεργία μόλις βλέπεται πάνω απο δύο ηχεία, νομίζω εκεί έγκειται το πρόβλημα (ψυχολογικό).
Όμως τεχνικά είναι το ίδιο σωστό. Τρισδιάστατο ήχο δίνουν και τα δύο, με ίδιες καμπύλες απόκρισης κτλ
Μπράβο στα παιδιά που το ανέφεραν, ήθελα να το κάνω και εγώ απο την αρχή αλλά φοβήθηκα μήπως γίνει flame!

Στο θέμα του κόστους έχεις δίκιο. Πληρώνεις εξτρά.

ετσι οπως το βλεπω το καλυτερο ειναι να παρεις ηχεια βασης με μεγαλυτερη καμπινα και κωνο μιντρειτζ/γουφερ και να το συνδυασεις με μεγαλη γκαμα ενισχυτων, εναν λαμπατο για παραδειγμα.

με το sub αρχιζεις και τις αλχημειες με πολυκαναλους ενισχυτες που δεν τους γουσταρω καθολου. με ενεργο sub δεν ξερω τι αποτελεσμα θα βγει, μαλλον χανει η μανα το παιδι και το παιδι την μανα

Το complex sum όμως γύρω απο την συχνότητα cross πως το καταφέρνεις ρε φίλε να βγαίνει ευθεία?

Το ένα. Το άλλο είναι να μην υπάρχουν τούμπες και στο υπόλοιπο φάσμα. Κι εκεί γίνονται φουσκώματα λόγω χώρου και στάσιμων. Ε, αν έχεις καλό ισοσταθμιστή, τα δαμάζεις κι αυτά. Αρχίζει και γίνεται περίπλοκο όμως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Το ένα. Το άλλο είναι να μην υπάρχουν τούμπες και στο υπόλοιπο φάσμα. Κι εκεί γίνονται φουσκώματα λόγω χώρου και στάσιμων. Ε, αν έχεις καλό ισοσταθμιστή, τα δαμάζεις κι αυτά. Αρχίζει και γίνεται περίπλοκο όμως.

Με ένα ψηφιακό κρος τύπου MiniDSP,τα δαμάζεις κι αυτά.
Απλώς βάζεις μέσα το αποτέλεσμα της μέτρησης του χώρου και τα υπόλοιπα τα υπολογίζει μόνο του.
Φυσικά υπάρχουν και κορυφαίες λύσεις όπως το Lyngdoft και άλλα..

(Για το complex sum,πρέπει να ταιριάξεις απ' την αρχή ευαισθησίες μονάδων,κουτιών,κλπ...)
Πολύ περίπλοκο,καλύτερα να το κάνει κάποιος που ξέρει ακριβώς τι κάνει...

Last edited:
@ Αsimov
Μα δεν χρειάζεσαι ΑVR!
To ανέφερα για όσους έχουν, ώστε να γίνει κατανοητή η υπεροχή της ισοστάθμισης.
Ισοστάθμιση μπορείς να κάνεις και στο sub μόνο του.

Αυτό που είναι απαραίτητο, εφόσον μιλάμε για hifi, και όχι κλωτσίδια απο μεγάφωνα, είναι να γίνει ισοστάθμιση μετά απο μετρήσεις του χώρου. Εκεί χωλαίνουμε οι περισσότεροι.

Επίσης καλή η λύση με τα μικρά ηχεία σε μεγάλη καμπίνα, αλλά όταν έφερα κάποια σπίτι μου ήταν σα να ακούω δαπέδου! Τούμπανο.
Αν κάποιος δεν μπορεί να μετρήσει κτλ... προσωπικά πιστεύω ότι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αν πάριε μεγαλούτσικες μονάδες (7-8") σε μικρή καμπίνα.
Ευρύτερη απόκριση, μικρότερη φόρτιση (απλά πιθανολογώ βέβαια, δεν μπορώ να το στηρίξω - ούτε φυσικά είναι θέσφατο)

Που είναι ο μπούλ όταν το χρειάζεσαι? :-)

Σωστά! άμα ήταν τόσο απλό θα το κάναμε όλοι...
μέχρι και οι δικάναλοι θα ενέδιδαν!
Δε πα να τα πούμε στο πολυκάναλο ρε συ? είναι λίγο ξενερουά εδώ αυτά τα θέματα lol

Απλώς βάζεις μέσα το αποτέλεσμα της μέτρησης του χώρου και τα υπόλοιπα τα υπολογίζει μόνο του.

σοκ, αυτός ο τρόπος σε συνδυασμό με το ενεργό cross μοιάζει ο ιδανικός ρε φίλε!

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Ή αν σου δίνει την ευχέρεια να επέμβεις στις παραμέτρους αυτές το σύστημα ισοστάθμισης του πολυκάναλου, που στο δίνει σε κάποιες περιπτώσεις (MCACC περισσότερο, YPAO λιγότερο).

σοκ, αυτός ο τρόπος μοιάζει ο ιδανικός!

Νίκο,παρόμοιο setup,με κορυφαία μηχανήματα φυσικά (καμιά σχέση με τα δικά μου) και ηχεία ιδοκατασκευής του έχει ο κ. Γ.Μιχαήλος.
Μπορεί ο ίδιος ή όποιοι έχουν ακούσει να πουν δυο λόγια.

Σωστά! άμα ήταν τόσο απλό θα το κάναμε όλοι...
μέχρι και οι δικάναλοι θα ενέδιδαν!
Δε πα να τα πούμε στο πολυκάναλο ρε συ? είναι λίγο ξενερουά εδώ αυτά τα θέματα lol

Ναι χμμμμ... έχεις δίκιο. Ας πούμε για ένα πιο απλό τρόπο δικάναλο. Σε αυτά εδώ που είναι ενεργά, όταν συνδέεις την έξοδο του sub, το ενσωματωμένο DSP αυτόματα "κόβει" την απόκριση στο κάτω μέρος του φάσματος που παίζουν ακριβώς για να μην υπάρχει το sum που είπες γύρω από τις συχνότητες του sub και των ηχείων.

Πρoσωπικα οταν ειχα τα leema xero στα 10-12 τετραγωνικα και προσθεσα ενα σαμπ 10αρι τα πραγματα δεν πηγαν καλα! πληρης αποτυχια! Οπου και να το εβαζα το ακουγα και χαμηλα οταν το ειχα, οταν "γκαζωνα" παλι το ακουγα! Οποτε στην δικη μου περιπτωση δεν γινεται! Ειναι μικρος ο χωρος! Αρα πιστευω οτι παει και με το χωρο αν ημουν με τα leema σε 25 τετραγωνικα θα ηταν αλλιως τα πραγματα! Τωρα με μια 7" και 20 λιτρα περιπου για καθε ηχειο εχω και αρκετο μπασο και ειναι σωστοτερο. Πιστευω ακομα οτι αν πας σε λιγα τετραγωνικα να καθαρισεις την μεσαια λογικα παλι προβλημα θα εχεις γιατι θα γινει αποκοπη στο ηχειο αλλα οταν θα μπανει το σαμπ παλι θα το ακους ,μολις θα το "γκαζωσεις" το πιο πιθανο ειναι να μπουμαρει...εχω ενα οχταρακι τωρα για το home cinema και οπου και να το βαλω βαραει! Ας το παμε και αλλιως ομως. Στην περιπτωση του Σωκρατη με 60 τετραγωνικα αν δεν ειχε τα 12" και ειχε 8" σε πολυ λιγοτερα λιτρα μπορει να παραπονιοταν οτι δεν εχει μπασο. Αρα πιστευω οτι εχει να κανει ο χωρος και τιποτα αλλο. Συμφωνω λοιπον με τον Διονυση οτι σε εναν μικρο-μεσαιο χωρο 2 καλα ηχεια βασεως ειναι οτι πρεπει.

Πρoσωπικα οταν ειχα τα leema xero στα 10-12 τετραγωνικα και προσθεσα ενα σαμπ 10αρι τα πραγματα δεν πηγαν καλα! πληρης αποτυχια! Οπου και να το εβαζα το ακουγα και χαμηλα οταν το ειχα, οταν "γκαζωνα" παλι το ακουγα! Οποτε στην δικη μου περιπτωση δεν γινεται! Ειναι μικρος ο χωρος! Αρα πιστευω οτι παει και με το χωρο αν ημουν με τα leema σε 25 τετραγωνικα θα ηταν αλλιως τα πραγματα! Τωρα με μια 7" και 20 λιτρα περιπου για καθε ηχειο εχω και αρκετο μπασο και ειναι σωστοτερο. Πιστευω ακομα οτι αν πας σε λιγα τετραγωνικα να καθαρισεις την μεσαια λογικα παλι προβλημα θα εχεις γιατι θα γινει αποκοπη στο ηχειο αλλα οταν θα μπανει το σαμπ παλι θα το ακους ,μολις θα το "γκαζωσεις" το πιο πιθανο ειναι να μπουμαρει...εχω ενα οχταρακι τωρα για το home cinema και οπου και να το βαλω βαραει! Ας το παμε και αλλιως ομως. Στην περιπτωση του Σωκρατη με 60 τετραγωνικα αν δεν ειχε τα 12" και ειχε 8" σε πολυ λιγοτερα λιτρα μπορει να παραπονιοταν οτι δεν εχει μπασο. Αρα πιστευω οτι εχει να κανει ο χωρος και τιποτα αλλο. Συμφωνω λοιπον με τον Διονυση οτι σε εναν μικρο-μεσαιο χωρο 2 καλα ηχεια βασεως ειναι οτι πρεπει.

Πολύ σωστά.
Ο χώρος διαλέγει.
Με τα Opera πριν που είχαν 2 εφτάρια το καθένα και 90 λίτρα καμπίνα και δεν...με τίποτα....
Τώρα με τα δεκάρια (όχι 12",θα ήταν αργά) κάτι κάνουμε...

Μαζί σας, αλλα σε 10-12τμ (έχω και εγώ ένα συστηματάκι σε τέτοιο χώρο) το τελευταίο που μας απασχολεί είναι οι κάτω απο τις 50-60Hz...

Της ανακλασης γίνεται εκεί μέσα και έχεις και μια κρεβατάρα να ρουφάει, να ρουφάει... (που τα χωράει όλα αυτά? :-)

Μιλάω για μικρομεσαίους και λίγο μεγαλύτερους χώρους (πχ 20-35τμ), όπου η επιλογή δαπέδου ή βάσεως, δεν είναι προφανής.
Εκεί πιστεύω ότι τα βάσεως με ένα sub - επικουρούμενα με μετρήσεις/ισοστάθμιση μπορεί να είναι η άριστη, για τα λεφτά της, λύση.

ps Παρεμπιπτόντως Βαγγέλη έχω και εγώ ένα 8άρι sub στο υπνοδωμάτιο και φυσικά σε μουσική ακρόαση μένει κλειστό γιατί όντως... τούμπανο!