Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Τα ηχεία είναι συνδεδεμένα κανονικά με τον ενισχυτή.

Το σαμπ συνδέεται στις εξόδους του ενισχυτή (ή στην πλευρά των ηχείων-δεν έχει σημασία, ότι βολεύει καλύτερα).

Με αυτό τον τρόπο σύνδεσης (σύμφωνα με το μάνουαλ του REL) το σαμπ παίρνει καλύτερη πληροφορία αλλά δεν επηρεάζεται και το παίξιμο των ηχείων.

Το μόνο κροσάρισμα που γίνεται είναι από το σαμπ όπου ρυθμίζεται το άνω άκρο της αποκοπής.

Τα άλλα παραμένουν τα ίδια, σαν να μην είχες σαμπ.

Εκτός από τη θεωρία του μάνουαλ του REL προσθέτω τη δική μου εμπειρία σχετικά με το αποτέλεσμα και συμφωνώ απολύτως ότι είναι όπως τα γράφει.

Όταν είχα δοκιμάσει να δώσω line είσοδο στο REL με δίχαλο στο RCA ανάμεσα σε προ-τελικό δε μπορούσα με τίποτα να "φέρω" το ίδιο αποτέλεσμα όπως με τη σύνδεση high level.

Τα ηχεία είναι συνδεμένα κανονικά στον ενισχυτή, οπότε παίζουν κάποιες συχνότητες μαζί με το sub. To sub αποκόπτει απλά κάποιες συχνότητες για να μην τις παίζει. Πόσο ακριβής είναι ο τρόπος αυτός; Από τη μεριά των ηχείων δεν έχεις καμία αποκοπή.

Πέραν αυτής της λεπτομέρειας, μέσω High level in το σήμα μετατρέπεται ξανά σε επίπεδο line, έχοντας προστεθεί και ο θόρυβος από τα τελικά στάδια του ενιχυτή, και μετά πάει για ενίσχυση από τον ενισχυτή του sub. Σε αυτές τις συχνότητες δεν είναι και πολύ ουσιαστικό αλλά δεν παύει να έχει προστεθεί αυτός ο θόρυβος.

Last edited:
Aυτό που λέει ο Στέργιος θυμάμαι και εγώ και μάλιστα είχα διαβάσει ότι είναι καλύτερο λόγω χρονισμού του σήματος (ότι παίρνει το sub ακριβώς τα ίδιο σήμα με τα ηχεία)

δεν το δοκίμασα ποτέ (κακώς βέβαια)

Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Ωραίο! Έχει και επιλογή για το hi-pass 75 ή 100hz. Και αποφεύγει αυτό να γίνεται μέσω High level in που είναι το σύνηθες (και που προσθέτει το θόρυβο των τελικών σταδίων του ενισχυτή).

Όταν μιλάμε για συχνότητες αποκοπής στα 30-50Hz δε καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες για "θόρυβο τελικών σταδίων του ενισχυτή".

Είναι κάτι που έχεις διαπιστώσει? Είναι κάτι που έχεις διαβάσει κάπου ότι συμβαίνει?

Το high level κύκλωμα οδήγησης της REL είναι Voltage driven (η κάπως έτσι, πρέπει να βρω το manual) το οποίο δεν επηρεάζει καθόλου τον ήχο του συστήματος.
Και αυτό το έχω διαπιστώσει με τα αυτιά μου.

Αυτό που λες για θόρυβο που το στηρίζεις?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Τα ηχεία είναι συνδεμένα κανονικά στον ενισχυτή, οπότε παίζουν κάποιες συχνότητες μαζί με το sub. To sub αποκόπτει απλά κάποιες συχνότητες για να μην τις παίζει. Πόσο ακριβής είναι ο τρόπος αυτός; Από τη μεριά των ηχείων δεν έχεις καμία αποκοπή.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι ότι μπορεί να το παρακάνεις στη ρύθμιση και να υπερκαλύπτει το σαμπ μέρος της απόδοσης του ηχείου, δε βλέπω άλλο κακό.

Πέραν αυτής της λεπτομέρειας, μέσω High level in το σήμα μετατρέπεται ξανά σε επίπεδο line, έχοντας προστεθεί και ο θόρυβος από τα τελικά στάδια του ενιχυτή, και μετά πάει για ενίσχυση από τον ενισχυτή του sub. Σε αυτές τις συχνότητες δεν είναι και πολύ ουσιαστικό αλλά δεν παύει να έχει προστεθεί αυτός ο θόρυβος.

Αυτό που λες ίσως θεωρητικά να είναι σωστό, αλλά σε πρακτικό επίπεδο τουλάχιστον σε ότι αφορά το REL που δοκίμασα δεν υπήρχε κάποιο ακουστό θέμα.

Re: Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Όταν μιλάμε για συχνότητες αποκοπής στα 30-50Hz δε καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες για "θόρυβο τελικών σταδίων του ενισχυτή".

Είναι κάτι που έχεις διαπιστώσει? Είναι κάτι που έχεις διαβάσει κάπου ότι συμβαίνει?

Το high level κύκλωμα οδήγησης της REL είναι Voltage driven (η κάπως έτσι, πρέπει να βρω το manual) το οποίο δεν επηρεάζει καθόλου τον ήχο του συστήματος.
Και αυτό το έχω διαπιστώσει με τα αυτιά μου.

Αυτό που λες για θόρυβο που το στηρίζεις?

Από που παίρνεις σήμα; Δεν παίρνεις από τα τελικά στάδια ενός ενισχυτή; Άρα προστίθεται και ό,τι προσθέτει το τελικό στάδιο. Είπα ότι σε αυτές τις συχνότητες δεν έχει τόση σημασία, όμως προστίθεται. Ενώ αν έπαιρνες από την προενίσχυση αυτό θα το απέφευγες.

Σημαντικότερο απ' όλα, ανεξάρτητα από τον τρόπο, είναι να υπάρχει φίλτρο τόσο για το sub όσο και για τα ηχεία. Και τα ηχεία πρέπει να έχουν αποκοπή.

Πάντως απ' την στιγμή που κόβονται συχνότητες απ' τον ενισχυτή (και μάλιστα τέτοιες που τον ταλαιπωρούν άγρια) και μειώνεται τo intermodulation που επίσης είναι μεγάλη πληγή,εγώ το βλέπω τεράστιο κέρδος να κόβει το sub αυτές που θα αναπαράγει το ίδιο.

Δεν είναι μόνο στα Rel Στέργιο, είναι μάλλον συνηθισμένη είσοδος (όπως είπα είχα και κάτι yamaha με high level in)
Όντως δεν υπάρχει λόγος να εισάγει θόρυβο στον ενισχυτή. απλά σήμα παίρνει το sub.
Μετά κόβεις πχ στα 40Ηz που "σταματάν" τα main speakers και παίρνεις μια πιο εκτεταμένη καμπύλη απόκρισης στα χαμηλά.
(εννοείται ότι κάνεις και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις έντασης στο sub για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα - να μην ξεχωρίζεις δηλαδή το sub)

Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Πάντως απ' την στιγμή που κόβονται συχνότητες απ' τον ενισχυτή (και μάλιστα τέτοιες που τον ταλαιπωρούν άγρια) και μειώνεται τo intermodulation που επίσης είναι μεγάλη πληγή,εγώ το βλέπω τεράστιο κέρδος να κόβει το sub αυτές που θα αναπαράγει το ίδιο.

Αυτό ακριβώς. Στην περίπτωση του Στέργιου όμως δεν γίνεται έτσι. Εκτός αν έχει αποκόψει με άλλο τρόπο τις συχνότηες των ηχείων, αυτό δεν το ξέρω.

Oxi Sοk δεν κόβει τίποτα, ούτε επηρεάζεται ο ενισχυτής.
Ο ενισχυτής δίνει το ίδιο σήμα και στα ηχεία και στο sub!

Tα ηχεία πάιζουν όπως μόνα τους. απλά παίρνει το ίδιο σήμα το sub και το ενισχύει με το δικό του τελικό στάδιο.

Έχει ενδιαφέρον, πραγματικά.

Oxi Sοk δεν κόβει τίποτα, ούτε επηρεάζεται ο ενισχυτής.
Ο ενισχυτής δίνει το ίδιο σήμα και στα ηχεία και στο sub!

Tα ηχεία πάιζουν όπως μόνα τους. απλά παίρνει το ίδιο σήμα το sub και το ενισχύει με το δικό του τελικό στάδιο.

Έχει ενδιαφέρον, πραγματικά.

Ναι,αλλά αν τα ηχεία δεν ζητούν αυτές τις συχνότητες.ο ενισχυτής δεν χρειάζεται να τις παραδώσει.(Γιατί αυτό κάνει ο ενισχυτής,παραδίδει,δεν στέλνει με το ζόρι.)
Αν λοιπόν το sub έχει απαλλάξει τα ηχεία από αυτές κροσαροντας τα,είναι σχεδόν το ίδιο.
Βέβαια καλύτερο θα ηταν να διαχωρίζονται από πριν,εκεί τα οφέλη είναι τεράστια.

Ρε παιδιά το θέμα δεν είναι ο συνδυασμός ηχείων βάσης με υπογούφερ.

Νομίζω υπερκαλύφθηκε κι η πλευρά αυτή και τείνει να σκεπάσει το θέμα πιά...

δεν κόβει τίποτα απο τα ηχεία.

ο ενισχυτής δίνει απο τις εξόδους των ηχείων σήμα στα ηχεία και το ίδιο σήμα στο sub high level in.
Toυλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ δεν ανακατεύεται σε τίποτα το sub με τα ηχεία.

Κάτσε να ψάξω στο ιντερνετ κάτι σχετικό... και το ξαναβλέπουμε. μπορεί να μην κατάλαβα εγώ κάτι.

edit. Ουπς δεν σε πρόλαβα Διονύση, σορρυ

Μαζί σας, αλλα σε 10-12τμ (έχω και εγώ ένα συστηματάκι σε τέτοιο χώρο) το τελευταίο που μας απασχολεί είναι οι κάτω απο τις 50-60Hz...

Της ανακλασης γίνεται εκεί μέσα και έχεις και μια κρεβατάρα να ρουφάει, να ρουφάει... (που τα χωράει όλα αυτά? :-)

Μιλάω για μικρομεσαίους και λίγο μεγαλύτερους χώρους (πχ 20-35τμ), όπου η επιλογή δαπέδου ή βάσεως, δεν είναι προφανής.
Εκεί πιστεύω ότι τα βάσεως με ένα sub - επικουρούμενα με μετρήσεις/ισοστάθμιση μπορεί να είναι η άριστη, για τα λεφτά της, λύση.

ps Παρεμπιπτόντως Βαγγέλη έχω και εγώ ένα 8άρι sub στο υπνοδωμάτιο και φυσικά σε μουσική ακρόαση μένει κλειστό γιατί όντως... τούμπανο!

Νικο και εγω ειχα και εχω θεμα με την ανακλαση και στο μπασο ειχα αλλα τωρα ειναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα απομονωσα το ηχειο απο την βαση εβαλα χαλακι κουρτινα χοντρη και η σημαντικη αλλαγη ηρθε οταν χαμηλωσα το ηχειο σε υψος! Αρα σημαντικος παραγοντας και η τοποθετηση αλλαζει ολη συμπεριφορα του δωματιου.
ps Ειναι πολυ καλα αυτα τα οχταρακια που εχουμε...χαχαχ

Ενα ακομα τρομερο ηχειο και με καλο μπασο...
peyote1.jpg

Τα μικρά ηχεία σε σχέση με τα μεγάλα (βάζω και τα sub μέσα) έχουν λιγότερους μπελάδες. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Υποθέτω ότι αυτό θέλει να πει από την αρχή το νήμα που βασίζεται στη σωστή αναπαραγωγή. Όσο προστίθεται μέγεθος, τόσο αρχίζει να έχει σημασία ο χώρος.

Less is more, ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ή καλύτερα, μέτρον άριστον.

αν και το θεμα ξεφευγει απο τα ηχεια βασεως σχετικα με το subwoofer το πιο σωστο ακουγεται τα ηχεια να απαλλασονται να αναπαραγουν τις χαμηλες που αναλαμβανει το sub.

Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Ενα ακομα τρομερο ηχειο και με καλο μπασο...
peyote1.jpg

το θεμα με καποια ηχεια ειναι οτι εχουν αρκετο βαθος καμπινας οπως αυτο και κατι dynaudio ακριβουτσικα που ειχα δει με αποτελεσμα να μην βγαινουν οι διαστασεις για το σωστο σημειο ακροασης. στον δικο μου χωρο υπαρχει θεμα δηλαδη με κατι τετοια

και κατι τελευταιο να μην κουραζω γιατι βλεπω αρκετα ποσταρα ,υπαρχει και η λυση να βαλεις το ηχειο αναποδα upside down αν θελεις περισσοτερο μπασο. δεν το δοκιμασα ποτε γιατι απο μπασο ειμαι οκ αλλα υπαρχει και διαβασα και αυτο ως λυση αν το μπασο σου φαινεται λιγο